Színház

Mentőövet dob a főváros az állami támogatás nélkül maradt színházaknak

2022.07.07. 10:45
Ajánlom
150 millió forintos támogatási alapot hoz létre a bajba jutott független színházak megmentéséért a Fővárosi Önkormányzat. Hangsúlyozzák azonban, nem hajlandók átvállalni a kormányzati finanszírozási felelősséget. 

Mint azt korábban megírtuk, július 1-jén Facebook-posztban jelentette be az Átrium, hogy támogatás híján a megszűnés szélére sodródtak, és több munkatársuk már a felmondási idejét tölti. Hasonló pénzügyi nehézségekről számolt be a Centrál Színház, illetve Pintér Béla és Társulata is.

A hír hallatán közösségi gyűjtés indult az Átrium megmentéséért, mostanra több mint 36 millió forint gyűlt össze magánszemélyektől és cégektől. A főváros vezetése már július 5-én belengette, hogy gyorssegély formájában támogatni kívánja az érintett színházakat. Július 7-én pedig Facebook-posztban közölték: mentőprogramot hoznak létre.

A Fővárosi Önkormányzat posztjában hangsúlyozza azonban,

semmilyen körülmények között nem kívánják átvállalni a kormányzati finanszírozási felelősséget,

mivel ezek az intézmények a korábbi TAO-támogatási rendszerből biztosított támogatásból működtek, melyet a kormányzati támogatások rendszere váltott fel.

A kidolgozott mentőprogram a következő módon valósul meg:

  • Létrehoznak egy egyszeri támogatást biztosító 150 millió forintos alapot, amíg a kormányzati támogatás folyósításra kerül.
  • Az alapból azok a színházi műhelyek részesedhetnek, amelyeknek járna az állami támogatás, de ezt 2022-ben még nem kapták meg. Amennyiben ez megérkezik, a fővárostól kapott támogatást vissza kell téríteni.

A főváros hangsúlyozta, az alap felhasználásának szabályait augusztus közepére dolgozza ki, azt követően, hogy konzultáltak az érintett intézményekkel.

Fejléckép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó/Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Színház

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.
Klasszikus

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Vizuál

Párizsi éjszakák, napozó nők – A Vaszary-kiállításon jártunk

„Nem volt soha egyéb szándékom, vágyam: festeni akartam! Ez az autoszuggesztió nekem oly természetes volt, hogy annak ellenkezőjét nem is tudtam volna elgondolni” – írta naplójába Vaszary János, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar festője, akinek kiállítása szeptember 14-től látható a Magyar Nemzeti Galériában. 
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült hangjátékot az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.
Színház hír

Latinovits Zoltán- és Kóti Árpád-szobrot avattak Debrecenben

A két mellszobor Debrecen új színháza, a Csokonai Fórum előtt kapott helyet, az alkotásokat Papp László polgármester, a készítő Juha Richárd szobrászművész és Kóti Árpádné leplezte le.
Színház ajánló

SzínházTV – a színházi értékek megmentője

Immár a harmadik évadával jelentkezik a színházi előadásokat online platformon, egyedi, filmes megfogalmazásban feldolgozó SzínházTV. A korábbi előadások mellett hét bemutatóra számíthatunk idén, köztük nemzetközi produkciók is repertoárra kerülnek.