Színház

Mentőövet dob a főváros az állami támogatás nélkül maradt színházaknak

2022.07.07. 10:45
Ajánlom
150 millió forintos támogatási alapot hoz létre a bajba jutott független színházak megmentéséért a Fővárosi Önkormányzat. Hangsúlyozzák azonban, nem hajlandók átvállalni a kormányzati finanszírozási felelősséget. 

Mint azt korábban megírtuk, július 1-jén Facebook-posztban jelentette be az Átrium, hogy támogatás híján a megszűnés szélére sodródtak, és több munkatársuk már a felmondási idejét tölti. Hasonló pénzügyi nehézségekről számolt be a Centrál Színház, illetve Pintér Béla és Társulata is.

A hír hallatán közösségi gyűjtés indult az Átrium megmentéséért, mostanra több mint 36 millió forint gyűlt össze magánszemélyektől és cégektől. A főváros vezetése már július 5-én belengette, hogy gyorssegély formájában támogatni kívánja az érintett színházakat. Július 7-én pedig Facebook-posztban közölték: mentőprogramot hoznak létre.

A Fővárosi Önkormányzat posztjában hangsúlyozza azonban,

semmilyen körülmények között nem kívánják átvállalni a kormányzati finanszírozási felelősséget,

mivel ezek az intézmények a korábbi TAO-támogatási rendszerből biztosított támogatásból működtek, melyet a kormányzati támogatások rendszere váltott fel.

A kidolgozott mentőprogram a következő módon valósul meg:

  • Létrehoznak egy egyszeri támogatást biztosító 150 millió forintos alapot, amíg a kormányzati támogatás folyósításra kerül.
  • Az alapból azok a színházi műhelyek részesedhetnek, amelyeknek járna az állami támogatás, de ezt 2022-ben még nem kapták meg. Amennyiben ez megérkezik, a fővárostól kapott támogatást vissza kell téríteni.

A főváros hangsúlyozta, az alap felhasználásának szabályait augusztus közepére dolgozza ki, azt követően, hogy konzultáltak az érintett intézményekkel.

Fejléckép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó/Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.