Színház

Mérleg – Göncz Árpád drámája kerül színre a XV. kerületben

2022.06.29. 12:30
Ajánlom
Száz éve, február 10-én született Göncz Árpád író, műfordító, köztársasági elnök. Augusztus 3-án lesz elnöki beiktatásának évfordulója, ekkor a XV. kerületi Csokonai Nonprofit Kft. idézi meg alakját: Mérleg című drámájának bemutatójával tisztelegnek Göncz Árpád előtt, a Terminál Workhouse alkotócsoporttal együttműködésben.

A darabbal készülő Terminal Workhouse vezetőjével, Gerlits Rékával, valamint az első köztársasági elnök lányával, Göncz Kinga egykori külügyminiszterrel, európa parlamenti képviselővel a nemrégiben indult Labor15 podcastban a műsorvezető, Marton Éva beszélgetett. A podcast első adását meghallgathatják itt.

fortepan_138450-152527.jpg

Göncz Árpád (Fotó/Forrás: Szalay Zoltán / Fortepan)

Az augusztus 3-án színre kerülő Göncz Árpád-dráma rendezője Kerkay Rita, főszereplői pedig Varga Mária (Nő), a Vörösmarty Színház tagja és a rendezései mellett színpadi szerepet ritkán vállaló Zsótér Sándor (Férfi). Ízelítőt már hallhattak a nézők a darabból egy felolvasóest keretében a Pestújhelyi Napok rendezvénysorozatában, május végén, ahol felidéződött az is, hogyan született a kerület és a független alkotócsoport együttműködéseként a dráma színre vitelének ötlete. Hogy miért különleges ez a darab, miért is különleges az együttműködés, erről a Terminal Workhouse honlapján is részletesen olvashatnak.

A Mérleg egy újbóli találkozás drámája: egy egykori szerelmespár megkésett randevúja ez 23 év után – a Nő azóta Amerikában él, a Férfi viszont itthon maradt; alakja, életútja – ahogy ezt Boronkay Soma dramaturg egy korábbi nyilatkozata felidézte – sok hasonlóságot mutat Göncz Árpád személyes életútjával, tapasztalásaival. Jóllehet maga a darab nem tartozik Göncz Árpád legismertebb alkotásai közé, sokat elárul személyiségéről, privát történelméről is.

Merleg-084729.jpg

A Mérleg főszereplői: Zsótér Sándor és Vargai Mária (Fotó/Forrás: Nagy Botond / Csokoknai Nonprofit Kft.)

A darab rendezője, a székesfehérvári Vörösmarty Színház fiatal művésze, Kerkay Rita, akit leginkább a sors kérdése izgatott a műben: mennyiben eldöntött életünk, szerepet játszhat benne személyes akaratunk is? Melyik a súlyosabb döntés: külföldre távozva új életet kezdeni, vagy itthon maradni? 23 év után, az újratalálkozáskor, minden megtörténhet. A folytatás vagy akár az örök búcsú is. Boronkay Soma szerint a menni vagy maradni kérdése mára sem veszített aktualitásából.

Életünkben és történelmünkben kalandozhatunk hát a Csokonai Nonprofit Kft. és a Terminal Workhouse augusztus 3-i előadásában, egy különleges, kiemelkedő személyiséggel, Göncz Árpáddal, érzelmeinkkel és a 20. századdal.

Göncz Árpád: Mérleg

  • A Csokonai Nonprofit Kft. és a Terminal Workhouse közös produkciója
  • 2022. augusztus 3.
  • Csokonai Művelődési és Rendezvényház
  • További információk itt és itt»»
  • Valamint a Facebookon itt»»

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A darab főszereplői: Varga Mária és Zsótér Sándor (fotó/forrás: Nagy Botond / Csokonai Nonprofit Kft.)

Mérleg – Göncz Árpád drámája kerül színre a XV. kerületben

Kapcsolódó

Mérleg – Göncz Árpád drámája kerül színre a XV. kerületben

Száz éve, február 10-én született Göncz Árpád író, műfordító, köztársasági elnök. Augusztus 3-án lesz elnöki beiktatásának évfordulója, ekkor a XV. kerületi Csokonai Nonprofit Kft. idézi meg alakját: Mérleg című drámájának bemutatójával tisztelegnek Göncz Árpád előtt, a Terminál Workhouse alkotócsoporttal együttműködésben.

 „Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.

„Vitában érik az igazság” – 10 frappáns idézet Göncz Árpádtól

„Vitában érik az igazság” – 10 frappáns idézet Göncz Árpádtól

Február 10-én lenne százéves Göncz Árpád író, műfordító és politikus, Magyarország egykori államfője. Az évforduló alkalmából beszédeiből, nyilatkozataiból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.