Színház

Mert művészet nélkül minek? – A 20 éves Fidelio fontos „ügyek” mögé áll

2022.09.13. 17:25
Ajánlom
Az idén 20 éves Fidelio elkötelezett amellett, hogy minden, rendelkezésére álló módon támogassa azokat az előadásokat, amelyek fontos, kibeszéletlen, elhallgatott társadalmi ügyekről, problémákról szólnak.
fidelio_polip_1080x1920px-173845.jpg

Mert művészet nélkül minek? (Fotó/Forrás: Fidelio)

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca elnevezésű kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatta be azt az ötven kulturális szereplőt, akire érdemes odafigyelni. 2018-ban bővültek a kategóriák, ekkor került be az „Ügy” elnevezésű elismerés is, amellyel azokat díjazták, akik sokat tesznek azért, hogy a kultúra mindenkinek elérhető legyen, akik tehetségeket kutatnak fel és mentorálnak, művészeti eseményeket hoznak létre. A kategória védnöke Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes volt.

A koronavírus-járvány alapjaiban forgatta fel a világot, és hatással volt életünk minden területére. A kulturális szektor – mások mellett – komoly veszteségeket szenvedett, s ennek a Kult50 elnevezésű kezdeményezés is áldozatául esett, hiszen elmaradtak azok a produkciók, amelyekben a művészek megmutathatták volna tudásukat és tehetségüket. A járvány ugyanakkor az is megmutatta, hogy művészet nélkül nem lehet teljes az életünk.

Hangot adni az „ügyeknek”

Az idén 20 éves Fidelio továbbra is elkötelezett amellett, hogy minden, rendelkezésére álló módon támogassa azokat az előadásokat, amelyek fontos, kibeszéletlen, elhallgatott társadalmi ügyekről, problémákról szólnak, hogy a művészet eszközeinek segítségével elinduljon a gyógyulási folyamat.

Éppen ezért 2022 őszén a Fidelio feléleszti az „Ügy” kategóriát, amelybe minden évben két produkciót választ be.

Idén két független előadásra esett a választásunk. Az egyik a Manna Produkció Minden negyedik című előadása, ami a perinatális gyászról, a gyermekvállalás veszteségtörténeteit átszövő súlyos tabukról beszél. A másik a Delta Produkció Darázs című előadása, ami a fájóan aktuális bullying témakörét járja körül.

A Fidelio ezeket a produkciókat egy éven keresztül médiapartnerként támogatja abban, hogy minél szélesebb körben ismertek legyenek, és segíti a befogadó művészeti intézmények a produkciókra szóló jegyeladásait. Törekvéseinkhez – nagy örömünkre – csatlakozott az Esterházy Magyarország Alapítvány, amellyel hosszú távú együttműködés keretében kívánjuk támogatni a fontos társadalmi ügyekről, kérdésekről szóló jelenségek bemutatását a művészet és a kultúra eszközeivel.

Minden negyedik

Művi abortusz, spontán vetélés, sürgősségi császármetszés, félidei megszakítás fejlődési rendellenességre hivatkozva. A perinatális veszteség hiába gyakori, társadalmi szinten képtelenek vagyunk kezelni. Csábi Anna rendezésében színpadra lép Fullajtár Andrea, Földes Eszter, Tordai Teri, Gáspár Anna, Szegvári Júlia, Sebők Maja és Csábi Anna.

  • október 13. 19:00, MU Színház

További információ ide kattintva.

minden_negyedik-165223.jpg

Minden negyedik (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / Manna Produkció)

Darázs

Egy fordulatokkal teli, lebilincselő történet, amelyben újra és újra feladni kényszerülünk előítéleteinket, míg végül bekúszik bőrünk alá a lényegi mondanivaló, a bullying, azaz az iskolai zaklatás. Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében.

  • szeptember 30., október 1., 13. 19:00, Kristály Színtér

További információ ide kattintva.

220717_gordoneszter_7447-133104.jpg

Kiss-Végh Emőke és Sodró Eliza a Darázs című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Delta Produkció)

Bízunk benne, hogy kiállásunkkal segíthetjük a társadalmi traumák feldolgozását és a felelősségvállalás ügyét.

Mert a művészet gyógyír a léleknek, közösséget teremt, és képes katalizátorként hangot adni az egyén és a közösség mindennapjainak.

Hiszünk abban, hogy akinek fontos egy élhetőbb, jobb világ létrejötte, annak tenni is kell érte. S mi igyekszünk minden lehetséges eszközzel segíteni a társadalmi problémákra érzékeny alkotókat és előadásokat.

Keresse a polipot a szeptemberi Fidelióban!

Kapcsolódó

Keresse a polipot a szeptemberi Fidelióban!

Megjelent a Fidelio 2022. szeptemberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Megtalálható az ismert terjesztési pontokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.