Színház

Mert művészet nélkül minek? – A 20 éves Fidelio fontos „ügyek” mögé áll

2022.09.13. 17:25
Ajánlom
Az idén 20 éves Fidelio elkötelezett amellett, hogy minden, rendelkezésére álló módon támogassa azokat az előadásokat, amelyek fontos, kibeszéletlen, elhallgatott társadalmi ügyekről, problémákról szólnak.
fidelio_polip_1080x1920px-173845.jpg

Mert művészet nélkül minek? (Fotó/Forrás: Fidelio)

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca elnevezésű kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatta be azt az ötven kulturális szereplőt, akire érdemes odafigyelni. 2018-ban bővültek a kategóriák, ekkor került be az „Ügy” elnevezésű elismerés is, amellyel azokat díjazták, akik sokat tesznek azért, hogy a kultúra mindenkinek elérhető legyen, akik tehetségeket kutatnak fel és mentorálnak, művészeti eseményeket hoznak létre. A kategória védnöke Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes volt.

A koronavírus-járvány alapjaiban forgatta fel a világot, és hatással volt életünk minden területére. A kulturális szektor – mások mellett – komoly veszteségeket szenvedett, s ennek a Kult50 elnevezésű kezdeményezés is áldozatául esett, hiszen elmaradtak azok a produkciók, amelyekben a művészek megmutathatták volna tudásukat és tehetségüket. A járvány ugyanakkor az is megmutatta, hogy művészet nélkül nem lehet teljes az életünk.

Hangot adni az „ügyeknek”

Az idén 20 éves Fidelio továbbra is elkötelezett amellett, hogy minden, rendelkezésére álló módon támogassa azokat az előadásokat, amelyek fontos, kibeszéletlen, elhallgatott társadalmi ügyekről, problémákról szólnak, hogy a művészet eszközeinek segítségével elinduljon a gyógyulási folyamat.

Éppen ezért 2022 őszén a Fidelio feléleszti az „Ügy” kategóriát, amelybe minden évben két produkciót választ be.

Idén két független előadásra esett a választásunk. Az egyik a Manna Produkció Minden negyedik című előadása, ami a perinatális gyászról, a gyermekvállalás veszteségtörténeteit átszövő súlyos tabukról beszél. A másik a Delta Produkció Darázs című előadása, ami a fájóan aktuális bullying témakörét járja körül.

A Fidelio ezeket a produkciókat egy éven keresztül médiapartnerként támogatja abban, hogy minél szélesebb körben ismertek legyenek, és segíti a befogadó művészeti intézmények a produkciókra szóló jegyeladásait. Törekvéseinkhez – nagy örömünkre – csatlakozott az Esterházy Magyarország Alapítvány, amellyel hosszú távú együttműködés keretében kívánjuk támogatni a fontos társadalmi ügyekről, kérdésekről szóló jelenségek bemutatását a művészet és a kultúra eszközeivel.

Minden negyedik

Művi abortusz, spontán vetélés, sürgősségi császármetszés, félidei megszakítás fejlődési rendellenességre hivatkozva. A perinatális veszteség hiába gyakori, társadalmi szinten képtelenek vagyunk kezelni. Csábi Anna rendezésében színpadra lép Fullajtár Andrea, Földes Eszter, Tordai Teri, Gáspár Anna, Szegvári Júlia, Sebők Maja és Csábi Anna.

  • október 13. 19:00, MU Színház

További információ ide kattintva.

minden_negyedik-165223.jpg

Minden negyedik (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / Manna Produkció)

Darázs

Egy fordulatokkal teli, lebilincselő történet, amelyben újra és újra feladni kényszerülünk előítéleteinket, míg végül bekúszik bőrünk alá a lényegi mondanivaló, a bullying, azaz az iskolai zaklatás. Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében.

  • szeptember 30., október 1., 13. 19:00, Kristály Színtér

További információ ide kattintva.

220717_gordoneszter_7447-133104.jpg

Kiss-Végh Emőke és Sodró Eliza a Darázs című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Delta Produkció)

Bízunk benne, hogy kiállásunkkal segíthetjük a társadalmi traumák feldolgozását és a felelősségvállalás ügyét.

Mert a művészet gyógyír a léleknek, közösséget teremt, és képes katalizátorként hangot adni az egyén és a közösség mindennapjainak.

Hiszünk abban, hogy akinek fontos egy élhetőbb, jobb világ létrejötte, annak tenni is kell érte. S mi igyekszünk minden lehetséges eszközzel segíteni a társadalmi problémákra érzékeny alkotókat és előadásokat.

Keresse a polipot a szeptemberi Fidelióban!

Kapcsolódó

Keresse a polipot a szeptemberi Fidelióban!

Megjelent a Fidelio 2022. szeptemberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Megtalálható az ismert terjesztési pontokon.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.
Színház játék

Játék! – Ádám és Éva, kifordítva

Október 14-én érkezik a SzínházTV online felületére Vinnai András Garzonpánik című darabja, Szabó Győzővel, Klem Viktorral és Pálos Hannával a főszerepben. Játsszon a Fidelióval, és kövesse Ön is az előadást kényelmesen, a kanapéjáról!
Színház videó

Rollerrel színházba – megérkezett a Katona zöld-videóinak újabb epizódja

Zöld tippek címmel indított videósorozatot a Katona József Színház és a Mastercard a környezettudatosság jegyében. A kezdeményezés második része a színházba járási szokásokat helyezi fókuszba.
Színház hír

Ahol a múlt és jelen randevúzik – kortárs táncelőadással kezdi évadát a Bethlen Téri Színház

Mádi László koreográfiájával, az Audibles című táncdrámával indítja az őszi szezont a Bethlen Téri Színház, amely a régi előadások mellett formabontó új produkciókkal is kedveskedik a közönségnek.
Színház hír

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.