Színház

Mert művészet nélkül minek? – A 20 éves Fidelio fontos „ügyek” mögé áll

2022.09.13. 17:25
Ajánlom
Az idén 20 éves Fidelio elkötelezett amellett, hogy minden, rendelkezésére álló módon támogassa azokat az előadásokat, amelyek fontos, kibeszéletlen, elhallgatott társadalmi ügyekről, problémákról szólnak.
fidelio_polip_1080x1920px-173845.jpg

Mert művészet nélkül minek? (Fotó/Forrás: Fidelio)

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca elnevezésű kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatta be azt az ötven kulturális szereplőt, akire érdemes odafigyelni. 2018-ban bővültek a kategóriák, ekkor került be az „Ügy” elnevezésű elismerés is, amellyel azokat díjazták, akik sokat tesznek azért, hogy a kultúra mindenkinek elérhető legyen, akik tehetségeket kutatnak fel és mentorálnak, művészeti eseményeket hoznak létre. A kategória védnöke Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes volt.

A koronavírus-járvány alapjaiban forgatta fel a világot, és hatással volt életünk minden területére. A kulturális szektor – mások mellett – komoly veszteségeket szenvedett, s ennek a Kult50 elnevezésű kezdeményezés is áldozatául esett, hiszen elmaradtak azok a produkciók, amelyekben a művészek megmutathatták volna tudásukat és tehetségüket. A járvány ugyanakkor az is megmutatta, hogy művészet nélkül nem lehet teljes az életünk.

Hangot adni az „ügyeknek”

Az idén 20 éves Fidelio továbbra is elkötelezett amellett, hogy minden, rendelkezésére álló módon támogassa azokat az előadásokat, amelyek fontos, kibeszéletlen, elhallgatott társadalmi ügyekről, problémákról szólnak, hogy a művészet eszközeinek segítségével elinduljon a gyógyulási folyamat.

Éppen ezért 2022 őszén a Fidelio feléleszti az „Ügy” kategóriát, amelybe minden évben két produkciót választ be.

Idén két független előadásra esett a választásunk. Az egyik a Manna Produkció Minden negyedik című előadása, ami a perinatális gyászról, a gyermekvállalás veszteségtörténeteit átszövő súlyos tabukról beszél. A másik a Delta Produkció Darázs című előadása, ami a fájóan aktuális bullying témakörét járja körül.

A Fidelio ezeket a produkciókat egy éven keresztül médiapartnerként támogatja abban, hogy minél szélesebb körben ismertek legyenek, és segíti a befogadó művészeti intézmények a produkciókra szóló jegyeladásait. Törekvéseinkhez – nagy örömünkre – csatlakozott az Esterházy Magyarország Alapítvány, amellyel hosszú távú együttműködés keretében kívánjuk támogatni a fontos társadalmi ügyekről, kérdésekről szóló jelenségek bemutatását a művészet és a kultúra eszközeivel.

Minden negyedik

Művi abortusz, spontán vetélés, sürgősségi császármetszés, félidei megszakítás fejlődési rendellenességre hivatkozva. A perinatális veszteség hiába gyakori, társadalmi szinten képtelenek vagyunk kezelni. Csábi Anna rendezésében színpadra lép Fullajtár Andrea, Földes Eszter, Tordai Teri, Gáspár Anna, Szegvári Júlia, Sebők Maja és Csábi Anna.

  • október 13. 19:00, MU Színház

További információ ide kattintva.

minden_negyedik-165223.jpg

Minden negyedik (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / Manna Produkció)

Darázs

Egy fordulatokkal teli, lebilincselő történet, amelyben újra és újra feladni kényszerülünk előítéleteinket, míg végül bekúszik bőrünk alá a lényegi mondanivaló, a bullying, azaz az iskolai zaklatás. Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében.

  • szeptember 30., október 1., 13. 19:00, Kristály Színtér

További információ ide kattintva.

220717_gordoneszter_7447-133104.jpg

Kiss-Végh Emőke és Sodró Eliza a Darázs című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Delta Produkció)

Bízunk benne, hogy kiállásunkkal segíthetjük a társadalmi traumák feldolgozását és a felelősségvállalás ügyét.

Mert a művészet gyógyír a léleknek, közösséget teremt, és képes katalizátorként hangot adni az egyén és a közösség mindennapjainak.

Hiszünk abban, hogy akinek fontos egy élhetőbb, jobb világ létrejötte, annak tenni is kell érte. S mi igyekszünk minden lehetséges eszközzel segíteni a társadalmi problémákra érzékeny alkotókat és előadásokat.

Keresse a polipot a szeptemberi Fidelióban!

Kapcsolódó

Keresse a polipot a szeptemberi Fidelióban!

Megjelent a Fidelio 2022. szeptemberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Megtalálható az ismert terjesztési pontokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Plusz

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.