Színház

Mesék a gondoskodásról – a hétköznapok igaz történetei az Örkény Színház színpadán

2020.10.08. 14:40
Ajánlom
A Kiváló dolgozók szereplői nem színészek. Szociális dolgozók, akik most azért állnak ki az Örkény Színház színpadára, hogy egy pillanatra láthatóvá váljanak. Saját történeteket mesélnek, amik a nézők szeme előtt elevenednek meg. Elhivatott szakemberek, akikről keveset beszélünk, de ha nem lennének, a munkájuk nélkül pillanatok alatt megállna az élet.

Milyen az otthonszülés? Mi történik egy nevelőotthonban lakó fiatallal a tizennyolcadik születésnapja után? Hogy telik egy nap az idősotthonokban vagy egy hospice házban? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körbe Boross Martin rendezése, amit a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében mutatnak be október 24-én.

Az előadás élesen különválasztja a valóságot és a fikciót, és bár a színház társulata illusztrálja az elhangzó történeteket, a megjelenő szereplők mindegyike köztünk él, igazi sorsok tárulnak a nézők szeme elé. A dolgozók nyíltan beszélnek halálról, konfliktusokról, olykor betarthatatlan szabályokról, amik ugyan őket védik, de szabályszegés nélkül nem tudnák elvégezni a munkájukat.

IMG_1485-131332.jpg

Az előadás civil szereplői (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Egy pillanat alatt válik láthatóvá a láthatatlan, és a szereplők őszintén vallanak kétségeikről, dilemmáikról, felemelő és nehéz pillanatokról. Elesett az egyik ápolt és fel kellene segíteni? Nem tehetné, hiszen csak 30 kilót emelhet. Napok óta vajúdik a kismama, de jól dönt-e a bába, amikor testhelyzet-változásra biztatja a nőt?

Miért nem megy egy hajléktalan szállóra?

Biztos, hogy a hajléktalan ellátásban dolgozónak a nincstelennel való együttműködés a legnehezebb? És végül, ki van a segélyvonal végén? A rengeteg történet között, amikhez így vagy úgy mindegyikünknek köze van, felszínre törnek a frusztrációk, színész és civil egyszerre vall alkoholizmusról, depresszióról, örömről és bánatról.

IMG_1546-131331.jpg

A színészek a saját frusztrációikról is vallanak (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

 

Az előadásban közreműködő szociális dolgozók: Csengei Andrea (szociális munkás, idősgondozó), Csordás Anett (otthonápolásban érintett édesanya, aktivista), Farkas Tamás (gyermekfelügyelő), Görbicz Adria (bába), Jeges Anna (hospice nővér), Kovács Adél (pszichológus, intézményvezető), Magyar Ilona (intenzív szakápoló), Mezei Csongor Andrea (telefonos lelkisegély szolgálatos), Nuszer Mirjam (szociális munkás-hajléktalan ellátás), Valcz Edit (idősgondozó, szociális asszisztens)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.