Színház

Mesék a gondoskodásról – a hétköznapok igaz történetei az Örkény Színház színpadán

2020.10.08. 14:40
Ajánlom
A Kiváló dolgozók szereplői nem színészek. Szociális dolgozók, akik most azért állnak ki az Örkény Színház színpadára, hogy egy pillanatra láthatóvá váljanak. Saját történeteket mesélnek, amik a nézők szeme előtt elevenednek meg. Elhivatott szakemberek, akikről keveset beszélünk, de ha nem lennének, a munkájuk nélkül pillanatok alatt megállna az élet.

Milyen az otthonszülés? Mi történik egy nevelőotthonban lakó fiatallal a tizennyolcadik születésnapja után? Hogy telik egy nap az idősotthonokban vagy egy hospice házban? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körbe Boross Martin rendezése, amit a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében mutatnak be október 24-én.

Az előadás élesen különválasztja a valóságot és a fikciót, és bár a színház társulata illusztrálja az elhangzó történeteket, a megjelenő szereplők mindegyike köztünk él, igazi sorsok tárulnak a nézők szeme elé. A dolgozók nyíltan beszélnek halálról, konfliktusokról, olykor betarthatatlan szabályokról, amik ugyan őket védik, de szabályszegés nélkül nem tudnák elvégezni a munkájukat.

IMG_1485-131332.jpg

Az előadás civil szereplői (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Egy pillanat alatt válik láthatóvá a láthatatlan, és a szereplők őszintén vallanak kétségeikről, dilemmáikról, felemelő és nehéz pillanatokról. Elesett az egyik ápolt és fel kellene segíteni? Nem tehetné, hiszen csak 30 kilót emelhet. Napok óta vajúdik a kismama, de jól dönt-e a bába, amikor testhelyzet-változásra biztatja a nőt?

Miért nem megy egy hajléktalan szállóra?

Biztos, hogy a hajléktalan ellátásban dolgozónak a nincstelennel való együttműködés a legnehezebb? És végül, ki van a segélyvonal végén? A rengeteg történet között, amikhez így vagy úgy mindegyikünknek köze van, felszínre törnek a frusztrációk, színész és civil egyszerre vall alkoholizmusról, depresszióról, örömről és bánatról.

IMG_1546-131331.jpg

A színészek a saját frusztrációikról is vallanak (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

 

Az előadásban közreműködő szociális dolgozók: Csengei Andrea (szociális munkás, idősgondozó), Csordás Anett (otthonápolásban érintett édesanya, aktivista), Farkas Tamás (gyermekfelügyelő), Görbicz Adria (bába), Jeges Anna (hospice nővér), Kovács Adél (pszichológus, intézményvezető), Magyar Ilona (intenzív szakápoló), Mezei Csongor Andrea (telefonos lelkisegély szolgálatos), Nuszer Mirjam (szociális munkás-hajléktalan ellátás), Valcz Edit (idősgondozó, szociális asszisztens)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Online vezeti tovább Zsámbéki Gábor a Lear király próbáit

A művészek egészségének megóvása érdekében online folytatódnak a Lear király próbái a Katona József Színházban.
Színház hír

Harmadszorra is megállapították, hogy jogszerű a sztrájk az SZFE-n

Az SZFE Sztrájkbizottsága közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla újabb végzése állapította meg sztrájkjuk jogosságát. Felszólítják a munkáltatót a tárgyalások megkezdésére.
Színház hír

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.
Színház hír

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd