Színház

Mesék a gondoskodásról – a hétköznapok igaz történetei az Örkény Színház színpadán

2020.10.08. 14:40
Ajánlom
A Kiváló dolgozók szereplői nem színészek. Szociális dolgozók, akik most azért állnak ki az Örkény Színház színpadára, hogy egy pillanatra láthatóvá váljanak. Saját történeteket mesélnek, amik a nézők szeme előtt elevenednek meg. Elhivatott szakemberek, akikről keveset beszélünk, de ha nem lennének, a munkájuk nélkül pillanatok alatt megállna az élet.

Milyen az otthonszülés? Mi történik egy nevelőotthonban lakó fiatallal a tizennyolcadik születésnapja után? Hogy telik egy nap az idősotthonokban vagy egy hospice házban? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körbe Boross Martin rendezése, amit a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében mutatnak be október 24-én.

Az előadás élesen különválasztja a valóságot és a fikciót, és bár a színház társulata illusztrálja az elhangzó történeteket, a megjelenő szereplők mindegyike köztünk él, igazi sorsok tárulnak a nézők szeme elé. A dolgozók nyíltan beszélnek halálról, konfliktusokról, olykor betarthatatlan szabályokról, amik ugyan őket védik, de szabályszegés nélkül nem tudnák elvégezni a munkájukat.

IMG_1485-131332.jpg

Az előadás civil szereplői (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Egy pillanat alatt válik láthatóvá a láthatatlan, és a szereplők őszintén vallanak kétségeikről, dilemmáikról, felemelő és nehéz pillanatokról. Elesett az egyik ápolt és fel kellene segíteni? Nem tehetné, hiszen csak 30 kilót emelhet. Napok óta vajúdik a kismama, de jól dönt-e a bába, amikor testhelyzet-változásra biztatja a nőt?

Miért nem megy egy hajléktalan szállóra?

Biztos, hogy a hajléktalan ellátásban dolgozónak a nincstelennel való együttműködés a legnehezebb? És végül, ki van a segélyvonal végén? A rengeteg történet között, amikhez így vagy úgy mindegyikünknek köze van, felszínre törnek a frusztrációk, színész és civil egyszerre vall alkoholizmusról, depresszióról, örömről és bánatról.

IMG_1546-131331.jpg

A színészek a saját frusztrációikról is vallanak (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

 

Az előadásban közreműködő szociális dolgozók: Csengei Andrea (szociális munkás, idősgondozó), Csordás Anett (otthonápolásban érintett édesanya, aktivista), Farkas Tamás (gyermekfelügyelő), Görbicz Adria (bába), Jeges Anna (hospice nővér), Kovács Adél (pszichológus, intézményvezető), Magyar Ilona (intenzív szakápoló), Mezei Csongor Andrea (telefonos lelkisegély szolgálatos), Nuszer Mirjam (szociális munkás-hajléktalan ellátás), Valcz Edit (idősgondozó, szociális asszisztens)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.