Színház

Meyerholdot a Szkénében is lelövik

2020.10.07. 09:05
Ajánlom
A Vádli Alkalmi Színházi Társulás bemutatójával indul a Szkéné Színház idei évada október 10-én. Az abszurd dráma megújítójaként számon tartott Matei Vişniec darabja, a III. Richárd betiltva Szikszai Rémusz rendezésében és Mucsi Zoltán főszereplésével kerül színre.

Az abszurd, ahogyan Vişniec többi drámájában, itt sem csupán esztétikai fogalom vagy stílusirányzat, sokkal inkább világunk létállapota, amiben megjelennek a szerző kedvelt témái: közelmúltbeli események, a diktatúrák után körvonalazódó európai identitás és a hatalom nyomása alatt megsemmisülő ember. A darab szorosan kötődik az állam szabadságtipró működéséhez, kultúraformáló hatásához, ami miatt a művészet az ellenállás elengedhetetlen eszköze lesz.

 „Az elektronikus média igen fejlett eszközeivel eláraszt minket rengeteg reklámmal és információval, miközben egyre magányosabbnak érezzük magunkat, miközben mutánsokká alakít át bennünket. A kultúra viszont mindig kihívást jelent, mert folyamatosan gondolkodásra, reflexióra készteti az embert, és éppen a mutánssá válást, a személyiség deformálódását igyekszik megakadályozni. Vagyis ellenérdekeltség áll fenn a fogyasztói társadalom és a kultúra között. Ezért kultúrával foglalkozni, a kultúrában hinni, a kultúrára időt szentelni, kultúrát létrehozni, könyveket írni és olvasni, igenis, szerintem az ellenállás egyik formája.” – nyilatkozta korábban a Literának Matei Vişniec.

R3_09-105005.jpg

Szikszai Rémusz és a társulat a III. Richárd betiltva olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Szkéné Színház)

Az életrajzi adalékokat és színháztörténeti tényeket is felvonultató darab középpontjában a biomechanika atya, Vszevolod Emiljevics Meyerhold rendező áll, pontosabban utolsó pillanatait és Sztálin parancsára történő agyonlövését látjuk, ám csak az atomizálódó tudat síkján. Az előadás alapérzése a félelem, a túlélési ösztön és az ebből fakadó megfelelési kényszer.

Összeegyeztethető-e a gondolat szabadsága a külső engedelmességgel? Teszi fel a kérdést az előadás, vizsgálva azt is, hogy miképp jutunk el a dicsérő szótól és elismeréstől a végső megsemmisítésig.

Vagy velünk vagy, vagy nem is vagy.

– akár ez is lehetne az előadás tételmondata, majd velünk együtt teszi fel a kérdést: Mi történik ezután? Betiltják a III. Richárdot? És valójában ki tiltja be?

A rendező nem először nyúl politikai témához: a többszörösen díjazott Caligula helytartójában, az október elején búcsúzott I. Erzsébetben, a tatabányai Jászai Mari Színházzal közös Macbethben, és a szintén koprodukcióban készült Kutyaharapásban is már erőteljes az aktualizálás és a jelenkor aktuális küzdelmeire történő reflektálás.

„Nem ment fel minket semmi. Pitiáner dolgok történnek, pitiánerek vagyunk. (…) Hét éve, első rendezésemben, a Caligula helytartója zárójelenetében egy halott csecsemővel próbáltam érzékeltetni, hogy nincs jövő. Ez a darab ma is megy, a végén rendszerint hosszú csend előzi meg a tapsot. Az előadás alá bejött az élet, ma sokkal többen érzik valóságosnak azt, ami hét évvel ezelőtt még túlzásnak tűnhetett.” – mesélte egy korábbi rendezése kapcsán Szikszai Rémusz a 168 órának.

A megszokott alkotógárdán túl a Meyerholdot alakító Mucsi Zoltán mellé ezúttal Nagypál Gábor, Kaszás Gergő, Fodor Tamás és Bánfalvy Eszter is csatlakozik. Előadásukban a klasszikus megoldások helyett a fizikalitás nyelvén beszélnek, ami kiegészül a bábszínház eszközeivel, így válik a III. Richárd betiltva igazi összművészeti produkcióvá.

Fejléckép: Mucsi Zoltán (Fotó: Mészáros Csaba / Szkéné Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Különös szerelmi történetet mutat be Kocsis Ágnes új filmje

Május 27-én mutatják be Kocsis Ágnes Éden című, magyar-román-belga koprodukcióban készült új játékfilmjét, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.