Színház

Meyerholdot a Szkénében is lelövik

2020.10.07. 09:05
Ajánlom
A Vádli Alkalmi Színházi Társulás bemutatójával indul a Szkéné Színház idei évada október 10-én. Az abszurd dráma megújítójaként számon tartott Matei Vişniec darabja, a III. Richárd betiltva Szikszai Rémusz rendezésében és Mucsi Zoltán főszereplésével kerül színre.

Az abszurd, ahogyan Vişniec többi drámájában, itt sem csupán esztétikai fogalom vagy stílusirányzat, sokkal inkább világunk létállapota, amiben megjelennek a szerző kedvelt témái: közelmúltbeli események, a diktatúrák után körvonalazódó európai identitás és a hatalom nyomása alatt megsemmisülő ember. A darab szorosan kötődik az állam szabadságtipró működéséhez, kultúraformáló hatásához, ami miatt a művészet az ellenállás elengedhetetlen eszköze lesz.

 „Az elektronikus média igen fejlett eszközeivel eláraszt minket rengeteg reklámmal és információval, miközben egyre magányosabbnak érezzük magunkat, miközben mutánsokká alakít át bennünket. A kultúra viszont mindig kihívást jelent, mert folyamatosan gondolkodásra, reflexióra készteti az embert, és éppen a mutánssá válást, a személyiség deformálódását igyekszik megakadályozni. Vagyis ellenérdekeltség áll fenn a fogyasztói társadalom és a kultúra között. Ezért kultúrával foglalkozni, a kultúrában hinni, a kultúrára időt szentelni, kultúrát létrehozni, könyveket írni és olvasni, igenis, szerintem az ellenállás egyik formája.” – nyilatkozta korábban a Literának Matei Vişniec.

R3_09-105005.jpg

Szikszai Rémusz és a társulat a III. Richárd betiltva olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Szkéné Színház)

Az életrajzi adalékokat és színháztörténeti tényeket is felvonultató darab középpontjában a biomechanika atya, Vszevolod Emiljevics Meyerhold rendező áll, pontosabban utolsó pillanatait és Sztálin parancsára történő agyonlövését látjuk, ám csak az atomizálódó tudat síkján. Az előadás alapérzése a félelem, a túlélési ösztön és az ebből fakadó megfelelési kényszer.

Összeegyeztethető-e a gondolat szabadsága a külső engedelmességgel? Teszi fel a kérdést az előadás, vizsgálva azt is, hogy miképp jutunk el a dicsérő szótól és elismeréstől a végső megsemmisítésig.

Vagy velünk vagy, vagy nem is vagy.

– akár ez is lehetne az előadás tételmondata, majd velünk együtt teszi fel a kérdést: Mi történik ezután? Betiltják a III. Richárdot? És valójában ki tiltja be?

A rendező nem először nyúl politikai témához: a többszörösen díjazott Caligula helytartójában, az október elején búcsúzott I. Erzsébetben, a tatabányai Jászai Mari Színházzal közös Macbethben, és a szintén koprodukcióban készült Kutyaharapásban is már erőteljes az aktualizálás és a jelenkor aktuális küzdelmeire történő reflektálás.

„Nem ment fel minket semmi. Pitiáner dolgok történnek, pitiánerek vagyunk. (…) Hét éve, első rendezésemben, a Caligula helytartója zárójelenetében egy halott csecsemővel próbáltam érzékeltetni, hogy nincs jövő. Ez a darab ma is megy, a végén rendszerint hosszú csend előzi meg a tapsot. Az előadás alá bejött az élet, ma sokkal többen érzik valóságosnak azt, ami hét évvel ezelőtt még túlzásnak tűnhetett.” – mesélte egy korábbi rendezése kapcsán Szikszai Rémusz a 168 órának.

A megszokott alkotógárdán túl a Meyerholdot alakító Mucsi Zoltán mellé ezúttal Nagypál Gábor, Kaszás Gergő, Fodor Tamás és Bánfalvy Eszter is csatlakozik. Előadásukban a klasszikus megoldások helyett a fizikalitás nyelvén beszélnek, ami kiegészül a bábszínház eszközeivel, így válik a III. Richárd betiltva igazi összművészeti produkcióvá.

Fejléckép: Mucsi Zoltán (Fotó: Mészáros Csaba / Szkéné Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Online vezeti tovább Zsámbéki Gábor a Lear király próbáit

A művészek egészségének megóvása érdekében online folytatódnak a Lear király próbái a Katona József Színházban.
Színház hír

Harmadszorra is megállapították, hogy jogszerű a sztrájk az SZFE-n

Az SZFE Sztrájkbizottsága közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla újabb végzése állapította meg sztrájkjuk jogosságát. Felszólítják a munkáltatót a tárgyalások megkezdésére.
Színház hír

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.
Színház hír

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd