Színház

Mezei Mária emlékhét

2010.10.11. 14:47
Ajánlom
Mezei Mária születésnapjához kapcsolódóan egykori lakhelyén, Budakeszin rendeznek emlékhetet október 11. és 17. között.

A kezdeményezés tavaly, Mezei Mária születésének 100. évfordulóján indult útjára.

A színésznő 1909. október 16-án született Kecskeméten; édesanyja nem sokkal a szülés után gyermekágyi lázban meghalt. Földműves családból származó, de ügyvéddé lett apja, miután a Kecskemétet sújtó 1911-es nagy földrengés összedöntötte házukat, családjával Erdélybe, majd onnan Szegedre költözött. Mezei gyermekkora óta színésznő szeretett volna lenni, de apja polgári foglalkozást szánt neki, be kellett iratkoznia bölcsészkarra. Igaz, előtte járt Hevesi Sándornál, aki azt mondta, fogyjon le tíz kilót és jöjjön vissza jövőre.

Másfél évig volt nyelvészet és filozófia hallgató, aztán mégis beiratkozott Rózshegyi Kálmán színésziskolájába, ahonnan 1931-ben Miskolcra szerződött. 1935-től már Pesten játszott: vörös haja és érces-rekedtes hangja miatt leginkább kokottokat és végzet asszonya szerepeket. A "franciás Mezei" jelzőt 1941-ben vetette le magáról, amikor a Vígszínházban Jób Dánieltől megkapta Somerset Maugham Színház című darabjában Júlia, a színésznő szerepét. Ezt 1943-ban a Rosmersholm Rebekkája követte.

1944-ben, a német megszállás alatt nem vállalt fellépést, fölmenekült a Tátrába, s ott rátalált hitére. 1946-ban szerepelt újra a Belvárosi Színházban, majd méltatlanul mellőzték.

A második világháború alatt "zsidóbarát" címkét kapott, '48 után viszont "polgári" bélyeget. Éjszakai mulatókban, bárokban lépett föl, Cziffra György kísérte zongorán, aki hasonló okok miatt volt kénytelen bárzongoristáskodni. Időnként Ady-verseket is próbált a bárokban szavalni, de a közönség erre nem tartott igényt. 1949-ben az Operettszínházba, majd a Vidám Színpadra került. Hogy túlélje ezt a korszakot, Tamási Áron és Lajtha László segítségével rövid önálló estet szerkesztett, amelyben erdélyi népdalokat énekelt. A Bujdosó lányt kilenc előadás után betiltották. Se a "franciás", se a "zsoltáros" Mezei nem volt kívánatos. (Később, egy bővebb, kétrészes önálló esten belül megint előadta a Bujdosó lányt, az egész estet rögzítették, a Hungaroton 1980-ban adta ki négy bakelit lemezen.)

Rengeteg filmben szerepelt a '30-as évektől kezdve, több sanzont is írtak neki, melyekből megannyi hangfelvétel készült.

1954 után két évig ismét az Operettszínház tagja volt, aztán második sztárkorszaka következett: 1962-ig a Madách, 1962-64-ben a Petőfi Színház, 1964 és 1970 között a Nemzeti Színház társulatában lépett fel. Remek szerepeket alakított százas szériákban, többek közt Warrennét G. B. Shaw darabjában, Alexandrát Az ifjúság édes madarában, Muskátnét a Liliomban... Megromlott egészségi állapota miatt, utolsó bemutatójára 1969-ben került sor, a Stuart Mária címszerepét játszotta. 1970-ben visszavonult, budakeszi házában élt oxigénpalackhoz kötve. 1983-ban még fellépett a veszprémi televíziós szemle gálaműsorán, úgy szavalta Babits Zsoltár gyermekhangra című versét, hogy Vitray Tamás egy hordozható oxigénpalackkal a kezében a függöny mögött támasztotta a színésznőt.

1981-ben megjelenhetett Vallomástöredékek című kötete, amely életéről, színészetéről, hitéről született írásait tartalmazza. Rá két évre hunyt el budakeszi házában, amelyet férje, Lelbach János gondozott néhány évvel ezelőtti haláláig, azóta a Budakeszi Önkormányzat rendelkezik felette.

A mostani emlékhéten (melynek fővédnöke Ascher Tamás) levetítik az Édes Anna című filmet (Fábry Zoltán, 1959), új hangszerelésben szólalnak meg az általa énekelt sanzonok Csepregi Gyula, Winand Gábor, Elza Valle és Szakcsi-Lakatos Béla előadásában. Az emlékházban minden nap múzaumpedagógiai foglalkozásokat tartanak, a budakeszi Kompánia Színházi Társasulat pedig színházi- és felolvasószínházi előadással vesz részt a műsorban. Mezei Mária születésnapján, október 16-án koszorúzás és megemlékezés lesz a háznál, illetve a temetőben.

A részletes program itt olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.
Színház fesztivál

Improvizáció, felolvasószínház, asszonysorsok – feljegyzések a POSZT első napjairól

A fesztivál jó, mert aránylag rövid idő alatt egy helyen lehet látni számos előadást, amelyekért különben sokszáz kilométert kellene utazni. A fesztivál rossz, mert semmit sem lehet a neki való helyen látni, úgyhogy amit látunk, az szinte sohasem az igazi. Szóval mindennek megvan a színe és a visszája.
Színház angyalok amerikában

Harry Potter és az Angyalok taroltak a Tony-n

A zenekar látogatása című közel-keleti témájú musical, a Harry Potter-darab és az Angyalok Amerikában vihette haza a legtöbb díjat a vasárnap este a New York-i Radio City Hallban megrendezett 72. Tony-díjátadó ceremónián.