Színház

Mezítláb a parkban – romantikus komédiával indítja az évet az Orlai Produkció

2023.01.04. 13:10
Ajánlom
Új fordításban állítja színpadra Neil Simon népszerű darabját Kocsis Gergely a Belvárosi Színházban. A hat napja házas fiatalokat Rohonyi Barnabás és László Lili alakítják, a mama szerepében Kerekes Éva látható.

A Mezítláb a parkban-ról a Broadway-ősbemutatót követően azt írták, „az egyik legviccesebb komédia, amit valaha színre vittek”. Az első szériában 1530-szor játszották a Baltimore Theaterben, a szerző, Neil Simon, a komédia mestere ezzel a darabbal berobbant a köztudatba, és vált hamarosan a vígjátékok királyává. A sikert mutatja, hogy néhány évvel később, 1967-ben film is készült belőle, amelyben a feleség szerepében Jane Fonda hódította meg a nézőket, az ifjú férjet pedig a színház után a vásznon is eljátszotta Robert Redford.

A legtöbb romantikus komédia ott ér véget, ahol ez a történet kezdődik: az esküvővel és a mézeshetekkel.

Ám a rapszodikus hétköznapok is remek vígjátéki helyzeteket tartogatnak. Főhőseink, Paul és Corie friss házasok. A fiú konzervatív, ambiciózus ügyvéd, a lány romantikus és igazi szabad lélek. Az első, tökéletes(nek látszó) közös lakást ő találta egy régi ház legfelső emeletén, ahol senki sem zavarhatja őket. Bár vannak hiányosságai a lakásnak – a lift, a berendezés és a fürdőkád is hiányzik, a fűtés nem működik, a tetővel pedig akad egy kis gond –, de fülig szerelmesek, alattuk New York, ami igazán romantikus életkezdetre ad lehetőséget.

6M6C2416-130229.jpg

László Lili és Epres Attila a Mezítláb a parkban olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Takács Attila / Orlai Produkció)

Az idillbe azonban betoppan a mama, megjelenik egy furcsa szomszéd, aki még följebb, egy tisztázatlan helyrajzi számú lakásban él, így aztán elkezdődnek a kacagtatóan fordulatos játszmák, hogy Paul és Corie otthon érezhessék magukat közös életükben. A hat napja házas fiatalokat Rohonyi Barnabás és László Lili alakítják, a mama, Mrs Banks szerepében Kerekes Éva látható, az extravagáns, titokzatos szomszédot, Victor Velascót Epres Attila játssza. A különös, ám igen vicces négyest Ficzere Béla telefonszerelője egészíti ki.

A Mezítláb a parkban rendezője Kocsis Gergely, aki így fogalmazott a vígjátékról: „Neil Simon színdarabja egész egyszerűen jó. Olyan a történetvezetése, hogy nem azon kell gondolkodnunk, hova is fut ki ez az egész, és hogyan bonyolítsuk le az eseményeket, hanem foglalkozhatunk azzal, hogy elmeséljük a mesét, és ennek apropóján meg a figurákon keresztül beszéljünk önmagunkról. Ha tetszik, van benne valami univerzális. Ezt színészként is szeretem, de a rendezői pozícióban ülve is nagyon lehet élvezni.”

6M6C2320-130230.jpg

Orlai Tibor és Kocsis Gergely a Mezítláb a parkban olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Takács Attila / Orlai Produkció)

A bemutatóhoz új fordítást készített Zöldi Gergely, a díszletet Zöldy Z Gergely, a jelmezeket Pető Kata tervezi, a zenét Mátyássy Szabolcs írja.

A Mezítláb a parkban soron következő előadásai a Belvárosi Színházban:

  • január 7. 19.00
  • január 8. 19.00
  • január 16. 19.00
  • január 26. 19.00
  • február 5. 19.00
  • február 24. 19.00
  • február 26. 19.00

Fejléckép: László Lili a Mezítláb a parkban olvasópróbáján (fotó: Takács Attila / Orlai Produkció)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.