Színház

Mi a normális? – Bíró Kriszta monodrámája a Spinozában

2022.01.06. 11:40
Ajánlom
Január 13-án újra a Spinozában látható a Pionírszív, vagyis Samko, a szellemileg sérült papírgyűjtő férfi története Bíró Kriszta előadásában.

Daniela Kapitanová Könyv a temetőről című regényét Mészáros Tünde fordításában alkalmazta színpadra Ari-Nagy Barbara dramaturg, Bíró Kriszta és Szenteczki Zita rendező az Örkény Színházban. Tavaly Samko Tále átköltözött a Spinozába. Noha bútorait nem vihette magával, útja mégsem lefelé vezetett. Akkor, ott, csak egyszer láthatta vendégül mindazokat, akik kíváncsiak voltak a történetére, de most újra nézőket invitál: január 13-ra a Spinozába.

51751066855_aa07290def_c-105625.jpg

Bíró Kriszta a Pionírszívben (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Spinoza)

Samko Tále negyvennégy éves férfi, le van százalékolva a veséje tekintetében. És van még egy olyan betegsége is, aminek neve is van, és aminél nem szokás borotválkozni és megnőni. De hát minek nőne, ha negyvennégy éves majdnem? És ilyenkor már senki sem nől a világon. Tolikocsijával papírt gyűjt Komáromban, és ha esik az eső, akkor könyvet ír a temetőről. Ezt különben megjósolták neki. Hogy könyvet ír a temetőről. 152 centi magas, normális iskolába járt, nem fajgyűlölős. Humoros, tud vicceket is. Egészséges életmódot él, a lábai nem dagadnak. Télen meleg alsót hord. Kiterjedt családjában mindenki olyan, amilyennek lenni kell. Hát milyennek kell lenni? Ki mondja meg?

Bűnös-e az, aki csak annyit szeretne, hogy elfogadják olyannak, amilyen? Normális ez? Mi a normális?

51750435028_ac298808ca_c-105608.jpg

Bíró Kriszta a Pionírszívben (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Spinoza)

„Rengeteget lehet nevetni” – mondja Bíró Kriszta a Pionírszívről, és így folytatja magáról: „Egy ötvenkét éves színésznő vagyok. Én sem növök már tovább, leginkább csak összemegyek. Az életem normálisnak mondható, noha nem egészen tudom, mi a normális. Vágyom a kiszámítható rendre. Ugyanarra, mint Samko Tále. Csak hát nem mindegy, hogyan érem el. Vajon van-e feloldozás egy olyan bűn alól, ami egy gyerek halálát jelentette? Szabad-e ezen mulatni?”

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.
Színház ajánló

Mocskos alkuk és erkölcsi dilemmák a miniszterelnök nyaralójában – válságkomédia tíz éve az Átriumban

Tizedik éve fut lankadatlan sikerrel az Átriumban a folyamatosan új elemekkel bővülő, a kül- és belpolitika aktuális fejleményeit is beépítő, válságkomédiaként aposztrofált Igenis, miniszterelnök úr! című előadás Hevér Gábor és Alföldi Róbert főszereplésével.
Színház interjú

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.