Színház

Mi a normális? – Bíró Kriszta monodrámája a Spinozában

2022.01.06. 11:40
Ajánlom
Január 13-án újra a Spinozában látható a Pionírszív, vagyis Samko, a szellemileg sérült papírgyűjtő férfi története Bíró Kriszta előadásában.

Daniela Kapitanová Könyv a temetőről című regényét Mészáros Tünde fordításában alkalmazta színpadra Ari-Nagy Barbara dramaturg, Bíró Kriszta és Szenteczki Zita rendező az Örkény Színházban. Tavaly Samko Tále átköltözött a Spinozába. Noha bútorait nem vihette magával, útja mégsem lefelé vezetett. Akkor, ott, csak egyszer láthatta vendégül mindazokat, akik kíváncsiak voltak a történetére, de most újra nézőket invitál: január 13-ra a Spinozába.

51751066855_aa07290def_c-105625.jpg

Bíró Kriszta a Pionírszívben (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Spinoza)

Samko Tále negyvennégy éves férfi, le van százalékolva a veséje tekintetében. És van még egy olyan betegsége is, aminek neve is van, és aminél nem szokás borotválkozni és megnőni. De hát minek nőne, ha negyvennégy éves majdnem? És ilyenkor már senki sem nől a világon. Tolikocsijával papírt gyűjt Komáromban, és ha esik az eső, akkor könyvet ír a temetőről. Ezt különben megjósolták neki. Hogy könyvet ír a temetőről. 152 centi magas, normális iskolába járt, nem fajgyűlölős. Humoros, tud vicceket is. Egészséges életmódot él, a lábai nem dagadnak. Télen meleg alsót hord. Kiterjedt családjában mindenki olyan, amilyennek lenni kell. Hát milyennek kell lenni? Ki mondja meg?

Bűnös-e az, aki csak annyit szeretne, hogy elfogadják olyannak, amilyen? Normális ez? Mi a normális?

51750435028_ac298808ca_c-105608.jpg

Bíró Kriszta a Pionírszívben (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Spinoza)

„Rengeteget lehet nevetni” – mondja Bíró Kriszta a Pionírszívről, és így folytatja magáról: „Egy ötvenkét éves színésznő vagyok. Én sem növök már tovább, leginkább csak összemegyek. Az életem normálisnak mondható, noha nem egészen tudom, mi a normális. Vágyom a kiszámítható rendre. Ugyanarra, mint Samko Tále. Csak hát nem mindegy, hogyan érem el. Vajon van-e feloldozás egy olyan bűn alól, ami egy gyerek halálát jelentette? Szabad-e ezen mulatni?”

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.