Színház

Mi és Miskolc, avagy 272307 lépés a város felé - 3. rész

2012.06.14. 12:11
Ajánlom
Pécsi kitérők, egy sérülés, zseniális hangulat és meg se kottyanó 15 kilométeres etap. A Miskolci Nemzeti Színház új fiatal tagjai folytatják túrájukat, élményeikből írják a darabot, próbálnak. HANGULATJELENTÉS KÉPEKKEL

2012. június 6-án 15 fiatal alkotóművész gyülekezett Budapest határában, hogy a Mátrán és a Bükkön keresztül két hét alatt Miskolcra gyalogoljanak, majd érkezéskor a színház csapatával kiegészülve egy előadást hozzanak létre. A résztvevők útközben, az érintett településeken bepróbálnak, improvizálnak, filmre vesznek jeleneteket, majd családoknál, művelődési házban, iskolai tornateremben éjszakáznak. A résztvevők: Simon Zoltán, Czakó Julianna, Szabó Irén, Kosik Anita, Ódor Kristóf, Zayzon Zsolt, Rusznák András, Molnár Gusztáv, Bohoczki Sára, Fritz Attila, Kokics Péter, Deres Péter (író), Együd Tünde (asszisztens), Szőcs Artur (rendező), Cserhalmi Sára (filmrendező), Kunisch Péter (túravezető). Voltak, akik később csatlakoztak a csapathoz, és voltak (vannak), akik egy-egy előadás kedvéért például Pécs és a POSZT felé tesznek egy kicsinek nem nevezhető kitérőt. Ezért ne csodálkozzon senki, ha fotóink szereplői túrahátizsákjukkal mondjuk a Dél-Dunántúlon felbukkannak.

Eközben - mert elkerülhetetlen, még a legnagyobb odafigyelés közepette is - megtörtént az első baleset is. Egy avarral teli (tehát nem látható) gödörbe sikerült az egyik túrázónak lépnie, így vele már az egri kórházat is megjárták. Szerencsére nem komoly a sérülés, az érintett kapott egy bokarögzítőt, egy szakaszt kihagyott, aztán újult erővel csap a turistaösvények közé.

Június 12-én 35 km után szanaszét ázva a szőlősorok között érkeztek meg Egerszalókra, a Kohári Pincészetbe. Kohári István és felesége, Ibolya friss, még meleg pogácsával, felmelegítő törkölypálinkával, néhány súrolókefével, sárpucolóval, vödörrel, illetve egy fantasztikus borkóstolóval lepte meg a csapatot. A következő nap délelőttje forgatással telt, délután indultak tovább Egeren keresztül Noszvajra. Ez csak egy kb. 15 kilométeres séta, ami már meg se kottyan nekik. A hangulat pedig - ahogy egy résztvevő fogalmaz - "még mindig zseniális".

Ezúttal is megkértük arra a túrázókat, hogy foglalják össze érzéseiket, élményeiket.

Czakó Julianna: "Menni kell, menni, menni előre, látni, megismerkedni, az a fontos. - Ezt mondta nekem egy néni Sámsonházán néhány napja. Az embereken azt látom, amikor beszélgetek velük, hogy adni akarnak. Egy történetet, egy viccet, egy titkot, könyvet, vizet, gyümölcsöt, pálinkát. Így teljesen mindegy, hogy egy nap 2 lépést, 800 métert vagy 40 kilométert kell megtenni."

Kosik Anita: "Örülök, hogy itt lehetek. Imádok túrázni és még mindig nem ismerem eléggé az országot. Egerszalókon kiderült, hogy a borainkról is van még mit tanulnom és az itt élő emberekről is. Igazi, elsőkezes élménybeszámolót készítünk a miskolci közönségnek."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Minden, amit tudni akartál Czukor Balázsról

Folytatódik az AlkalMáté Trupp legendás színházi sorozata, amelyben mindig más-más osztálytársukról vallanak az egykori Máté-Horvai-osztály tagjai. Ebben az évben Czukor Balázson a sor, az ő élete, pályája lesz az önfeltárás „témája” a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.