Színház

Mi és Miskolc, avagy 272307 lépés a város felé - 3. rész

2012.06.14. 12:11
Ajánlom
Pécsi kitérők, egy sérülés, zseniális hangulat és meg se kottyanó 15 kilométeres etap. A Miskolci Nemzeti Színház új fiatal tagjai folytatják túrájukat, élményeikből írják a darabot, próbálnak. HANGULATJELENTÉS KÉPEKKEL

2012. június 6-án 15 fiatal alkotóművész gyülekezett Budapest határában, hogy a Mátrán és a Bükkön keresztül két hét alatt Miskolcra gyalogoljanak, majd érkezéskor a színház csapatával kiegészülve egy előadást hozzanak létre. A résztvevők útközben, az érintett településeken bepróbálnak, improvizálnak, filmre vesznek jeleneteket, majd családoknál, művelődési házban, iskolai tornateremben éjszakáznak. A résztvevők: Simon Zoltán, Czakó Julianna, Szabó Irén, Kosik Anita, Ódor Kristóf, Zayzon Zsolt, Rusznák András, Molnár Gusztáv, Bohoczki Sára, Fritz Attila, Kokics Péter, Deres Péter (író), Együd Tünde (asszisztens), Szőcs Artur (rendező), Cserhalmi Sára (filmrendező), Kunisch Péter (túravezető). Voltak, akik később csatlakoztak a csapathoz, és voltak (vannak), akik egy-egy előadás kedvéért például Pécs és a POSZT felé tesznek egy kicsinek nem nevezhető kitérőt. Ezért ne csodálkozzon senki, ha fotóink szereplői túrahátizsákjukkal mondjuk a Dél-Dunántúlon felbukkannak.

Eközben - mert elkerülhetetlen, még a legnagyobb odafigyelés közepette is - megtörtént az első baleset is. Egy avarral teli (tehát nem látható) gödörbe sikerült az egyik túrázónak lépnie, így vele már az egri kórházat is megjárták. Szerencsére nem komoly a sérülés, az érintett kapott egy bokarögzítőt, egy szakaszt kihagyott, aztán újult erővel csap a turistaösvények közé.

Június 12-én 35 km után szanaszét ázva a szőlősorok között érkeztek meg Egerszalókra, a Kohári Pincészetbe. Kohári István és felesége, Ibolya friss, még meleg pogácsával, felmelegítő törkölypálinkával, néhány súrolókefével, sárpucolóval, vödörrel, illetve egy fantasztikus borkóstolóval lepte meg a csapatot. A következő nap délelőttje forgatással telt, délután indultak tovább Egeren keresztül Noszvajra. Ez csak egy kb. 15 kilométeres séta, ami már meg se kottyan nekik. A hangulat pedig - ahogy egy résztvevő fogalmaz - "még mindig zseniális".

Ezúttal is megkértük arra a túrázókat, hogy foglalják össze érzéseiket, élményeiket.

Czakó Julianna: "Menni kell, menni, menni előre, látni, megismerkedni, az a fontos. - Ezt mondta nekem egy néni Sámsonházán néhány napja. Az embereken azt látom, amikor beszélgetek velük, hogy adni akarnak. Egy történetet, egy viccet, egy titkot, könyvet, vizet, gyümölcsöt, pálinkát. Így teljesen mindegy, hogy egy nap 2 lépést, 800 métert vagy 40 kilométert kell megtenni."

Kosik Anita: "Örülök, hogy itt lehetek. Imádok túrázni és még mindig nem ismerem eléggé az országot. Egerszalókon kiderült, hogy a borainkról is van még mit tanulnom és az itt élő emberekről is. Igazi, elsőkezes élménybeszámolót készítünk a miskolci közönségnek."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.