Színház

Mi és Miskolc, avagy 272307 lépés a város felé - 3. rész

2012.06.14. 12:11
Ajánlom
Pécsi kitérők, egy sérülés, zseniális hangulat és meg se kottyanó 15 kilométeres etap. A Miskolci Nemzeti Színház új fiatal tagjai folytatják túrájukat, élményeikből írják a darabot, próbálnak. HANGULATJELENTÉS KÉPEKKEL

2012. június 6-án 15 fiatal alkotóművész gyülekezett Budapest határában, hogy a Mátrán és a Bükkön keresztül két hét alatt Miskolcra gyalogoljanak, majd érkezéskor a színház csapatával kiegészülve egy előadást hozzanak létre. A résztvevők útközben, az érintett településeken bepróbálnak, improvizálnak, filmre vesznek jeleneteket, majd családoknál, művelődési házban, iskolai tornateremben éjszakáznak. A résztvevők: Simon Zoltán, Czakó Julianna, Szabó Irén, Kosik Anita, Ódor Kristóf, Zayzon Zsolt, Rusznák András, Molnár Gusztáv, Bohoczki Sára, Fritz Attila, Kokics Péter, Deres Péter (író), Együd Tünde (asszisztens), Szőcs Artur (rendező), Cserhalmi Sára (filmrendező), Kunisch Péter (túravezető). Voltak, akik később csatlakoztak a csapathoz, és voltak (vannak), akik egy-egy előadás kedvéért például Pécs és a POSZT felé tesznek egy kicsinek nem nevezhető kitérőt. Ezért ne csodálkozzon senki, ha fotóink szereplői túrahátizsákjukkal mondjuk a Dél-Dunántúlon felbukkannak.

Eközben - mert elkerülhetetlen, még a legnagyobb odafigyelés közepette is - megtörtént az első baleset is. Egy avarral teli (tehát nem látható) gödörbe sikerült az egyik túrázónak lépnie, így vele már az egri kórházat is megjárták. Szerencsére nem komoly a sérülés, az érintett kapott egy bokarögzítőt, egy szakaszt kihagyott, aztán újult erővel csap a turistaösvények közé.

Június 12-én 35 km után szanaszét ázva a szőlősorok között érkeztek meg Egerszalókra, a Kohári Pincészetbe. Kohári István és felesége, Ibolya friss, még meleg pogácsával, felmelegítő törkölypálinkával, néhány súrolókefével, sárpucolóval, vödörrel, illetve egy fantasztikus borkóstolóval lepte meg a csapatot. A következő nap délelőttje forgatással telt, délután indultak tovább Egeren keresztül Noszvajra. Ez csak egy kb. 15 kilométeres séta, ami már meg se kottyan nekik. A hangulat pedig - ahogy egy résztvevő fogalmaz - "még mindig zseniális".

Ezúttal is megkértük arra a túrázókat, hogy foglalják össze érzéseiket, élményeiket.

Czakó Julianna: "Menni kell, menni, menni előre, látni, megismerkedni, az a fontos. - Ezt mondta nekem egy néni Sámsonházán néhány napja. Az embereken azt látom, amikor beszélgetek velük, hogy adni akarnak. Egy történetet, egy viccet, egy titkot, könyvet, vizet, gyümölcsöt, pálinkát. Így teljesen mindegy, hogy egy nap 2 lépést, 800 métert vagy 40 kilométert kell megtenni."

Kosik Anita: "Örülök, hogy itt lehetek. Imádok túrázni és még mindig nem ismerem eléggé az országot. Egerszalókon kiderült, hogy a borainkról is van még mit tanulnom és az itt élő emberekről is. Igazi, elsőkezes élménybeszámolót készítünk a miskolci közönségnek."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.