Színház

Mi minden várható az idei POSZT-on?

2016.04.15. 11:27
Ajánlom
Még el sem indult az idei fesztivál, már a jövő évire is megkezdődött a felkészülés: megvan a két új válogató.

A jövő évi színházi találkozó 2017. június 8. és 17. között lesz, a versenyprogramba pedig a 2016. március 1. után bemutatott darabok kerülhetnek be. A Szakmai Tanácsadó Testület javaslata alapján Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső színikritikus válogatja a 2017-es POSZT-előadásokat.

poszt

poszt

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozót június 9. és 18. között rendezik meg, a versenyprogram előadásaira április 18-án hétfőn 10 órától lehet jegyet vásárolni. Jegyek a korábbi évektől eltérően nem a Pécsi Nemzeti Színház jegyirodájában, hanem a nagyobb pécsi jegyirodákban, valamint a jegymester.hu-n lesznek megvásárolhatóak, egységesen 3.990 forintért.

Megalakult a POSZT szakmai tanácsadó testülete

Március 21-én tartotta alakuló ülését a Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai tanácsadó testülete, az elnök Hegedűs D. Géza színművész lett.

Megújult a POSZT weboldala is, és már elérhető rajta a versenyelőadások összes információja; időpontok, színlapok, fotók, videók. A honlapon minden tudnivaló megtalálható a megújult programstruktúráról, a jegyértékesítésről, a Szakmai Tanácsadó Testületről, illetve magáról a versenyprogramról is.

Az idei évtől a POSZT három alappillérre épül: a korábbiakban megszokottakhoz hasonlóan a Pécsi Nemzeti Színház az évad legjobb, a válogatók által a versenyprogramba beválogatott előadásainak ad otthont. Ezzel párhuzamosan a Zsolnay Negyedben megszervezik a „POSZT Fesztivált”, mely a korábbi off-programsorozat újjászületése. A szervezők célja ezzel az, hogy az eddigieknél is több előadást illetve kísérőprogramokat varázsoljanak a nézők és a szakma elé. A Kodály Központban pedig a „POSZT bemutatja” programsorozat keretein belül minden este egy-egy különleges előadást – operett-és operaelőadásokat, önálló esteket, koncerteket - mutatnak be Európa egyik legszebb, legtökéletesebb akusztikájú hangversenytermében.

Az idei POSZT-on minden eddiginél több független társulat, kőszínházi és alternatív, mozgás-, táncszínházi és gyerekelőadás kap szerepet, és a zenei programokra is nagyobb hangsúlyt fektetnek.

A fesztivál első három napján megszervezik az Európai Előadóművészeti Egyetemek és Akadémiák Találkozóját is, amelyen vizsgaelőadásokat mutatnak be, beszélgetéseket, workshopokat tartanak.

A POSZT Fesztiválra és a POSZT bemutatja programsorozatra hamarosan szintén elkezdik árusítani a jegyeket. A fellépőket és a programok időpontját a következő hetekben a POSZT honlapján és Facebook-oldalán hozzák nyilvánosságra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
Színház hír

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.