Színház

Mi minden várható az idei POSZT-on?

2016.04.15. 11:27
Ajánlom
Még el sem indult az idei fesztivál, már a jövő évire is megkezdődött a felkészülés: megvan a két új válogató.

A jövő évi színházi találkozó 2017. június 8. és 17. között lesz, a versenyprogramba pedig a 2016. március 1. után bemutatott darabok kerülhetnek be. A Szakmai Tanácsadó Testület javaslata alapján Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső színikritikus válogatja a 2017-es POSZT-előadásokat.

poszt

poszt

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozót június 9. és 18. között rendezik meg, a versenyprogram előadásaira április 18-án hétfőn 10 órától lehet jegyet vásárolni. Jegyek a korábbi évektől eltérően nem a Pécsi Nemzeti Színház jegyirodájában, hanem a nagyobb pécsi jegyirodákban, valamint a jegymester.hu-n lesznek megvásárolhatóak, egységesen 3.990 forintért.

Megalakult a POSZT szakmai tanácsadó testülete

Március 21-én tartotta alakuló ülését a Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai tanácsadó testülete, az elnök Hegedűs D. Géza színművész lett.

Megújult a POSZT weboldala is, és már elérhető rajta a versenyelőadások összes információja; időpontok, színlapok, fotók, videók. A honlapon minden tudnivaló megtalálható a megújult programstruktúráról, a jegyértékesítésről, a Szakmai Tanácsadó Testületről, illetve magáról a versenyprogramról is.

Az idei évtől a POSZT három alappillérre épül: a korábbiakban megszokottakhoz hasonlóan a Pécsi Nemzeti Színház az évad legjobb, a válogatók által a versenyprogramba beválogatott előadásainak ad otthont. Ezzel párhuzamosan a Zsolnay Negyedben megszervezik a „POSZT Fesztivált”, mely a korábbi off-programsorozat újjászületése. A szervezők célja ezzel az, hogy az eddigieknél is több előadást illetve kísérőprogramokat varázsoljanak a nézők és a szakma elé. A Kodály Központban pedig a „POSZT bemutatja” programsorozat keretein belül minden este egy-egy különleges előadást – operett-és operaelőadásokat, önálló esteket, koncerteket - mutatnak be Európa egyik legszebb, legtökéletesebb akusztikájú hangversenytermében.

Az idei POSZT-on minden eddiginél több független társulat, kőszínházi és alternatív, mozgás-, táncszínházi és gyerekelőadás kap szerepet, és a zenei programokra is nagyobb hangsúlyt fektetnek.

A fesztivál első három napján megszervezik az Európai Előadóművészeti Egyetemek és Akadémiák Találkozóját is, amelyen vizsgaelőadásokat mutatnak be, beszélgetéseket, workshopokat tartanak.

A POSZT Fesztiválra és a POSZT bemutatja programsorozatra hamarosan szintén elkezdik árusítani a jegyeket. A fellépőket és a programok időpontját a következő hetekben a POSZT honlapján és Facebook-oldalán hozzák nyilvánosságra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.