Színház

Mi minden várható az idei POSZT-on?

2016.04.15. 11:27
Ajánlom
Még el sem indult az idei fesztivál, már a jövő évire is megkezdődött a felkészülés: megvan a két új válogató.

A jövő évi színházi találkozó 2017. június 8. és 17. között lesz, a versenyprogramba pedig a 2016. március 1. után bemutatott darabok kerülhetnek be. A Szakmai Tanácsadó Testület javaslata alapján Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső színikritikus válogatja a 2017-es POSZT-előadásokat.

poszt

poszt

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozót június 9. és 18. között rendezik meg, a versenyprogram előadásaira április 18-án hétfőn 10 órától lehet jegyet vásárolni. Jegyek a korábbi évektől eltérően nem a Pécsi Nemzeti Színház jegyirodájában, hanem a nagyobb pécsi jegyirodákban, valamint a jegymester.hu-n lesznek megvásárolhatóak, egységesen 3.990 forintért.

Megalakult a POSZT szakmai tanácsadó testülete

Március 21-én tartotta alakuló ülését a Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai tanácsadó testülete, az elnök Hegedűs D. Géza színművész lett.

Megújult a POSZT weboldala is, és már elérhető rajta a versenyelőadások összes információja; időpontok, színlapok, fotók, videók. A honlapon minden tudnivaló megtalálható a megújult programstruktúráról, a jegyértékesítésről, a Szakmai Tanácsadó Testületről, illetve magáról a versenyprogramról is.

Az idei évtől a POSZT három alappillérre épül: a korábbiakban megszokottakhoz hasonlóan a Pécsi Nemzeti Színház az évad legjobb, a válogatók által a versenyprogramba beválogatott előadásainak ad otthont. Ezzel párhuzamosan a Zsolnay Negyedben megszervezik a „POSZT Fesztivált”, mely a korábbi off-programsorozat újjászületése. A szervezők célja ezzel az, hogy az eddigieknél is több előadást illetve kísérőprogramokat varázsoljanak a nézők és a szakma elé. A Kodály Központban pedig a „POSZT bemutatja” programsorozat keretein belül minden este egy-egy különleges előadást – operett-és operaelőadásokat, önálló esteket, koncerteket - mutatnak be Európa egyik legszebb, legtökéletesebb akusztikájú hangversenytermében.

Az idei POSZT-on minden eddiginél több független társulat, kőszínházi és alternatív, mozgás-, táncszínházi és gyerekelőadás kap szerepet, és a zenei programokra is nagyobb hangsúlyt fektetnek.

A fesztivál első három napján megszervezik az Európai Előadóművészeti Egyetemek és Akadémiák Találkozóját is, amelyen vizsgaelőadásokat mutatnak be, beszélgetéseket, workshopokat tartanak.

A POSZT Fesztiválra és a POSZT bemutatja programsorozatra hamarosan szintén elkezdik árusítani a jegyeket. A fellépőket és a programok időpontját a következő hetekben a POSZT honlapján és Facebook-oldalán hozzák nyilvánosságra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Könyv

Új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki áprilisban

Egyelőre nem sokat tudni a japán művész áprilisban megjelenő könyvéről, a kiadó sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulta el.
Vizuál

KÉP-regény: Egy gyűrű mind felett

A Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos ezúttal – Agatha Christie után szabadon – az olvasóra bízza annak eldöntését, hogy pontosan hogyan is keletkezhetett ez a balatoni fénykép Teddy Harpóról.
Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.