Színház

Mi mindenből lehet színház?

2016.09.07. 12:12
Ajánlom
Harminc fővárosi teátrum vesz részt az idei Színházak Éjszakáján szeptember 17-én. Most induló sorozatunkban érdekes adalékokat tudhat meg színházainkról.
  • Trafó – Kortárs Művészetek Háza

1909-ben épült a Liliom utcai trafóház, az ipari szecesszió jellegzetes alkotása, amely egykor a dél-pesti transzformátor szerepét töltötte be. Az akkor már évtizedek óta üresen álló épületet 1990-ben a Resonance nevű francia anarchista művészcsoport foglalta el. A jelenleg itt működő Kortárs Művészetek Háza 1998-ban nyitotta meg kapuit.

Trafó

Trafó

  • Játékszín

Egy garázs helyén nyílt meg Ferenczy Károly kabaréja, a mai Játékszín elődje 1912-ben. Az évek során a színház folyamatosan bővült, nagyobb színpadot alakítottak ki, az előcsarnok révén összekötötték a Jókai utcát a Teréz körúttal, az emeleten található irodahelyiségek és a zsinórpadlás pedig korábbi lakások helyén kerültek kialakításra.

  • Magyar Állami Operaház

A 132 éves Operaház épületét legendák övezik. A Dalszínház utcában és környékén a kor legolcsóbb telkei voltak, ahol egyes visszaemlékezések szerint az Alföldről elkergetett betyárok húzták meg magukat. A nézőtér mennyezeti freskója Lotz Károly munkája, aki állítólag saját magát is belefestette a képbe Zeuszként, míg Aphrodité vonásaiban lányára ismerhetünk rá.

Magyar Állami Operaház

Magyar Állami Operaház (Fotó/Forrás: Adrián Zoltán, Fidelio)

  • Karinthy Színház

A Karinthy Színház még jóval a rendszerváltás előtt alakult, ám jelenlegi helyét, a volt Haladás mozi épületét 1988-ban foglalhatta el. Nevéhez méltón rendszeresen játszanak itt Karinthy-műveket. Alapítója és vezetője Karinthy Márton. Élete utolsó szerepében itt fejezte be nagyívű színészi pályáját Turay Ida a Korai fagy című előadás egyik főszerepében.

Kapcsolódó

"A mi szakmánkban még nyugdíjba sem lehet vonulni"

Személyesen most találkoztak először, holott mindketten Felvidékről származnak. István a Magyarországon dolgozó felvidéki színészekről írta a diplomamunkáját, Ági pedig a Komáromi Jókai Színházban játszott, ahol István édesanyja a varrodát vezette.

  • RS9 Színház

Az 1990-ben alapított színház 70 férőhelyes, évente 100-140 előadást tartanak, emellett beszélgetés-sorozatokat, felolvasásokat és filmklubokat is szerveznek. 2013-ban nyílt meg az RS9+ "Vallai kert" a Rumbach Sebestyén utca 10. szám alatt, amely kiállítótérként, próbateremként, gyermekfoglalkozások és felolvasóestek helyszíneként működik.

  • József Attila Színház

Az épület eredetileg művelődési háznak készült, 1956 óta működik önálló színházként. Több mint fél évszázados története alatt mindvégig kettős identitást hordozott: elsősorban Angyalföld színháza, de részt vesz a főváros színházi életében is. A sokarcú épületet érdemes kívülről is körüljárni.

„A Blöffben még édesanyám sem ismerte fel a hangomat”

Kapcsolódó

„A Blöffben még édesanyám sem ismerte fel a hangomat”

A színpadi munkák mellett mindketten sokat szinkronizálnak, hangjuk ismerősen csenghet a nézők számára. A színház mellett más-más kedvelt elfoglaltságnak hódolnak.

József Attila Színház

József Attila Színház

  • Sanyi és Aranka Színház

A színházat 2008-ban alapította Lukáts Andor. Az elnevezés a legendás színházcsinálónak, Halász Péternek állít emléket, utalva a Katona Kamra hírszínházi előadás-sorozatára, amelyben Lukáts Andor és Halász Péter együtt játszottak. Sanyi és Aranka egy itt feldolgozott hírben szereplő hajléktalanpáros volt.

  • Dumaszínház

A Corvin Dumaszínház nagyterme tulajdonképpen egy étterem és egy színház egybegyúrva, ahol minden néző asztalnál ül, így előadás előtt ki-ki elfogyaszthat valamit a különleges kínálatból. Az étlapon találunk Poén platni, Szerintünk Sertésszűz?! és Blöff, avagy hús, ami nincs! elnevezésű menüt is.

Adrenalinfüggőség a színpadon

Kapcsolódó

Adrenalinfüggőség a színpadon

Egyikőjük számára a színpad a társas játékról szól, míg másikuk legtöbbször egyedül áll ki a nézők elé. Mindketten nagy nevettetők, ám a könnyednek tűnő szórakoztatás mögött mindig kemény munka áll.

  • Örkény István Színház

1940-ben tartották meg az első előadást a Madách tér 6. szám alatt, az egykori Madách Színházban, amely 2004 óta működik Örkény Színházként. Az eredetileg mozi számára készült belső kialakítás az évek során többször változott, a színháztér fölötti volt lakásokban öltözők, próbaterem, társalgó és irodák kaptak helyet.

Beszélgetés az Örkény Színház aulájában

Beszélgetés az Örkény Színház aulájában (Fotó/Forrás: Adrian_Zoltan)

  • Baltazár Színház

Az 1998-ban alakult színház az egyedüli hivatásos színtársulat Magyarországon, amely értelmi sérült színészekből áll. Az Aquincumban található játszóhelyük érdekessége, hogy mind az épületen belül, mind a kertben eredeti római kori leletekkel találkozhatnak a nézők. Szeptember 17-én a közönség elől elzárt részeket is megnyitják majd.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

forrás: Színházak Éjszakája

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház hír

Nagyszabású gálaműsorral segíti a THEALTER Fesztivált a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged Napja alkalmából május 21-én gálával kedveskedik nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, melynek bevételével a nehéz helyzetbe került THEALTER Fesztivál fennmaradását is támogatja.
Színház hír

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház hír

Rusznyák Gábor kapta a Déryné-díjat

Miskolc Város Napja alkalmából a közgyűlés idén is díjazta a város hírnevét öregbítő, legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó személyeket, szervezeteket. A május 11-i ünnepségen átadták a Déryné színházi díjat is, melyet ezúttal Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője vehetett át.
Színház hír

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.