Színház

Mi mindenből lehet színház?

2016.09.07. 12:12
Ajánlom
Harminc fővárosi teátrum vesz részt az idei Színházak Éjszakáján szeptember 17-én. Most induló sorozatunkban érdekes adalékokat tudhat meg színházainkról.
  • Trafó – Kortárs Művészetek Háza

1909-ben épült a Liliom utcai trafóház, az ipari szecesszió jellegzetes alkotása, amely egykor a dél-pesti transzformátor szerepét töltötte be. Az akkor már évtizedek óta üresen álló épületet 1990-ben a Resonance nevű francia anarchista művészcsoport foglalta el. A jelenleg itt működő Kortárs Művészetek Háza 1998-ban nyitotta meg kapuit.

Trafó

Trafó

  • Játékszín

Egy garázs helyén nyílt meg Ferenczy Károly kabaréja, a mai Játékszín elődje 1912-ben. Az évek során a színház folyamatosan bővült, nagyobb színpadot alakítottak ki, az előcsarnok révén összekötötték a Jókai utcát a Teréz körúttal, az emeleten található irodahelyiségek és a zsinórpadlás pedig korábbi lakások helyén kerültek kialakításra.

  • Magyar Állami Operaház

A 132 éves Operaház épületét legendák övezik. A Dalszínház utcában és környékén a kor legolcsóbb telkei voltak, ahol egyes visszaemlékezések szerint az Alföldről elkergetett betyárok húzták meg magukat. A nézőtér mennyezeti freskója Lotz Károly munkája, aki állítólag saját magát is belefestette a képbe Zeuszként, míg Aphrodité vonásaiban lányára ismerhetünk rá.

Magyar Állami Operaház

Magyar Állami Operaház (Fotó/Forrás: Adrián Zoltán, Fidelio)

  • Karinthy Színház

A Karinthy Színház még jóval a rendszerváltás előtt alakult, ám jelenlegi helyét, a volt Haladás mozi épületét 1988-ban foglalhatta el. Nevéhez méltón rendszeresen játszanak itt Karinthy-műveket. Alapítója és vezetője Karinthy Márton. Élete utolsó szerepében itt fejezte be nagyívű színészi pályáját Turay Ida a Korai fagy című előadás egyik főszerepében.

Kapcsolódó

"A mi szakmánkban még nyugdíjba sem lehet vonulni"

Személyesen most találkoztak először, holott mindketten Felvidékről származnak. István a Magyarországon dolgozó felvidéki színészekről írta a diplomamunkáját, Ági pedig a Komáromi Jókai Színházban játszott, ahol István édesanyja a varrodát vezette.

  • RS9 Színház

Az 1990-ben alapított színház 70 férőhelyes, évente 100-140 előadást tartanak, emellett beszélgetés-sorozatokat, felolvasásokat és filmklubokat is szerveznek. 2013-ban nyílt meg az RS9+ "Vallai kert" a Rumbach Sebestyén utca 10. szám alatt, amely kiállítótérként, próbateremként, gyermekfoglalkozások és felolvasóestek helyszíneként működik.

  • József Attila Színház

Az épület eredetileg művelődési háznak készült, 1956 óta működik önálló színházként. Több mint fél évszázados története alatt mindvégig kettős identitást hordozott: elsősorban Angyalföld színháza, de részt vesz a főváros színházi életében is. A sokarcú épületet érdemes kívülről is körüljárni.

„A Blöffben még édesanyám sem ismerte fel a hangomat”

Kapcsolódó

„A Blöffben még édesanyám sem ismerte fel a hangomat”

A színpadi munkák mellett mindketten sokat szinkronizálnak, hangjuk ismerősen csenghet a nézők számára. A színház mellett más-más kedvelt elfoglaltságnak hódolnak.

József Attila Színház

József Attila Színház

  • Sanyi és Aranka Színház

A színházat 2008-ban alapította Lukáts Andor. Az elnevezés a legendás színházcsinálónak, Halász Péternek állít emléket, utalva a Katona Kamra hírszínházi előadás-sorozatára, amelyben Lukáts Andor és Halász Péter együtt játszottak. Sanyi és Aranka egy itt feldolgozott hírben szereplő hajléktalanpáros volt.

  • Dumaszínház

A Corvin Dumaszínház nagyterme tulajdonképpen egy étterem és egy színház egybegyúrva, ahol minden néző asztalnál ül, így előadás előtt ki-ki elfogyaszthat valamit a különleges kínálatból. Az étlapon találunk Poén platni, Szerintünk Sertésszűz?! és Blöff, avagy hús, ami nincs! elnevezésű menüt is.

Adrenalinfüggőség a színpadon

Kapcsolódó

Adrenalinfüggőség a színpadon

Egyikőjük számára a színpad a társas játékról szól, míg másikuk legtöbbször egyedül áll ki a nézők elé. Mindketten nagy nevettetők, ám a könnyednek tűnő szórakoztatás mögött mindig kemény munka áll.

  • Örkény István Színház

1940-ben tartották meg az első előadást a Madách tér 6. szám alatt, az egykori Madách Színházban, amely 2004 óta működik Örkény Színházként. Az eredetileg mozi számára készült belső kialakítás az évek során többször változott, a színháztér fölötti volt lakásokban öltözők, próbaterem, társalgó és irodák kaptak helyet.

Beszélgetés az Örkény Színház aulájában

Beszélgetés az Örkény Színház aulájában (Fotó/Forrás: Adrian_Zoltan)

  • Baltazár Színház

Az 1998-ban alakult színház az egyedüli hivatásos színtársulat Magyarországon, amely értelmi sérült színészekből áll. Az Aquincumban található játszóhelyük érdekessége, hogy mind az épületen belül, mind a kertben eredeti római kori leletekkel találkozhatnak a nézők. Szeptember 17-én a közönség elől elzárt részeket is megnyitják majd.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

forrás: Színházak Éjszakája

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.