Színház

„Mi vagyunk a csendes többség” – Vidnyánszky Attila nyilatkozott a Magyar Nemzetnek

2022.11.22. 10:20
Ajánlom
Az SZFE kuratóriumi elnöke azután nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy sajtónyilvánosságot kaptak a Belvárosi Polgári Szalonban november 15-én tett kijelentései. Úgy fogalmazott, egy évtizede lejárató hadjárat folyik ellene, és ami most történt, az ennek egy újabb fejezete.

Mint arról mi is beszámoltunk, Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi elnöke november 15-én részt vett egy beszélgetésen a Belvárosi Polgári Szalonban, ahol az SZFE helyzete kapcsán úgy fogalmazott, az SZFE „átgondoltan központi bázisa annak a rendszernek, amit a liberálisok kiépítettek maguknak. (…) A hisztéria amiatt volt, mert az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el. (…) Akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni” – mondta el, hozzátéve:

„A diákok áthangolása nem egyszerű dolog.”

Az elhangzottakra közös levélben reagált az intézmény több hallgatója, akik elutasították azt, hogy művészettel foglalkozó diákként politikai alapon bélyegezzék meg őket. Azt írták: „Tanárainkkal szakmai munkát végzünk az óráinkon, ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival.”

Egyúttal leszögezték, nem kívánnak részesei lenni semmiféle áthangolásnak. „Ami pedig a »másik gerincet« illeti, köztünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során” – fogalmaztak.

Vidnyánszky Attila az Origónak elküldött levélben reagált a hallgatók által megfogalmazottakra. A rendező szerint a tőle idézett mondatokat kiragadták a szövegkörnyezetből, de még a félinformációkkal való tudósításokkal és félreértésekkel együtt is vállalja mondandója lényegét.

TodoroffLazar_kep3-115144.jpg

Az SZFE Vas utcai épületének elfoglalása 2020-ban (Fotó/Forrás: Lázár Todoroff / Freeszfe Egyesület)

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezőt ezt követően megkereste a Magyar Nemzet, amelynek Vidnyánszky kifejtette, véleménye szerint jó úton járnak egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt.

„Ez minden bizonnyal sokakat irritál”

– tette hozzá. A kuratóriumi elnök szerint az SZFE modellváltásának célja az volt, hogy szabad, felelősségteljes, önálló polgárokat neveljenek, ne kelljen igazodni semmilyen elváráshoz és minden vélemény napvilágra kerülhessen.

„Lehet, hogy kevésbé vagyunk hangosak vagy szervezettek, mint az ellenoldal, de mi vagyunk többen: mi vagyunk a csendes többség” – nyilatkozta.

Forrás: Magyar Nemzet

Fejléckép: Vidnyánszky Attila (fotós: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

„Köztünk mindenki a saját gerincéből dolgozik” – elhatárolódtak az SZFE hallgatói Vidnyánszky Attila kijelentéseitől

Kapcsolódó

„Köztünk mindenki a saját gerincéből dolgozik” – elhatárolódtak az SZFE hallgatói Vidnyánszky Attila kijelentéseitől

Mintegy kilencvenen írták alá azt a nyílt levelet, amelyben a Színházi- és Filmművészeti Egyetem hallgatói reagáltak az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének szavaira. Vidnyánszky Attila nemrég liberális utánpótlásról és a diákok áthangolásáról beszélt az egyetem kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.