Színház

Miért FÉM a FÉM?

2019.01.30. 13:00
Ajánlom
Cziczó Attila, író-rendező meséli el a FÉM hiteles és megrendítően őszinte történetét. Előre szólunk, hogy a történet ugyanúgy abszurd, ahogyan a dráma is! Erős idegzetűeknek ajánlott elsősorban, másodsorban pedig mindenkinek. Harmadsorban a maradéknak. Tehát: miért Fém a Fém?

Az úgy kezdődött, hogy Bornai Tibor fellépett a Cserkóban… Ha jól emlékszem!

Húsz éves lehettem, egy helyi szinten elismert musical társulatot vezettem Székesfehérváron, a helyi kőszínházban tartottunk teltházas előadásokat, mellette helyi rocksztárocskaként ráztam dús hajam a régió elismert bandájában, s közben nyitottunk egy menő klubot is, ahol az ország leghíresebbjei koncerteztek. S egyik este eljött életem top10-es idolja, Bornai Tibor, önálló estet tartott, zenélt, mesélt, békaugrálásban bohóckodott, s én, az ifjú, hírnévre vágyó író-rendező-rockzenész-klubtulajdonos azt mondtam magamban: jé, a híresek is lehetnek emberek?

januar29_foto1-165934.jpg

Óriások és Törpék zenekar, 1993 (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

S abban a pillanatban lemondtam a rivalda utáni vágyódásról, aznap éjszaka, a fémesen kongó síneken hazafelé ballagva még soksor megismételtem elhatározásom mondatát, aztán néhány hónap múlva már óvodásokkal színjátszadoztam, majd rá egy-két-hár évre kisiskolásokkal nyertem fesztiválokat, majd nagyiskolásokkal, aztán középiskolásokkal, mindent elértem, amit ebben a közegben lehet, aztán eltelt másfél évtized, s színházcsinálóként megírtam azt az abszurd drámát, ami a fiatalokról szól, akik híresek akarnak lenni, s vagy sikerül nekik, vagy nem, vagy hajkurásszák a népszerűséget, vagy lemondanak róla…

Ez lett a FÉM.

januar29_foto2-165937.jpg

FÉM 2009, Új Színház (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

2009. március 27-én mutattuk be utolsó diákszínház társulatommal az Új Színházban, játszottuk két évig, majd saját színházat csináltunk, ahol mindent elértünk, amit lehet, s a második FÉMmel zártuk le a korszakot. Kiköltöztünk az Orczy útról, beköltöztünk a Váci utcába, s február 16-án, az évad záróbemutatójaként harmadszor kerül színpadra a FÉM.

Talán nincs is fontosabb írásom ennél a darabnál, hiszen ezzel értem a színházcsináló életem felnőttkorszakába, ezzel a rendezésemmel indult el – hosszú-hosszú, önképző tanulmányaim megérdemelt gyümölcse – az „igazi” színházi pályám. Amit én megtanultam húsz év alatt a fiatalokról, önmagamról, kortársaimról, sztereotípiákról, javíthatatlannak tűnő emberi gyarlóságokról, vagy éppen a szeretetről, ragaszkodásról, tiszteletről, azt mind beletettem ebbe a darabba. Kortársnak tartom magam mind íróként, mind rendezőként, így el kell fogadnom, hogy a jelen egy pillanat alatt múlttá lesz, ami igen gyakran avittas, öreg szagú, a jövőből érkező mának felhasználhatatlanná válik, de a FÉM valamiért nem akar kifáradni. Persze van még néhány hasonlóan időtálló írásom, de ez a dráma mindenekfölött áll.

Én a FÉMmel nem lettem híres, s ennek roppantul örülök, hehe.

januar29_foto3-165936.jpg

FÉM 2016, Fészek Színház (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

Információ: www.femszinhaz.hu

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ők a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Orosz Ákosra és Király Attilára. A díjat augusztus 30-án adják majd át a Magyar Színházban.
Színház interjú

Mácsai Pál: Fontos inspirációk jönnek a független szférából

A fővárosi fenntartású Örkény Színház igazgatóját, Mácsai Pált a STAFÉTA pályázat egyik szakmai kurátorát kérdeztük arról, miért gondolja fontosnak a már negyedik éve működő pályázati lehetőséget.
Színház ajánló

FRISS – Fiatal tehetségek a Szentendrei Teátrum színpadán

A Szentendrei Teátrum 1969-ben fiatal színihallgatók ötlete nyomán jött létre és azóta is épít a fiatal, feltörekvő tehetségekre.
Színház interjú

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Színház ajánló

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.