Színház

Miért FÉM a FÉM?

2019.01.30. 13:00
Ajánlom
Cziczó Attila, író-rendező meséli el a FÉM hiteles és megrendítően őszinte történetét. Előre szólunk, hogy a történet ugyanúgy abszurd, ahogyan a dráma is! Erős idegzetűeknek ajánlott elsősorban, másodsorban pedig mindenkinek. Harmadsorban a maradéknak. Tehát: miért Fém a Fém?

Az úgy kezdődött, hogy Bornai Tibor fellépett a Cserkóban… Ha jól emlékszem!

Húsz éves lehettem, egy helyi szinten elismert musical társulatot vezettem Székesfehérváron, a helyi kőszínházban tartottunk teltházas előadásokat, mellette helyi rocksztárocskaként ráztam dús hajam a régió elismert bandájában, s közben nyitottunk egy menő klubot is, ahol az ország leghíresebbjei koncerteztek. S egyik este eljött életem top10-es idolja, Bornai Tibor, önálló estet tartott, zenélt, mesélt, békaugrálásban bohóckodott, s én, az ifjú, hírnévre vágyó író-rendező-rockzenész-klubtulajdonos azt mondtam magamban: jé, a híresek is lehetnek emberek?

januar29_foto1-165934.jpg

Óriások és Törpék zenekar, 1993 (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

S abban a pillanatban lemondtam a rivalda utáni vágyódásról, aznap éjszaka, a fémesen kongó síneken hazafelé ballagva még soksor megismételtem elhatározásom mondatát, aztán néhány hónap múlva már óvodásokkal színjátszadoztam, majd rá egy-két-hár évre kisiskolásokkal nyertem fesztiválokat, majd nagyiskolásokkal, aztán középiskolásokkal, mindent elértem, amit ebben a közegben lehet, aztán eltelt másfél évtized, s színházcsinálóként megírtam azt az abszurd drámát, ami a fiatalokról szól, akik híresek akarnak lenni, s vagy sikerül nekik, vagy nem, vagy hajkurásszák a népszerűséget, vagy lemondanak róla…

Ez lett a FÉM.

januar29_foto2-165937.jpg

FÉM 2009, Új Színház (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

2009. március 27-én mutattuk be utolsó diákszínház társulatommal az Új Színházban, játszottuk két évig, majd saját színházat csináltunk, ahol mindent elértünk, amit lehet, s a második FÉMmel zártuk le a korszakot. Kiköltöztünk az Orczy útról, beköltöztünk a Váci utcába, s február 16-án, az évad záróbemutatójaként harmadszor kerül színpadra a FÉM.

Talán nincs is fontosabb írásom ennél a darabnál, hiszen ezzel értem a színházcsináló életem felnőttkorszakába, ezzel a rendezésemmel indult el – hosszú-hosszú, önképző tanulmányaim megérdemelt gyümölcse – az „igazi” színházi pályám. Amit én megtanultam húsz év alatt a fiatalokról, önmagamról, kortársaimról, sztereotípiákról, javíthatatlannak tűnő emberi gyarlóságokról, vagy éppen a szeretetről, ragaszkodásról, tiszteletről, azt mind beletettem ebbe a darabba. Kortársnak tartom magam mind íróként, mind rendezőként, így el kell fogadnom, hogy a jelen egy pillanat alatt múlttá lesz, ami igen gyakran avittas, öreg szagú, a jövőből érkező mának felhasználhatatlanná válik, de a FÉM valamiért nem akar kifáradni. Persze van még néhány hasonlóan időtálló írásom, de ez a dráma mindenekfölött áll.

Én a FÉMmel nem lettem híres, s ennek roppantul örülök, hehe.

januar29_foto3-165936.jpg

FÉM 2016, Fészek Színház (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

Információ: www.femszinhaz.hu

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Színház

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.
Színház magazin

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.
Színház gyász

A Vígszínházban búcsúztatják Gesztesi Károlyt

Az 56 éves korában elhunyt színművész temetésén csak a szűk család vesz részt – írja a Bors.
Színház hír

Eke Angéla személyes élettörténete a Radnóti Tesla Laborban

Én, Iphigénia címmel készül Eke Angéla első mono előadása Gryllus Dorka, Soós Attila, Spáh Dávid és Sándor Dániel Máté színrevitelében. A bemutatót február 2-án tartják.