Színház

Miért FÉM a FÉM?

2019.01.30. 13:00
Ajánlom
Cziczó Attila, író-rendező meséli el a FÉM hiteles és megrendítően őszinte történetét. Előre szólunk, hogy a történet ugyanúgy abszurd, ahogyan a dráma is! Erős idegzetűeknek ajánlott elsősorban, másodsorban pedig mindenkinek. Harmadsorban a maradéknak. Tehát: miért Fém a Fém?

Az úgy kezdődött, hogy Bornai Tibor fellépett a Cserkóban… Ha jól emlékszem!

Húsz éves lehettem, egy helyi szinten elismert musical társulatot vezettem Székesfehérváron, a helyi kőszínházban tartottunk teltházas előadásokat, mellette helyi rocksztárocskaként ráztam dús hajam a régió elismert bandájában, s közben nyitottunk egy menő klubot is, ahol az ország leghíresebbjei koncerteztek. S egyik este eljött életem top10-es idolja, Bornai Tibor, önálló estet tartott, zenélt, mesélt, békaugrálásban bohóckodott, s én, az ifjú, hírnévre vágyó író-rendező-rockzenész-klubtulajdonos azt mondtam magamban: jé, a híresek is lehetnek emberek?

januar29_foto1-165934.jpg

Óriások és Törpék zenekar, 1993 (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

S abban a pillanatban lemondtam a rivalda utáni vágyódásról, aznap éjszaka, a fémesen kongó síneken hazafelé ballagva még soksor megismételtem elhatározásom mondatát, aztán néhány hónap múlva már óvodásokkal színjátszadoztam, majd rá egy-két-hár évre kisiskolásokkal nyertem fesztiválokat, majd nagyiskolásokkal, aztán középiskolásokkal, mindent elértem, amit ebben a közegben lehet, aztán eltelt másfél évtized, s színházcsinálóként megírtam azt az abszurd drámát, ami a fiatalokról szól, akik híresek akarnak lenni, s vagy sikerül nekik, vagy nem, vagy hajkurásszák a népszerűséget, vagy lemondanak róla…

Ez lett a FÉM.

januar29_foto2-165937.jpg

FÉM 2009, Új Színház (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

2009. március 27-én mutattuk be utolsó diákszínház társulatommal az Új Színházban, játszottuk két évig, majd saját színházat csináltunk, ahol mindent elértünk, amit lehet, s a második FÉMmel zártuk le a korszakot. Kiköltöztünk az Orczy útról, beköltöztünk a Váci utcába, s február 16-án, az évad záróbemutatójaként harmadszor kerül színpadra a FÉM.

Talán nincs is fontosabb írásom ennél a darabnál, hiszen ezzel értem a színházcsináló életem felnőttkorszakába, ezzel a rendezésemmel indult el – hosszú-hosszú, önképző tanulmányaim megérdemelt gyümölcse – az „igazi” színházi pályám. Amit én megtanultam húsz év alatt a fiatalokról, önmagamról, kortársaimról, sztereotípiákról, javíthatatlannak tűnő emberi gyarlóságokról, vagy éppen a szeretetről, ragaszkodásról, tiszteletről, azt mind beletettem ebbe a darabba. Kortársnak tartom magam mind íróként, mind rendezőként, így el kell fogadnom, hogy a jelen egy pillanat alatt múlttá lesz, ami igen gyakran avittas, öreg szagú, a jövőből érkező mának felhasználhatatlanná válik, de a FÉM valamiért nem akar kifáradni. Persze van még néhány hasonlóan időtálló írásom, de ez a dráma mindenekfölött áll.

Én a FÉMmel nem lettem híres, s ennek roppantul örülök, hehe.

januar29_foto3-165936.jpg

FÉM 2016, Fészek Színház (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

Információ: www.femszinhaz.hu

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Flashmobot szerveztek a Nemzeti elé az SZFE diákjai

A hallgatók A kassai polgárok című színdarabjából olvastak fel részleteket hétfőn este, a Magyar Dráma Napján, miközben a színházban a színpadon elvenedetett meg Márai Sándor műve.
Színház interjú

Makra Viktória: „Ez az előadás a saját gyászmunkám”

Szeptember 25-én mutatják be a MU Színházban a Héttörpe című Staféta-nyertes előadást Makra Viktória, szabadúszó színész, bábszínész rendezésében. Ő mesélt a világjárvány produkcióra gyakorolt hatásáról, a gyászról, inspirációról és a buffon-technikáról.
Színház hír

Koronavírusost találtak a miskolci színházban, előadások maradnak el

A Miskolci Nemzeti Színház közleménye szerint szeptember 25-ig biztosan elmaradnak a meghirdetett előadások, a további intézkedésekről pedig a most zajló tesztelés eredményei alapján döntenek.
Színház kult50

Két tüsszentés aranyat ér – Homonnai Katalin a Kult50-ben

Óvodás korában nagy küzdelmet folytatott apró társaival az Aranyat tüsszentő szamár szerepéért. Ennek a bizonyos szamárnak volt két, minden bizonnyal igen látványos tüsszentése. A kis Homonnai Katalin első szerepét ekkor nyerte el, úgy 5-6 évesen. A lehetőség és maga a szereplés is jó emléket hagyott benne, s talán kijelenthetjük: itt és így kezdődött minden.
Színház gyász

Elhunyt Michael Lonsdale, a Holdkelte című Bond-film főgonosza

A francia színész 89 éves volt, a magyar közönség egyebek között A rózsa neve, A sakál napja és a München című filmekből ismerhette.