Színház

Miért FÉM a FÉM?

2019.01.30. 13:00
Ajánlom
Cziczó Attila, író-rendező meséli el a FÉM hiteles és megrendítően őszinte történetét. Előre szólunk, hogy a történet ugyanúgy abszurd, ahogyan a dráma is! Erős idegzetűeknek ajánlott elsősorban, másodsorban pedig mindenkinek. Harmadsorban a maradéknak. Tehát: miért Fém a Fém?

Az úgy kezdődött, hogy Bornai Tibor fellépett a Cserkóban… Ha jól emlékszem!

Húsz éves lehettem, egy helyi szinten elismert musical társulatot vezettem Székesfehérváron, a helyi kőszínházban tartottunk teltházas előadásokat, mellette helyi rocksztárocskaként ráztam dús hajam a régió elismert bandájában, s közben nyitottunk egy menő klubot is, ahol az ország leghíresebbjei koncerteztek. S egyik este eljött életem top10-es idolja, Bornai Tibor, önálló estet tartott, zenélt, mesélt, békaugrálásban bohóckodott, s én, az ifjú, hírnévre vágyó író-rendező-rockzenész-klubtulajdonos azt mondtam magamban: jé, a híresek is lehetnek emberek?

januar29_foto1-165934.jpg

Óriások és Törpék zenekar, 1993 (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

S abban a pillanatban lemondtam a rivalda utáni vágyódásról, aznap éjszaka, a fémesen kongó síneken hazafelé ballagva még soksor megismételtem elhatározásom mondatát, aztán néhány hónap múlva már óvodásokkal színjátszadoztam, majd rá egy-két-hár évre kisiskolásokkal nyertem fesztiválokat, majd nagyiskolásokkal, aztán középiskolásokkal, mindent elértem, amit ebben a közegben lehet, aztán eltelt másfél évtized, s színházcsinálóként megírtam azt az abszurd drámát, ami a fiatalokról szól, akik híresek akarnak lenni, s vagy sikerül nekik, vagy nem, vagy hajkurásszák a népszerűséget, vagy lemondanak róla…

Ez lett a FÉM.

januar29_foto2-165937.jpg

FÉM 2009, Új Színház (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

2009. március 27-én mutattuk be utolsó diákszínház társulatommal az Új Színházban, játszottuk két évig, majd saját színházat csináltunk, ahol mindent elértünk, amit lehet, s a második FÉMmel zártuk le a korszakot. Kiköltöztünk az Orczy útról, beköltöztünk a Váci utcába, s február 16-án, az évad záróbemutatójaként harmadszor kerül színpadra a FÉM.

Talán nincs is fontosabb írásom ennél a darabnál, hiszen ezzel értem a színházcsináló életem felnőttkorszakába, ezzel a rendezésemmel indult el – hosszú-hosszú, önképző tanulmányaim megérdemelt gyümölcse – az „igazi” színházi pályám. Amit én megtanultam húsz év alatt a fiatalokról, önmagamról, kortársaimról, sztereotípiákról, javíthatatlannak tűnő emberi gyarlóságokról, vagy éppen a szeretetről, ragaszkodásról, tiszteletről, azt mind beletettem ebbe a darabba. Kortársnak tartom magam mind íróként, mind rendezőként, így el kell fogadnom, hogy a jelen egy pillanat alatt múlttá lesz, ami igen gyakran avittas, öreg szagú, a jövőből érkező mának felhasználhatatlanná válik, de a FÉM valamiért nem akar kifáradni. Persze van még néhány hasonlóan időtálló írásom, de ez a dráma mindenekfölött áll.

Én a FÉMmel nem lettem híres, s ennek roppantul örülök, hehe.

januar29_foto3-165936.jpg

FÉM 2016, Fészek Színház (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

Információ: www.femszinhaz.hu

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.