Színház

MIKRO Fesztivál – idén is gazdag kínálatú fesztivállal zárja az évadot a Bartók Színház

2024.05.29. 18:20
Ajánlom
A június 1. és 8. között zajló színházi eseménysorozaton tizenkét előadással, köztük több gyerekprogrammal várják az érdeklődőket. A kínálatban egyaránt helyet kaptak fővárosi, vidéki és határon túli produkciók a néhány szereplős előadásoktól a monodrámákig.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Bartók Színház közösen szervezett, Barátaink, a színészek című fotókiállításának megnyitójával veszi kezdetét a dunaújvárosi teátrum idei évadát lezáró, egyhetes eseménysorozata, a MIKRO Fesztivál június 1-jén 17 órától, a színház előcsarnokában. Az egyhetes szemlén tizenkét előadással, köztük gyerekprogrammal is várják az érdeklődőket.

Június 1-jén 19 órától látható a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Én így látom – Tompa Miklós mesél című előadása, amelyet Bérczes László interjúkötete nyomán állított színpadra Barabás Olga. Előadják: László Csaba, Kovács Károly, továbbá Benő Kinga, P. Béres Ildikó, Fodor Piroska és Kádár Noémi. Június 2-án 19 órától a színpad a Rózsavölgyi Szalon csapatáé: Sztarenki Pál, Alföldi Róbert, Varga Ádám, Sütő András és Bárdi Gergő előadásában lesz látható Cyril Gely Párizs második világháború alatti megmentéséről szóló, Diplomácia című darabja, Sztarenki Pál rendezésében.

Cyril Gely: „Azért nyúltam a múlthoz, hogy a jelen őrületéről beszéljek”

Kapcsolódó

Cyril Gely: „Azért nyúltam a múlthoz, hogy a jelen őrületéről beszéljek”

Történelem és fikció feszül egymásnak Cyril Gely francia drámaíró zárt ajtók mögötti lélektani párbajában, a Diplomáciában. A Rózsavölgyi Szalonban látható előadás szerzőjével magyarországi látogatása során beszélgettünk.

Június 3-án 17 órai kezdettel érkezik a Pinceszínház Élet-ritmusra című monodrámája, Medveczky Balázs előadásában, Hojsza Henrietta rendezésében, aki így fogalmazott a produkció kapcsán: „A darab legfontosabb üzenete az, hogy a különbözőség, a másság nem betegség. Azokat az embereket, akik valamilyen hátrányos helyzetben együtt élnek velünk, beskatulyázzuk, megbélyegezzük. Elfelejtjük, hogy ők ugyanolyan emberek, mint mi, csak bizonyos helyzetekre kicsit másként reagálnak. Ez olykor nagyon érdekes, és gyönyörűen meg is színezi a hétköznapokat.

Számomra pont az ő különlegességük a csoda.”

Ugyancsak június 3-án, 19 órától látható Pokorny Lia Füst című zenés önálló estje, amelyen a hangulatot – többek között – Ella Fitzgerald, Gershwin, Edith Piaf, Nat King Cole, G. Dénes György, Psota Irén és Cserháti Zsuzsa emlékének megidézése garantálja. Június 4-én 19 órakor Balsai Móni és Schmied Zoltán előadásában látható a Centrál Színház Büszkeség és balítélet két színészre című produkciója, Ujj Mészáros Károly rendezésében. A bravúros előadás alapjául szolgáló Jane Austen-regény titka néha bonyolultan talányos, néha elrajzoltan nevetséges szereplőiben rejlik – akik persze mindvégig imádnivalóan emberiek.

buszkeseg_fekvo_k-140051.jpg

Büszkeség és balítélet két színészre - Balsai Móni, Schmied Zoltán (Fotó/Forrás: Centrál Színház)

Június 5-én 19 órától Gyabronka József előadásában hallgatható meg Nádasdy Ádám új Dante-fordítása, mégpedig a Purgatórium- és a Paradicsom-béli utazást elbeszélő színek, amelyben Dante és Beatrice, az egymásra régen váró szerelmesek találkozása nem várt fordulatot tartogat.

Június 6-án 17 órától a Szabadkai Népszínház magyar társulatáé a színpad, akik Brestyánszki B. Rozi Karády Katalinról szóló, Ki tudja, látsz-e még? című, fiktív történetével érkeznek Kalmár Zsuzsa előadásában, Mezei Zoltán színrevitelében. 19 órától Kerekes Éva adja elő az Örkény Színház Emma című monodrámáját, a szerző, Dávid Attila rendezésében, amelyben olyan történetekkel találkozhatunk, amelyek általában zárt ajtók mögött játszódnak, és a résztvevők nem akarnak vagy nem tudnak beszélni róluk, ám ezúttal, Emmán keresztül, megnyílnak nekünk.

Emma_foto_01-scaled-181521.jpg

Kerekes Éva az Emma című előadásban (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Június 7-én 19 órától látható Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című könyvének színpadi adaptációja a Vígszínházból, Paczolay Béla rendezésében. A dunaszerdahelyi maffia rémtetteit személyes történetekn keresztül feldolgozó előadásban Kiss Mari, Balázsovits Edit és Márkus Luca látható. Június 8-án 17 órától a Hermethia Bábszínház A Veréb című bábos produkcióját tekinthetjük meg a rendező, Balázs-Valler Kata és Turós-Máté Kinga Réka játékában. A kortárs táncos, illetve bábszínpadi elemeket felvonultató előadásban élőben hangoznak el Edith Piaf sanzonjai eredeti, francia nyelven. 19 órakor az előadások sorát az Orlai Produkció Jaj, Nagyi! című előadása zárja, amelyben két generáció, két külön világ, két gondolkodásmód és sok ki nem mondott szó keveredik szívmelengető és humoros koktéllá. Szabó Máté rendezésében színpadra lép Molnár Piroska, Rohonyi Barnabás és László Lili.

Női testek hadszíntere – interjú Durica Katarinával

Kapcsolódó

Női testek hadszíntere – interjú Durica Katarinával

Újságíró és író, kérdező és figyelő. Életük legtraumatikusabb élményéről beszéltek neki olyan nők, akik addig hallgattak. Ő pedig hangot adott nekik. Hogy megtudjuk, mit élhet át egy lány, akit elrabolnak, és csoportosan megerőszakolnak. Vagy megértsük, hogyan kényszeríthetnek valakit prostitúcióra. Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak és a Városi rókák című, legutóbbi regényei után most a béranyaság szívszorító és kegyetlen világába készül elkalauzolni olvasóit. A szerzővel korábbi munkáiról és készülő regényéről beszélgettünk.

A nyolc nap alatt számos gyerekelőadás várja a kisgyerekes közönséget a MárkusZínház. Június 2-án 15 órától látható A repülés története, június 4-én 11 órától a Laci királyfi, június 5-én 11 órától pedig a Mátyás király szárnyai című produkciót adják elő.

Fejlékép: A rendes lányok csendben sírnak című előadás jelenete (fotó/forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.