Színház

Milyen egy Luca-napi „kotyolós” vers? Györgyi Annától megtudhatod!

2020.12.13. 15:10
Ajánlom
A Luca-naphoz kapcsolódóan a Szentendrei Skanzenben forgatta e heti videóját a Rózsavölgyi Szalon.

A Mi jár a fejedben? sorozat aktuális részében a két műsorvezető, Csiby Gergely és Józan László annak járt utána, vajon továbbélnek-e ma a Luca-napi babonák, szokások.

Ezért a stáb kiment a Szentendrei Skanzenbe, ahol körbejárták a tájegységeket. Sári Zsolt néprajzos muzeológus, a Skanzen főigazgató-helyettese nemcsak a Luca-napi szokásokról mesélt, hanem arról is, mitől lesz élő a Skanzen a 21. században. Azt is elmondta, hogy gyűjtik a pandémiás maszkokat, a kézzel készítetteket, és kortárs népművészeti kiállítás lesz belőle a Skanzenben tavasszal.

MIJARSARIZSOLT-150507.jpg

Sári Zsolt, Csiby Gergely és Józan László (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Az egyik kisnemesi háznál „belebotlottak” Györgyi Anna színművészbe, aki a Rózsavölgyi Szalon két előadásában (Amazonok – három év múlva, Végszó) is játszik, és a Skanzenben egy egészen különleges helyzetben jelent meg. Később egy Luca-napi „kotyolós” verset is elmondott.

Vámos Miklós írót szabadidős szokásairól is, és persze új könyvéről, a Dunapestről is kérdezte a két műsorvezető. Lukács Sándorral, imádott kollégájukkal pedig a Vérmezőn találkoztak, szintén a szabadban, ahol Babits szobra előtt saját karácsonyi versét is elmondta Lukács Sándor, aki a Rózsavölgyi Szalonban Ferenc pápát alakítja A két pápában.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Orvosai tanácsára nem jön Budapestre Robert Wilson

A világhírű rendező Oidipusz című előadásának vendégjátékára érkezett volna a Nemzeti Színházba, a szeptember 17-én kezdődő MITEM fesztiválra, ám egészségügyi okokból kénytelen távol maradni.
Színház hír

Podcasttal és interjúkötettel ünnepel a 25 éves Káva

1997-ben kezdte meg működését a független színházi kultúra, közoktatás és civiszféra határmezsgyéjén működő Káva Kulturális Műhely, amely az elmúlt negyed évszázadban csaknem 100 bemutatót tartott.
Színház lapszemle

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.
Színház hír

A nőkről szól a Csokonai Színház művészeti fesztiválja

Negyedik alkalommal rendezi meg a debreceni Csokonai Színház a MagdaFesztet október 1. és 5. között, amely többek között a nők művészeti jelenlétére helyezi a hangsúlyt.
Színház hír

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.