Színház

Milyen egy Luca-napi „kotyolós” vers? Györgyi Annától megtudhatod!

2020.12.13. 15:10
Ajánlom
A Luca-naphoz kapcsolódóan a Szentendrei Skanzenben forgatta e heti videóját a Rózsavölgyi Szalon.

A Mi jár a fejedben? sorozat aktuális részében a két műsorvezető, Csiby Gergely és Józan László annak járt utána, vajon továbbélnek-e ma a Luca-napi babonák, szokások.

Ezért a stáb kiment a Szentendrei Skanzenbe, ahol körbejárták a tájegységeket. Sári Zsolt néprajzos muzeológus, a Skanzen főigazgató-helyettese nemcsak a Luca-napi szokásokról mesélt, hanem arról is, mitől lesz élő a Skanzen a 21. században. Azt is elmondta, hogy gyűjtik a pandémiás maszkokat, a kézzel készítetteket, és kortárs népművészeti kiállítás lesz belőle a Skanzenben tavasszal.

MIJARSARIZSOLT-150507.jpg

Sári Zsolt, Csiby Gergely és Józan László (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Az egyik kisnemesi háznál „belebotlottak” Györgyi Anna színművészbe, aki a Rózsavölgyi Szalon két előadásában (Amazonok – három év múlva, Végszó) is játszik, és a Skanzenben egy egészen különleges helyzetben jelent meg. Később egy Luca-napi „kotyolós” verset is elmondott.

Vámos Miklós írót szabadidős szokásairól is, és persze új könyvéről, a Dunapestről is kérdezte a két műsorvezető. Lukács Sándorral, imádott kollégájukkal pedig a Vérmezőn találkoztak, szintén a szabadban, ahol Babits szobra előtt saját karácsonyi versét is elmondta Lukács Sándor, aki a Rózsavölgyi Szalonban Ferenc pápát alakítja A két pápában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)
Színház hír

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.