Színház

Milyen előadásokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.31. 08:17
Ajánlom
Alföldi Róbert és Horváth Csaba friss bemutatói mellett ifj. Vidnyánszky Attila, Kiss Csaba és Michal Dočekal egy-egy október óta látható rendezése is havi válogatásunkban szerepel.

FIDELIO SZÍNHÁZI EST: A képzelt beteg

november 21. 18:00 Budapest Bábszínház

Alföldi Róbert – aki már sokadszorra rendez a Budapest Bábszínházban – Bognár Róbert új fordításában állítja színpadra Molière komédiáját, a főbb szerepekben Ács Norberttel, Pallai Marával és Spiegl Annával.

Molière minden helyzetkomikumot a legvégsőkig kiélez, sötét és éles kontúrral veszi körül ragyogó poénjait, így szinte már ijesztően abszurddá válik kacagtató komédiája. A despota apa nem engedi a lányát a szíve választottjához, a betegség terrorjával akadályozza meg a szerelem beteljesülését. A híres-hírhedett gyógyítás jelenet az orvos-beteg kapcsolatnak máig aktuális esszenciáját adja.

Ács Norbert

Ács Norbert (Fotó/Forrás: Éder Vera / Budapest Bábszínház)

Iván, a rettenet

november 3., 4., 14., 19. Radnóti Színház

A Radnóti Színház idei első bemutatója Mihail Bulgakov híres komédiájának kortárs átdolgozása, amit ifj. Vidnyánszky Attila állított színpadra.

„Ha nem csapjuk be saját magunkat, sürgősen becsapnak minket mások” – idézi az orosz írót, Viktor Pelevint az előadás ajánlója. A zsúfolt társasház élete egy időgép hatására a feje tetejére áll, Rettegett Iván cár és a kicsinyes házmester szerepet cserélnek, történelmi korok idéződnek meg, és miközben a jelenben a szereplők besúgják egymást, a múltban háborúk törnek ki. A főbb szerepekben László Zsolt, Martin Márta, Rusznák András, Petrik Andrea, Molnár Áron és Pál András látható.

Rusznák András, László Zsolt - Iván, a rettenet

Rusznák András, László Zsolt - Iván, a rettenet (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

Szenvedély

november 8. 19:00 Nemzeti Színház

Ősbemutatóra készül a Nemzeti Színház: Kiss Csaba rendezése Ingmar Bergman filmnovellája és az eredeti dialógusok alapján készült.

Ingmar Bergman filmkészítői munkássága mellett jelentős színpadi szerző, rendező és író is. Precízen kidolgozott forgatókönyveiből Magyarországon is több színházi előadás született. A Szenvedélyt Bergman 1969-ben forgatta Fårö szigetén. A történet két kisiklott életű és átmenetileg egymásba kapaszkodó emberről meg egy jómódú, gyerektelen házaspárról szól. A Nemzeti előadásában színpadra lép Horváth Lajos Ottó, Schnell Ádám, Tóth Auguszta, Györgyi Anna és Szarvas József.

Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta - Szenvedély

Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta - Szenvedély (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Bűn és bűnhődés

november 18., 23., 28., 29. 19:00 Vígszínház

A száz éve született orosz rendező, Jurij Petrovics Ljubimov ikonikus, 1978-as előadása és Tordy Géza legendás, 2001-es rendezése után a Bűn és bűnhődés most Michal Dočekal rendezésében tér vissza a Vígszínház színpadára.

Dosztojevszkij világhírű krimije egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Egy lélek vergődése a bűn és a büntetés útvesztőjében: Raszkolnyikov, a Moszkvában tanuló fiatal egyetemista megpróbálja elhitetni magával, hogy joga volt kioltani egy ember életét. Az előadásban Raszkolnyikov szerepét Orosz Ákos, Porfirijt Stohl András játssza.

Stohl András, Orosz Ákos - Bűn és bűnhődés

Stohl András, Orosz Ákos - Bűn és bűnhődés (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

Patkányok

november 25., 26. 19:00 Szkéné Színház

Parti Nagy Lajos szövegének nyelvi sajátosságai éles képet festenek a darab karaktereinek líraiságáról és brutalitásáról, a Forte egyedi formanyelve pedig megerősíti ezek groteszkségét, tragikumát vagy épp humorát.

Hauptmann darabjának főhőse Johnne, a takarítónő, aki fejvesztve rohan a tragikus vég felé. A francia bohózatokat idéző jelenetek sem képesek elvonni a figyelmet arról, hogyan omlik össze a szereplők jól titkolt hazugságaiból gondosan fölépített kártyavár, miközben mindenki lelepleződik. Horváth Csaba rendezéseinek főbb szerepeiben Andrássy Máté, Kádas József, Krisztik Csaba, Kurta Niké és Nagy Norbert látható.

Horváth Csaba

Horváth Csaba (Fotó/Forrás: Dusa Gábor)

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.