Színház

Milyen előadásokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.31. 08:17
Ajánlom
Alföldi Róbert és Horváth Csaba friss bemutatói mellett ifj. Vidnyánszky Attila, Kiss Csaba és Michal Dočekal egy-egy október óta látható rendezése is havi válogatásunkban szerepel.

FIDELIO SZÍNHÁZI EST: A képzelt beteg

november 21. 18:00 Budapest Bábszínház

Alföldi Róbert – aki már sokadszorra rendez a Budapest Bábszínházban – Bognár Róbert új fordításában állítja színpadra Molière komédiáját, a főbb szerepekben Ács Norberttel, Pallai Marával és Spiegl Annával.

Molière minden helyzetkomikumot a legvégsőkig kiélez, sötét és éles kontúrral veszi körül ragyogó poénjait, így szinte már ijesztően abszurddá válik kacagtató komédiája. A despota apa nem engedi a lányát a szíve választottjához, a betegség terrorjával akadályozza meg a szerelem beteljesülését. A híres-hírhedett gyógyítás jelenet az orvos-beteg kapcsolatnak máig aktuális esszenciáját adja.

Ács Norbert

Ács Norbert (Fotó/Forrás: Éder Vera / Budapest Bábszínház)

Iván, a rettenet

november 3., 4., 14., 19. Radnóti Színház

A Radnóti Színház idei első bemutatója Mihail Bulgakov híres komédiájának kortárs átdolgozása, amit ifj. Vidnyánszky Attila állított színpadra.

„Ha nem csapjuk be saját magunkat, sürgősen becsapnak minket mások” – idézi az orosz írót, Viktor Pelevint az előadás ajánlója. A zsúfolt társasház élete egy időgép hatására a feje tetejére áll, Rettegett Iván cár és a kicsinyes házmester szerepet cserélnek, történelmi korok idéződnek meg, és miközben a jelenben a szereplők besúgják egymást, a múltban háborúk törnek ki. A főbb szerepekben László Zsolt, Martin Márta, Rusznák András, Petrik Andrea, Molnár Áron és Pál András látható.

Rusznák András, László Zsolt - Iván, a rettenet

Rusznák András, László Zsolt - Iván, a rettenet (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

Szenvedély

november 8. 19:00 Nemzeti Színház

Ősbemutatóra készül a Nemzeti Színház: Kiss Csaba rendezése Ingmar Bergman filmnovellája és az eredeti dialógusok alapján készült.

Ingmar Bergman filmkészítői munkássága mellett jelentős színpadi szerző, rendező és író is. Precízen kidolgozott forgatókönyveiből Magyarországon is több színházi előadás született. A Szenvedélyt Bergman 1969-ben forgatta Fårö szigetén. A történet két kisiklott életű és átmenetileg egymásba kapaszkodó emberről meg egy jómódú, gyerektelen házaspárról szól. A Nemzeti előadásában színpadra lép Horváth Lajos Ottó, Schnell Ádám, Tóth Auguszta, Györgyi Anna és Szarvas József.

Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta - Szenvedély

Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta - Szenvedély (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Bűn és bűnhődés

november 18., 23., 28., 29. 19:00 Vígszínház

A száz éve született orosz rendező, Jurij Petrovics Ljubimov ikonikus, 1978-as előadása és Tordy Géza legendás, 2001-es rendezése után a Bűn és bűnhődés most Michal Dočekal rendezésében tér vissza a Vígszínház színpadára.

Dosztojevszkij világhírű krimije egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Egy lélek vergődése a bűn és a büntetés útvesztőjében: Raszkolnyikov, a Moszkvában tanuló fiatal egyetemista megpróbálja elhitetni magával, hogy joga volt kioltani egy ember életét. Az előadásban Raszkolnyikov szerepét Orosz Ákos, Porfirijt Stohl András játssza.

Stohl András, Orosz Ákos - Bűn és bűnhődés

Stohl András, Orosz Ákos - Bűn és bűnhődés (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

Patkányok

november 25., 26. 19:00 Szkéné Színház

Parti Nagy Lajos szövegének nyelvi sajátosságai éles képet festenek a darab karaktereinek líraiságáról és brutalitásáról, a Forte egyedi formanyelve pedig megerősíti ezek groteszkségét, tragikumát vagy épp humorát.

Hauptmann darabjának főhőse Johnne, a takarítónő, aki fejvesztve rohan a tragikus vég felé. A francia bohózatokat idéző jelenetek sem képesek elvonni a figyelmet arról, hogyan omlik össze a szereplők jól titkolt hazugságaiból gondosan fölépített kártyavár, miközben mindenki lelepleződik. Horváth Csaba rendezéseinek főbb szerepeiben Andrássy Máté, Kádas József, Krisztik Csaba, Kurta Niké és Nagy Norbert látható.

Horváth Csaba

Horváth Csaba (Fotó/Forrás: Dusa Gábor)

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A Lila ákác és az Európa Kiadó

Habos-babos szerelmi történet helyett a mai korra rímelő probléma kerül fókuszba Telihay Péter rendezésében, amelynek január 29-i előadása után meglepetéssel készül a József Attila Színház.
Színház hír

Tizenöt ország előadásai a Nemzeti fesztiválján

Hetedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Színház április 8. és május 17. között a MITEM-et, amelyre idén olyan nemzetközi hírű alkotók rendezéseit várják, mint Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Michael Thalheimer, Sebastian Hartmann és Victoria Thierrée Chaplin.
Színház premier

Rendhagyó sajtótájékoztatón mutatkozott be az Eldorádó csapata

Bereményi Géza kultikus filmjének számtalan színpadi adaptációja készült az Arany ára címmel. A József Attila Színház a Film évadában tűzi műsorára az Eldorádót.
Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.