Színház

Milyen előadásokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.31. 08:17
Ajánlom
Alföldi Róbert és Horváth Csaba friss bemutatói mellett ifj. Vidnyánszky Attila, Kiss Csaba és Michal Dočekal egy-egy október óta látható rendezése is havi válogatásunkban szerepel.

FIDELIO SZÍNHÁZI EST: A képzelt beteg

november 21. 18:00 Budapest Bábszínház

Alföldi Róbert – aki már sokadszorra rendez a Budapest Bábszínházban – Bognár Róbert új fordításában állítja színpadra Molière komédiáját, a főbb szerepekben Ács Norberttel, Pallai Marával és Spiegl Annával.

Molière minden helyzetkomikumot a legvégsőkig kiélez, sötét és éles kontúrral veszi körül ragyogó poénjait, így szinte már ijesztően abszurddá válik kacagtató komédiája. A despota apa nem engedi a lányát a szíve választottjához, a betegség terrorjával akadályozza meg a szerelem beteljesülését. A híres-hírhedett gyógyítás jelenet az orvos-beteg kapcsolatnak máig aktuális esszenciáját adja.

Ács Norbert

Ács Norbert (Fotó/Forrás: Éder Vera / Budapest Bábszínház)

Iván, a rettenet

november 3., 4., 14., 19. Radnóti Színház

A Radnóti Színház idei első bemutatója Mihail Bulgakov híres komédiájának kortárs átdolgozása, amit ifj. Vidnyánszky Attila állított színpadra.

„Ha nem csapjuk be saját magunkat, sürgősen becsapnak minket mások” – idézi az orosz írót, Viktor Pelevint az előadás ajánlója. A zsúfolt társasház élete egy időgép hatására a feje tetejére áll, Rettegett Iván cár és a kicsinyes házmester szerepet cserélnek, történelmi korok idéződnek meg, és miközben a jelenben a szereplők besúgják egymást, a múltban háborúk törnek ki. A főbb szerepekben László Zsolt, Martin Márta, Rusznák András, Petrik Andrea, Molnár Áron és Pál András látható.

Rusznák András, László Zsolt - Iván, a rettenet

Rusznák András, László Zsolt - Iván, a rettenet (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

Szenvedély

november 8. 19:00 Nemzeti Színház

Ősbemutatóra készül a Nemzeti Színház: Kiss Csaba rendezése Ingmar Bergman filmnovellája és az eredeti dialógusok alapján készült.

Ingmar Bergman filmkészítői munkássága mellett jelentős színpadi szerző, rendező és író is. Precízen kidolgozott forgatókönyveiből Magyarországon is több színházi előadás született. A Szenvedélyt Bergman 1969-ben forgatta Fårö szigetén. A történet két kisiklott életű és átmenetileg egymásba kapaszkodó emberről meg egy jómódú, gyerektelen házaspárról szól. A Nemzeti előadásában színpadra lép Horváth Lajos Ottó, Schnell Ádám, Tóth Auguszta, Györgyi Anna és Szarvas József.

Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta - Szenvedély

Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta - Szenvedély (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Bűn és bűnhődés

november 18., 23., 28., 29. 19:00 Vígszínház

A száz éve született orosz rendező, Jurij Petrovics Ljubimov ikonikus, 1978-as előadása és Tordy Géza legendás, 2001-es rendezése után a Bűn és bűnhődés most Michal Dočekal rendezésében tér vissza a Vígszínház színpadára.

Dosztojevszkij világhírű krimije egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Egy lélek vergődése a bűn és a büntetés útvesztőjében: Raszkolnyikov, a Moszkvában tanuló fiatal egyetemista megpróbálja elhitetni magával, hogy joga volt kioltani egy ember életét. Az előadásban Raszkolnyikov szerepét Orosz Ákos, Porfirijt Stohl András játssza.

Stohl András, Orosz Ákos - Bűn és bűnhődés

Stohl András, Orosz Ákos - Bűn és bűnhődés (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

Patkányok

november 25., 26. 19:00 Szkéné Színház

Parti Nagy Lajos szövegének nyelvi sajátosságai éles képet festenek a darab karaktereinek líraiságáról és brutalitásáról, a Forte egyedi formanyelve pedig megerősíti ezek groteszkségét, tragikumát vagy épp humorát.

Hauptmann darabjának főhőse Johnne, a takarítónő, aki fejvesztve rohan a tragikus vég felé. A francia bohózatokat idéző jelenetek sem képesek elvonni a figyelmet arról, hogyan omlik össze a szereplők jól titkolt hazugságaiból gondosan fölépített kártyavár, miközben mindenki lelepleződik. Horváth Csaba rendezéseinek főbb szerepeiben Andrássy Máté, Kádas József, Krisztik Csaba, Kurta Niké és Nagy Norbert látható.

Horváth Csaba

Horváth Csaba (Fotó/Forrás: Dusa Gábor)

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Színház

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Jazz/World

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Elárverezik Katharine Hepburn Howard Hughesnak írott szerelmesleveleit

Hughes és Hepburn romantikus kapcsolata másfél évig tartott. Nem házasodtak össze, de szerelmi történetük nagy port kavart annak idején Hollywoodban, és a 2004-ben bemutatott Aviátor című filmben is megörökítették.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kultkikötő

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.
Színház a tanú

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Színház dunaújvárosi bartók kamaraszínház

Sándor Mátyás – musical ősbemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház

Jules Verne nagyszerű regényéből, a Sándor Mátyásból készül musical a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, a zeneszerző Szemenyei János, a rendező pedig Léner András.
Színház ajánló

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Színház kultkikötő

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

Mindenki kedvenc játék mackója ismét életre kel a színpadon. A Marék Veronika népszerű mesesorozata nyomán készült Boribon nyaral című zenés bábelőadást Mórocz Adrienn, színész, bábszínész játssza.