Színház

Milyen erkölcs szerint éljünk? – Egyfelvonásos krimiként mutatkozik be A Karamazov testvérek a József Attila Színházban

Családi dráma, féltékenység, börtön, gyilkosság és őrület – Dosztojevszkij utolsó nagyregényéből készült adaptációt mutat be a József Attila Színház február 24-én, Hargitai Iván rendezésében. Az egy felvonásba sűrített krimi főbb szerepeiben Kulcsár Viktóriát, Fekete Gábort, Horváth Sebestyén Sándort, Lábodi Ádámot és Lukács Dánielt láthatjuk.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Karamazov testvérek műfaját tekintve krimi. Gyilkosság történik, melynek áldozata a négy testvér (hiszen Szmergyakov is féltestvére a Karamazov fiúknak) apja. Az előadás tele van feszült izgalommal: családi botrány, zavaros pénzügyek, féltékenység, hiábavaló békítési kísérletek – végül gyilkosság, öngyilkosság, bírósági dráma, börtön és őrület borzolják a kedélyeket.

Mindeközben ott a halhatatlan remény, hogy mindebből van kiút.

Dosztojevszkij 1200 oldalas regényből színpadi adaptációt készíteni lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Hargitai Iván rendezésében azonban lüktetésre, szenvedélyre, rohanásra számíthat a néző 100 percen keresztül. Az előadásban felcsendülő dalok pedig a produkció érzelmi gazdagságát erősítik.

Az apagyilkosságon túl A Karamazov testvérek a férfiaknak Grúsához illetve Kátyához fűződő kapcsolatát eleveníti meg. Mindkét nőalakot Kulcsár Viktória játssza, ahogy egyébként Lábodi Ádám (Iván/Ördög)Fekete Gábor (Aljosa/Lengyel) és Horváth Sebestyén Sándor (Szmergyakov/Ügyész) is több figura bőrébe bújuk egyszerre.

A Karamazov testvérek első pillantásra egy megrendítő gyilkossági dráma, melynek központi kérdése, hogy ki ölte meg az apát. A két gyerek – Maszlag Bálint (Kolja/Inkvizítor) és Molnár André Lukács (Iljuska/Jézus) színre lépésével kitágul a történet: az apagyilkosság ürügyén sok mindent megtudhatunk a szereplők Istenhez és valláshoz való viszonyáról. Létezik-e Isten, létezik-e morál, és ha igen, vajon tetteinkben is megnyilvánul, vagy csak gondolatainkban? Ellentétes-e a társadalmi berendezkedés a hittel és az igazsággal?

Van-e olyan társadalmi igazság, amelynek nevében egy ember ítélkezhet más ember sorsa felett?

A karamazovok kiszámíthatatlan, tragikus jellemek, akik hol keresik, hol kísértik az Istent.

jasz-karamazov-fidelio-16-9-v2-102006.jpg

A Karamazov testvérek (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

A naturális díszlet kiegészítésként a produkció egyszerre használ vetítést és kamerák által mutatott, egyidejű képeket, melyek jelentősen tágítják a dimenziót. A tér Magyarósi Éva munkája, aki díszlettervező és az animációk készítője, egyúttal ismert képzőművész. A Gaál Erzsébet Stúdiószínpad adottságai nem teszik lehetővé, hogy az alkotók vertikálisan jelenítsenek meg új helyszíneket. Ezt a hiányosságot küszöböli ki a Karamazov díszlete, ami azonnali jelenetváltásokat tesz lehetővé, attól függően, hogy a középen elhelyezett ablakkivágáson innen vagy túl zajlik az adott jelenet. További lehetőség a „kint” megmutatására, hogy a szereplők a nézők széksorai közé is kijönnek. Papp Janó jelmezei egyszerre sugallják a gazdagságot és a nyomorba hullást, a kifinomultságot és a vadságot.

A Hargitai Iván rendezésében szereplő színművészeket a József Attila Színház elmúlt két évadának nagy sikerű produkcióiban – Made in Hungária; Valami bűzlik; Egy szoknya, egy nadrág; Száll a kakukk fészkére; Szibériai csárdás; Macskafogó – is láthatjuk. Fekete Gábor a Made in Hungáriában Ricky-t, "Amerika magyarhangját” játssza, a Csókkirályt pedig Lukács Dániel. Lábodi Ádám a Szibériai csárdás főszereplője (azaz Müller Áron karmester), a primadonna Kulcsár Viktória. A színésznő a Made in Hungáriában is feltűnik, mint Ricky szerelme, Vera, valamint az Egy szoknya, egy nadrágban is láthatjuk, Pintér Ibolyaként. Utóbbi előadásban Sóvári Pétert Horváth Sebestyén Sándor alakítja, aki jelenleg a József Attila Színház tizenegy darabjában játszik.

A Karamazov testvérek azt az emberfeletti küzdelmet állítja előtérbe, amellyel a választ keressük az örök emberi kérdésre:

milyen erkölcs szerint éljünk?

Az előadás a lélek mélységeinek feltérképezését tűzte ki célul. Megannyi kérdést felvet, amelyek a darabban a szenvedélyek által irányított hősöket mozgatják, és amelyekre a válasz már nem a színpadi történetben, hanem a saját életünkben keresendő.

Azt, hogy ki a felelős a gyilkosságért, egy darabig senki sem tudja, míg a gyanú a Karamazov fiúkra nem terelődik. Amennyiben valóban ők követték el a szörnyűséget, ki lehet valóban a vétkes, és ki az, aki cinkosan néma?

Aljosa mondja Ivánnak: „Én csak egyet tudok. Nem te.”

További részletek az előadásról és jegyvásárlás ide kattintva.

Szerző: Boros Norina

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Karamazov testvérek (Forrás: József Attila Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.