Színház

Milyen erkölcs szerint éljünk? – Egyfelvonásos krimiként mutatkozik be A Karamazov testvérek a József Attila Színházban

Családi dráma, féltékenység, börtön, gyilkosság és őrület – Dosztojevszkij utolsó nagyregényéből készült adaptációt mutat be a József Attila Színház február 24-én, Hargitai Iván rendezésében. Az egy felvonásba sűrített krimi főbb szerepeiben Kulcsár Viktóriát, Fekete Gábort, Horváth Sebestyén Sándort, Lábodi Ádámot és Lukács Dánielt láthatjuk.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Karamazov testvérek műfaját tekintve krimi. Gyilkosság történik, melynek áldozata a négy testvér (hiszen Szmergyakov is féltestvére a Karamazov fiúknak) apja. Az előadás tele van feszült izgalommal: családi botrány, zavaros pénzügyek, féltékenység, hiábavaló békítési kísérletek – végül gyilkosság, öngyilkosság, bírósági dráma, börtön és őrület borzolják a kedélyeket.

Mindeközben ott a halhatatlan remény, hogy mindebből van kiút.

Dosztojevszkij 1200 oldalas regényből színpadi adaptációt készíteni lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Hargitai Iván rendezésében azonban lüktetésre, szenvedélyre, rohanásra számíthat a néző 100 percen keresztül. Az előadásban felcsendülő dalok pedig a produkció érzelmi gazdagságát erősítik.

Az apagyilkosságon túl A Karamazov testvérek a férfiaknak Grúsához illetve Kátyához fűződő kapcsolatát eleveníti meg. Mindkét nőalakot Kulcsár Viktória játssza, ahogy egyébként Lábodi Ádám (Iván/Ördög)Fekete Gábor (Aljosa/Lengyel) és Horváth Sebestyén Sándor (Szmergyakov/Ügyész) is több figura bőrébe bújuk egyszerre.

A Karamazov testvérek első pillantásra egy megrendítő gyilkossági dráma, melynek központi kérdése, hogy ki ölte meg az apát. A két gyerek – Maszlag Bálint (Kolja/Inkvizítor) és Molnár André Lukács (Iljuska/Jézus) színre lépésével kitágul a történet: az apagyilkosság ürügyén sok mindent megtudhatunk a szereplők Istenhez és valláshoz való viszonyáról. Létezik-e Isten, létezik-e morál, és ha igen, vajon tetteinkben is megnyilvánul, vagy csak gondolatainkban? Ellentétes-e a társadalmi berendezkedés a hittel és az igazsággal?

Van-e olyan társadalmi igazság, amelynek nevében egy ember ítélkezhet más ember sorsa felett?

A karamazovok kiszámíthatatlan, tragikus jellemek, akik hol keresik, hol kísértik az Istent.

jasz-karamazov-fidelio-16-9-v2-102006.jpg

A Karamazov testvérek (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

A naturális díszlet kiegészítésként a produkció egyszerre használ vetítést és kamerák által mutatott, egyidejű képeket, melyek jelentősen tágítják a dimenziót. A tér Magyarósi Éva munkája, aki díszlettervező és az animációk készítője, egyúttal ismert képzőművész. A Gaál Erzsébet Stúdiószínpad adottságai nem teszik lehetővé, hogy az alkotók vertikálisan jelenítsenek meg új helyszíneket. Ezt a hiányosságot küszöböli ki a Karamazov díszlete, ami azonnali jelenetváltásokat tesz lehetővé, attól függően, hogy a középen elhelyezett ablakkivágáson innen vagy túl zajlik az adott jelenet. További lehetőség a „kint” megmutatására, hogy a szereplők a nézők széksorai közé is kijönnek. Papp Janó jelmezei egyszerre sugallják a gazdagságot és a nyomorba hullást, a kifinomultságot és a vadságot.

A Hargitai Iván rendezésében szereplő színművészeket a József Attila Színház elmúlt két évadának nagy sikerű produkcióiban – Made in Hungária; Valami bűzlik; Egy szoknya, egy nadrág; Száll a kakukk fészkére; Szibériai csárdás; Macskafogó – is láthatjuk. Fekete Gábor a Made in Hungáriában Ricky-t, "Amerika magyarhangját” játssza, a Csókkirályt pedig Lukács Dániel. Lábodi Ádám a Szibériai csárdás főszereplője (azaz Müller Áron karmester), a primadonna Kulcsár Viktória. A színésznő a Made in Hungáriában is feltűnik, mint Ricky szerelme, Vera, valamint az Egy szoknya, egy nadrágban is láthatjuk, Pintér Ibolyaként. Utóbbi előadásban Sóvári Pétert Horváth Sebestyén Sándor alakítja, aki jelenleg a József Attila Színház tizenegy darabjában játszik.

A Karamazov testvérek azt az emberfeletti küzdelmet állítja előtérbe, amellyel a választ keressük az örök emberi kérdésre:

milyen erkölcs szerint éljünk?

Az előadás a lélek mélységeinek feltérképezését tűzte ki célul. Megannyi kérdést felvet, amelyek a darabban a szenvedélyek által irányított hősöket mozgatják, és amelyekre a válasz már nem a színpadi történetben, hanem a saját életünkben keresendő.

Azt, hogy ki a felelős a gyilkosságért, egy darabig senki sem tudja, míg a gyanú a Karamazov fiúkra nem terelődik. Amennyiben valóban ők követték el a szörnyűséget, ki lehet valóban a vétkes, és ki az, aki cinkosan néma?

Aljosa mondja Ivánnak: „Én csak egyet tudok. Nem te.”

További részletek az előadásról és jegyvásárlás ide kattintva.

Szerző: Boros Norina

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Karamazov testvérek (Forrás: József Attila Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház

Galambos Erzsi 91 évesen lép fel Rátonyi Róbert emlékestjén

A Rátonyi Róbert Színház gálát szervez névadója születésének századik évfordulója alkalmából. Az eseményen a társulat színművészei és más előadóművészek lépnek fel, de jelen lesznek a család tagjai is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, március 31-én.
Színház ajánló

Sok-sok kacagás melletti megrendítő pillanatok – ezt ígéri a Sírpiknik 

A Sírpiknik című darabot Guelmino Sándor rendezésében mutatják be a József Attila Színházban április 15-én. A darab a barátságról, az élet szeretetéről és az újrakezdés lehetőségeiről szól. 
Színház ajánló

Világszínházi ünnepre készül a MITEM

A 2014 óta évente megrendezésre kerülő Madách Nemzetközi Színházi Találkozót idén a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Április 16. és június 18. között tizenkilenc ország hatvannyolc előadása szerepel a fesztivál 2023-as programjában.
Színház ajánló

Amikor a férfi szüli a gyereket – Tasnádi István új bemutatójával ismét tabukat dönget

Tasnádi István maga állítja színpadra a Tapasztalt asszony című darabját, amely a hagyományos férfi és női szerepeket gondolja újra. Az Orlai Produkció előadását március 31-én mutatják be a Jurányiban.
Színház kritika

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.