Színház

Milyen színházi előadásokat ajánl a Fidelio augusztusra?

2016.07.22. 13:11
Ajánlom
A főváros mellett Szentendre és Zsámbék is tartogat izgalmas csemegéket.

FIDELIO SZÍNHÁZI EST: Liliomfi

augusztus 2., 3. 20:00 Városmajori Szabadtéri Színpad

Az idei POSZT-on a legjobb 30 év alatti színésznek és színésznőnek járó Fidelio-különdíjat a budaörsi Liliomfi ifjú teátristái érdemelték ki. Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése legközelebb a Városmajorban lesz látható.

Liliomfi - Budaörsi Latinovits Színház

Liliomfi - Budaörsi Latinovits Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Ez a darab csupa ámítás, de még a hazugság sem igazi hazugság, hiszen színészek hazudnak, márpedig azoknak rendes ember egy szavát sem hiszi. Az efféle helyzetekből persze cifra bonyodalmak adódnak, ám végül minden és mindenki a helyére kerül, a szerelmesek egymáséi lesznek, a pénz pedig a családban marad. A főbb szerepekben Szabó Sebestyén László és Kiss Andrea látható.

Telitalálat

augusztus 5., 6., 7. 20:00 Szentendrei Szabadtéri Színpad

A magyar származású szerző, Joao Bethencourt vígjátékát Sipos Imre állítja színpadra a Szentendrei Teátrum és Nyár részeként Vasvári Csaba, Kovács Vanda és Őze Áron előadásában.

Őze Áron a Telitalálat próbáján

Őze Áron a Telitalálat próbáján

A darab Rio de Janeiróban játszódik, de játszódhatna bárhol, ahol az emberek hétről hétre totószelvényeket töltenek ki annak reményében, hogy a telitalálattal megütik majd a főnyereményt. A fergeteges komédia pálfordulások sorozatán keresztül mutatja be, hogy a pénz, a gazdagság – vagy ezeknek csak a puszta ígérete is – mennyire kifordít bennünket addig ismert önmagunkból.

A balek

augusztus 5. 20:00 Városmajori Szabadtéri Színpad

A népszerű francia szerző, Georges Feydeau bohózatával érkezik a Városmajorba a Fogi Színház. Pozsgai Zsolt rendezésének főbb szerepeiben Harsányi Gábor, Beleznay Endre, Csengeri Attila és Oszter Alexandra látható.

Beleznay Endre - A balek

Beleznay Endre - A balek (Fotó/Forrás: Garai Gábor András)

Vatelin rajongva szereti feleségét, Lucienne-t, akit pár napja egyik barátja, Pontagnac szerelmesen követ. Kisvártatva kiderül, hogy nem ő az egyetlen udvarló. Rédillon is szívesen közeledne Vatelin feleségéhez. Lucienne mindkettejük felé világossá teszi álláspontját: akkor adja be a derekát, ha a férje is megcsalja. Pontagnac és Rédillon persze mindenre hajlandó, ám ekkor jön a váratlan fordulat.

Köztársaság

augusztus 19., 20., 21. 20:00 Zsámbéki Színházi Bázis

Szálinger Balázs valós történelmi eseményből építkező színdarabja Horváth Illés színrevitelében látható a Köztársulás és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójaként.

Szálinger Balázs

Szálinger Balázs

A fiatal Julius Caesart egy alkalommal kalózok ejtik fogságba. Vezérük hamar felismeri képességeit, és mindent elkövet, hogy meggyőzze Caesart: maradjon velük, s legyen az utódja. Egy egész, születőfélben lévő birodalom fennmaradása a tét. A darabot az utolsó pillanatig metszően szellemes szarkazmus, igazi kortárs humor jellemzi. Színpadra lép mások mellett Gáspár Tibor, Nagy Mari, Takács Géza, Pál András, Gémes Antos és Lovas Rozi is.

Mikve

augusztus 27. 19:00 Pesti Színház

2008-as bemutatója óta töretlen sikerrel fut Hadar Galron sok humorral fűszerezett, megrendítően szép története, amelyet Michal Dočekal állított színpadra.

Mikve

Mikve (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

A darab egy rituális női fürdőben, egy mikvében játszódik, ahol havonta egyszer az asszonyok megmerítkeznek, hogy megtisztuljanak, és újra érintkezhessenek férjükkel. A dráma szereplői különböző életkorú nők, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfiak uralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért, jogaikért, s ha kell, lázadnak is. A főbb szerepekben Börcsök Enikő, Eszenyi Enikő és Hegyi Barbara látható.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ők a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Orosz Ákosra és Király Attilára. A díjat augusztus 30-án adják majd át a Magyar Színházban.
Színház interjú

Mácsai Pál: Fontos inspirációk jönnek a független szférából

A fővárosi fenntartású Örkény Színház igazgatóját, Mácsai Pált a STAFÉTA pályázat egyik szakmai kurátorát kérdeztük arról, miért gondolja fontosnak a már negyedik éve működő pályázati lehetőséget.
Színház ajánló

FRISS – Fiatal tehetségek a Szentendrei Teátrum színpadán

A Szentendrei Teátrum 1969-ben fiatal színihallgatók ötlete nyomán jött létre és azóta is épít a fiatal, feltörekvő tehetségekre.
Színház interjú

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Színház ajánló

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.