Színház

Milyen színházi előadásokat ajánl a Fidelio októberre?

2016.10.06. 14:31
Ajánlom
Izgalmas premierek és két vendégjáték is szerepel az októberi kínálatban.

FIDELIO SZÍNHÁZI EST: Audiencia

október 16. 19:00 Pesti Színház

Helen Mirren tette igazán ismertté azt a szerepet, amelyet most Halász Judit alakításában láthatunk a Pesti Színházban. Peter Morgan politikai szatíráját Valló Péter rendezi.

Egy királynő. Tizenkét miniszterelnök. Hatvan év. II. Erzsébet királynő a 20. század és korunk egyik legjelentősebb uralkodónője. Az audienciáin miniszterelnökeit fogadja, Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort vagy éppen David Cameront. Nemcsak a kormányzás nehézségeibe nyerünk betekintést, hanem megismerhetjük korunk egyik legközvetlenebb, legszellemesebb, legmegkapóbb személyiségét és az országát szolgáló minisztereit. Az előadásban Halász Judit mellett látható lesz Igó Éva, Fesztbaum Béla, Kerekes József, Hegedűs D. Géza és Lukács Sándor is. 

Halázs Judit - Audiencia

Halázs Judit - Audiencia (Fotó/Forrás: Vígszínház)

Pesti barokk

október 7., 8., 9., 23. 19:00 Belvárosi Színház

Dés Mihály regényéből Kern András készített színpadi változatot, amelyet Göttinger Pál visz színre.

Budapesti bulik a '80-as évek derekán. Szerelmi bonyodalmak, hódítások, megcsalások, barátságmítoszok, besúgók. A '30-as éveiben járó Koszta János otthonosan mozog ebben a világban, mégsem találja a helyét. A felhíguló Kádár-korszakban kell léteznie, mennie vagy maradnia. De honnan is kezdje? És hová juthat el? Mire megy azzal, hogy okosan látja élete hülyeségeit? Az előadásban fellép Kern András, Szabó Kimmel Tamás, Bánfalvi Eszter, Grisnik Petra, László Lili, Schruff Milán és Mészáros Máté.

El tudja képzelni Kern Andrást nagymamaként?

Kapcsolódó

El tudja képzelni Kern Andrást nagymamaként?

Nem kell sokáig várnia rá, hogy ez megtörténjen. A színművész Szabó Kimmel Tamás oldalán lép színpadra az Orlai Produkciós Iroda legújabb előadásának főszerepében. A Pesti barokkot Göttinger Pál rendezi.

Szabó Kimmel Tamás

Szabó Kimmel Tamás (Fotó/Forrás: Orlai Produkciós Iroda)

Infinita

október 11. 19:00 Müpa

Születés és halál. Erről szól a szenzációs német színházi társulat, a Familie Flöz előadása, amely a CAFé Budapest keretében látható.

A társulat szöveg nélküli, de igen erős vizualitással, mozgással és zenével egészen komplex, filozófiai mélységekig merészkedő produkciókat hoz létre. A színészek groteszk és karikatúraszerű, gyakran szürreális, bizarr, félelmetes hatást keltő maszkokat viselnek, hol csecsemőket, hol aggastyánokat jelenítenek meg. Az Infinita azért is megdöbbentően eredeti, mert a csecsemőkben éppúgy képes bemutatni az időseket, mint az időskori szomorúságban a gyermeki mesevilágot.

Infinita

Infinita (Fotó/Forrás: Silke Meyer / Müpa)

Három nővér

október 14., 15., 22., 26. 19:00 Örkény Színház

Azt kérdezed, mi az élet? Ez ugyanolyan, mint megkérdezni: mi a sárgarépa? A sárgarépa – az sárgarépa, a többi ismeretlen” – írja Csehov, akinek klasszikusát Bagossy László állítja az Örkény színpadára.

Tizennégy ember egy vidéki városban. Négy nő, nyolc férfi, két aggastyán. Eltelik három év. Ketten egymásba szeretnek, de szét kell válniuk, ketten összeházasodnak és gyerekeket nemzenek. Egy meghal, öten elmennek végleg. Heten maradnak. A főbb szerepekben Takács Nóra Diána, Tenki Réka, Zsigmond Emőke, Vajda Milán, Hámori Gabriella és Mácsai Pál látható.

Mácsai Pál a Három nővér olvasópróbáján

Mácsai Pál a Három nővér olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Örkény Színház)

Az új bérlő

október 31. 19:00 Pesti Színház

A Bukaresti Nottara Színház vendégjátékában látható Ionescu-darab tükröt tart elénk. A címben szereplő bérlő számára az új apartman a fontos, ám a házvezetőnő már túl régóta él itt, neki két bútor elmozgatása is túl sok.

A globalizáció idejében, amikor mindannyian városról városra mozgunk, amikor egy beszélgetésben különféle nyelveket használunk egyszerre, elérünk egy pontra, ahol már nem tudjuk többé, kik is vagyunk. Az előadás az alkalmazkodóképességről és a bennünk és rajtunk kívül levő emlékek megélésének a lehetetlenségéről, a szükségszerű és örök kivándorlásunkról szól. Mi marad számunkra, ha nem az emlékek?

Az új bérlő

Az új bérlő (Fotó/Forrás: Pesti Színház)

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Színház kritika

Törőcsik Mari ott sem volt, mégis főszereplő lett a Sztalker előadásában

Nem gyerekjáték, hanem igazi férfimunka volt az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós vezette Sztalker Csoport bemutatkozó előadása, a Míg fekszem kiterítve, amely az Ördögkatlan fesztiválon debütált.
Színház ian mckellen

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.