Színház

„Mindannyian szeretnénk hősökre hasonlítani” – Fullajtár Andrea akadémiai székfoglalója a Kamrában

2023.09.13. 09:20
Ajánlom
Szeptember 15-én 19 órától tartja akadémiai székfoglaló előadását Fullajtár Andrea, a Katona József Színház Kamrájában. Az est első részében a Jászai-díjas színművész Az átnevelhetetlen című monodrámát játssza el, a másodikban pedig Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő történésszel járják körül a darab témájához kapcsolódó kérdéseket. Igen megterhelő lehet egy ilyen fajsúlyos darab előadása után még egy, az előadást érintő beszélgetésen is helytállni, de Fullajtár Andrea azt mondja, boldogan vállalta.

„Épp a Tíz eszkimó(Grecsó Krisztián darabja a Katona repertoárján  a szerk.) próbáltuk – mesélt Fullajtár Andrea arról a pillanatról, amikor megtudta, hogy akadémiai taggá választották –, amikor a szünetben Ferencz Győző (költő, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke – a szerk.) hívott, és közölte, hogy a tagok egyhangú szavazatai alapján bekerültem. Nem nagyon tudom mihez hasonlítani az érzést, mert ez nem egy díj vagy elismerés egy szerepért.

Akkora megtiszteltetés egy ilyen közegbe bekerülni, hogy hirtelen azt sem tudtam, mit csináljak. Végül felmentem a színpadra, és elújságoltam a kollegáimnak.”

2022. december 13-án, éves rendes közgyűlésén új tagokat választott szakosztályaiba a Magyar Tudományos Akadémia által 1992-ben alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, mint önálló, társult intézményt, amely saját alapszabállyal rendelkezik, és tisztségviselőit önállóan választja. Tagjai olyan írók, művészek, akik saját területükön kiemelkedő munkát végeztek. A tagok választása jelölés útján, többlépcsős rendszerben és a jelöltek teljesítményének alapos értékelésével történik. Ezen a közgyűlésen Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színművész a Mozgókép- és Színházművészeti Osztály rendes tagja lett.

87195127_10162955783010384_3589713346506522624_n-130511.jpg

Fullajtár Andrea Az átnevelhetetlen című előadásban (Fotó/Forrás: Horváth Judit/ Katona József Színház)

A szeptember 15-i székfoglaló nézőterét akadémikusok, a Katona pártoló tagjai és mindazok töltik majd meg, akik az eseményre regisztráltak, aminek elindulását követően, hat óra leforgása alatt meg is telt a Kamra nézőtere. Jelenleg csak előjegyzésre van lehetőség, arra az esetre, ha fölszabadulna egy hely, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők gondolkodnak egy esetleges második esten is.

„Máté Gáborral beszélgettem róla, mi lenne jó székfoglaló témának, és hogyan csináljam – idézte föl a színművész. – Azt mesélte, hogy az ő székfoglalója úgy nézett ki, hogy lejátszott egy előadást, és utána arról beszélt. Nagyon megtetszett az ötlet, mert végül is színész vagyok. Nem tudok másfél órás tudományos előadást tartani, de nem is ez az én terepem. Viszont

van egy olyan előadás – és ez Az átnevelhetetlen –, ami minden értelemben jó kiindulópontja lehet egy dialógusnak.”

Az átnevelhetetlen című monodrámát 2020. februárjában mutatta be a Katona József Színház, Pelsőczy Réka rendezésében. A színdarabot, Anna Politkovszkaja újságírónő cikkei és önéletrajzi feljegyzései alapján, Stefano Massini írta. Politkovszkaja élesen bírálta az orosz vezetést az antidemokratikus kormányzás, a csecsen-orosz konfliktus háborúkkal történő rendezése, a csecsen terrorakciókra adott embertelen válaszlépések miatt. Élete végéig küzdött egy demokratikusabb országért. 2006. október 7-én, moszkvai otthona előtt ölték meg, sokak szerint politikai gyilkosság áldozata lett.

87050892_10162955782845384_90338130195906560_n-130842.jpg

Fullajtár Andrea Az átnevelhetetlen című előadásban (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

„Politkovszkaja élete szinte példa nélküli – mesélte a legbátrabb orosz újságíróként emlegetett nőről Fullajtár Andrea. – Ezért is gondoltam, hogy érdemes előadást csinálni belőle,

mert mindannyian szeretnénk hősökre hasonlítani.

Anna egy szelíd, galamblelkű ember volt. Nem értette, miért az elnyomás és az agresszió az egyetlen eszköz a nemzetek egymás mellett élésében, mint például az orosz-csecsen konfliktus esetében. Azt hiszem, ha ma élne, sarkos véleményt fogalmazna meg az orosz-ukrán helyzetről is. Nagyon kivételes emberi és szakmai teljesítmény az övé.”

A 2020 óta a Katona repertoárján lévő előadás igen erőteljes hatást gyakorol a közönségre. „Azok nagy részét, akik mindenfajta előzetes tudás nélkül ültek be rá, az rázta meg, hogy milyen régóta tart már ennek az orosz állammodellnek a regnálása, és mennyi párhuzam vonható a magyarországi helyzettel. Megdöbbentek azon is, miért nem hallottak még erről a nőről. Az előadás ilyen értelemben egyfajta köznevelési funkciót is betölt, hogy az emberek megtudják, ki volt ő.”

87019336_10162955782980384_5199914276747214848_n-130645.jpg

Fullajtár Andrea Az átnevelhetetlen című előadásban (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

Anna Politkovszkaja 2006-ban halt meg, mégis, a mai napig nem jelenhetett meg tőle semmilyen könyv Oroszországban. Ennek a miértje is szóba kerül majd az előadást követő beszélgetésen.

„Sz. Bíró Zoltánnala téma legavatottabb szakértőjével beszélgetek majd arról, mi a történelmi háttere Politkovszkaja munkásságának, milyen közegben kellett dolgoznia, és ez a kettő együtt adja majd ki a székfoglalómat. Zoltán nagyon sokat tud erről a rendszerről, a csecsen helyzetről, Politkovszkajáról. Ott volt a premieren is, és nagy öröm, hogy azonnal elvállalta a részvételt a székfoglalómon, ahol először arról beszélek majd, milyen színészként egy ilyen szerepet összerakni. Utána Politikovszkaja életéről kérdezem Zoltánt, és megpróbálom kihúzni belőle azokat a beszédes részleteket, amik az előadás kapcsán majd a nézőkben is fölmerülnek:

hogyan építenek le egy demokratikus rendszert, vagy miként lesz betonbiztos működési mechanizmus a jogok eltörlése.”

87154700_10162955782685384_3822180908123815936_n-143241.jpg

Fullajtár Andrea Az átnevelhetetlen című előadásban (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

Fullajtár Andrea, mióta Az átnevelhetetlent játssza, jóval érzékenyebbé vált minden olyan témára, amit az orosz újságírónő feldolgozott írásaiban.

Nagyon sokat tanultam Politikovszkajától arról, minek mi volt a háttere, vagy egy konfliktuson belül mit és hogyan érdemes nézni.

Enélkül valószínűleg ugyanolyan nulla háttértudással olvasnám a Krím-félsziget híreit, mint bárki más. Ezeket fogjuk alaposabban kifejteni Sz. Bíró Zoltánnal, hogy azok, akik ott vannak aznap este, nagyobb rálátást nyerjenek erre a területre.”

Egy ilyen előadás nemcsak a közönséget viseli meg lelkileg, hanem a színművészt is. A darab és a beszélgetés között lesz egy szünet, ami mindenkinek lehetőséget ad egy kis szusszanásra. „Meg kell osztanom az energiáimat az előadásra koncentrálás és az utána történő beszélgetés között. De boldogan vállalom, mert így tud majd egy kerek egész lenni ez az este.” 

Fejléckép: Fullajtár Andrea Az átnevelhetetlen című előadásban (fotó/forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében.