Színház

„Minden kornak megvannak a maga betyárjai”

2020.02.10. 10:25
Ajánlom
A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Rémi Tünde és Appelshoffer János néptáncművészekkel beszélgettünk a február 15-ei Ott se lészen megállásom című produkciójuk bemutatója kapcsán, amelynek az Ódry Színpad ad otthont.

Összeszokott alkotópáros vagytok. Honnan ered a munkakapcsolatotok?

Appelshoffer János: Régre nyúlik vissza. A Honvéd Együttesben kezdtünk el együtt táncolni. Úgy alakult, hogy a próbatermi összeszokottságunkból főszerepek születtek, mások is meglátták köztünk az összhangot. Elkezdtünk együtt tanítani, közös koreográfiákat készíteni, és egyre őszintébbek, nyíltabbak lenni egymással, azt hiszem, ez a legjobb alapja a munkakapcsolatunknak. Könnyedén tudunk egymásnak kritikát mondani, és ezt el is fogadjuk a másiktól. Így sodródtunk bele a folyamatos közös munkákba, mert ha először működik valami, meg másodjára is, akkor harmadjára már nem kérdés, kivel akarunk dolgozni. Így adódott, hogy a Stafétára is együtt pályáztunk.

Kik az Ott se lészen megállásom című előadás alkotói?

AJ: Az alkotó gárda is sokadjára áll össze. Novák Péter a szövegírója és szerkesztője a darabnak, ifj. Csoóri Sándor a zenei szerkesztő, mi Tündével pedig koreografálunk, itt is megjelenik az, hogyan dolgozunk együtt. Tünde az, aki terelget engem, meg helyreigazít, ha kell, vagy ha jó felé megy a dolog, akkor megerősít benne. Az Ott se lészen megállásom lesz a harmadik nagyobb munkája a hármasunknak, Péterrel kiegészülve. Egyikünk se akar a másik alá-fölé helyezkedni, hanem egészséges közös munka alakult ki hármunk között.

stafeta_appelshoffer_2019_domolky_daniel_WEB_001-102302.jpg

Rémi Tünde és Appelshoffer János (Fotó/Forrás: Staféta)

Miről szól az előadás?

AJ: Az Ott se lészen megállásom-ban a férfi lélektannal szerettünk volna foglalkozni. Az előzménye az, hogy volt szerencsénk együtt dolgozni Péter édesanyjával, Foltin Jolánnal, az Asszonyok könyve című darabjában, ami a női lélek bugyrait boncolgatta, és nagyon érdekelt, hogy megmutassuk ennek a másik oldalát. Arra jutottunk, hogy a betyárság témakörében mélyre lehetne ásni, ami a férfilélektant illeti. Áthallásokat fedeztünk fel a mai korral, hiszen minden kornak megvannak a maga betyárjai, de jelen esetben nem rablókra és útonállókra kell gondolni, hanem

már önmagában az is betyárság, a rendszeren való kívül helyezkedés, ha kicsit másképp gondolkodunk, mint a többség.

Próbáltunk nem erőltetett párhuzamokat keresni, de mégis a betyárok történetében találtunk olyasmit, ami a 1800-as években is piszkálta az embereket, meg ma is, például a férfi-női kapcsolatok, hogyan viszonyul a férfi a párjához, alá-fölérendeltségi viszonyok, hogyan határozza meg a társadalmi helyzet az életet, mennyire nyomasztó tud lenni a szegénység, a család fenntartása. Miként alakul ki a férfi barátság, gyűlölködés, hogyan jutnak el odáig, hogy egy gyilkosság is belefér az ember életébe, mi az a pillanat, amikor egy baráti kocsmázásból verekedés lesz… Azt gondolom, hogy ezek a kérdések a mai napig benne vannak a férfiak agyában, lelkében. Ezekről próbálunk a magunk nyelvén gondolkodni, beszélgetni, és a próbafolyamat közben adódtak helyzetek, amikor még magunk között is nehéz volt beszélgetni ezekről a témákról. Bízunk benne, hogy a nézők számára is lesznek izgalmas pillanatok az előadásban.

Ottseleszenmegallasom-102302.jpg

Ott se lészen megállásom (Fotó/Forrás: Staféta)

Az előadásban kombináljátok a műfajokat, lesz tánc, zene, próza.

Rémi Tünde: Igen, prózai részek is lesznek az előadásban, persze nem új keletű próbálkozás ez. Igyekszünk a koreográfiáinkkal mindig egy picit közelebb kerülni a színházhoz. A táncainkkal érzéseket, gondolatokat szeretnénk kifejezni, de ezeket még meg tudjuk erősíteni, aláhúzni prózai részekkel, legyen az egy versrészlet, egy regényből kiemelés, vagy Péter saját gondolatai. Ezekhez kapcsolódik még a zene ifj. Csoóri Sándorék zenekarával, az Ötödik évszakkal, ami önmagában nagyon kifejező, nem kísérő szerepet töltenek be az előadásban. Mivel a prózai részek is egyenrangúak, ezért színészeket kértünk fel, Ertl Zsombor és Kocsis Anna csatlakozott hozzánk. Az a törekvés, hogy egységgé álljon össze a darab, mint a korábbi közös munkáinkban is, hogy egymás mellett érvényesüljön a próza, a zene és a tánc. Mind kiegészíti egymást, mindenki hozzáteszi a maga részét az adott műfajon belül.

Miért az Ódry Színpadot választottátok az előadás helyszínéül?

RT: Szerettünk volna nyitni a színházi világ felé, jólesik ez a kikacsintás. Törekszünk rá, hogy ne csak a táncos közönség nézze az előadásainkat, hanem a színházba járókat is megszólítsuk.

Hogyan segíti a Staféta a munkátokat?

RT: Van összehasonlítási alapunk, hogy milyen az, amikor az embernek nem kell mással foglalkoznia, csak a szakmájával, jelen esetben a tánccal, és milyen, amikor szabadúszóként mindent magának kell intéznie a plakáttól kezdve a telefonokon át a marketingig. De a Staféta pályázat nagy segítség, biztos háttér, ami a dolgok nagy részét átvállalja, megsegíti. Tulajdonképpen a Staféta nélkül nem tudtuk volna létrehozni ezt az előadást.

Forrás: Jurányi Latte

Ott se lészen megállásom

2020. február 15. 19:00, 16. 15:00, Ódry Színpad

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Észt kortárs drámák a József Attila Színházban

A Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának szervezésében kerül sor az Észt Hét részeként két, kortárs dráma felolvasására a József Attila Színház Gaál Erzsébet Stúdiójában. Március 9-én Guelmino Sándor rendezésében szólalnak meg a művek, amelyek a digitális világ fejlődésére reflektálnak. A változásokkal járó emberi problémákról és a velük való küzdelmekről szól a két dráma.
Színház interjú

„Egy színház akkor működik jól, ha együtt fejlődik a nézőkkel”

Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő, Magyarország Kiváló és Érdemes Művésze, az MMA rendes tagja idén ünnepli 60. születésnapját. A Nemzeti Színház Stúdiójáról, a vidéki színházak feladatairól és fővárosi megjelenési lehetőségeikről beszélgettünk.
Színház hír

Hogyan pályázzunk? – Gyakorlati színházi képzést indít a Manna

A nyolc alkalmas képzés célja, hogy az előadó-művészeti területen működő menedzserek, művészek, alkotók közelebb kerüljenek a szervezési, pályázati és adminisztratív feladatokhoz, amelyek szerves részét képezik az előadások létrehozásának.
Színház hír

Testi vágyak és lelki kötődések a Pinceszínházban

A pillanatnyi testi vonzódást és a több évtizedre szóló lelki kötődés a témája a Pinceszínház két tavaszi bemutatójának.
Színház hír

Jordán Tamás a Nemzet Színésze

Kedden délután közel egy órás tanácskozás után hozták meg döntésüket a Nemzet Színészei: Andorai Péter helyére Jordán Tamás választották meg.