Színház

Minden másképpen van

2009.01.05. 00:00
Ajánlom
A 2008-as év egyik legnagyobb zenei-színházi szenzációjának számító Férfi és Nő koncert felvétele november közepén jelent meg DVD-n, és máris aranylemez lett. A koncertek teltházasok, pót-időpontokat kell kiírni.

Básti Juli, Kulka János, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya (fotók: SzoFi)

A nagy kitalálás nem abban van, hogy legyen egy Dés dalkoncert. Nem is abban, hogy énekeljenek olyan színészek, akiktől ezt nem szoktuk meg, habár tudjuk, hogy remekül csinálják. Sőt, még abban sem, hogy vegyük elő újra ezt a két színészlemezt. Hanem abban, hogy mindez éppen most történik meg. Épp elég idő telt el a két lemez megjelenése óta (Átutazó, 1985; Hallgass kicsit!, 1987) ahhoz, hogy a szép számú hallgatóság és a népes rajongótábor kiéhezve rohanjon egyik koncertről a másikra. (Egyébként nem én vagyok az egyetlen, aki valóban rohant egyik koncertről a másikra.)

Emlékszem, a Hallgass kicsit! kazettán jutott el hozzám a gimiben az egyik magyartanár jóvoltából; úgy adta kölcsön, mint egy svájci bankár a legféltettebb széfjének a kulcsát. Azt mondta: "ezt szeretni fogod!" Az Átutazót bakeliten kaptam meg egy osztálytársamtól: hihetetlen zsinórokkal kötöttem össze a lemezjátszót és a kétkazettás magnót, hogy hordozhatóvá tehessem a zenei anyagot. Mindkettő a mai napig megvan. Hisztérikusan jártak körbe a másolatok, lévén, az eredetit egyáltalán nem lehetett megkapni. Ez úgy tíz évvel a megjelenések után történt.

Azóta eltelt még egy bő évtized. Az én generációm is "beleérett" a dalokba. Kaptunk apró, bíbor bűnjeleket, át lettünk vágva, mint egy születésnapi torta, ültünk új lakásban semmire se várva, sokszor gondoltuk, hogy ez iszony, nem viszony, meg lettünk érintve gyönge helyeken, és futottunk a vesztünkbe elégszer. Mi most vagyunk annyi idősek, mint ők annak idején. Az akkori harmincasok szemében pedig valószínűleg ugyanazt jelenthetik Bereményi Géza szövegei, csak éppen máshogyan súlyozva. Átértékelődött az élet.

Részleteznem kellene ezt a koncertet. Mert a részletekben bújik meg a lényeg: egy-egy mozdulatban, szemvillanásban, összenézésben, grimaszban, gesztusban, hangsúlyban, lélegzetvételben, elejtett mosolyban. Ezek tették azzá, mert ezek ők. Ami miatt kell nézni. Ám részletezni nehéz, kiragadni a pillanatot még nehezebb. Leírni meg pláne. Mert abban a pillanatban megszűnik pillanatnak lenni, csak a szavak maradnak a monitoron.


Udvaros Dorottya, Kulka János

Látom magam előtt a pécsi koncertet, ahol 3000 ember egyszerre kezd tapsolni, amikor egyenként kijönnek a színpadra, hallom, ahogy Dés László szaxofonszólója bekúszik a levegőbe, pedig észre se vettem, hogy fölállt a zongorától, hallom, amikor a Botladozva közepén fog három egészen furcsa akkordot, semmi köze a dalhoz, látom, ahogy zavarba jön, mert Udvaros Dorottya a taps közben egy pillantással felnégyeli, és látom a megszeppent arcát, hallom a hangján a mea culpát, pedig csak színpadra szólítja Dorottyát – engesztelésként többször is –, és csodálatos, ahogy szavak nélkül, mindenki szeme láttára 30 másodpercen belül szakítanak és kibékülnek... Látom, ahogy a Müpában lassan eszmél a közönség; fölzúdulnak, mint amikor a nagy világsztárok koncertjein a bevezető zongora-impró után rájönnek, hogy melyik dal jön, ocsúdnak a Nagy utazás, a Vetkőzés, a Tíz kicsi bűnjel, A hiába szép első néhány hangja után, pedig protokoll- és sajtó-közönség, mégis, a legjobb koncert. (Ez jelent meg egyébként DVD-n.) Hallom, ahogy az első dal refrénje betölti a teret, egyszerre szól minden, újra és újra falhoz vág. Látom magam előtt Básti Juli arcát az új dalában: ezred másodpercekben mérhető az idő, mialatt kéjes, ugyanakkor ellenállhatatlan bosszúmosolyból egy nemtörődöm vállrándítással és egy színpad fölött átsuhanó csöppnyi teátrális mártír-tekintettel visszatér az elbeszélő (eléneklő) énhez. Sikít a közönség. Látom, ahogy Udvaros Dorottya a világ legnagyobb házibuliját csapja egyedül a Születésnap (nem jön az ujjamra a hivatalos cím: A vendég) közben, leül a zenekar elé az emelvényre, fehér nadrágkosztümben, mezítláb, van ebben valami furcsa ellentét, mégis végtelen égi harmónia költözik a lelkembe, fölugranék, visszaintegetnék - nem, nem megyek még, maradok, nem leszel magad!


Básti Juli, Cserhalmi György

Látom, ahogy koncertről koncertre egyre oldottabbak, a Nemzetiben már sokkal több a mosoly, nekünk is jut, le a nézőtérre, még Déstől is a zongora mellől. Már nem izgulnak annyira. Inkább színházat játszanak. Végül is, otthon vannak... Kulka János egészen a rivaldánál, a közönség előtt térdelve énekli: "nekem kell ez a hely". Közel ülök, látom a szemén, hogy ez nem csak egy szimpla dalszöveg. (Az énekhangja pedig egészen elképesztő!) Básti ezernyi arcát mutatja: hol rebbenékeny feleség, hol néhány pillanatra előbújik belőle a kőkemény rocker. A humora elragadó, apránként, leheletfinoman adagol. Udvaros eljátssza a hóesést, láthatatlanul zuhog a hó a Nemzeti színpadán, és én elhiszem neki. Mindketten sugárzóak, nem tudom róluk levenni a tekintetem. Cserhalmi is egyre fölszabadultabb, már nem a színész áll a színpadon, hanem Cserhalmi György, aki egész kis drámát kerekít a Hosszú menet című új dalból. Gyönyörű, ahogy Dés László néhány szemvillanással, egy-egy gesztussal kommunikál a zenészekkel. Embert próbáló feladat egy ekkora produkciót kézben tartani. Minden másodpercben legalább négyfelé figyel, de ez persze nem látszik, úgy csinálja, hogy ne lássék. A szólói mindig remekek. A Legyen úgy című dal pedig egyszerűen tízpontos. Megható, ahogy Básti és Cserhalmi egymáshoz bújik, ahogy beletörődnek abba a kevés, egyre fogyó 35 percbe, benne minden ember lopott perceivel. Szív- és torokszorító búcsú. Színházi pillanat, amikor Udvaros és Kulka hosszú évek után összefutnak az utcán: minden koncerten más-más hangsúlyt kap a kérdés: "Nagyon megváltoztam?" – egyszer szemlesütős, kacérkodós, másszor fájdalmas, asszonyi. A válasz is másképp érkezik. Hallom a nő kétségbeesett kiáltását: "De, de, fájni fog!"

És igen, fájni fog, ezen a koncerten minden jobban fáj, mint húsz éve. És ez ebben a csoda. Hogy a szavak, a mondatok, a hangok ugyanazok, mégis minden másképpen van. Hogy mosolyogva éneklem végig a koncertet, de közben időnként azon kapom magam, hogy szíven vagyok találva. Körbenézek, és ugyanezt látom másokon is. Öröm van a nézőtéren. Ez volna a színház lényege.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Színház hír

Márkó Eszter rendező kapta a Gyulai Várszínház nívódíját

A Tündöklő Jeromos rendezéséért odaítélt elismerést Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő adta át a Nemzeti Színházban, a november 30-i előadás után.
Színház ajánló

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.
Színház interjú

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Színház ajánló

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.