Színház

„Minden munka tanulság, tapasztalat”

2016.09.22. 13:37
Ajánlom
Pálos Hanna tavaly, tehetségének elismeréseképpen, Junior Prima Díjban részesült. Mint meséli, a díjak számára a vállveregetés egy formáját jelentik. „Megkeresem a helyüket magamban és a polcomon” – teszi hozzá.

Pálos Hanna már fiatalon fogékonyságot mutatott a művészetekre. „Tizenhárom éves lehettem, amikor először fogalmazódott meg bennem egy színházi előadáson, hogy szívesebben lennék a színpadon, mint a nézőtéren” – meséli. A Kaposvári Egyetemen kezdett el színészetet tanulni, ám két év után a váltás mellett döntött. „Úgy éreztem, hogy mennem kell, mert nem kapom meg azt a tudást és figyelmet, amire szükségem lenne; ezért tíz hónap berlini kávéfőzés után felvételiztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2012-ben végeztem Máté Gábor és Dömötör András osztályában.”

Pálos Hanna

Pálos Hanna (Fotó/Forrás: Takács Csilla / FHB Bank)

Az egyetem elvégzése után a Katona József Színház társulatához szerződött, ahol a mai napig társulati tag. „Jól esik társulatban lenni és fontos számomra, hogy tapasztalt kollégák mellett dolgozhatok” – jegyzi meg. A fontos személyekről így vélekedik: „Olyan embereket tekintek példaképemnek, akik jelen tudnak lenni. Akik az egójukkal és a környezetükkel barátságban élnek együtt, a sikereiket és kudarcaikat nem másokban keresik.”

Pálos Hanna az Ahogy tetszik c. előadásban

Pálos Hanna az Ahogy tetszik c. előadásban (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

A fiatal színésznő leginkább önmagának igyekszik megfelelni. „Próbálok úgy dolgozni, kommunikálni, létezni, hogy befogadjam a világot, de közben ne akarjak görcsösen megfelelni. Az hosszútávon aszaló tud lenni.” Pálos Hanna az FHB Bank jóvoltából a Junior Prima Díj mellé kapott pénzjutalmat valami nagy horderejű dologra szeretné fordítani, amiben nem csak ő részesülne. „De hogy ennek mi lesz a formája, és mikor jön el az a pillanat amikor a jutalmamhoz hozzányúlok, az még előttem is titok” – teszi hozzá.

A tavalyi évadban három bemutatóban szerepelt (Az olaszliszkai, Ahogy tetszik, Minden jó, ha vége jó). „Alapvetően minden munka tanulság, tapasztalat” – jegyzi meg. „A jó színház számomra az, amikor minden résztvevő a saját ügyének érzi az előadást, és a tőle telhető legtöbbet teszi meg érte.”

Mint meséli, jelenleg a szokásosnál kevesebb elfoglaltsága van a Katonában. „Hosszú évek után, most először van egy olyan szakasz a pályámon, amikor kicsit több időt tölthetek a színház falain kívül.

Utazok, olvasok, töltődöm... gyűjtögető életet alakítottam ki, hogy később legyen miből merítenem

– veszi számba elfoglaltságait. Hamarosan azonban újra teljes fordulatszámra kapcsol, ugyanis izgalmas munkák sora várja. „Januártól Nagy Ervinnel próbálunk egy két személyes színdarabot Forgács Péter rendezésében, majd Székely Krisztával A kakukázusi krétakört. A távlati célom titkos, most még nem szívesen árulnám el.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.