Színház

„Minden munka tanulság, tapasztalat”

2016.09.22. 13:37
Ajánlom
Pálos Hanna tavaly, tehetségének elismeréseképpen, Junior Prima Díjban részesült. Mint meséli, a díjak számára a vállveregetés egy formáját jelentik. „Megkeresem a helyüket magamban és a polcomon” – teszi hozzá.

Pálos Hanna már fiatalon fogékonyságot mutatott a művészetekre. „Tizenhárom éves lehettem, amikor először fogalmazódott meg bennem egy színházi előadáson, hogy szívesebben lennék a színpadon, mint a nézőtéren” – meséli. A Kaposvári Egyetemen kezdett el színészetet tanulni, ám két év után a váltás mellett döntött. „Úgy éreztem, hogy mennem kell, mert nem kapom meg azt a tudást és figyelmet, amire szükségem lenne; ezért tíz hónap berlini kávéfőzés után felvételiztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2012-ben végeztem Máté Gábor és Dömötör András osztályában.”

Pálos Hanna

Pálos Hanna (Fotó/Forrás: Takács Csilla / FHB Bank)

Az egyetem elvégzése után a Katona József Színház társulatához szerződött, ahol a mai napig társulati tag. „Jól esik társulatban lenni és fontos számomra, hogy tapasztalt kollégák mellett dolgozhatok” – jegyzi meg. A fontos személyekről így vélekedik: „Olyan embereket tekintek példaképemnek, akik jelen tudnak lenni. Akik az egójukkal és a környezetükkel barátságban élnek együtt, a sikereiket és kudarcaikat nem másokban keresik.”

Pálos Hanna az Ahogy tetszik c. előadásban

Pálos Hanna az Ahogy tetszik c. előadásban (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

A fiatal színésznő leginkább önmagának igyekszik megfelelni. „Próbálok úgy dolgozni, kommunikálni, létezni, hogy befogadjam a világot, de közben ne akarjak görcsösen megfelelni. Az hosszútávon aszaló tud lenni.” Pálos Hanna az FHB Bank jóvoltából a Junior Prima Díj mellé kapott pénzjutalmat valami nagy horderejű dologra szeretné fordítani, amiben nem csak ő részesülne. „De hogy ennek mi lesz a formája, és mikor jön el az a pillanat amikor a jutalmamhoz hozzányúlok, az még előttem is titok” – teszi hozzá.

A tavalyi évadban három bemutatóban szerepelt (Az olaszliszkai, Ahogy tetszik, Minden jó, ha vége jó). „Alapvetően minden munka tanulság, tapasztalat” – jegyzi meg. „A jó színház számomra az, amikor minden résztvevő a saját ügyének érzi az előadást, és a tőle telhető legtöbbet teszi meg érte.”

Mint meséli, jelenleg a szokásosnál kevesebb elfoglaltsága van a Katonában. „Hosszú évek után, most először van egy olyan szakasz a pályámon, amikor kicsit több időt tölthetek a színház falain kívül.

Utazok, olvasok, töltődöm... gyűjtögető életet alakítottam ki, hogy később legyen miből merítenem

– veszi számba elfoglaltságait. Hamarosan azonban újra teljes fordulatszámra kapcsol, ugyanis izgalmas munkák sora várja. „Januártól Nagy Ervinnel próbálunk egy két személyes színdarabot Forgács Péter rendezésében, majd Székely Krisztával A kakukázusi krétakört. A távlati célom titkos, most még nem szívesen árulnám el.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.