Színház

Minden nap történik valami – Seregi Zoltán a Szarvasi Vízi Színház programjairól

2022.06.08. 10:00
Ajánlom
„Színház a víz fölött” – írja beköszöntőjében a Szarvasi Vízi Színház. A Holt-Körös partján 2011-ben építették fel a befogadószínházat, ahova az ország minden színházából válogatnak a musicaltól a történelmi drámáig. Az idei nyári játékokról beszélgettünk Seregi Zoltánnal.

Olyan előadásokat hívunk, amelyek ebben a különleges térben meg tudnak valósulni, ugyanakkor azok az alkotók, akik idejönnek, az előadásaikban valamilyen módon próbálnak a környezetre is reflektálni, bevonni a látványt. Koltay Gábor még a centenáriumra készült Trianon című előadásával nyitunk, amit a Békéscsabai Jókai Színházban akkor már bemutattunk, de a város, a képviselőtestület és a tanárok is szerették volna, hogy játsszuk el a gyerekeknek ezt az élő történelem órát. A járvány miatt erre csak így és most kerülhet sor.

A Jókai Színházból, melynek az igazgatója, elég sok előadás érkezik Szarvasra.

A Szarvasi Vízi Színházzal együttműködési szerződésünk van, tőlünk is viszünk ingyenes előadásokat, ezek a „hétköznapi műsorok” keretében mennek.

A szlogenünk: hogy minden nap történik valami, a hétvégi előadások bevételéből tudjuk működtetni ezeket a néhány szereplős kamaraelőadásokat, a beszélgetőműsorokat, a versműsorainkat, azaz a hétköznapi műsorokat.

Két hónapon át nagyon gazdag programsorozatot kínálunk.

37935082_2190164761012533_2053287352977063936_n-100903.jpg

Seregi Zoltán (Fotó/Forrás: Szarvasi Vízi Színház)

Ez sokban meghatározhatja a műsortervet, hogy milyen előadásokkal lehet az ezerfős nézőteret megtölteni.

Természetesen a zenés és a vígjátékkal, a magas művészet kedvelői ilyenkor húzzák a szájukat, de erre van közönségigény.

A kettő nem hozható össze?

A Jókaiban erre törekszem, hirdetjük, hogy közérthető művészet, minőségi szórakoztatás. Lehet a két dolgot közelíteni, igyekszünk is, de borotvaél. Szarvasra az ország összes színházából válogatunk, s azokat hozzuk el, amelyek széles közönségigényt szolgálnak ki. Ezeknek a bevételéből tarthatók az ingyenes előadásaink, azok a zenei és irodalmi programok, a Szeged Classic Trio, a Héttorony Duna Művészegyüttes, a Vincze Lilla koncert, a Balkánon innen és túl szerb népi est, az Aranykor versösszeállítás, a Szerelmes rögtönzések, Nagy Kálózy Eszter –Rudolf Péter-Kálloy Molnár Péter műsora, ezek komoly művészi értéket képviselnek, nagyon sokféle műfajban. Elhoztuk az Erkel Színházban bemutatott Kőszívű – A nagy olvasópróba című zenés kísérleti előadást, aminek Budapesten nagyon nagy sikere van.

A Beregszászi Színház a háború kitörésekor Magyarországon volt, nem tudtak már visszamenni. A színházak próbálják a társulatot előadásokkal támogatni. Ezért hívták meg önök is az előadást?

Nagyon csodálatos előadás, ezzel próbáljuk a társulatot támogatni, hogy fellépnek nálunk is.

Nagyon erős a gyerekprogram-sorozatuk, mesejátékok, bábjátékok, ifjúsági előadások –a Tihany tündér, a Tündér Míra, a Frakk. Színházi nevelési program is, hogy ennyire koncentrált helye van?

Nagyon fontos számunkra,

kifejezetten erős cél, hogy elérjük a gyerekeket is,

a szerdák a család napja, ide terveztük a gyerekelőadásokat. Sokat kísérleteztünk azzal, hogy mi az ideális kezdési idő, hisz világosban nem érvényesülnek a fények, de sötétedéskor már túl késő lenne. Olyan nagyon szép és izgalmas előadásokat hívtunk meg, ahol a fények kevésbé játszanak szerepet. Azt látjuk, hogy nagyon jól és telt házzal működnek a gyerekelőadásaink is. Fontos, évek óta látjuk, hogy milyen erősen ráépült az idegenforgalom erre a színházi időszakra. A Monte Cristo grófja, már kultikussá vált előadásunk, sokan ehhez igazítják a nyaralásukat. Rengetegen jönnek, szinte már reklám sem kell, az elmúlt tizenhárom évünk viszi a hírét. Olyan csodálatos, ahogy esténként özönleni kezd a tömeg az előadásra, nagyon jó érzés.

A Szarvasi Vízi Színház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Seregi Zoltán (forrás: Szarvasi Vízi Színház)

Színház a víz fölött, színház a szívekben

Kapcsolódó

Színház a víz fölött, színház a szívekben

Eltelt egy év, ismét itt állunk a nyár küszöbén, alig kell néhányat aludnunk, és megnyitja kapuit a Magyarországon egyedülálló Szarvasi Vízi Színház. Egészen elképesztő évad vár ránk ismét!

Szarvasi Vízi Színház

Szarvason, Békés megye virtuális kapujában, a Holt-Körös festői környezetében 2011-ben nyílt meg az egyedülálló kulturális színtér, a Szarvasi Vízi Színház. A színpad cölöpökön áll a víz fölött, az ezer férőhelyes nézőteret két bástya fogja közre, az északi bástyában étterem, kávézó és tetőteraszi söröző található, a másik bástya a színház kiszolgáló épülete.

Minden nyári szezonban megrendezésre kerül a Magyar Teátrum Nyári Fesztivál, ahol elsősorban a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak előadásai láthatóak.

Minden nap történik valami, a nagyszínpadi előadások mellett ingyenes programokat kínálunk, kisebb előadások, műsorok, verses-zenés estek, koncertek közül lehet választani.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.