Színház

Minden nap történik valami – Seregi Zoltán a Szarvasi Vízi Színház programjairól

2022.06.08. 10:00
Ajánlom
„Színház a víz fölött” – írja beköszöntőjében a Szarvasi Vízi Színház. A Holt-Körös partján 2011-ben építették fel a befogadószínházat, ahova az ország minden színházából válogatnak a musicaltól a történelmi drámáig. Az idei nyári játékokról beszélgettünk Seregi Zoltánnal.

Olyan előadásokat hívunk, amelyek ebben a különleges térben meg tudnak valósulni, ugyanakkor azok az alkotók, akik idejönnek, az előadásaikban valamilyen módon próbálnak a környezetre is reflektálni, bevonni a látványt. Koltay Gábor még a centenáriumra készült Trianon című előadásával nyitunk, amit a Békéscsabai Jókai Színházban akkor már bemutattunk, de a város, a képviselőtestület és a tanárok is szerették volna, hogy játsszuk el a gyerekeknek ezt az élő történelem órát. A járvány miatt erre csak így és most kerülhet sor.

A Jókai Színházból, melynek az igazgatója, elég sok előadás érkezik Szarvasra.

A Szarvasi Vízi Színházzal együttműködési szerződésünk van, tőlünk is viszünk ingyenes előadásokat, ezek a „hétköznapi műsorok” keretében mennek.

A szlogenünk: hogy minden nap történik valami, a hétvégi előadások bevételéből tudjuk működtetni ezeket a néhány szereplős kamaraelőadásokat, a beszélgetőműsorokat, a versműsorainkat, azaz a hétköznapi műsorokat.

Két hónapon át nagyon gazdag programsorozatot kínálunk.

37935082_2190164761012533_2053287352977063936_n-100903.jpg

Seregi Zoltán (Fotó/Forrás: Szarvasi Vízi Színház)

Ez sokban meghatározhatja a műsortervet, hogy milyen előadásokkal lehet az ezerfős nézőteret megtölteni.

Természetesen a zenés és a vígjátékkal, a magas művészet kedvelői ilyenkor húzzák a szájukat, de erre van közönségigény.

A kettő nem hozható össze?

A Jókaiban erre törekszem, hirdetjük, hogy közérthető művészet, minőségi szórakoztatás. Lehet a két dolgot közelíteni, igyekszünk is, de borotvaél. Szarvasra az ország összes színházából válogatunk, s azokat hozzuk el, amelyek széles közönségigényt szolgálnak ki. Ezeknek a bevételéből tarthatók az ingyenes előadásaink, azok a zenei és irodalmi programok, a Szeged Classic Trio, a Héttorony Duna Művészegyüttes, a Vincze Lilla koncert, a Balkánon innen és túl szerb népi est, az Aranykor versösszeállítás, a Szerelmes rögtönzések, Nagy Kálózy Eszter –Rudolf Péter-Kálloy Molnár Péter műsora, ezek komoly művészi értéket képviselnek, nagyon sokféle műfajban. Elhoztuk az Erkel Színházban bemutatott Kőszívű – A nagy olvasópróba című zenés kísérleti előadást, aminek Budapesten nagyon nagy sikere van.

A Beregszászi Színház a háború kitörésekor Magyarországon volt, nem tudtak már visszamenni. A színházak próbálják a társulatot előadásokkal támogatni. Ezért hívták meg önök is az előadást?

Nagyon csodálatos előadás, ezzel próbáljuk a társulatot támogatni, hogy fellépnek nálunk is.

Nagyon erős a gyerekprogram-sorozatuk, mesejátékok, bábjátékok, ifjúsági előadások –a Tihany tündér, a Tündér Míra, a Frakk. Színházi nevelési program is, hogy ennyire koncentrált helye van?

Nagyon fontos számunkra,

kifejezetten erős cél, hogy elérjük a gyerekeket is,

a szerdák a család napja, ide terveztük a gyerekelőadásokat. Sokat kísérleteztünk azzal, hogy mi az ideális kezdési idő, hisz világosban nem érvényesülnek a fények, de sötétedéskor már túl késő lenne. Olyan nagyon szép és izgalmas előadásokat hívtunk meg, ahol a fények kevésbé játszanak szerepet. Azt látjuk, hogy nagyon jól és telt házzal működnek a gyerekelőadásaink is. Fontos, évek óta látjuk, hogy milyen erősen ráépült az idegenforgalom erre a színházi időszakra. A Monte Cristo grófja, már kultikussá vált előadásunk, sokan ehhez igazítják a nyaralásukat. Rengetegen jönnek, szinte már reklám sem kell, az elmúlt tizenhárom évünk viszi a hírét. Olyan csodálatos, ahogy esténként özönleni kezd a tömeg az előadásra, nagyon jó érzés.

A Szarvasi Vízi Színház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Seregi Zoltán (forrás: Szarvasi Vízi Színház)

Színház a víz fölött, színház a szívekben

Kapcsolódó

Színház a víz fölött, színház a szívekben

Eltelt egy év, ismét itt állunk a nyár küszöbén, alig kell néhányat aludnunk, és megnyitja kapuit a Magyarországon egyedülálló Szarvasi Vízi Színház. Egészen elképesztő évad vár ránk ismét!

Szarvasi Vízi Színház

Szarvason, Békés megye virtuális kapujában, a Holt-Körös festői környezetében 2011-ben nyílt meg az egyedülálló kulturális színtér, a Szarvasi Vízi Színház. A színpad cölöpökön áll a víz fölött, az ezer férőhelyes nézőteret két bástya fogja közre, az északi bástyában étterem, kávézó és tetőteraszi söröző található, a másik bástya a színház kiszolgáló épülete.

Minden nyári szezonban megrendezésre kerül a Magyar Teátrum Nyári Fesztivál, ahol elsősorban a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak előadásai láthatóak.

Minden nap történik valami, a nagyszínpadi előadások mellett ingyenes programokat kínálunk, kisebb előadások, műsorok, verses-zenés estek, koncertek közül lehet választani.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.