Színház

Mindenből egy kicsit - Sziget Fesztivál 3. nap

2009.08.15. 13:41
Ajánlom
A tévében láttam, hogy a rendőrség (önkritikát gyakorolva, és humorérzéküket sem mellőzve) sünöket fog majd osztogatni. Hát, én nagyon szeretnék egy sünt, de még nem láttam sünosztó rendőrt. A rendőrségi sátorban azt írják, a megszökött sünöket várják vissza, hogy kisorsolják őket. Csak nem lopta el a teljes készletet valaki?

A rap nem egy nehéz műfaj, állítja a K-Zaj formáció. Az Octopus Nagysátorban megkérnek mindenkit, hogy írjon föl tíz szót egy papírra. Amilyen nyelven akar. A sátor összetételéből kiindulva ez lehet magyar (kevés esély), francia (több esély), angol, német, holland (sok esély). Aztán beindítanak egy végtelenített alapot, amelyre a vállalkozó delikvensek rámondhatják a szavakat. Mintha rap lenne. Eleinte gyávák az emberek, aztán belejönnek, jelentkeznek. Van itt schön, rainbow, sweet, Sziget, Festival, beer, sőt, Schumacher is. Amikor ezt már mindenki jól tudja, írni kell minden tíz szóhoz egy-egy arra rímelő szót. Végül eljututunk egész sorokig, sőt refrénekig, amit a közönségnek is kell kiabálnia. Egész jól összehaverkodik a vegyes összetételű társaság, láthatóan mindenki élvezi a feladatokat. (Később két lány a TÁP Színház sátra előtt kamera előtt is bevállalja a saját irományt.)

A TÁP idén - úgy tűnik - a brutalitást választotta fő témának. Az egyperces színházba egyenként jönnek az emberek, a sátorban történik velük valami, aztán kijönnek. Bentről kiáltozás, sikítozás hallatszik. Tegnap a bekötött szemű jelentkezőket beültették egy autóba, majd hangban imitáltak egy balesetet, és amikor levették a kötést, ott feküdt egy véres ember a szélvédőn. Ma merénylet van terítéken, szintén bekötött szemmel. Egy emberhez érkezünk látogatóba, amikor hirtelen (csak hangban) géppisztolyosok támadnak ránk. Sikítozás, segítségkérés, majd a színészek közlik, hogy a házigazda darabokra hullott. A delikvenst körbevezetik a sátorban, hogy érintsen meg egy-egy kezet, lábat, fogja meg a haját, aztán kezébe adnak egy műpéniszt is (ettől a lányok általában ijedten hátraugtanak), majd egy zselatinnal töltött kis tálkába teszik a mutatóujját, hogy "ez meg itt a szeme" majd rögvest ki is tuszkolják a sátorból. Hát, ennyi. Poénnak megteszi, de kábé mindenki ugyanúgy reagál. Nekem hiányzik az, ami két évvel ezelőtt némi kreativitást is igényelt a színészektől, akkor ugyanis a jelentkező egyben játszótárssá is vált néhány pillanatra, most pedig csak egy élő kellék, akivel megtörténnek a dolgok.

Délután megnézem a Hungarikum Falut. Nem rossz ötlet. Ha már évek óta van Afrika Falu, miért ne lenne magyar is? Eszem egy kis mangalicakolbászt, iszom egy föccsöt. A szilvalekvárt helyben főzik, de van mézeskalács- és szalmabábukészítő, kovácsmester, sőt, "kontyolda" is. (Kicsit illúzióromboló, amikor egy egyik kislány hajfonás közben kiszól a mellette álló fiúnak: "Hozzá' má' egy sört!") A tájegységeket bemutató kis házikókban az ott jellemző népművészeti tárgyakat lehet megvenni. És séta közben néhány kitett táblán információkat találunk például a szürkemarha pörköltről vagy a magyar vörösborokról. Kicsit Kapolcs-érzetem van. Lehet próbálkozni gólyalábazással, és régi népi gyerekjátékokkal. (Éjjel néptáncbemutatót találok a Lakodalmas sátorban, most épp a Honvéd Együttes zúzza a kalotaszegi lakodalmast. Tele a sátor, a közönség tombol.) Találok azért cikit is: ez előtt a kép előtt lehet fotozkodni, igény szerint huszárruhában vagy anélkül.

Továbbmegyek a Sziget egyik legtávolabbi pontjára, a Magic Mirrorba. A Vígszínház őszi zenés bemutatójából ígérnek zenés keresztmetszetet. A nő vágya című radikális cseh musicalt Lucie Malkova rendezi. A produkció előtt Eszenyi Enikő beszél a jövő évadról: Othello, Játék a kastélyban, Hegedűs a háztetőn (a tervek szerint Lajkó Félix-szel), Mindent anyámról. Szeptemberben Nyílt nap, a Magyar Dal Napja és a Magyar Dráma Napja keretében lesznek majd programok a Víg és a Pesti Színházban.

A nő vágya-keresztmetszet egy kissé kusza, nehezen megyek a sztorival. Mondjuk, a környező hanghatások nincsenek az alkotást befogadni szándékozók segítségére. Fesztbaum Béla meséli a történetet, a színészek pedig adott ponton eléneklik a dalokat. Vannak kifejezetten jó számok, egyik-másik fülbemászó, jól dúdolható. Majd ősszel kiderül az igazság!

Vissza az Octopusra. Meglepő iramban haladok. hol vannak az emberek? Keren Hanan zongoraművésznő koncertjére igyekszem, és kicsivel kezdés után oda is érek. Épp Beethoven van terítéken, a Mondschein. Minden tiszteletem az övé, hogy ekkora zajban szinte zavartalanul végigjátssza a koncertet. Becsuk valami külső fület? Jól játszik, kívülről úgy tűnik, mintha csak úgy mellékesen zongorázgatna. Nem látszik rajta erőlködés, vagy nagy művészi attitűd. Az ilyet szeretem. A ráadásnál műfajt vált, jazzbe csap át. Az is megy. És közben a világ legszerényebb módján fogadja a sikert.

Visszamegyek a Magic Mirrorba, belenézek Diva Tomasz műsorába. A közönség a tenyeréből eszik, jól is csinálja. Morton Mama dalával nyit a Chicagoból, aztán felkonferálja a tánckart, akik két koreográfiával fűtik tovább a nagyérdeműt. Ismét jön a díva, természetesen egy másik estélyiben, aztán egy kézen egyensúlyozó akrobata, atlétás, olajos autószerelőnek öltözve (még keréknyomot is hagy a mellkasán).

A végét nem várom meg, elindulok haza. Pechemre épp vége a "prodidzsáj"-nak, az eddig kicsit furcsán üres sziget most teljesen fullon van. Mindenki úgy csinál, mintha konkrét tervvel menne valahová. Vajon hová?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.