Színház

Mindenből egy kicsit - Sziget Fesztivál 3. nap

2009.08.15. 13:41
Ajánlom
A tévében láttam, hogy a rendőrség (önkritikát gyakorolva, és humorérzéküket sem mellőzve) sünöket fog majd osztogatni. Hát, én nagyon szeretnék egy sünt, de még nem láttam sünosztó rendőrt. A rendőrségi sátorban azt írják, a megszökött sünöket várják vissza, hogy kisorsolják őket. Csak nem lopta el a teljes készletet valaki?

A rap nem egy nehéz műfaj, állítja a K-Zaj formáció. Az Octopus Nagysátorban megkérnek mindenkit, hogy írjon föl tíz szót egy papírra. Amilyen nyelven akar. A sátor összetételéből kiindulva ez lehet magyar (kevés esély), francia (több esély), angol, német, holland (sok esély). Aztán beindítanak egy végtelenített alapot, amelyre a vállalkozó delikvensek rámondhatják a szavakat. Mintha rap lenne. Eleinte gyávák az emberek, aztán belejönnek, jelentkeznek. Van itt schön, rainbow, sweet, Sziget, Festival, beer, sőt, Schumacher is. Amikor ezt már mindenki jól tudja, írni kell minden tíz szóhoz egy-egy arra rímelő szót. Végül eljututunk egész sorokig, sőt refrénekig, amit a közönségnek is kell kiabálnia. Egész jól összehaverkodik a vegyes összetételű társaság, láthatóan mindenki élvezi a feladatokat. (Később két lány a TÁP Színház sátra előtt kamera előtt is bevállalja a saját irományt.)

A TÁP idén - úgy tűnik - a brutalitást választotta fő témának. Az egyperces színházba egyenként jönnek az emberek, a sátorban történik velük valami, aztán kijönnek. Bentről kiáltozás, sikítozás hallatszik. Tegnap a bekötött szemű jelentkezőket beültették egy autóba, majd hangban imitáltak egy balesetet, és amikor levették a kötést, ott feküdt egy véres ember a szélvédőn. Ma merénylet van terítéken, szintén bekötött szemmel. Egy emberhez érkezünk látogatóba, amikor hirtelen (csak hangban) géppisztolyosok támadnak ránk. Sikítozás, segítségkérés, majd a színészek közlik, hogy a házigazda darabokra hullott. A delikvenst körbevezetik a sátorban, hogy érintsen meg egy-egy kezet, lábat, fogja meg a haját, aztán kezébe adnak egy műpéniszt is (ettől a lányok általában ijedten hátraugtanak), majd egy zselatinnal töltött kis tálkába teszik a mutatóujját, hogy "ez meg itt a szeme" majd rögvest ki is tuszkolják a sátorból. Hát, ennyi. Poénnak megteszi, de kábé mindenki ugyanúgy reagál. Nekem hiányzik az, ami két évvel ezelőtt némi kreativitást is igényelt a színészektől, akkor ugyanis a jelentkező egyben játszótárssá is vált néhány pillanatra, most pedig csak egy élő kellék, akivel megtörténnek a dolgok.

Délután megnézem a Hungarikum Falut. Nem rossz ötlet. Ha már évek óta van Afrika Falu, miért ne lenne magyar is? Eszem egy kis mangalicakolbászt, iszom egy föccsöt. A szilvalekvárt helyben főzik, de van mézeskalács- és szalmabábukészítő, kovácsmester, sőt, "kontyolda" is. (Kicsit illúzióromboló, amikor egy egyik kislány hajfonás közben kiszól a mellette álló fiúnak: "Hozzá' má' egy sört!") A tájegységeket bemutató kis házikókban az ott jellemző népművészeti tárgyakat lehet megvenni. És séta közben néhány kitett táblán információkat találunk például a szürkemarha pörköltről vagy a magyar vörösborokról. Kicsit Kapolcs-érzetem van. Lehet próbálkozni gólyalábazással, és régi népi gyerekjátékokkal. (Éjjel néptáncbemutatót találok a Lakodalmas sátorban, most épp a Honvéd Együttes zúzza a kalotaszegi lakodalmast. Tele a sátor, a közönség tombol.) Találok azért cikit is: ez előtt a kép előtt lehet fotozkodni, igény szerint huszárruhában vagy anélkül.

Továbbmegyek a Sziget egyik legtávolabbi pontjára, a Magic Mirrorba. A Vígszínház őszi zenés bemutatójából ígérnek zenés keresztmetszetet. A nő vágya című radikális cseh musicalt Lucie Malkova rendezi. A produkció előtt Eszenyi Enikő beszél a jövő évadról: Othello, Játék a kastélyban, Hegedűs a háztetőn (a tervek szerint Lajkó Félix-szel), Mindent anyámról. Szeptemberben Nyílt nap, a Magyar Dal Napja és a Magyar Dráma Napja keretében lesznek majd programok a Víg és a Pesti Színházban.

A nő vágya-keresztmetszet egy kissé kusza, nehezen megyek a sztorival. Mondjuk, a környező hanghatások nincsenek az alkotást befogadni szándékozók segítségére. Fesztbaum Béla meséli a történetet, a színészek pedig adott ponton eléneklik a dalokat. Vannak kifejezetten jó számok, egyik-másik fülbemászó, jól dúdolható. Majd ősszel kiderül az igazság!

Vissza az Octopusra. Meglepő iramban haladok. hol vannak az emberek? Keren Hanan zongoraművésznő koncertjére igyekszem, és kicsivel kezdés után oda is érek. Épp Beethoven van terítéken, a Mondschein. Minden tiszteletem az övé, hogy ekkora zajban szinte zavartalanul végigjátssza a koncertet. Becsuk valami külső fület? Jól játszik, kívülről úgy tűnik, mintha csak úgy mellékesen zongorázgatna. Nem látszik rajta erőlködés, vagy nagy művészi attitűd. Az ilyet szeretem. A ráadásnál műfajt vált, jazzbe csap át. Az is megy. És közben a világ legszerényebb módján fogadja a sikert.

Visszamegyek a Magic Mirrorba, belenézek Diva Tomasz műsorába. A közönség a tenyeréből eszik, jól is csinálja. Morton Mama dalával nyit a Chicagoból, aztán felkonferálja a tánckart, akik két koreográfiával fűtik tovább a nagyérdeműt. Ismét jön a díva, természetesen egy másik estélyiben, aztán egy kézen egyensúlyozó akrobata, atlétás, olajos autószerelőnek öltözve (még keréknyomot is hagy a mellkasán).

A végét nem várom meg, elindulok haza. Pechemre épp vége a "prodidzsáj"-nak, az eddig kicsit furcsán üres sziget most teljesen fullon van. Mindenki úgy csinál, mintha konkrét tervvel menne valahová. Vajon hová?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Művészek saját otthonában játszódnak a Madách Színház online bemutatói

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Kovács Lotti és Szemenyei János szereplésével tart élő bemutatósorozatot a Madách Színház az interneten.
Színház hír

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Színház hír

Nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Négy év kihagyás után választottak új tagokat a Halhatatlanok Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása után végül a közönség szavazata döntött.
Színház hír

Színes gálaműsorral mutatja meg magát a szakmai összefogás a Városmajorban

Két hét leforgása alatt több mint 200 pályázat érkezett a Városmajori Szabadtéri Színpad által meghirdetett Összefogás Gála augusztus 16-i nyitóeseményére.
Színház magazin

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikó 80 éves

Megannyi kiváló alakítással lopta be magát szívünkbe Pécsi Ildikó, aki egyeseknek Az aranyember Noémijeként volt emlékezetes, mások Csámpás Roziként idézik fel könnyedén az Indul a bakterházból. A Kossuth-díjas színésznő május 21-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.