Színház

Mindenből egy kicsit - Sziget Fesztivál 3. nap

2009.08.15. 13:41
Ajánlom
A tévében láttam, hogy a rendőrség (önkritikát gyakorolva, és humorérzéküket sem mellőzve) sünöket fog majd osztogatni. Hát, én nagyon szeretnék egy sünt, de még nem láttam sünosztó rendőrt. A rendőrségi sátorban azt írják, a megszökött sünöket várják vissza, hogy kisorsolják őket. Csak nem lopta el a teljes készletet valaki?

A rap nem egy nehéz műfaj, állítja a K-Zaj formáció. Az Octopus Nagysátorban megkérnek mindenkit, hogy írjon föl tíz szót egy papírra. Amilyen nyelven akar. A sátor összetételéből kiindulva ez lehet magyar (kevés esély), francia (több esély), angol, német, holland (sok esély). Aztán beindítanak egy végtelenített alapot, amelyre a vállalkozó delikvensek rámondhatják a szavakat. Mintha rap lenne. Eleinte gyávák az emberek, aztán belejönnek, jelentkeznek. Van itt schön, rainbow, sweet, Sziget, Festival, beer, sőt, Schumacher is. Amikor ezt már mindenki jól tudja, írni kell minden tíz szóhoz egy-egy arra rímelő szót. Végül eljututunk egész sorokig, sőt refrénekig, amit a közönségnek is kell kiabálnia. Egész jól összehaverkodik a vegyes összetételű társaság, láthatóan mindenki élvezi a feladatokat. (Később két lány a TÁP Színház sátra előtt kamera előtt is bevállalja a saját irományt.)

A TÁP idén - úgy tűnik - a brutalitást választotta fő témának. Az egyperces színházba egyenként jönnek az emberek, a sátorban történik velük valami, aztán kijönnek. Bentről kiáltozás, sikítozás hallatszik. Tegnap a bekötött szemű jelentkezőket beültették egy autóba, majd hangban imitáltak egy balesetet, és amikor levették a kötést, ott feküdt egy véres ember a szélvédőn. Ma merénylet van terítéken, szintén bekötött szemmel. Egy emberhez érkezünk látogatóba, amikor hirtelen (csak hangban) géppisztolyosok támadnak ránk. Sikítozás, segítségkérés, majd a színészek közlik, hogy a házigazda darabokra hullott. A delikvenst körbevezetik a sátorban, hogy érintsen meg egy-egy kezet, lábat, fogja meg a haját, aztán kezébe adnak egy műpéniszt is (ettől a lányok általában ijedten hátraugtanak), majd egy zselatinnal töltött kis tálkába teszik a mutatóujját, hogy "ez meg itt a szeme" majd rögvest ki is tuszkolják a sátorból. Hát, ennyi. Poénnak megteszi, de kábé mindenki ugyanúgy reagál. Nekem hiányzik az, ami két évvel ezelőtt némi kreativitást is igényelt a színészektől, akkor ugyanis a jelentkező egyben játszótárssá is vált néhány pillanatra, most pedig csak egy élő kellék, akivel megtörténnek a dolgok.

Délután megnézem a Hungarikum Falut. Nem rossz ötlet. Ha már évek óta van Afrika Falu, miért ne lenne magyar is? Eszem egy kis mangalicakolbászt, iszom egy föccsöt. A szilvalekvárt helyben főzik, de van mézeskalács- és szalmabábukészítő, kovácsmester, sőt, "kontyolda" is. (Kicsit illúzióromboló, amikor egy egyik kislány hajfonás közben kiszól a mellette álló fiúnak: "Hozzá' má' egy sört!") A tájegységeket bemutató kis házikókban az ott jellemző népművészeti tárgyakat lehet megvenni. És séta közben néhány kitett táblán információkat találunk például a szürkemarha pörköltről vagy a magyar vörösborokról. Kicsit Kapolcs-érzetem van. Lehet próbálkozni gólyalábazással, és régi népi gyerekjátékokkal. (Éjjel néptáncbemutatót találok a Lakodalmas sátorban, most épp a Honvéd Együttes zúzza a kalotaszegi lakodalmast. Tele a sátor, a közönség tombol.) Találok azért cikit is: ez előtt a kép előtt lehet fotozkodni, igény szerint huszárruhában vagy anélkül.

Továbbmegyek a Sziget egyik legtávolabbi pontjára, a Magic Mirrorba. A Vígszínház őszi zenés bemutatójából ígérnek zenés keresztmetszetet. A nő vágya című radikális cseh musicalt Lucie Malkova rendezi. A produkció előtt Eszenyi Enikő beszél a jövő évadról: Othello, Játék a kastélyban, Hegedűs a háztetőn (a tervek szerint Lajkó Félix-szel), Mindent anyámról. Szeptemberben Nyílt nap, a Magyar Dal Napja és a Magyar Dráma Napja keretében lesznek majd programok a Víg és a Pesti Színházban.

A nő vágya-keresztmetszet egy kissé kusza, nehezen megyek a sztorival. Mondjuk, a környező hanghatások nincsenek az alkotást befogadni szándékozók segítségére. Fesztbaum Béla meséli a történetet, a színészek pedig adott ponton eléneklik a dalokat. Vannak kifejezetten jó számok, egyik-másik fülbemászó, jól dúdolható. Majd ősszel kiderül az igazság!

Vissza az Octopusra. Meglepő iramban haladok. hol vannak az emberek? Keren Hanan zongoraművésznő koncertjére igyekszem, és kicsivel kezdés után oda is érek. Épp Beethoven van terítéken, a Mondschein. Minden tiszteletem az övé, hogy ekkora zajban szinte zavartalanul végigjátssza a koncertet. Becsuk valami külső fület? Jól játszik, kívülről úgy tűnik, mintha csak úgy mellékesen zongorázgatna. Nem látszik rajta erőlködés, vagy nagy művészi attitűd. Az ilyet szeretem. A ráadásnál műfajt vált, jazzbe csap át. Az is megy. És közben a világ legszerényebb módján fogadja a sikert.

Visszamegyek a Magic Mirrorba, belenézek Diva Tomasz műsorába. A közönség a tenyeréből eszik, jól is csinálja. Morton Mama dalával nyit a Chicagoból, aztán felkonferálja a tánckart, akik két koreográfiával fűtik tovább a nagyérdeműt. Ismét jön a díva, természetesen egy másik estélyiben, aztán egy kézen egyensúlyozó akrobata, atlétás, olajos autószerelőnek öltözve (még keréknyomot is hagy a mellkasán).

A végét nem várom meg, elindulok haza. Pechemre épp vége a "prodidzsáj"-nak, az eddig kicsit furcsán üres sziget most teljesen fullon van. Mindenki úgy csinál, mintha konkrét tervvel menne valahová. Vajon hová?

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.
Színház magazin

Csehov-hősnőbe oltott Tündekirálynő – Cate Blanchett 50

A színpadon és a filmvásznon mutatott teljesítményével is számos díjat kiérdemelt, ő az egyetlen színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Május 14-én töltötte be ötvenedik életévét Cate Blanchett.