Színház

Mindenki szereti Shakespeare-t

2017.05.29. 17:13
Ajánlom
Kezdődhet a visszaszámlálás: június 9-én, azaz kevesebb, mint 12 nap múlva indul a Madách Színház Shakespeare Fesztiválja, a Szerelmünk, Shakespeare.
Shakespeare

Shakespeare (Fotó/Forrás: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary)

Ha a címben jelzett állításunk talán túlzásnak is tűnik, azt azért nagy biztonsággal leszögezhetjük, hogy valószínűleg rengetegen osztoznak rajongásunkban, és vallják magukról, hogy minden drámaírók legnevesebbje az ő szerelmük is – a kérdés csak az, hogy művei közül tragédiáit, komédiáit, királydrámáit, lírai költeményeit, esetleg szonettjeit szeretjük-e jobban.

Ha esetleg még nem hoztunk volna döntést e tárgyban, az eseménysorozat 38 napja alatt megtehetjük, hiszen tucatnyi program segítségével merülhetünk el Shakespeare csodálatos univerzumában, amelyek lefedik „az avoni hattyú” munkásságának legnagyobb részét.

A fesztivál legnagyobb attrakciója a Szerelmes Shakespeare című hét Oscar-díjas film színpadi verziójának színre vitele,

 a 2014-es londoni bemutató alapján, de a Madách egyedi változatában, olyan sztárjainkkal, mint Nagy Sándor, Tompos Kátya, Solti Ádám, Petrik Andrea, Csákányi Eszter, Kerekes Éva, Szerednyey Béla, Magyar Attila vagy Tóth Enikő.

A romantikus komédia mellett további szerelmes-vidám műsorok várnak ránk, például az Ahogy tetszik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak fiatalos előadása ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében vagy a #ShakespeareLIVE, Hajdu István és Magyar Attila interaktív-improvizatív, performansz jellegű mókázása. Az igazi szerelmes Shakespeare-t a Bárd férfiakról, illetve nőkről írt monológjainak segítségével (Fekete Ernő és Kerekes Éva előadásában), továbbá (szintén az SzFE diákjai által prezentálva) szonettjeinek meghallgatása során ismerhetjük meg.

Ezenkívül az is talál magának programot, aki gyermekét szeretné bevezetni Shakespeare világába (Shakespeare-mesék), egyszerűen csak kikapcsolódni kíván

(reneszánsz romkocsma szinte minden Szerelmes Shakespeare-előadás után a színház csillagfényes tetőteraszán,

, Ónodi Eszter és a WH zenekar koncertje), esetleg egy szokatlan formában, táncfantáziaként akar találkozni a szerzővel (Shakespeare, ahogy nekünk tetszik).

Ahogy azt Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója írja köszöntőjében: „Kérjük, fogadják szeretettel és tekintsenek a rendezvénysorozatra úgy, mint a Madách Színház másik arcára, amit ugyanolyan elkötelezettséggel nyújtunk át Önöknek, mint a zenés programunkat.” Ennek jegyében a Szerelmünk, Shakespeare folyamán a halhatatlan író komolyabb oldalát is bemutatjuk, többek közt a Krétakör műfajteremtő előadása, a hamlet.ws című Hamlet- adaptáció vagy Az én Shakespeare-em című előadássorozat segítségével. Utóbbi program folyamán 

Shakespeare-tudoroknak, -színészeknek és -rendezőknek (Nádasdy Ádámtól kezdve Hegedűs D. Gézán át Szikora Jánosig) a szerzőhöz fűződő viszonyáról tudhatunk meg többet.

A fesztiválig hátra lévő időben az eseménysorozat különböző programjaihoz és elsősorban persze William Shakespeare-hez kapcsolódó összeállításokkal, ismertetőkkel, érdekességekkel, egyéb színes írásokkal igyekszünk kedvet csinálni nézőinknek, a Szerelmünk, Shakespeare ideje alatt pedig minden előadásról jelentkezünk beszámolóval. Reményeink szerint igazi ünnep lesz mindenki számára programunk, hiszen magával Shakespeare-rel szólva

Az ünnepnap azért kápráztat el, / Mert szürke napokból ragyog elő, / Ritkán, ahogy a nyakláncban tüzel / Itt-ott egy-egy igazi drágakő.”

További részletek ide kattintva olvashatók!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.