Színház

Mindenki szereti Shakespeare-t

2017.05.29. 17:13
Ajánlom
Kezdődhet a visszaszámlálás: június 9-én, azaz kevesebb, mint 12 nap múlva indul a Madách Színház Shakespeare Fesztiválja, a Szerelmünk, Shakespeare.
Shakespeare

Shakespeare (Fotó/Forrás: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary)

Ha a címben jelzett állításunk talán túlzásnak is tűnik, azt azért nagy biztonsággal leszögezhetjük, hogy valószínűleg rengetegen osztoznak rajongásunkban, és vallják magukról, hogy minden drámaírók legnevesebbje az ő szerelmük is – a kérdés csak az, hogy művei közül tragédiáit, komédiáit, királydrámáit, lírai költeményeit, esetleg szonettjeit szeretjük-e jobban.

Ha esetleg még nem hoztunk volna döntést e tárgyban, az eseménysorozat 38 napja alatt megtehetjük, hiszen tucatnyi program segítségével merülhetünk el Shakespeare csodálatos univerzumában, amelyek lefedik „az avoni hattyú” munkásságának legnagyobb részét.

A fesztivál legnagyobb attrakciója a Szerelmes Shakespeare című hét Oscar-díjas film színpadi verziójának színre vitele,

 a 2014-es londoni bemutató alapján, de a Madách egyedi változatában, olyan sztárjainkkal, mint Nagy Sándor, Tompos Kátya, Solti Ádám, Petrik Andrea, Csákányi Eszter, Kerekes Éva, Szerednyey Béla, Magyar Attila vagy Tóth Enikő.

A romantikus komédia mellett további szerelmes-vidám műsorok várnak ránk, például az Ahogy tetszik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak fiatalos előadása ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében vagy a #ShakespeareLIVE, Hajdu István és Magyar Attila interaktív-improvizatív, performansz jellegű mókázása. Az igazi szerelmes Shakespeare-t a Bárd férfiakról, illetve nőkről írt monológjainak segítségével (Fekete Ernő és Kerekes Éva előadásában), továbbá (szintén az SzFE diákjai által prezentálva) szonettjeinek meghallgatása során ismerhetjük meg.

Ezenkívül az is talál magának programot, aki gyermekét szeretné bevezetni Shakespeare világába (Shakespeare-mesék), egyszerűen csak kikapcsolódni kíván

(reneszánsz romkocsma szinte minden Szerelmes Shakespeare-előadás után a színház csillagfényes tetőteraszán,

, Ónodi Eszter és a WH zenekar koncertje), esetleg egy szokatlan formában, táncfantáziaként akar találkozni a szerzővel (Shakespeare, ahogy nekünk tetszik).

Ahogy azt Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója írja köszöntőjében: „Kérjük, fogadják szeretettel és tekintsenek a rendezvénysorozatra úgy, mint a Madách Színház másik arcára, amit ugyanolyan elkötelezettséggel nyújtunk át Önöknek, mint a zenés programunkat.” Ennek jegyében a Szerelmünk, Shakespeare folyamán a halhatatlan író komolyabb oldalát is bemutatjuk, többek közt a Krétakör műfajteremtő előadása, a hamlet.ws című Hamlet- adaptáció vagy Az én Shakespeare-em című előadássorozat segítségével. Utóbbi program folyamán 

Shakespeare-tudoroknak, -színészeknek és -rendezőknek (Nádasdy Ádámtól kezdve Hegedűs D. Gézán át Szikora Jánosig) a szerzőhöz fűződő viszonyáról tudhatunk meg többet.

A fesztiválig hátra lévő időben az eseménysorozat különböző programjaihoz és elsősorban persze William Shakespeare-hez kapcsolódó összeállításokkal, ismertetőkkel, érdekességekkel, egyéb színes írásokkal igyekszünk kedvet csinálni nézőinknek, a Szerelmünk, Shakespeare ideje alatt pedig minden előadásról jelentkezünk beszámolóval. Reményeink szerint igazi ünnep lesz mindenki számára programunk, hiszen magával Shakespeare-rel szólva

Az ünnepnap azért kápráztat el, / Mert szürke napokból ragyog elő, / Ritkán, ahogy a nyakláncban tüzel / Itt-ott egy-egy igazi drágakő.”

További részletek ide kattintva olvashatók!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.