Színház

Mindenki szereti Shakespeare-t

2017.05.29. 17:13
Ajánlom
Kezdődhet a visszaszámlálás: június 9-én, azaz kevesebb, mint 12 nap múlva indul a Madách Színház Shakespeare Fesztiválja, a Szerelmünk, Shakespeare.
Shakespeare

Shakespeare (Fotó/Forrás: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary)

Ha a címben jelzett állításunk talán túlzásnak is tűnik, azt azért nagy biztonsággal leszögezhetjük, hogy valószínűleg rengetegen osztoznak rajongásunkban, és vallják magukról, hogy minden drámaírók legnevesebbje az ő szerelmük is – a kérdés csak az, hogy művei közül tragédiáit, komédiáit, királydrámáit, lírai költeményeit, esetleg szonettjeit szeretjük-e jobban.

Ha esetleg még nem hoztunk volna döntést e tárgyban, az eseménysorozat 38 napja alatt megtehetjük, hiszen tucatnyi program segítségével merülhetünk el Shakespeare csodálatos univerzumában, amelyek lefedik „az avoni hattyú” munkásságának legnagyobb részét.

A fesztivál legnagyobb attrakciója a Szerelmes Shakespeare című hét Oscar-díjas film színpadi verziójának színre vitele,

 a 2014-es londoni bemutató alapján, de a Madách egyedi változatában, olyan sztárjainkkal, mint Nagy Sándor, Tompos Kátya, Solti Ádám, Petrik Andrea, Csákányi Eszter, Kerekes Éva, Szerednyey Béla, Magyar Attila vagy Tóth Enikő.

A romantikus komédia mellett további szerelmes-vidám műsorok várnak ránk, például az Ahogy tetszik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak fiatalos előadása ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében vagy a #ShakespeareLIVE, Hajdu István és Magyar Attila interaktív-improvizatív, performansz jellegű mókázása. Az igazi szerelmes Shakespeare-t a Bárd férfiakról, illetve nőkről írt monológjainak segítségével (Fekete Ernő és Kerekes Éva előadásában), továbbá (szintén az SzFE diákjai által prezentálva) szonettjeinek meghallgatása során ismerhetjük meg.

Ezenkívül az is talál magának programot, aki gyermekét szeretné bevezetni Shakespeare világába (Shakespeare-mesék), egyszerűen csak kikapcsolódni kíván

(reneszánsz romkocsma szinte minden Szerelmes Shakespeare-előadás után a színház csillagfényes tetőteraszán,

, Ónodi Eszter és a WH zenekar koncertje), esetleg egy szokatlan formában, táncfantáziaként akar találkozni a szerzővel (Shakespeare, ahogy nekünk tetszik).

Ahogy azt Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója írja köszöntőjében: „Kérjük, fogadják szeretettel és tekintsenek a rendezvénysorozatra úgy, mint a Madách Színház másik arcára, amit ugyanolyan elkötelezettséggel nyújtunk át Önöknek, mint a zenés programunkat.” Ennek jegyében a Szerelmünk, Shakespeare folyamán a halhatatlan író komolyabb oldalát is bemutatjuk, többek közt a Krétakör műfajteremtő előadása, a hamlet.ws című Hamlet- adaptáció vagy Az én Shakespeare-em című előadássorozat segítségével. Utóbbi program folyamán 

Shakespeare-tudoroknak, -színészeknek és -rendezőknek (Nádasdy Ádámtól kezdve Hegedűs D. Gézán át Szikora Jánosig) a szerzőhöz fűződő viszonyáról tudhatunk meg többet.

A fesztiválig hátra lévő időben az eseménysorozat különböző programjaihoz és elsősorban persze William Shakespeare-hez kapcsolódó összeállításokkal, ismertetőkkel, érdekességekkel, egyéb színes írásokkal igyekszünk kedvet csinálni nézőinknek, a Szerelmünk, Shakespeare ideje alatt pedig minden előadásról jelentkezünk beszámolóval. Reményeink szerint igazi ünnep lesz mindenki számára programunk, hiszen magával Shakespeare-rel szólva

Az ünnepnap azért kápráztat el, / Mert szürke napokból ragyog elő, / Ritkán, ahogy a nyakláncban tüzel / Itt-ott egy-egy igazi drágakő.”

További részletek ide kattintva olvashatók!

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Zenés színház

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Vizuál

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Mácsai Pál: Fontos inspirációk jönnek a független szférából

A fővárosi fenntartású Örkény Színház igazgatóját, Mácsai Pált a STAFÉTA pályázat egyik szakmai kurátorát kérdeztük arról, miért gondolja fontosnak a már negyedik éve működő pályázati lehetőséget.
Színház ajánló

FRISS – Fiatal tehetségek a Szentendrei Teátrum színpadán

A Szentendrei Teátrum 1969-ben fiatal színihallgatók ötlete nyomán jött létre és azóta is épít a fiatal, feltörekvő tehetségekre.
Színház interjú

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Színház ajánló

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.
Színház ajánló

Idegengyűlölet és a másság iránti elutasítás a Spirit Színház új bemutatójának középpontjában

Czeizel Gábor rendezésében mutatja be a Spirit Színház Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját, a főbb szerepekben Hegyi Barbara, Jerger Balázs és Jantyik Csaba látható.