Színház

Mindenki színháza – interjú Bán Teodórával a Margitszigeti Színház idei programjáról

2022.06.03. 11:35
Ajánlom
Már 1938-ban igény mutatkozott rá, hogy mint Salzburgnak és Bayreuthnak, úgy Budapestnek is legyen nyári operaháza. Amikor bezárnak a kőszínházak, akkor nyit Margitszigeti Színház. A szabadtéri játszóhely igazgatójával, Bán Teodórával beszélgettünk.
ban_teodora-113257.jpg

Bán Teodóra (Fotó/Forrás: Dombóvári Judit / Margitszigeti Színház)

A Margitszigeti Színház egyik legfontosabb kézjegye, hogy állandó nyári színházként működik, zenésszínházi, táncszínházi, könnyű- és klasszikus zenei programok, musicalek, operabemutatóink vannak – kezdi Bán Teodóra.

Egyfajta állandóságot jelentenek a régóta visszajáró művészeitek, mint a nyitóelőadást adó Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Duna Karnevál, s minden évben vannak új meglepetések is. A régiek egyfajta hűség, elkötelezettség is?

Még Kocsis Zoltánnal indítottuk el a Filharmonikusokkal való együttműködést, régi hagyomány, hogy ők adják a nyitókoncertet, s ezt Kocsis halála óta is töretlenül ápoljuk. Fontos, hogy ezek a jó kulturális találkozások évről-évre folytatódni tudnak. A legfontosabb partnerünk az Operaház, ami a szcenírozott előadásoknak komfortos otthona, állandó minőséget ad. A háromezer fős nézőtér és a kiváló infrastruktúra mellett a 2013-as felújításkor felépített kiszolgáló tér is kőszínházi minőséget biztosít.

Az opera világát több műfajban is megidézitek, két operabemutató is lesz, a Tosca és Verdi ritkán játszott, Attila című műve. S ha nem is operaként, de megjelenik Mozart egy az életét feldolgozó előadásban. Ez a műfaji sokszínűség alap?

Puccini talán legnépszerűbb operája, a Tosca örök, főleg kiváló művészekkel korlátlanul fogyasztható. Az Attila című opera Verdi legkorábbi művei közé tartozik, a nemzetközi operaházakban rendre új rendezésekben kerül színpadra. A legendás hírű és sorsú uralkodóról készült mű címszerepében a Margitszigeten Bretz Gábor debütál, Odabella szerepében Maria Agresta csodálatos szopránt élvezheti a nagyérdemű. Verdi operája fantasztikus zene, nekünk kiemelten fontos, hogy az egyik legnagyobb zeneszerző magyar témájú művét ismét bemutathatjuk a színházunkban.

Ma a kulturális fogyasztás egyik legkelendőbb portékája a musical, nálunk is kiemelt helye van.

Számos közülük történelmi témákat dolgoz fel populárisabb eszközökkel.

Mint például A kőszívű ember fiai musicalváltozata?

Valóban ilyen a KŐSZÍVŰA Baradlay-legenda, mely irodalmi művet Szente Vajk történelmi hűséggel rendez. Az ősbemutatójára júniusban, a Margitszigeten kerül sor. Történelmi alakok a színpadon! De ide sorolható a Mozart életét feldolgozó Michael Kunze–Sylvester Levay Mozart! musicalje, amit a Veszprémi Színház mutat be, és nálunk a színpad méreteihez, a nézőtérhez és környezetéhez alakítva láthat majd a közönség. Ugyancsak e szerzőpáros Sisi ihlette musicaljét, az Elisabethet a Kecskeméti Katona József Színház hozza el. Minden előadás újra rendezve, világítva, több közreműködővel kerül a színpadunkra.

Folyamatosan változik és emelkedik a közönség igényszintje, elmondhatjuk, hogy jelenetős változáson megy át a kultúrafogyasztás.

szabadter-095808.jpg

Margitszigeti Színház (Fotó/Forrás: Margitszigeti Színház)

A Margitszigeti Színház alkalmazkodik, és szerencsés lehetőségeivel nagyon széles horizonton ad kínálatot. A hazai és nemzetközi művészek fellépése közti arány is változóban van. Azonban a minőségi mérce kívülről is látható, fontos mutatója a hazai és a nemzetközi sztárvendégek fellépése. Francesco Meli a Toscában, Cavaradossi szerepében tűnik fel, a kiváló Sümegi Eszter partnereként, Scarpia szerepében Kálmándy Mihály lesz látható. Aida Garifullina az operagálán fog tündökölni, elbűvölve hangjával és a személyiségével a közönséget, partnere Brickner Szabolcs lesz. A Carmina Burana és a Tavaszi áldozat baletteket a zseniális Edward Clug koreográfjával hozza el a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese. Amerikából jön Victor Solomon, aki a Szent Efrém Férfikar húszéves jubileumi koncertjének lesz a vendége.

Milyen arányban oszlik meg a külföldi és a hazai közönség?

A színház profiljának része az is, hogy a külföldi vendégek is élvezhessék a csodálatos környezetet, ahova színházi hajóval közvetlenül lehet eljutni. Az opera, a balett, a musical műfaja minden nyelven él. A Covid óta jóval kevesebb a külföldi néző, sőt egy korosztályi váltás is történt, főleg fiatalok járnak a nyári szezonban Budapestre. De ez lehetőséget is a nyitásra, így került ide a könnyűzene számos képviselője. Caramel, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, Dés László, Geszti Péter, akik régi visszajárók. Fenyő Miklós idén a 75&25 ünnepi jubiláló koncertjével érkezik augusztus utolsó szombatján. A Margitszigeti Színház csodálatos természeti környezetben, Budapest szívében, az írók, költők ihlette emlékekben gazdag szigeten, páratlan atmoszférában kínál kikapcsolódást. Igazi közösségi tér, varázslatos környezetben, mindenki színháza itt a Víztorony kilátó és kiállítási tér udvarában.

A Margitszigeti Színház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Fejléckép: Bán Teodóra (forrás: Dombóvári Judit / Margitszigeti Színház)

Támogatott tartalom.

Világsztárok és hazai nagyok a Margitszigeti Színház kínálatában

Kapcsolódó

Világsztárok és hazai nagyok a Margitszigeti Színház kínálatában

A Margitszigeti Szabadtéri Színház 2022-es évadában ismét világsztárokkal és hazai elismert művészekkel találkozhat a közönség! Ki ne kapná fel a fejét ilyen felsorolás láttán? Aida Garifullina, Maria Agresta, Francesco Meli, Victor Solomon, Pier Giorgio Morandi, Sümegi Eszter, Bretz Gábor és Kálmándy Mihály.

Margitszigeti Színház

Budapest reprezentatív nyári színháza a Margitszigeten a Margitszigeti Színház.

A Margitszigeti Színház Nkft. az 1938-ban megnyitott és azóta üzemelő, épített, aréna jellegű nézőterű színház üzemeltetője, melynek területén áll a műemlék Víztorony-kilátó.

A nyári színház fontos és jelentős helyet tölt be a főváros életében, mint a gazdagon zöld környezetben álló közösségi helyszín is, és mint a városban élő polgárok kedvelt szórakozóhelye, amely a hazai és külföldi közönség kiszolgálásban egyaránt fontos kulturális központnak tekinthető.

A patinás nyári színház a 2013-ban elvégzett, jelentős felújítást követően immár 3000 fő néző fogadására alkalmas. A fedett, nagyméretű, technikailag jól felszerelt színpad a szcenírozott előadások, operák, valamint operett-, musical-, balett- és táncelőadások színpadra állítására kiváló helyszín.

A színház fő profilja elsősorban a nagyprodukciók bemutatása, a klasszikus zenei szimfonikus koncertek mellett a könnyűzenei események meghívása is. A produkciók létrehozása, bemutatása saját vállalkozásban történik, több esetben együttműködésben a hazai színházakkal, mint például az Magyar Állami Operaházzal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, valamint a nemzetközi színtérről meghívott külföldi művészekkel és társulatokkal.  Számos nagy bemutató és nemzetközileg elismert művész fellépése színesíti és gazdagítja a nyár közel négy hónapjában nyitott nyári színház minőségi és választékos kínálatát.

A színház célja a válogatással, hogy lehetőség szerint minden korosztály, kultúrát fogyasztó és színházba járó közönség megtalálja a kedvére való produkciót.

A Margitszigeti Színház Mindenki színháza.

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.