Színház

Mindenki színháza – interjú Bán Teodórával a Margitszigeti Színház idei programjáról

2022.06.03. 11:35
Ajánlom
Már 1938-ban igény mutatkozott rá, hogy mint Salzburgnak és Bayreuthnak, úgy Budapestnek is legyen nyári operaháza. Amikor bezárnak a kőszínházak, akkor nyit Margitszigeti Színház. A szabadtéri játszóhely igazgatójával, Bán Teodórával beszélgettünk.
ban_teodora-113257.jpg

Bán Teodóra (Fotó/Forrás: Dombóvári Judit / Margitszigeti Színház)

A Margitszigeti Színház egyik legfontosabb kézjegye, hogy állandó nyári színházként működik, zenésszínházi, táncszínházi, könnyű- és klasszikus zenei programok, musicalek, operabemutatóink vannak – kezdi Bán Teodóra.

Egyfajta állandóságot jelentenek a régóta visszajáró művészeitek, mint a nyitóelőadást adó Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Duna Karnevál, s minden évben vannak új meglepetések is. A régiek egyfajta hűség, elkötelezettség is?

Még Kocsis Zoltánnal indítottuk el a Filharmonikusokkal való együttműködést, régi hagyomány, hogy ők adják a nyitókoncertet, s ezt Kocsis halála óta is töretlenül ápoljuk. Fontos, hogy ezek a jó kulturális találkozások évről-évre folytatódni tudnak. A legfontosabb partnerünk az Operaház, ami a szcenírozott előadásoknak komfortos otthona, állandó minőséget ad. A háromezer fős nézőtér és a kiváló infrastruktúra mellett a 2013-as felújításkor felépített kiszolgáló tér is kőszínházi minőséget biztosít.

Az opera világát több műfajban is megidézitek, két operabemutató is lesz, a Tosca és Verdi ritkán játszott, Attila című műve. S ha nem is operaként, de megjelenik Mozart egy az életét feldolgozó előadásban. Ez a műfaji sokszínűség alap?

Puccini talán legnépszerűbb operája, a Tosca örök, főleg kiváló művészekkel korlátlanul fogyasztható. Az Attila című opera Verdi legkorábbi művei közé tartozik, a nemzetközi operaházakban rendre új rendezésekben kerül színpadra. A legendás hírű és sorsú uralkodóról készült mű címszerepében a Margitszigeten Bretz Gábor debütál, Odabella szerepében Maria Agresta csodálatos szopránt élvezheti a nagyérdemű. Verdi operája fantasztikus zene, nekünk kiemelten fontos, hogy az egyik legnagyobb zeneszerző magyar témájú művét ismét bemutathatjuk a színházunkban.

Ma a kulturális fogyasztás egyik legkelendőbb portékája a musical, nálunk is kiemelt helye van.

Számos közülük történelmi témákat dolgoz fel populárisabb eszközökkel.

Mint például A kőszívű ember fiai musicalváltozata?

Valóban ilyen a KŐSZÍVŰA Baradlay-legenda, mely irodalmi művet Szente Vajk történelmi hűséggel rendez. Az ősbemutatójára júniusban, a Margitszigeten kerül sor. Történelmi alakok a színpadon! De ide sorolható a Mozart életét feldolgozó Michael Kunze–Sylvester Levay Mozart! musicalje, amit a Veszprémi Színház mutat be, és nálunk a színpad méreteihez, a nézőtérhez és környezetéhez alakítva láthat majd a közönség. Ugyancsak e szerzőpáros Sisi ihlette musicaljét, az Elisabethet a Kecskeméti Katona József Színház hozza el. Minden előadás újra rendezve, világítva, több közreműködővel kerül a színpadunkra.

Folyamatosan változik és emelkedik a közönség igényszintje, elmondhatjuk, hogy jelenetős változáson megy át a kultúrafogyasztás.

szabadter-095808.jpg

Margitszigeti Színház (Fotó/Forrás: Margitszigeti Színház)

A Margitszigeti Színház alkalmazkodik, és szerencsés lehetőségeivel nagyon széles horizonton ad kínálatot. A hazai és nemzetközi művészek fellépése közti arány is változóban van. Azonban a minőségi mérce kívülről is látható, fontos mutatója a hazai és a nemzetközi sztárvendégek fellépése. Francesco Meli a Toscában, Cavaradossi szerepében tűnik fel, a kiváló Sümegi Eszter partnereként, Scarpia szerepében Kálmándy Mihály lesz látható. Aida Garifullina az operagálán fog tündökölni, elbűvölve hangjával és a személyiségével a közönséget, partnere Brickner Szabolcs lesz. A Carmina Burana és a Tavaszi áldozat baletteket a zseniális Edward Clug koreográfjával hozza el a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese. Amerikából jön Victor Solomon, aki a Szent Efrém Férfikar húszéves jubileumi koncertjének lesz a vendége.

Milyen arányban oszlik meg a külföldi és a hazai közönség?

A színház profiljának része az is, hogy a külföldi vendégek is élvezhessék a csodálatos környezetet, ahova színházi hajóval közvetlenül lehet eljutni. Az opera, a balett, a musical műfaja minden nyelven él. A Covid óta jóval kevesebb a külföldi néző, sőt egy korosztályi váltás is történt, főleg fiatalok járnak a nyári szezonban Budapestre. De ez lehetőséget is a nyitásra, így került ide a könnyűzene számos képviselője. Caramel, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, Dés László, Geszti Péter, akik régi visszajárók. Fenyő Miklós idén a 75&25 ünnepi jubiláló koncertjével érkezik augusztus utolsó szombatján. A Margitszigeti Színház csodálatos természeti környezetben, Budapest szívében, az írók, költők ihlette emlékekben gazdag szigeten, páratlan atmoszférában kínál kikapcsolódást. Igazi közösségi tér, varázslatos környezetben, mindenki színháza itt a Víztorony kilátó és kiállítási tér udvarában.

A Margitszigeti Színház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Fejléckép: Bán Teodóra (forrás: Dombóvári Judit / Margitszigeti Színház)

Támogatott tartalom.

Világsztárok és hazai nagyok a Margitszigeti Színház kínálatában

Kapcsolódó

Világsztárok és hazai nagyok a Margitszigeti Színház kínálatában

A Margitszigeti Szabadtéri Színház 2022-es évadában ismét világsztárokkal és hazai elismert művészekkel találkozhat a közönség! Ki ne kapná fel a fejét ilyen felsorolás láttán? Aida Garifullina, Maria Agresta, Francesco Meli, Victor Solomon, Pier Giorgio Morandi, Sümegi Eszter, Bretz Gábor és Kálmándy Mihály.

Margitszigeti Színház

Budapest reprezentatív nyári színháza a Margitszigeten a Margitszigeti Színház.

A Margitszigeti Színház Nkft. az 1938-ban megnyitott és azóta üzemelő, épített, aréna jellegű nézőterű színház üzemeltetője, melynek területén áll a műemlék Víztorony-kilátó.

A nyári színház fontos és jelentős helyet tölt be a főváros életében, mint a gazdagon zöld környezetben álló közösségi helyszín is, és mint a városban élő polgárok kedvelt szórakozóhelye, amely a hazai és külföldi közönség kiszolgálásban egyaránt fontos kulturális központnak tekinthető.

A patinás nyári színház a 2013-ban elvégzett, jelentős felújítást követően immár 3000 fő néző fogadására alkalmas. A fedett, nagyméretű, technikailag jól felszerelt színpad a szcenírozott előadások, operák, valamint operett-, musical-, balett- és táncelőadások színpadra állítására kiváló helyszín.

A színház fő profilja elsősorban a nagyprodukciók bemutatása, a klasszikus zenei szimfonikus koncertek mellett a könnyűzenei események meghívása is. A produkciók létrehozása, bemutatása saját vállalkozásban történik, több esetben együttműködésben a hazai színházakkal, mint például az Magyar Állami Operaházzal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, valamint a nemzetközi színtérről meghívott külföldi művészekkel és társulatokkal.  Számos nagy bemutató és nemzetközileg elismert művész fellépése színesíti és gazdagítja a nyár közel négy hónapjában nyitott nyári színház minőségi és választékos kínálatát.

A színház célja a válogatással, hogy lehetőség szerint minden korosztály, kultúrát fogyasztó és színházba járó közönség megtalálja a kedvére való produkciót.

A Margitszigeti Színház Mindenki színháza.

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.