Színház

Mindenkinek joga van megszólalni!

2010.05.08. 10:00
Ajánlom
A színházi nevelés módszerének hatásait és eszközeit mutatja be a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ munkáján keresztül az a kiállítás, amely május 10. és 13. között, naponta 10-18 óráig tekinthető meg az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának aulájában.

A színházi nevelés módszerének hatásait és eszközeit mutatja be a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ munkáján keresztül az a kiállítás, amely május 10. és 13. között, naponta 10-18 óráig tekinthető meg az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának aulájában.

A fiatalok társadalmi aktivitásának növelése és demokráciára nevelésének érdekében sokféleképpen lehet tenni. A kiállításon betekintést nyerhet abba, hogy a Kerekasztal mit, hogyan tesz ennek érdekében. 

Az elmúlt négy év tapasztalatait, a beérkezett visszajelzéseket - diákokét és tanárokét egyaránt - egy könyvben adják közre. Beszámolnak egy kutatás eredményéről is, melyet Fernezely Bori és Váradi Luca szociológusok készítettek. 

Egy frissen elkészült szociológiai tanulmány szerint a színházi nevelés pozitívan hat a gyerekek demokratikus attitűdjeire. A foglalkozásokon részt vettek számára az egyik legmélyebb élmény, hogy egyenrangú félként bánnak velük, hogy komolyan veszik és értékesnek tartják a véleményüket. A gyermekek jelentős része ugyanis nem kapja meg ezt a figyelmet az iskolában és az élet számos területén.

A Kerekasztal Színház a demokratikus társadalmi működést és az embert mint felelős közösségi lényt vizsgálja a kis- és középiskolás fiatalok segítségével 2009-10-es évadában a "Színházi neveléssel az aktív demokráciáért" projekt keretében. Ennek záróeseményeként kerül sor május 10-13. között arra a kiállításra, ahol a látogatók a társulat munkájának bemutatásán - filmösszeállítások, fotók - keresztül közelebbről is megismerkedhetnek a színházi nevelés műfajával. A "Színházi neveléssel az aktív demokráciáért" projekt részeként elkészült egy szociológiai tanulmány is, amely azt vizsgálja, milyen hatással vannak a színházi nevelési foglalkozások a gyermekekre.

A tanulmány megállapítja, hogy a Kerekasztal Színház foglalkozásai segítenek abban, hogy a fiatalok nyitottabbá és türelmesebbé váljanak, illetve, hogy el tudják fogadni azokat is, akik tőlük eltérően gondolkoznak és viselkednek. "Akkor fog majd eszembe jutni, amikor a gyerekemet próbálom megnevelni normálisan, mert nem szeretném, hogy késsel agyondöfje ugye a tanárt." - mondja az egyik gyerek az iskolai agresszióval foglalkozó Tizenegy trikó című előadása kapcsán.

A négynapos kiállítás mellett egy könyvbemutatót is tart a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, május 12-én 14 órakor.

"A színházi nevelési foglalkozás a tanév során számos motivációs lehetőséget biztosított. Az előadás egyes részeinek felelevenítésével kapcsolódni tudtam a magyaron kívül más tantárgyakhoz is. Rajz és technika órákon öltöztethető babákat készítettünk, amit császárnak, dadusnak, szegény fiúnak, kancellárnak öltöztettünk fel. Munka közben megbeszéltük a különböző korok divatját, öltözködési szokásait, illetve a textíliák tulajdonságait is" - jegyzi meg egy tanító a látottak kapcsán, majd hozzáteszi - "Úgy gondolom, hogy személyiségfejlődésükhöz, alapvető értékrendjük kialakításához nagymértékben hozzájárultak a Kerekasztal Színház előadásai".

Egy másik pedagógus arról számol be, hogy a diákok a foglalkozás kapcsán megtapasztalták, igazi személyes kapcsolatok (barátságok) közös élményeken keresztül szültnek meg, és hogy a tanulás több az iskolai órák és tankönyvek egyvelegénél. Sokan először érezték azt, hogy kíváncsiak a világra, meg akarnak érteni belőle valamit: "az improvizációs, drámás feladatok során a gyerekek tisztán megmutatták az életük nehézségeit, igazságtalanságait és örömeit. Ebben - a feszes osztálytermi helyzethez képest - természetesebb, élethez közelibb környezetben mindenki más arcát mutathatta meg. A fiatalok odafigyeltek egymásra, kíváncsiak voltak egymásra, segítették egymás munkáját, képesek voltak együtt, közösen dolgozni. Nem azt próbálták meg kitalálni, mi a helyes válasz, csak adták magukat".

Könyvbemutató: május 12. 14:00 - ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának aulája - A színházi nevelés lehetőségeiről beszélgetnek: Fernezely Bori, szociológus; Gévai Imre, iskolaigazgató, tanár; Trencsényi László, tanszékvezető; Bethlenfalvy Ádám, színész-drámatanár. A beszélgetést vezeti: Illés Anikó, pszichológus.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.