Színház

Mindent újra kell gondolni – Garai Judit a Kult50-ben

2020.09.24. 22:30
Ajánlom
Garai Judit kiváló színházi dramaturg. Egyetemi oktató. Műfordító. Aki szüntelenül olvas és ír. Nem is akárhogyan.

Kult50 kategória: Prózai Színház

Védnök: Fodor Tamás

Elismert teljesítmény: A Molière - the passion, A legyek és a Ketten című előadásokban nyújtott dramaturgi munkája

Teresa Worowska lengyel műfordítótól hallotta Garai Judit azt a fontos gondolatot, hogy negyven éves kor fölött már kötelességünk elgondolkodni azon, hogy ki jön utánunk. Senki nem lehet olyan felelőtlen, hogy ne foglalkozzon azzal, ki veszi majd át a helyét a szakmában.

Én csupa olyan kollégával vagyok körülvéve, akik Tereza Worowskához hasonlóan gondolkodnak, és bennem is gondolkodtak/gondolkodnak. Én is ezt viszem tovább.

Garai Judit számtalan izgalmas színházi alkotóval dolgozott és dolgozik együtt jelenleg is, Hegymegi Mátétól Pass Andreáig, a Forte Társulattól a Scallabouche-on át a PanoDráma csapatáig és még sorolhatnám. Munkáit bemutatták már a Katona József Színházban, a Radnóti Színházban, az Örkény Színházban, a Rózsavölgyi Szalonban, a Jurányi Inkubátorházban, a Trafóban, a Stúdió K-ban, a Vígszínházban, a Pesti Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban és a terjedelmi korlátok miatt ezt a felsorolást is a teljesség igénye nélkül kell abbahagynom.

72840122_2491282514287965_2553080611174612992_n-094256.jpg

Garai Judit A legyek olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Mint ahogy előadásokat is nehéz kiemelni, csupán szemezgetni lehet közülük. „Rövid” címmel például színpadi adaptációt írt Ljudmilla Ulickaja Elsők és utolsók című novelláskötetében megjelent egyik szövegéből, melyet Hidvégi Nóra rendező állított színpadra. Az átdolgozást folyamatában is megismerve, napjaink talán legismertebb és számtalan elismeréssel jutalmazott orosz írónője nemcsak az ősbemutatóhoz szükséges összes jogi engedélyt adta meg, hanem – a termékeny beszélgetések nyomán – ő is kedvet kapott saját novellája színpadra írásához.

jeanne_RaczGab-094315.jpg

Garai Judit munka közben a Katonában (Fotó/Forrás: Rácz Gabi / Katona József Színház)

Tavaly ősszel mutatták be a Radnóti Színházban Luk Perceval - Feridun Zaimoğlu - Günter Senkel: Molière – the passion címmel, a francia szerző négy híres darabjának (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) egybegyúrt változatát. Az izgalmas darabra, amit Berlinben látott, Garai Judit hívta fel a rendező, Hegymegi Máté figyelmét, aki színpadra is állította.

Garai Judit Sartre: A legyek című darabjának dramaturgjaként is közreműködött az Örkény Színházban, ahol újra átélhettük, hogy a tetteknek következményük van és a szabadság ára lehet akár a végtelen magány is. A Jurányiban Alexis Latham improvizációs színházában is dolgozott, ahol ő írta meg az előadás vázát.

Minden más színészi rögtönzés lett, vagyis a pillanat szüleménye.

A produkció címe: Ketten. A történet középpontjában egy bankrabló házaspár áll.

A világjárvány kitörése előtt még éppen be tudták mutatni a Trafóban a Családi tűzfészek című, Tarr Béla azonos című filmjéből készült színdarabot. A rendezővel, Pass Andreával, már egy esztendővel a bemutató előtt elkezdtek dolgozni. Komoly és izgalmas kihívást jelentett nekik, miként tudnak színpadra adaptálni egy több mint negyven éve készült filmet.

A járvány alatt minden színházi alkotónak volt módja újragondolni a művészet mibenlétét, a színház definícióját. Mint ahogy azt Garai Judit kifejtette egy beszélgetésben: változtatni kell. Újra kell gondolni, ki kell tágítani bizonyos fogalmak jelentését. Máshogy fognak megszólalni a mondatok, mást jelentenek majd a gesztusok, a szándékok. Sok a kérdés, és időbe telik, míg megjönnek a válaszok.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Garai Judit (forrás: Scallabouche)

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.
Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.