Színház

Mindent újra kell gondolni – Garai Judit a Kult50-ben

2020.09.24. 22:30
Ajánlom
Garai Judit kiváló színházi dramaturg. Egyetemi oktató. Műfordító. Aki szüntelenül olvas és ír. Nem is akárhogyan.

Kult50 kategória: Prózai Színház

Védnök: Fodor Tamás

Elismert teljesítmény: A Molière - the passion, A legyek és a Ketten című előadásokban nyújtott dramaturgi munkája

Teresa Worowska lengyel műfordítótól hallotta Garai Judit azt a fontos gondolatot, hogy negyven éves kor fölött már kötelességünk elgondolkodni azon, hogy ki jön utánunk. Senki nem lehet olyan felelőtlen, hogy ne foglalkozzon azzal, ki veszi majd át a helyét a szakmában.

Én csupa olyan kollégával vagyok körülvéve, akik Tereza Worowskához hasonlóan gondolkodnak, és bennem is gondolkodtak/gondolkodnak. Én is ezt viszem tovább.

Garai Judit számtalan izgalmas színházi alkotóval dolgozott és dolgozik együtt jelenleg is, Hegymegi Mátétól Pass Andreáig, a Forte Társulattól a Scallabouche-on át a PanoDráma csapatáig és még sorolhatnám. Munkáit bemutatták már a Katona József Színházban, a Radnóti Színházban, az Örkény Színházban, a Rózsavölgyi Szalonban, a Jurányi Inkubátorházban, a Trafóban, a Stúdió K-ban, a Vígszínházban, a Pesti Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban és a terjedelmi korlátok miatt ezt a felsorolást is a teljesség igénye nélkül kell abbahagynom.

72840122_2491282514287965_2553080611174612992_n-094256.jpg

Garai Judit A legyek olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Mint ahogy előadásokat is nehéz kiemelni, csupán szemezgetni lehet közülük. „Rövid” címmel például színpadi adaptációt írt Ljudmilla Ulickaja Elsők és utolsók című novelláskötetében megjelent egyik szövegéből, melyet Hidvégi Nóra rendező állított színpadra. Az átdolgozást folyamatában is megismerve, napjaink talán legismertebb és számtalan elismeréssel jutalmazott orosz írónője nemcsak az ősbemutatóhoz szükséges összes jogi engedélyt adta meg, hanem – a termékeny beszélgetések nyomán – ő is kedvet kapott saját novellája színpadra írásához.

jeanne_RaczGab-094315.jpg

Garai Judit munka közben a Katonában (Fotó/Forrás: Rácz Gabi / Katona József Színház)

Tavaly ősszel mutatták be a Radnóti Színházban Luk Perceval - Feridun Zaimoğlu - Günter Senkel: Molière – the passion címmel, a francia szerző négy híres darabjának (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) egybegyúrt változatát. Az izgalmas darabra, amit Berlinben látott, Garai Judit hívta fel a rendező, Hegymegi Máté figyelmét, aki színpadra is állította.

Garai Judit Sartre: A legyek című darabjának dramaturgjaként is közreműködött az Örkény Színházban, ahol újra átélhettük, hogy a tetteknek következményük van és a szabadság ára lehet akár a végtelen magány is. A Jurányiban Alexis Latham improvizációs színházában is dolgozott, ahol ő írta meg az előadás vázát.

Minden más színészi rögtönzés lett, vagyis a pillanat szüleménye.

A produkció címe: Ketten. A történet középpontjában egy bankrabló házaspár áll.

A világjárvány kitörése előtt még éppen be tudták mutatni a Trafóban a Családi tűzfészek című, Tarr Béla azonos című filmjéből készült színdarabot. A rendezővel, Pass Andreával, már egy esztendővel a bemutató előtt elkezdtek dolgozni. Komoly és izgalmas kihívást jelentett nekik, miként tudnak színpadra adaptálni egy több mint negyven éve készült filmet.

A járvány alatt minden színházi alkotónak volt módja újragondolni a művészet mibenlétét, a színház definícióját. Mint ahogy azt Garai Judit kifejtette egy beszélgetésben: változtatni kell. Újra kell gondolni, ki kell tágítani bizonyos fogalmak jelentését. Máshogy fognak megszólalni a mondatok, mást jelentenek majd a gesztusok, a szándékok. Sok a kérdés, és időbe telik, míg megjönnek a válaszok.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Garai Judit (forrás: Scallabouche)

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.