Színház

„Mindig csak az a hülye bevásárlás, mi?” – 10 érdekesség Hofi Gézáról

2022.04.10. 09:30
Ajánlom
Hofi Géza Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas előadóművész, akiről bár elsősorban humoristaként beszél a közönség, magát mégis elsősorban színésznek tartotta.

Unokaöccse, Ambrus Péter 2006-ban könyvet jelentetett meg róla Az igazi Hofi címmel, melyben őszintén ír a művész szakmai életútjáról és magánéletéről. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet Hofi Gézáról:

1. Nem vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ami egész életében nagy szívfájdalma maradt. A felvételin egyedül Básti Lajos szavazott neki bizalmat, a bizottság többi tagja, köztük Ascher Oszkár, nem tartotta elég tehetségesnek.

Ambrus Péter életrajzi könyve szerint viszont a döntésben az is közrejátszott, hogy Hofi édesapja csendőr volt.

2. Annyira zavarta a porszívó búgó hangja, hogy ha felesége a jelenlétében takarított, odament és kikapcsolta a gépet. Így Ildikó csak akkor tudta folytatni a munkát, amikor Hofi már elindult a színházba.

3. Sikerei ellenére nem szeretett emberek között lenni: kerülte a nyilvánosságot, a boltba sem járt le, olykor egész nap a pizsamáját viselte. Sőt, a családi ünnepekről is nem egyszer távol maradt, a ház tetején, ahol lakott, pedig saját motoros antennája volt – imádott boksz-közvetítéseket nézni.

fortepan_139089-135213.jpg

Hofi Géza 1978-ban (Fotó/Forrás: Szalay Zoltán / Fortepan)

4. „A Merci még a fának is másképpen megy!” – vallotta, ugyanis rajongott a Mercedesért. Első autója egy kiselejtezett minisztériumi kocsi volt, amit Kádár János közreműködésével vehetett meg, illetve javíttathatott a pártgarázsban.

5. Szenvedélyes vadász volt, vadásztársasági tagként több mint ezer nagyvadat ejtett el. Rossz jobb szeme miatt átalakított vadászfegyverrel lőtt.

6. Imádta a pezsgőt, a dugó kilövésére külön szertartása volt: mindig a visegrádi vár felé lőtte azzal a felkiáltással, hogy „A királyok üdvözlik a királyokat!”. A gyógyszereit is pezsgővel vette be, egy ausztráliai fellépése alkalmával pedig a repülőgép összes pezsgőjét az ő társaságának szolgálták fel.

7. Kabaréi teltházasak és pótszékesek voltak, több száz előadás éltek meg. Az Életem bére 2001-re például 1500-szor ment, utolsó pedig este fél 11-kor kezdődött.

A kései időpontot Hofi azzal magyarázta, hogy korábban bárki tud kezdeni.

8. Volt, hogy Hofi meghívottjai a művész kézzel írt belépőjegyével ültek be a nézőtérre.

9. 1995-ben Déryné-díjjal tüntették ki, amit hivatalosan csak színésznők kaphatnak meg. Hofi az egyetlen olyan férfi, akinek odaítéltél a kitüntetést.

10. Sárneczky Krisztián 2005-ben felfedezett egy kisbolygót, amit Hofi tiszteletére 180857 Hofigézának neveztek el.

Fejléckép: Hofi Géza 1970-ben (fotó: Szalay Zoltán / Fortepan)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.