Színház

Mindig meg kell újulni, mi ezt tesszük – interjú Pócza Zoltánnal a Kőszegi Várszínház idei programjáról

2022.06.03. 10:25
Ajánlom
Negyven évvel ezelőtt, 1982 nyarán nyílt meg a Kőszegi Várszínház. Az idei, jubileumi szezon programjába tíznapos (július 14–24.) kiemelt ünnepi fesztivált is illesztettek, amelyen bemutatják például a Szentivánéji álmot, de több ősbemutatót is tartanak. Minderről Pócza Zoltán igazgatót kérdeztük.

Shakespeare színművét, a Szentivánéji álmot Dicső Dániel rendezi, többek között Takács Katalin, Hegedűs D. Géza, Epres Attila, Bányai Kelemen Barna, Waskovics Andrea, Tóth Zsófia főszereplésével. Az ősbemutatók között szerepel Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című darabja, amely a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal közös előadás, Őze Áron rendezi.

Három hónap alatt több mint harminc különféle produkcióval várja majd a nyári közönségét a Kőszegi Várszínház. A komolyzenei programok védnökségét Miklósa Erika operaénekes vállalta. Gyerekopera is felkerül a műsorra: Britten Noé bárkáját június 16-án mutatják be, csakúgy, mint Vajda Gergely karmester-zeneszerző Várfanfár című ünnepi nyitányát, amelyet a Kőszegi Várszínház 40. születésnapjára komponált.

Számomra úgy tűnik, fontos a megújulás a Kőszegi Várszínháznak.

Nagyon is az, az ember mindig keres új motivációkat. A jubileumot arra szeretnénk használni, hogy megint egy kicsit új arcunkat mutathassuk meg. Eddig is igyekeztünk olyan produkciókat létrehozni, amelyek tovább élhetnek, több helyszínre eljuthatnak, akár évekig műsoron maradnak. Jó példa erre – Grecsó Krisztián regénye alapján és Grisnik Petra játékában – a Vera című előadásunk, amely az elmúlt két évben külföldön és itthon is számos előadást ért meg. Az idei első bemutatónk a Szénakutyák is utazó, egész évben látható előadás. A Vas megyei költőre, Weöres Sándorra emlékezve írattunk egy darabot Göttinger Pállal és Nagy Andrással, amit Kálid Artúr ad elő. A nagyszínpadi bemutatónk a Szentivánéji álom lesz.

Fontosnak gondoltuk, hogy klasszikussal ünnepeljünk, s olyan színészekkel, akiknek egy része régóta kötődik Kőszeghez.

A megújulás szellemében hívtunk meg fiatal alkotókat is, többek között Dicső Dánielt, aki idén először rendez nálunk, ő viszi színre Shakespeare vígjátékát. Őze Áron szintén először rendez nálunk, egy vidám nyári pamfletet, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba a Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék darabját. Az elmúlt évben indult útjára a szabadtéri szezonnyitó Grand Opening rendezvénysorozat, amelynek Kőszegen Vajda Gergely volt a karmestere, az idei évadkezdésre és jubileumra ő írta az ünnepi nyitányt a felkérésünkre. És lesz családiopera bemutató, kapcsolódik a színházi nevelési programunkhoz. Az évforduló egyik fénypontja a negyven évvel ezelőtti nyitódarabnak, Páskándi Géza Az ígéret ostroma, avagy félhold és telihold című művének különleges hangszínházi-felolvasószínházi premierje.

Az idei év egyik jelmondata, hogy „a progresszió nyári helyszíne” a Várszínház. Ez mit jelent?

Például azt, hogy Gergye Krisztián, mint kőszegi származású alkotó, minden évben szerepel nálunk, az új és friss szellemében idén az elmúlt negyven év előadásaiból egyet-egyet kiragadva készít mindegyikről egy festményt, amit negyven nappal az előadása előtt kiállítunk s minden nap lefotózzuk a festményeket, követve azok „öregedését”. Ebből készít Gergye egy installációt, mely táncművészeti előadása témáját is adja. Egyben láhatjuk negyven évnek, s a képeken hordozott időnek is a múlását.

285582241_1931457923718487_5869401150892722528_n-102844.jpg

A Kőszegi Várszínház bejárata (Fotó/Forrás: Kőszegi Várszínház)

Két nehéz év után az idei évben mekkora látogatottságra számítanak?

Biztos vagyok abban, hogy a tízezres nézőszámot átlépjük.

Az idén először csinálunk a megszokott mellett egy fesztivált is. Nagy András színháztörténésszel együttműködve lesznek szakmai beszélgetések, workshopok. A fesztivál tíz napjára még három helyszínt nyitunk, egy zenei, egy gyerekszínházi és egy kamaraszínházi udvart. Utóbbiban az elmúlt évek legsikeresebb kamaraelőadásaiból válogattunk.

A nyári színházak palettáján mit jelent Kőszeg?

Részben egy jellegzetes nyári színház vagyunk egy turisztikailag látogatott városban, ugyanakkor nemcsak előadásokat vásárolunk, de megpróbálunk az emberekhez szólni, értéket közvetíteni, emberi értékeket felmutató előadásokat létrehozni. Egy szórakoztató nyári színháznál többet szeretnénk megmutatni a közönségnek.

A Kőszegi Várszínház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Fejléckép: Pócza Zoltán (forrás: Kőszegi Várszínház)

Támogatott tartalom.

„A kortárs gondolkodás minden művészet alapja” – 40. évadára készül a Kőszegi Várszínház

Kapcsolódó

„A kortárs gondolkodás minden művészet alapja” – 40. évadára készül a Kőszegi Várszínház

Az 1982-ben megalakult Kőszegi Várszínház különleges ünnepi fesztivállal készül a jubileumra: három hónap alatt több mint harminc produkció várja a közönséget. A színházi bemutatók mellett a komolyzene is nagy szerephez jut, melynek védnökségét Miklósa Erika vállalta el.

Kőszegi Várszínház

A Kőszegi Várszínházat 1982-ben alapították, a híres kőszegi ostrom 450. évfordulóján. Az elmúlt negyven évben az ország egyik legszínesebb kínálattal rendelkező szabadtéri színházává nőtte ki magát.

A két hónapos nyári időszakban a saját nagyszínpadi és kamara bemutatók mellett klasszikus színházi előadások, opera, operett, komolyzenei koncertek, kiállítások és kortárs táncelőadások is megtalálhatók a kínálatban, amely úgy kerül összeállításra, hogy abban a társadalom minél szélesebb köre találja meg a neki megfelelő előadást.

A Kőszegi Várszínház jelmondata:

Színre visszük a nyarat!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.