Színház

Mindössze négy hallgató hagyja ott az SZFE-t, 86 viszont passziváltatott

2021.02.18. 09:45
Ajánlom
Az SZFE hallgatóinak egyötöde passzívra állította a tavaszi félévet, ami húszszorosa a 2018-ban ugyanezzel a lehetőséggel élőknek. Szarka Gábor szerint nincs semmi baj, ez átlagos.

Az SZFE kancellárja, Szarka Gábor február 16-án az egyetem oldalán megjelent közleményben úgy nyilatkozott: „Mindössze négy hallgató, az összlétszám kevesebb mint 1 százaléka hagyta el a Színház- és Filmművészeti Egyetemet az első szemeszter lezárultával” – ami az összes hallgató 1 százalékát sem teszi ki. Ez azt jelenti, hogy három hallgató töröltette magát a névsorból, egyvalaki pedig a Képzőművészeti Egyetemen folytatja tovább.

Arra viszont Kárpáti Péter, az SZFE korábbi docense mutatott rá egy facebook-bejegyzésben, hogy 86-an passziváltatták a félévüket, ami annak ellenére kiugróan magas szám, hogy az egyetem vezetése „átlagosnak” nevezi. 2018-ban például csupán öten, azaz huszadannyian éltek ezzel a lehetőséggel.

A passzív félév lényegében az egyetemi tanulmányok szüneteltetését jelenti: ilyenkor a hallgató számára nincsen vizsga, sem tandíj, sem diákigazolvány, viszont kreditszerzésre sincs lehetőség. Legfeljebb két félévet lehet passziváltatni egymás után.

Az SZFE-n a vezetés által közölt adat szerint 447-en tanulnak. 86 passziváló a diákok egyötödét jelenti.

A félévet passziválók száma azt mutatja, sokan bizonytalanok az egyetem jövőjét illetően, és kivárnak. Sokan egyszerűen nem tehetik meg, hogy félbehagyják az SZFE-s képzésüket, hiszen az anyagi veszteséggel is járna, a legtöbben pedig a középfokú oktatás alatt évekig készültek, hogy bekerüljenek. Érthetően nem döntenek a kiiratkozás mellett egykönnyen.

Fejléckép: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Minőségi szórakoztatás fülledt nyári estékre a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Idén nyáron minden eddiginél változatosabb programmal, az Örkény Színházzal készülő új bemutatóval, a Szemle Plusz versenyprogrammal és újdonságként színészképző iskolák vizsgaelőadásaival várja a nézőket a Városmajori Szabadtéri Színpad.
Színház hír

Jótékonysági gálát rendeznek rászoruló színházi dolgozók javára

Hetedik alkalommal rendezi meg jótékonysági gálaestjét a Színházi Dolgozók Szakszervezete a nehéz helyzetbe került, egészségi állapota következtében rászoruló, szakmabeli kollégák megsegítéséért. Az eseménynek idén is a József Attila Színház ad otthont június 5-én. A gyűjtésben olyan fellépők segítenek, mint Bodrogi Gyula, Császár Angela, a Magyar Állami Népi Együttes vagy Peller Károly.
Színház hír

Székely Csaba, Bács Miklós és Cári Tibor is UNITER-díjat kapott

Számos magyar vonatkozású művészt jelöltek idén a Román Színházi Szövetség díjaira. Az elismeréseket május 27-én este Bukarestben adták át.  
Színház ajánló

A Da Vinci-kód is látható lesz a Játékszín következő évadában

Újabb sikerfilmek színpadi változatával és egy új magyar szórakoztató produkcióval készül a Játékszín a 2024/2025-ös évadra. A társulat a nyári hónapokban is aktív marad.
Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.