Színház

Mindössze négy hallgató hagyja ott az SZFE-t, 86 viszont passziváltatott

2021.02.18. 09:45
Ajánlom
Az SZFE hallgatóinak egyötöde passzívra állította a tavaszi félévet, ami húszszorosa a 2018-ban ugyanezzel a lehetőséggel élőknek. Szarka Gábor szerint nincs semmi baj, ez átlagos.

Az SZFE kancellárja, Szarka Gábor február 16-án az egyetem oldalán megjelent közleményben úgy nyilatkozott: „Mindössze négy hallgató, az összlétszám kevesebb mint 1 százaléka hagyta el a Színház- és Filmművészeti Egyetemet az első szemeszter lezárultával” – ami az összes hallgató 1 százalékát sem teszi ki. Ez azt jelenti, hogy három hallgató töröltette magát a névsorból, egyvalaki pedig a Képzőművészeti Egyetemen folytatja tovább.

Arra viszont Kárpáti Péter, az SZFE korábbi docense mutatott rá egy facebook-bejegyzésben, hogy 86-an passziváltatták a félévüket, ami annak ellenére kiugróan magas szám, hogy az egyetem vezetése „átlagosnak” nevezi. 2018-ban például csupán öten, azaz huszadannyian éltek ezzel a lehetőséggel.

A passzív félév lényegében az egyetemi tanulmányok szüneteltetését jelenti: ilyenkor a hallgató számára nincsen vizsga, sem tandíj, sem diákigazolvány, viszont kreditszerzésre sincs lehetőség. Legfeljebb két félévet lehet passziváltatni egymás után.

Az SZFE-n a vezetés által közölt adat szerint 447-en tanulnak. 86 passziváló a diákok egyötödét jelenti.

A félévet passziválók száma azt mutatja, sokan bizonytalanok az egyetem jövőjét illetően, és kivárnak. Sokan egyszerűen nem tehetik meg, hogy félbehagyják az SZFE-s képzésüket, hiszen az anyagi veszteséggel is járna, a legtöbben pedig a középfokú oktatás alatt évekig készültek, hogy bekerüljenek. Érthetően nem döntenek a kiiratkozás mellett egykönnyen.

Fejléckép: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Színház hír

Meghívja a tavaly elmaradt POSZT beválogatott előadásait a miskolci színház

A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem rendezték meg a XX., jubileumi POSZT-ot, ezért a beválogatott tizennégy előadás sem mutatkozhatott be az eseményen. A Miskolci Nemzeti Színház most ezen változtatna.
Színház hír

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

Március 3-án robbant a hír, miszerint kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A döntést azzal indokolta a Magyar Teátrumi Társaság, hogy a fesztivál elfáradt, illetve a város számára sem volt annyira fontos – ez utóbbit Pécs polgármestere, Péterffy Attila azonnal cáfolta. Most úgy tűnik, hogy az MTT mégis megrendezné a szemlét valamilyen formában.
Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.