Színház

Miniévad a kolozsvári színházban

2011.12.07. 13:30
Ajánlom
A Kolozsvári Állami Magyar Színház december 8. és 18. között idén is megszervezi hagyományossá vált miniévadját.

A kolozsvári színházban a decembert Alain Timar rendezése nyitotta, amely egyben a színház első nagytermi bemutatója a 2011/2012-es évadban. Az előadás az Übü papák és Übü mamák bizarr történetét, egy még különösebb, papírrecsegéstől és trombitáktól hangos színpadon kelti életre. Alfred Jarry műve a mindenkori diktatúrát figurázza ki, a királlyá lett Übü papa személyében pedig a diktátorokat állítja pellengérre. 

Alain Timar, az avignoni Theatre des Halles vezetője a rendezés mellett a díszleteket és a jelmezeket is maga tervezte. Az Übü királyt december 2-án mutatta be a társulat. Az apai ágon magyar származású francia rendező színpadi víziója nem egyetlen Übüt mutat meg, hanem Übük sorát vonultatja fel. Az előadás a pénz és az erre épülő hatalom bírálatát fogalmazza meg. "A ma elítélt hatalom már nem kizárólag egyetlen diktátor hatalma, (...) lényegében a pénz és a rendszer hatalma, egy olyan rendszeré, amely mindenkit fogva tart" - mondja az előadásról Alain Timar, aki szerint már nem egy politikai rendszernek kell ellenszegülni, hanem egy másiknak, amely az egyénnel szemben ugyanolyan elnyomó és erőszakos.

A december 8. és 18. közötti miniévad műsorán az Übü király, mellett a Születésnap, a Leonce és Léna, az Alkoholisták, az Egy ügynök halála, a Suttogások és sikolyok, a Caligula és a Megöltem az anyámat című előadások szerepelnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.