Színház

Miniévad a kolozsvári színházban

2011.12.07. 13:30
Ajánlom
A Kolozsvári Állami Magyar Színház december 8. és 18. között idén is megszervezi hagyományossá vált miniévadját.

A kolozsvári színházban a decembert Alain Timar rendezése nyitotta, amely egyben a színház első nagytermi bemutatója a 2011/2012-es évadban. Az előadás az Übü papák és Übü mamák bizarr történetét, egy még különösebb, papírrecsegéstől és trombitáktól hangos színpadon kelti életre. Alfred Jarry műve a mindenkori diktatúrát figurázza ki, a királlyá lett Übü papa személyében pedig a diktátorokat állítja pellengérre. 

Alain Timar, az avignoni Theatre des Halles vezetője a rendezés mellett a díszleteket és a jelmezeket is maga tervezte. Az Übü királyt december 2-án mutatta be a társulat. Az apai ágon magyar származású francia rendező színpadi víziója nem egyetlen Übüt mutat meg, hanem Übük sorát vonultatja fel. Az előadás a pénz és az erre épülő hatalom bírálatát fogalmazza meg. "A ma elítélt hatalom már nem kizárólag egyetlen diktátor hatalma, (...) lényegében a pénz és a rendszer hatalma, egy olyan rendszeré, amely mindenkit fogva tart" - mondja az előadásról Alain Timar, aki szerint már nem egy politikai rendszernek kell ellenszegülni, hanem egy másiknak, amely az egyénnel szemben ugyanolyan elnyomó és erőszakos.

A december 8. és 18. közötti miniévad műsorán az Übü király, mellett a Születésnap, a Leonce és Léna, az Alkoholisták, az Egy ügynök halála, a Suttogások és sikolyok, a Caligula és a Megöltem az anyámat című előadások szerepelnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.