Színház

Minifesztivállal és megújult színpaddal kezdi új évadát a Radnóti Színház

2022.09.02. 08:55
Ajánlom
Négy évig tartó kényszerhelyzet után újra a teljes színpadon játszhat a Radnóti Színház társulata, melynek felújítási munkálatai a napokban fejeződnek be. A színpadavatást minifesztivállal ünnepli a teátrum, amely a következő évadban négy kortárs ősbemutatót tart.

A színpad átvételére hivatalosan szeptember 11-én, szombaton kerül majd sor A párnaember 50. előadásán, majd pár nappal később, szeptember 24-én nyílt napot tart a színház, így a nézők is együtt ünnepelhetnek a társulattal. A Közelebb a Radnótihoz – a Visszatérés napja elnevezésű eseményen változatos programokkal várják majd az érdeklődőket.

„Soha nem szabad elveszítenünk a hitünket a színházban, az alkotásban – bármennyire is rossz idők járnak”

– mondta el az évadnyitón Kováts Adél, hozzátéve, hogy a színházat mindig lehetőségnek, a színházcsinálást közöségi munkának, az önkifejezést pedig az értékközvetítés eszközének tekintette. A jelenlegi helyzetben, amikor gazdasági válság és a szomszédban háború van, még inkább fontos, hogy az emberi értékek mentén fejezzék ki magukat. „A körülmények változhatnak, de amíg ez a lehetőség adott, addig ezzel élünk, és egy művészembernek ez boldogság” – tette hozzá az igazgató.

A bemutatásra kerülő kortárs darabok is az értékközpontúságot erősítik, az évadot a Truman Capote kisregényéből készülő Álom luxuskivitelben című előadással nyitják. Richard Greenberg darabja Hárs Anna fordításában kerül színre, Valló Péter rendezésében. Az ősbemutató főszereplői Sodró Eliza és Rusznák András.

Decemberben Szálinger Balázs legújabb drámáját állítja színpadra Rusznyák Gábor, a Kályha Kati címszerepét Kováts Adél játssza. Bartis Attila 2015-ben megjelent ikonikus regénye, A vége Mikó Csaba adaptációjában elevenedik meg, és Nagy Péter István álmodja színpadra.

A bemutatók sorát Hajdu Szabolcs rendezése zárja, a rendező saját darabját viszi színre.

A Legközelebbi ember kifejezetten a Radnóti Színház színészeire írt mű.

A 2022/23-as évadban visszatér a Radnóti Színház társulatába Lovas Rozi, akit régi szerepei mellett az Antigoné Iszménéjeként is láthat a közönség, valamint új tagként szerződik a színházhoz a radnótis nézők előtt már nem ismeretlen, frissen diplomázott Berényi Nóra Blanka.

A nyitófesztivál címében is megjelenő „közelebb” hívószó végigkíséri a teátrum évadát, ehhez kapcsolódóan Csoszó Gabriella új imázsfotókat készített a társulatról, ezeket a szeptember 24-i színpadavatón láthatják először az érdeklődők.

Fejléckép: a Radnóti Színház társulata (fotó: Falus Kriszta / Radnóti Színház)

Utolsó szakaszához érkezett a Radnóti színpadának felújítása

Kapcsolódó

Utolsó szakaszához érkezett a Radnóti színpadának felújítása

Négy évad után szeptembertől ismét a teljes színpadon játszhat a társulat, a színház pedig betekintést engedett a felújítási folyamatba.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Játék! – Ádám és Éva, kifordítva

Október 14-én érkezik a SzínházTV online felületére Vinnai András Garzonpánik című darabja, Szabó Győzővel, Klem Viktorral és Pálos Hannával a főszerepben. Játsszon a Fidelióval, és kövesse Ön is az előadást kényelmesen, a kanapéjáról!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A proletárok köztünk élnek – Csiky Gergely drámájából készített előadást Mohácsi János

A Budaörsi Latinovits Színház Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadásának szereplői mind szélhámosok, akik semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy saját akaratukat érvényesítsék.
Színház ajánló

Jeli Viktória és Tasnádi István meséjéből készült előadással várja a gyerekeket a Csokonai

Október 2-án különleges utazásra hívja a 4 éven felüli gyerekeket a Csokonai Művelődési és Rendezvényház: a Rozi az égen – Hab a tortán! című előadásban egy kislány keresi elveszett születésnapját, miközben végigjárja a csillagos eget és rengeteget tanul a csillagjegyek alapvető tulajdonságairól.
Színház ajánló

SzínházTV – a színház Netflixe

Immár a harmadik évadával jelentkezik a színházi előadásokat online platformon, egyedi, filmes megfogalmazásban feldolgozó SzínházTV. Az őszi időszakban hét új premierrel készülnek az alkotók, az első bemutatóra október 1-jén kerül sor, a Katona József Színház Othello című produkciójával.
Színház lapszemle

Közzétette el nem mondott szenátusi beszédét Karsai György

Rátóti Zoltán egy hónappal ezelőtt, augusztus 26-án menesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, Karsai Györgyöt. A döntés ellen több intézmény és művész felszólalt, később a professzor maga is reagált a történtekre. Most azt a beszédét osztotta meg közösségi oldalán, melyet az egyetem 2021. szeptember 17-i szenátusi ülésén szeretett volna elmondani.
Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.