Színház

Miről gondolkodnak mostanában a fiatal színházi és filmes alkotók?

2020.01.27. 09:40
Ajánlom
Egy európai egyetem számára létkérdés, hogy megmutassa, mi történik a falai között - így tartják ezt az a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is, ahol az alkotók legfrissebb generációja mutatkozik be február 6. és 9. között, a FACT nemzetközi művészeti fesztiválon.

Hol tart és merre felé halad a művészeti oktatás?

Mi érdeklik a fiatal alkotókat, milyen nemzetközi trendek körvonalazódnak, hogyan lehet és kell színházról, filmről, televízióról beszélni? Ilyen, és ehhez kapcsolódó témaköröket jár körül az SZFE nemzetközi művészeti fesztiválja, amelyben három nagy művészeti ág, a film, a színház és a képzőművészet fiatal alkotói mutatkoznak be Budapesten.

A FACT (Festival Arts Cinema Theatre) fesztiválra idén hat országból - Ausztriából, Litvániából, Svájcból, Németországból, Franciaországból és Csehországból - érkeznek vendégek, az SZFE mellett a Kaposvári Egyetem színházi előadásai is láthatóak lesznek, valamint közös kiállításon szerepelnek az SZFE, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem díszlet- látvány- és jelmeztervező hallgatóinak munkái.

Upor László rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta: az egyetem mindennapi munkáját és filozófiáját sűríti magába a négynapos fesztivál, amely évről évre fejlődik.

A fesztivál filozófiáját összefoglalva a szabadság, az együttműködés, a sokszínűség, az önkormányzatiság és a nemzetköziség szavakat emelte ki.

Mint rámutatott, a négy nap alapja az együttműködés, a nemzetközi és a magyarországi egyetemek között. Ebből adódóan a fesztivál egyre sokszínűbb, a színházi produkciók mellett filmfesztivál, kiállítás, workshopok is szerepelnek a programban és egyre több országból érkeznek résztvevők.

Az önkormányzatiság azt jelenti, hogy több olyan student led programot terveznek, amelyeket a hallgatók kezdeményeznek. A diákoknak az egész program kialakításában és a lebonyolításban egyre nagyobb szerepük van - tette hozzá Upor László, megjegyezve, hogy a hallgatók szervezésében nemzetközi workshopokat is tartanak.

Színházi előadások

A fesztiválra meghívást kaptak a bécsi, a prágai, a marseille-i, a vilniusi, a müncheni, a versciói és a kaposvári egyetem produkciói. A házigazda SZFE két nagy sikerű előadással képviseli magát: az Octopus, avagy Szent György és a sárkány az Ódry Színpadon, az Amphitryon a Padláson lesz látható.

octopus1-115652.jpeg

Octopus, avagy Szent György és a sárkány (Fotó/Forrás: FACT / SZFE)

Bagossy László, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője elmondta:

a fesztiválon vegyesen láthatók klasszikus és kísérleti, kortárs produkciók.

A Kaposvári Egyetem állandó vendégként a kezdetektől részt vesz a fesztiválon, ezúttal egy mozgásszínházi és egy beavatószínházi előadással érkezik. A Tavaszi áldozat az Uray-Kéri osztály vizsgaelőadása, a Lear beavató színházi előadás, amely hallgatói kezdeményezésre jött létre.

Szintén visszatérő vendégek a verscióiak, akik izgalmas, elsősorban fizikai színházi produkcióikkal színesítik a FACT programját. Ilyen a Pitch! is, amit Michael Ende Momo című regénye inspirált. A müncheniek Elefánt című installációjuk filmváltozatát mutatják be, és bemutatkoznak a prágai DAMU hallgatói is.

Idén első alkalommal vesznek részt a mustrán a vilniusiak, akik Macbeth előadásukat hozzák el, a marseille-iek, akik Végzetes szépség címen készítettek performanszból, prózából és dalok mozaikjából álló alkotást. A bécsiek is először vesznek rész a fesztiválon, akik egy egészen különleges darabbal érkeznek: mind a szerző, mind az előadók 1990-ben születtek, így Az utolsó (előtti) panda avagy a statik egy olyan fiatal generációról fest képet, amelynek stagnálással és új kezdetekkel kapcsolatos tapasztalatai mindenki számára ismerősek lehetnek.

panda-115655.jpg

Az utolsó (előtti) panda, avagy a statik (Fotó/Forrás: FACT / SZFE)

Kurzushét 

Újdonság idén, hogy az egyetem kurzushetei harmonikusan összekapcsolódnak a fesztivállal, ennek keretében a fesztivált megelőző első három napban színházi kritikusképző kurzusokat tartanak a diákoknak - mondta el Karsai György, az SZFE Doktori Iskolájának vezetője, és hangsúlyozta, hogy minden előadásról másnap délután 14 és 16 óra között nyilvános, értékelő, elemző beszélgetéseket fognak tartani. Szintén a kurzushetekből nőtt ki az a nemzetközi filmkritikusi workshop, amelyet a világszerte elismert Jonathan Rosenbaum fog tartani, február 4-én és 5-én. 

Művészet és fenntarthatóság

Zeke Edit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) látványtervező tanszékének vezetője elmondta: a fesztiválon közös tárlaton mutatkoznak be az SZFE, a Kaposvári Egyetem és az MKE hallgatói. Az idei tanév első félévének munkáiból adnak válogatást, színházi látványtervek, makettek, díszlet-, jelmeztervek, bábok láthatók.

Nemzetközi workshopokkal, tematikus kiállítással, fesztiválklubbal bővülnek az SZFE hallgatói által szervezett programok a fesztiválon. A student led program keretében jön létre a fenntarthatóság témáját középpontba helyező Művészet és fenntarthatóság című tárlat. Az újrahasznosítás jegyében készült alkotások a „zero waste” kérdéskört feszegetik. A gyűjteményt interaktív tárlatvezetésen mutatja be Czakó Zsolt grafikus, a kiállítás kurátora február 7-én, 18 órakor a Szentkirályi u. 32. Aulájában. 

pitch1-115654.jpeg

Pitch! (Fotó/Forrás: FACT / SZFE)

Filmes program

Tovább bővül a FACT filmes programja, amelyben idén először nemzetközi diákfilmfesztivált is szerveznek. Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője elmondta, hogy a versenyprogramba Csehországból, Szlovákiából, Belgiumból és a magyar művészeti egyetemekről érkezett filmekből válogattak. A munkákat nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri értékeli.

A Premier Kultcaféban rendezett ingyenes vetítéseken a versenyfilmek mellett, az SZFE NEXT szekcióban válogatás látható a diákok dokumentum- és kisjátékfilmjeiből, valamint televíziós munkáiból. A Mesterek blokkban egykori hallgatók régi vizsgamunkáit mutatják be.

Balázs Gábor hozzátette, hogy Facebook oldalukon idén is  online közvetítenek számos eseményt, beszélgetést, és megrendezik a 24 órás filmkészítő versenyt is, amelynek témáját február 8-án, reggel 8 órakor hirdetik meg. Egynapos minikonferenciát szerveznek a televíziózás jövőjéről.

Az SZFE közelmúltban elhunyt tanára, Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező emléke előtt tisztelegve a rendezvényen avatják fel a művészről elnevezett termet.

FACT Nemzetközi Művészeti Fesztivál
Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE)
2020. február 6-9. 

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Kapcsolódó

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo csatornáján egy hétig szabadon hozzáférhetővé teszik az egyetem Diák-Oscar-jelölt- és nyertes filmjeit. Mutatjuk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.
Színház interjú

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.
Színház hír

Házastársi pingpong a Belvárosi Színházban

Stefan Vögel fordulatokban gazdag párkapcsolati vígjátéka Rába Roland rendezésében, Debreczeny Csaba, Szávai Viktória, Mészáros Máté és Járó Zsuzsa előadásában látható február 19-től.
Színház interjú

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.
Színház hír

Tom Stoppard utolsó színművét díjazza a PEN

Tom Stoppard brit színműírót is kitünteti márciusban a PEN America irodalmi és emberi jogi szervezet.