Színház

Miről gondolkodnak mostanában a fiatal színházi és filmes alkotók?

2020.01.27. 09:40
Ajánlom
Egy európai egyetem számára létkérdés, hogy megmutassa, mi történik a falai között - így tartják ezt az a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is, ahol az alkotók legfrissebb generációja mutatkozik be február 6. és 9. között, a FACT nemzetközi művészeti fesztiválon.

Hol tart és merre felé halad a művészeti oktatás?

Mi érdeklik a fiatal alkotókat, milyen nemzetközi trendek körvonalazódnak, hogyan lehet és kell színházról, filmről, televízióról beszélni? Ilyen, és ehhez kapcsolódó témaköröket jár körül az SZFE nemzetközi művészeti fesztiválja, amelyben három nagy művészeti ág, a film, a színház és a képzőművészet fiatal alkotói mutatkoznak be Budapesten.

A FACT (Festival Arts Cinema Theatre) fesztiválra idén hat országból - Ausztriából, Litvániából, Svájcból, Németországból, Franciaországból és Csehországból - érkeznek vendégek, az SZFE mellett a Kaposvári Egyetem színházi előadásai is láthatóak lesznek, valamint közös kiállításon szerepelnek az SZFE, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem díszlet- látvány- és jelmeztervező hallgatóinak munkái.

Upor László rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta: az egyetem mindennapi munkáját és filozófiáját sűríti magába a négynapos fesztivál, amely évről évre fejlődik.

A fesztivál filozófiáját összefoglalva a szabadság, az együttműködés, a sokszínűség, az önkormányzatiság és a nemzetköziség szavakat emelte ki.

Mint rámutatott, a négy nap alapja az együttműködés, a nemzetközi és a magyarországi egyetemek között. Ebből adódóan a fesztivál egyre sokszínűbb, a színházi produkciók mellett filmfesztivál, kiállítás, workshopok is szerepelnek a programban és egyre több országból érkeznek résztvevők.

Az önkormányzatiság azt jelenti, hogy több olyan student led programot terveznek, amelyeket a hallgatók kezdeményeznek. A diákoknak az egész program kialakításában és a lebonyolításban egyre nagyobb szerepük van - tette hozzá Upor László, megjegyezve, hogy a hallgatók szervezésében nemzetközi workshopokat is tartanak.

Színházi előadások

A fesztiválra meghívást kaptak a bécsi, a prágai, a marseille-i, a vilniusi, a müncheni, a versciói és a kaposvári egyetem produkciói. A házigazda SZFE két nagy sikerű előadással képviseli magát: az Octopus, avagy Szent György és a sárkány az Ódry Színpadon, az Amphitryon a Padláson lesz látható.

octopus1-115652.jpeg

Octopus, avagy Szent György és a sárkány (Fotó/Forrás: FACT / SZFE)

Bagossy László, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője elmondta:

a fesztiválon vegyesen láthatók klasszikus és kísérleti, kortárs produkciók.

A Kaposvári Egyetem állandó vendégként a kezdetektől részt vesz a fesztiválon, ezúttal egy mozgásszínházi és egy beavatószínházi előadással érkezik. A Tavaszi áldozat az Uray-Kéri osztály vizsgaelőadása, a Lear beavató színházi előadás, amely hallgatói kezdeményezésre jött létre.

Szintén visszatérő vendégek a verscióiak, akik izgalmas, elsősorban fizikai színházi produkcióikkal színesítik a FACT programját. Ilyen a Pitch! is, amit Michael Ende Momo című regénye inspirált. A müncheniek Elefánt című installációjuk filmváltozatát mutatják be, és bemutatkoznak a prágai DAMU hallgatói is.

Idén első alkalommal vesznek részt a mustrán a vilniusiak, akik Macbeth előadásukat hozzák el, a marseille-iek, akik Végzetes szépség címen készítettek performanszból, prózából és dalok mozaikjából álló alkotást. A bécsiek is először vesznek rész a fesztiválon, akik egy egészen különleges darabbal érkeznek: mind a szerző, mind az előadók 1990-ben születtek, így Az utolsó (előtti) panda avagy a statik egy olyan fiatal generációról fest képet, amelynek stagnálással és új kezdetekkel kapcsolatos tapasztalatai mindenki számára ismerősek lehetnek.

panda-115655.jpg

Az utolsó (előtti) panda, avagy a statik (Fotó/Forrás: FACT / SZFE)

Kurzushét 

Újdonság idén, hogy az egyetem kurzushetei harmonikusan összekapcsolódnak a fesztivállal, ennek keretében a fesztivált megelőző első három napban színházi kritikusképző kurzusokat tartanak a diákoknak - mondta el Karsai György, az SZFE Doktori Iskolájának vezetője, és hangsúlyozta, hogy minden előadásról másnap délután 14 és 16 óra között nyilvános, értékelő, elemző beszélgetéseket fognak tartani. Szintén a kurzushetekből nőtt ki az a nemzetközi filmkritikusi workshop, amelyet a világszerte elismert Jonathan Rosenbaum fog tartani, február 4-én és 5-én. 

Művészet és fenntarthatóság

Zeke Edit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) látványtervező tanszékének vezetője elmondta: a fesztiválon közös tárlaton mutatkoznak be az SZFE, a Kaposvári Egyetem és az MKE hallgatói. Az idei tanév első félévének munkáiból adnak válogatást, színházi látványtervek, makettek, díszlet-, jelmeztervek, bábok láthatók.

Nemzetközi workshopokkal, tematikus kiállítással, fesztiválklubbal bővülnek az SZFE hallgatói által szervezett programok a fesztiválon. A student led program keretében jön létre a fenntarthatóság témáját középpontba helyező Művészet és fenntarthatóság című tárlat. Az újrahasznosítás jegyében készült alkotások a „zero waste” kérdéskört feszegetik. A gyűjteményt interaktív tárlatvezetésen mutatja be Czakó Zsolt grafikus, a kiállítás kurátora február 7-én, 18 órakor a Szentkirályi u. 32. Aulájában. 

pitch1-115654.jpeg

Pitch! (Fotó/Forrás: FACT / SZFE)

Filmes program

Tovább bővül a FACT filmes programja, amelyben idén először nemzetközi diákfilmfesztivált is szerveznek. Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője elmondta, hogy a versenyprogramba Csehországból, Szlovákiából, Belgiumból és a magyar művészeti egyetemekről érkezett filmekből válogattak. A munkákat nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri értékeli.

A Premier Kultcaféban rendezett ingyenes vetítéseken a versenyfilmek mellett, az SZFE NEXT szekcióban válogatás látható a diákok dokumentum- és kisjátékfilmjeiből, valamint televíziós munkáiból. A Mesterek blokkban egykori hallgatók régi vizsgamunkáit mutatják be.

Balázs Gábor hozzátette, hogy Facebook oldalukon idén is  online közvetítenek számos eseményt, beszélgetést, és megrendezik a 24 órás filmkészítő versenyt is, amelynek témáját február 8-án, reggel 8 órakor hirdetik meg. Egynapos minikonferenciát szerveznek a televíziózás jövőjéről.

Az SZFE közelmúltban elhunyt tanára, Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező emléke előtt tisztelegve a rendezvényen avatják fel a művészről elnevezett termet.

FACT Nemzetközi Művészeti Fesztivál
Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE)
2020. február 6-9. 

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Kapcsolódó

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo csatornáján egy hétig szabadon hozzáférhetővé teszik az egyetem Diák-Oscar-jelölt- és nyertes filmjeit. Mutatjuk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Színház

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Vizuál

Elárverezik Katharine Hepburn Howard Hughesnak írott szerelmesleveleit

Hughes és Hepburn romantikus kapcsolata másfél évig tartott. Nem házasodtak össze, de szerelmi történetük nagy port kavart annak idején Hollywoodban, és a 2004-ben bemutatott Aviátor című filmben is megörökítették.
Jazz/World

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kultkikötő

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.
Színház a tanú

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Színház dunaújvárosi bartók kamaraszínház

Sándor Mátyás – musical ősbemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház

Jules Verne nagyszerű regényéből, a Sándor Mátyásból készül musical a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, a zeneszerző Szemenyei János, a rendező pedig Léner András.
Színház ajánló

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Színház kultkikötő

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

Mindenki kedvenc játék mackója ismét életre kel a színpadon. A Marék Veronika népszerű mesesorozata nyomán készült Boribon nyaral című zenés bábelőadást Mórocz Adrienn, színész, bábszínész játssza.