Színház

Miről gondolkodnak mostanában a fiatal színházi és filmes alkotók?

2020.01.27. 09:40
Ajánlom
Egy európai egyetem számára létkérdés, hogy megmutassa, mi történik a falai között - így tartják ezt az a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is, ahol az alkotók legfrissebb generációja mutatkozik be február 6. és 9. között, a FACT nemzetközi művészeti fesztiválon.

Hol tart és merre felé halad a művészeti oktatás?

Mi érdeklik a fiatal alkotókat, milyen nemzetközi trendek körvonalazódnak, hogyan lehet és kell színházról, filmről, televízióról beszélni? Ilyen, és ehhez kapcsolódó témaköröket jár körül az SZFE nemzetközi művészeti fesztiválja, amelyben három nagy művészeti ág, a film, a színház és a képzőművészet fiatal alkotói mutatkoznak be Budapesten.

A FACT (Festival Arts Cinema Theatre) fesztiválra idén hat országból - Ausztriából, Litvániából, Svájcból, Németországból, Franciaországból és Csehországból - érkeznek vendégek, az SZFE mellett a Kaposvári Egyetem színházi előadásai is láthatóak lesznek, valamint közös kiállításon szerepelnek az SZFE, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem díszlet- látvány- és jelmeztervező hallgatóinak munkái.

Upor László rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta: az egyetem mindennapi munkáját és filozófiáját sűríti magába a négynapos fesztivál, amely évről évre fejlődik.

A fesztivál filozófiáját összefoglalva a szabadság, az együttműködés, a sokszínűség, az önkormányzatiság és a nemzetköziség szavakat emelte ki.

Mint rámutatott, a négy nap alapja az együttműködés, a nemzetközi és a magyarországi egyetemek között. Ebből adódóan a fesztivál egyre sokszínűbb, a színházi produkciók mellett filmfesztivál, kiállítás, workshopok is szerepelnek a programban és egyre több országból érkeznek résztvevők.

Az önkormányzatiság azt jelenti, hogy több olyan student led programot terveznek, amelyeket a hallgatók kezdeményeznek. A diákoknak az egész program kialakításában és a lebonyolításban egyre nagyobb szerepük van - tette hozzá Upor László, megjegyezve, hogy a hallgatók szervezésében nemzetközi workshopokat is tartanak.

Színházi előadások

A fesztiválra meghívást kaptak a bécsi, a prágai, a marseille-i, a vilniusi, a müncheni, a versciói és a kaposvári egyetem produkciói. A házigazda SZFE két nagy sikerű előadással képviseli magát: az Octopus, avagy Szent György és a sárkány az Ódry Színpadon, az Amphitryon a Padláson lesz látható.

octopus1-115652.jpeg

Octopus, avagy Szent György és a sárkány (Fotó/Forrás: FACT / SZFE)

Bagossy László, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője elmondta:

a fesztiválon vegyesen láthatók klasszikus és kísérleti, kortárs produkciók.

A Kaposvári Egyetem állandó vendégként a kezdetektől részt vesz a fesztiválon, ezúttal egy mozgásszínházi és egy beavatószínházi előadással érkezik. A Tavaszi áldozat az Uray-Kéri osztály vizsgaelőadása, a Lear beavató színházi előadás, amely hallgatói kezdeményezésre jött létre.

Szintén visszatérő vendégek a verscióiak, akik izgalmas, elsősorban fizikai színházi produkcióikkal színesítik a FACT programját. Ilyen a Pitch! is, amit Michael Ende Momo című regénye inspirált. A müncheniek Elefánt című installációjuk filmváltozatát mutatják be, és bemutatkoznak a prágai DAMU hallgatói is.

Idén első alkalommal vesznek részt a mustrán a vilniusiak, akik Macbeth előadásukat hozzák el, a marseille-iek, akik Végzetes szépség címen készítettek performanszból, prózából és dalok mozaikjából álló alkotást. A bécsiek is először vesznek rész a fesztiválon, akik egy egészen különleges darabbal érkeznek: mind a szerző, mind az előadók 1990-ben születtek, így Az utolsó (előtti) panda avagy a statik egy olyan fiatal generációról fest képet, amelynek stagnálással és új kezdetekkel kapcsolatos tapasztalatai mindenki számára ismerősek lehetnek.

panda-115655.jpg

Az utolsó (előtti) panda, avagy a statik (Fotó/Forrás: FACT / SZFE)

Kurzushét 

Újdonság idén, hogy az egyetem kurzushetei harmonikusan összekapcsolódnak a fesztivállal, ennek keretében a fesztivált megelőző első három napban színházi kritikusképző kurzusokat tartanak a diákoknak - mondta el Karsai György, az SZFE Doktori Iskolájának vezetője, és hangsúlyozta, hogy minden előadásról másnap délután 14 és 16 óra között nyilvános, értékelő, elemző beszélgetéseket fognak tartani. Szintén a kurzushetekből nőtt ki az a nemzetközi filmkritikusi workshop, amelyet a világszerte elismert Jonathan Rosenbaum fog tartani, február 4-én és 5-én. 

Művészet és fenntarthatóság

Zeke Edit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) látványtervező tanszékének vezetője elmondta: a fesztiválon közös tárlaton mutatkoznak be az SZFE, a Kaposvári Egyetem és az MKE hallgatói. Az idei tanév első félévének munkáiból adnak válogatást, színházi látványtervek, makettek, díszlet-, jelmeztervek, bábok láthatók.

Nemzetközi workshopokkal, tematikus kiállítással, fesztiválklubbal bővülnek az SZFE hallgatói által szervezett programok a fesztiválon. A student led program keretében jön létre a fenntarthatóság témáját középpontba helyező Művészet és fenntarthatóság című tárlat. Az újrahasznosítás jegyében készült alkotások a „zero waste” kérdéskört feszegetik. A gyűjteményt interaktív tárlatvezetésen mutatja be Czakó Zsolt grafikus, a kiállítás kurátora február 7-én, 18 órakor a Szentkirályi u. 32. Aulájában. 

pitch1-115654.jpeg

Pitch! (Fotó/Forrás: FACT / SZFE)

Filmes program

Tovább bővül a FACT filmes programja, amelyben idén először nemzetközi diákfilmfesztivált is szerveznek. Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője elmondta, hogy a versenyprogramba Csehországból, Szlovákiából, Belgiumból és a magyar művészeti egyetemekről érkezett filmekből válogattak. A munkákat nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri értékeli.

A Premier Kultcaféban rendezett ingyenes vetítéseken a versenyfilmek mellett, az SZFE NEXT szekcióban válogatás látható a diákok dokumentum- és kisjátékfilmjeiből, valamint televíziós munkáiból. A Mesterek blokkban egykori hallgatók régi vizsgamunkáit mutatják be.

Balázs Gábor hozzátette, hogy Facebook oldalukon idén is  online közvetítenek számos eseményt, beszélgetést, és megrendezik a 24 órás filmkészítő versenyt is, amelynek témáját február 8-án, reggel 8 órakor hirdetik meg. Egynapos minikonferenciát szerveznek a televíziózás jövőjéről.

Az SZFE közelmúltban elhunyt tanára, Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező emléke előtt tisztelegve a rendezvényen avatják fel a művészről elnevezett termet.

FACT Nemzetközi Művészeti Fesztivál
Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE)
2020. február 6-9. 

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Kapcsolódó

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo csatornáján egy hétig szabadon hozzáférhetővé teszik az egyetem Diák-Oscar-jelölt- és nyertes filmjeit. Mutatjuk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház magazin

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.
Színház gyász

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Színház gyász

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.