Színház

Misztériumok évada az Esztergomi Várszínházban

Esztergomi Várszínház
2022.06.01. 15:05
Ajánlom
A misztériumok évada várja a közönséget az Esztergomi Várszínház 2022-es nyári évadában. Szent Ferenc és Árpád-házi Szent Erzsébet élete, Noé bárkájának története elevenedik meg a látványos, nagyszabású produkciókban, a műfaji sokszínűség jegyében zenés játékként, musicalként, rockoperaként, illetve operaként.

Az Esztergomi Várszínház idei évadának központi előadásai, üzenetei misztériumokról, hitről, istentapasztalású, szakrális témájú művekről szólnak, mindamellett, hogy a műsorterv továbbra is széles színházi kínálatot ajánl a közönség több korosztályának, az igényes szórakoztatás jegyében. 

Nyitányként Katona Imre Isten komédiása című zenés játékát mutatja be az Esztergomi Várszínház és a Soproni Petőfi Színház Assisi Szent Ferenc életéről, magyarországi ősbemutatóként.

Látható majd Görgey Gábor népszerű komédiája, a Komámasszony, hol a stukker? a TEART Kulturális Egyesület előadásában. A Kék Hold világa címmel a Transzformáció Alapítvány és a Spektrum Színház érkezik közös produkcióval a várszínházba. A Mi volnék nélküled - Jászai Mari emlékezete című monodrámát a Gyulai Várszínház Szilágyi Enikő tolmácsolásában mutatja be. Az Arad Esztergomban című hétvégén az Aradi Kamaraszínház két előadással vendégeskedik a Dunakanyar városában. Bemutatják Tolsztoj Az élő holttest című művét, és Tom Stoppard világhírű darabját, a Rosencrantz és Guildenstern halott címűt. A Várhegyen a speciálisan odatelepült Shakespeare-automatákból meglepetés produkciókat is előadnak a művészek. 

Esztergom2-130537.jpg

Esztergomi Várszínház (Fotó/Forrás: Eszetergomi Várszínház)

A zenés műfaj kedvelőinek ígér pompás estét Koós Réka és a Stúdió11 Ensemble. Két magyar származású francia musicalsztár, Stéphanie Schlesser és Laurent Bán Párizsi éjszakák című estjét a Stéphanie Schlesser Orscestra kíséretével hozzák el Esztergomba. A Magyarock Dalszínház Pécsváradi Zoltán – Vizeli Csaba Állati Story című családi musicalét mutatja be. Különleges élménynek ígérkezik Lombos Pál Swing me Amadeus – Mozart operák máshogyan című darabja a Kúlart Produkciótól. A Swing Ginger Tánccsoport is készül egy nyári fellépéssel, s jön a L'art pour l'art Trió is a Csirkebefőttel, továbbá látható lesz az esztergomi kötődésű Konyicska Renáta zongoraestje is, az „Esztergomból indultam” programsorozatban.

Kortárs táncelőadásként tekinthető meg a szezonban a Rómeó és Júlia Kulcsár Noémi Tellabor feldolgozásában.

Szintén egyedi és különleges lesz Benjamin Britten Noé bárkája című középkori szövegek alapján készült misztérium-opera bemutatója. Berecz András az Isten bolondja című műsorával csatlakozik a misztériumok évadához. 

A gyermekeket augusztus elején várja a XXII. Esztergomi Művész Tábor, amely az egyedülálló hagyománnyal bíró bábostábor folytatása. Ennek keretében a legifjabb nézők meseelőadásokat láthatnak: a Magyar Népmese Színháztól a Mátyás király születése napja című mesejátékot, az esztergomi Csillangó Meseműhelytől a Papucsszaggató királykisasszonyokat, Hedry Mária mesedarabját, a Tündér Mírát a Zentai Magyar Kamaraszínház mutatja be a kicsiknek és nagyoknak. 

A Bazilika előtti nagyszínpadon zárul majd a misztériumok évada két nagyszabású, látványos produkcióval. Benjamin Britten Noé bárkája című misztérium-operája augusztus 16-án lesz látható. Ezután sztárszereposztással kerül színre az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című nagyszabású musical Árpád-házi Szent Erzsébetről. Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde darabját augusztus 19-én tekinthetik meg a nézők Esztergomban egyedülálló jelmez-és látványvilággal, lélekemelő történelmi időutazásként a Forrás Produkció előadásában, Cseke Péter rendezésében.

Jegyvásárlás:

Belépők online elérhetők itt»»

Személyesen: Chatedrális Tours Utazási Iroda, Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky utca 26., tel.: +36 33/520-260

További információk az Esztergomi Várszínház honlapján és Facebook-oldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az Esztergomi Várszínház (fotó/forrás: Esztergomi Várszínház)

Esztergomi Várszínház

Az esztergomi várhegyen találhatóak Géza fejedelem palotájának falmaradványai és a romok között tanítja a múltat az esztergomi vármúzeum, melynek szomszédságában áll Közép-Európa harmadik legnagyobb székesegyháza és itt tartja előadásait az Esztergomi Várszínház.

Színházépítő, kultúrateremtő törekvéseik lényeges motivációja a műfaji sokszínűség mellett, hogy évről évre rendszeresen fellépési lehetőséget biztosítson a határon túli színházak művészeinek, megismertetve a hazai és külföldi közönséggel ezeket a színházakat, hírt adva létezésükről, láttatni művészi törekvéseiket, eredményeiket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.