Színház

Misztériumok évada az Esztergomi Várszínházban

Esztergomi Várszínház
2022.06.01. 15:05
Ajánlom
A misztériumok évada várja a közönséget az Esztergomi Várszínház 2022-es nyári évadában. Szent Ferenc és Árpád-házi Szent Erzsébet élete, Noé bárkájának története elevenedik meg a látványos, nagyszabású produkciókban, a műfaji sokszínűség jegyében zenés játékként, musicalként, rockoperaként, illetve operaként.

Az Esztergomi Várszínház idei évadának központi előadásai, üzenetei misztériumokról, hitről, istentapasztalású, szakrális témájú művekről szólnak, mindamellett, hogy a műsorterv továbbra is széles színházi kínálatot ajánl a közönség több korosztályának, az igényes szórakoztatás jegyében. 

Nyitányként Katona Imre Isten komédiása című zenés játékát mutatja be az Esztergomi Várszínház és a Soproni Petőfi Színház Assisi Szent Ferenc életéről, magyarországi ősbemutatóként.

Látható majd Görgey Gábor népszerű komédiája, a Komámasszony, hol a stukker? a TEART Kulturális Egyesület előadásában. A Kék Hold világa címmel a Transzformáció Alapítvány és a Spektrum Színház érkezik közös produkcióval a várszínházba. A Mi volnék nélküled - Jászai Mari emlékezete című monodrámát a Gyulai Várszínház Szilágyi Enikő tolmácsolásában mutatja be. Az Arad Esztergomban című hétvégén az Aradi Kamaraszínház két előadással vendégeskedik a Dunakanyar városában. Bemutatják Tolsztoj Az élő holttest című művét, és Tom Stoppard világhírű darabját, a Rosencrantz és Guildenstern halott címűt. A Várhegyen a speciálisan odatelepült Shakespeare-automatákból meglepetés produkciókat is előadnak a művészek. 

Esztergom2-130537.jpg

Esztergomi Várszínház (Fotó/Forrás: Eszetergomi Várszínház)

A zenés műfaj kedvelőinek ígér pompás estét Koós Réka és a Stúdió11 Ensemble. Két magyar származású francia musicalsztár, Stéphanie Schlesser és Laurent Bán Párizsi éjszakák című estjét a Stéphanie Schlesser Orscestra kíséretével hozzák el Esztergomba. A Magyarock Dalszínház Pécsváradi Zoltán – Vizeli Csaba Állati Story című családi musicalét mutatja be. Különleges élménynek ígérkezik Lombos Pál Swing me Amadeus – Mozart operák máshogyan című darabja a Kúlart Produkciótól. A Swing Ginger Tánccsoport is készül egy nyári fellépéssel, s jön a L'art pour l'art Trió is a Csirkebefőttel, továbbá látható lesz az esztergomi kötődésű Konyicska Renáta zongoraestje is, az „Esztergomból indultam” programsorozatban.

Kortárs táncelőadásként tekinthető meg a szezonban a Rómeó és Júlia Kulcsár Noémi Tellabor feldolgozásában.

Szintén egyedi és különleges lesz Benjamin Britten Noé bárkája című középkori szövegek alapján készült misztérium-opera bemutatója. Berecz András az Isten bolondja című műsorával csatlakozik a misztériumok évadához. 

A gyermekeket augusztus elején várja a XXII. Esztergomi Művész Tábor, amely az egyedülálló hagyománnyal bíró bábostábor folytatása. Ennek keretében a legifjabb nézők meseelőadásokat láthatnak: a Magyar Népmese Színháztól a Mátyás király születése napja című mesejátékot, az esztergomi Csillangó Meseműhelytől a Papucsszaggató királykisasszonyokat, Hedry Mária mesedarabját, a Tündér Mírát a Zentai Magyar Kamaraszínház mutatja be a kicsiknek és nagyoknak. 

A Bazilika előtti nagyszínpadon zárul majd a misztériumok évada két nagyszabású, látványos produkcióval. Benjamin Britten Noé bárkája című misztérium-operája augusztus 16-án lesz látható. Ezután sztárszereposztással kerül színre az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című nagyszabású musical Árpád-házi Szent Erzsébetről. Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde darabját augusztus 19-én tekinthetik meg a nézők Esztergomban egyedülálló jelmez-és látványvilággal, lélekemelő történelmi időutazásként a Forrás Produkció előadásában, Cseke Péter rendezésében.

Jegyvásárlás:

Belépők online elérhetők itt»»

Személyesen: Chatedrális Tours Utazási Iroda, Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky utca 26., tel.: +36 33/520-260

További információk az Esztergomi Várszínház honlapján és Facebook-oldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az Esztergomi Várszínház (fotó/forrás: Esztergomi Várszínház)

Esztergomi Várszínház

Az esztergomi várhegyen találhatóak Géza fejedelem palotájának falmaradványai és a romok között tanítja a múltat az esztergomi vármúzeum, melynek szomszédságában áll Közép-Európa harmadik legnagyobb székesegyháza és itt tartja előadásait az Esztergomi Várszínház.

Színházépítő, kultúrateremtő törekvéseik lényeges motivációja a műfaji sokszínűség mellett, hogy évről évre rendszeresen fellépési lehetőséget biztosítson a határon túli színházak művészeinek, megismertetve a hazai és külföldi közönséggel ezeket a színházakat, hírt adva létezésükről, láttatni művészi törekvéseiket, eredményeiket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.