Színház

Mit láttak a pitbullok? – Megosztott első hely a Miskolci Nemzeti Színház drámapályázatán

2022.09.01. 13:15
Ajánlom
A 2021 februárjában meghirdetett, Miskolc 200 elnevezésű versenyre 200 pályamű érkezett, az eredményhirdetésre augusztus 30-án került sor.

A pályázók között voltak elismert írók, színészek, színházi emberek, és a szakma számára ez idáig ismeretlen alkotók – mondta el Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, hozzátéve, hogy a műveket műfaji sokszínűség jellemezte.

A pályázatot műfaji és tematikus megkötés nélkül hirdette meg a színház, belföldről és a határon túlról egyaránt várták a még meg nem jelent és nem díjazott, magyar nyelvű drámákat.

A bicentenáriumra érkezett 200 mű közül a három fős előzsűri – melynek tagjai Enyedi Éva, Perczel Enikő és Lőrinczy Attila dramaturgok voltak – 12 színpadi alkotást juttatott tovább, melyek közül a színház művészeti tanácsa (Béres Attila igazgató, Szabó Máté művészeti vezető, Rusznyák Gábor főrendező, valamint Keszég László és Szőcs Artur rendezők) és Lőrinczy Attila választotta ki a nyertes drámát.

A zsűri két darabot is érdemesnek talált az első helyre: Komán Attila Kornél, valamint Zemlényi Attila és Kabai Lóránt Vasgyári eklógák című munkáját is díjazták, mindkét dráma felolvasószínházi előadásként lesz látható a Miskolci Nemzeti Színház következő évadában.

A Vasgyári eklógákkal augusztus 26-án már találkozhatott a miskolci közönség, ugyanis a mű telt ház előtt mutatkozott be Fandl Ferenc, Szegedi Dezső és Harsányi Attila közreműködésével a miskolci Játékszínben. A városdráma 18 jelenetben keresi a választ arra, hogy mi történt valójában 1973-ban a Lenin Kohászati Műhelyben, és az eseményeknek mi köze van egy fiatal egyetemistának, Aurórának. De az est során az is kiderült, hogy mit látott pontosan Teiresziasz varjú és a pitbullok.

Fejléckép: A Miskolci Nemzeti Színház nézőtere (forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

Jubileumi drámapályázatot hirdet a Miskolci Nemzeti Színház

Kapcsolódó

Jubileumi drámapályázatot hirdet a Miskolci Nemzeti Színház

Fennállásának 200. évfordulója alkalmából nyílt drámapályázatot hirdet a Miskolci Nemzeti Színház. A nyertes művet hattagú zsűri választja ki, bemutatójára a bicentenárium napján kerül majd sor.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.