Színház

Mocskos alkuk és erkölcsi dilemmák a miniszterelnök nyaralójában – válságkomédia tíz éve az Átriumban

2023.01.31. 11:50
Ajánlom
Tizedik éve fut lankadatlan sikerrel az Átriumban a folyamatosan új elemekkel bővülő, a kül- és belpolitika aktuális fejleményeit is beépítő, válságkomédiaként aposztrofált Igenis, miniszterelnök úr! című előadás. A hazai és nemzetközi közélet áthallásaival is tarkított darab címszereplője Hevér Gábor, míg a minden hájjal megkent kabinetfőnök szerepében Alföldi Róbertet láthatja a közönség.

A Kultúrbrigád és az Átrium színház 2013 óta futó előadása a brit miniszterelnök egy, a nyaralójában töltött napját meséli el, amely idő alatt a kormányfő számtalan problémával kénytelen szembenézni. Az országot Jim Hacker miniszterelnök helyett – akit nem az esze, hanem a hatalomvágya juttatott pozícióba – a rendkívül cinikus, ám ugyanennyire okos kabinetfőnöke, Sir Humphrey irányítja a háttérből. De Nagy-Britannia nyakig van a gazdasági, a kormányzati és az energiaválságban;

az összeomlással fenyegető gondokra megoldást kínál egy olajban meglehetősen gazdag keleti ország kétes erkölcsű külügyminisztere.

Igenis03_LakatosPeter-110101.jpg

Alföldi Róbert és Hevér Gábor az Igenis, miniszterelnök úr! című előadásban (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Az üzlet azonban egy igencsak kényes feltételen múlik, a súlyos morális dilemma kereszttüzébe pedig akarva-akaratlanul belekerül a rezidencián illegálisan dolgozó magyar szakácsnő és lánya is.

Antony Jay és Jonathan Lynn politikai komédiáját – az eredetét jelentő tévésorozat az 1980-as években a BBC műsorán aratott nagy sikert –, amely a hatalom sajátos, olykor piszkos alkukkal súlyosbított kulisszái mögé enged betekintést Znamenák István rendezésében, Hevér Gábor, Alföldi Róbert, Szatory Dávid, Parti Nóra és Marton Róbert szereplésével láthatja a közönség.

A világhírű britcom alapján a magyar színpadra írt előadás egyébként

az elmúlt tíz évben is folyamatosan változott, frissült, új elemekkel bővült;

sok közéleti kérdés formálta, de számos alkalommal maga a közélet adott új értelmet az egyes mondatoknak. Az egyik legnagyobb változást maga a Brexit indukálta a darabban, a legutóbbit pedig az orosz–ukrán háború.

A szerzők sokkal inkább a közéleti válsághelyzetek és hatalmi mechanizmusok szatíráját, semmint a konkrét politikai események szituációs komédiáját írták meg darabjukban, így teret hagynak arra, hogy egy-egy utalással bármikor frissíteni lehessen az előadáson.

Nagy-Britannia kedvenc tévésorozatának az akkoriban kormányzó Margaret Thatcher is nagy rajongója volt, a belőle készült darabot pedig a világ sok országában bemutatták, azonban ilyen hosszú szériája sehol nem volt. A magyar változat 2015-ben a szegedi THEALTER Fesztivál közönségdíjas előadása lett.

Bővebben az előadásról ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Alföldi Róbert az Igenis, miniszterelnök úr! című előadásban (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Isten, kabinetfőnök, bankigazgató és édesapa – a főszerepben: Alföldi Róbert

Kapcsolódó

Isten, kabinetfőnök, bankigazgató és édesapa – a főszerepben: Alföldi Róbert

Az Átrium 2022/23-as évada elindul a közönség példátlan összefogásának köszönhetően, így januárban és februárban Alföldi Róbert is több tucatszor áll különböző szerepeiben a deszkákra. Hol a Mindenható, hol egy kabinetfőnök, hol egy bankigazgató, hol pedig egy édesapa bőrébe bújik a téli hónapok alatt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.
Színház ajánló

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház ajánló

Színes nemzetközi programmal ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolcon a 2023-as esztendőt a kultúra évének szánják, ugyanis a város több kulturális intézménye is idén jubilál: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar 60, a Miskolci Nemzeti Színház pedig 200 éves.
Színház interjú

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.