Színház

Mohácsi harmonikaművész lesz Pokorny Lia partnere a LIAisonban

2022.03.18. 15:30
Ajánlom
Sokáig kérdéses volt, hogy Pokorny Lia és Babicsek Bernát közös estje, a LIAison színre kerül-e még a harmonikaművész tragikus halála után, a színésznő és a Centrál Színház vezetése azonban végül úgy döntött, hogy új zenészt keresnek Babicsek Bernát helyére.

A választás végül a mohácsi születésű Kéméndi Tamásra esett, a folytatást Facebookon jelentette be március 16-án Pokorny Lia.

Találkoztam valakivel, aki vállalta, hogy jön velem ezen az úton… Aki úgy érzem, elbírja, hogy leül ugyanarra a padra ugyanazzal a hangszerrel…és segít mesélni

– írta a színésznő, hozzátéve, hogy nem azért keresett új embert, mert Bernát pótolható, hanem „mert még van itt feladat”.

Pokorny Lia ugyanakkor kitért rá, hogy az est már sosem lesz ugyanaz, de ő éppen ezt a más nyelvet keresi, és szoktatja a lelkét az új helyzethez.

Hálás vagyok, hogy kaptam egy segítséget, egy társat, aki érti, hogy küzdök, és segít, türelmes és megtart

– zárta rövid közleményét a színésznő.

Kéméndi Tamás 1989-ben született Mohácson, és nyolcéves kora óta tanul zenét. Érettségi után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 2013-ban diplomázott. 2012-ben Nádasdi Lászlóval és Keszler Péterrel trióformációt hozott létre, melyben a harmonikára helyezve a fő hangsúlyt, megszólal a gitár és a basszusgitár is.

2014 óta dolgozik együtt Gráf Vivien énekesnővel. A klasszikus zenei irányzatok mellett érdeklődik a jazz, valamint a világzene iránt is.

Nevéhez fűződik többek között az évente megrendezett Mohácsi Német Harmonikatábor, a mecseknádasdi Sváb Harmonikás Találkozó, valamint a Pécsi Harmonika Fesztivál is.

A LIAison legközelebb április 14-én és 24-én látható a Centrál színházban.

Pokorny Lia közleményét teljes terjedelmében közöljük:

Folytatom a LIAisont.

Találkoztam valakivel, aki vállalta, hogy jön velem ezen az úton…

Aki úgy érzem, elbírja, hogy leül ugyanarra a padra ugyanazzal a hangszerrel… és segít mesélni.

Nem azért, mert Bernát pótolható, hanem mert tovább kell menni.

Mert még van itt feladat.

Mert így él tovább, aki és ami valaha az életünk része volt.

Úgy, hogy visszük az emlékeket és mesélünk.

Soha nem lesz már ez az est ugyanaz. Más lesz. Most ezt a más nyelvet keresem. Szoktatom a lelkem, mint amikor valaki egy új, ismeretlen ízt kóstol. És hálás vagyok, hogy kaptam egy segítséget, egy társat, aki érti, hogy küzdök, és segít, türelmes és megtart. Néha lázad a lelkem, aztán fürdök ugyanazokban a dallamokban, amiket egyszer valaki más muzsikált nekem. Van, hogy kíváncsi vagyok, mi az az új, ami születik.

Mert mesélnivalóm van.

Köszönöm Kéméndi Tamás!!!

Fejléckép: Kéméndi Tamás (forrás: Kéméndi Tamás Facebook-oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.