Színház

Mohácsi harmonikaművész lesz Pokorny Lia partnere a LIAisonban

2022.03.18. 15:30
Ajánlom
Sokáig kérdéses volt, hogy Pokorny Lia és Babicsek Bernát közös estje, a LIAison színre kerül-e még a harmonikaművész tragikus halála után, a színésznő és a Centrál Színház vezetése azonban végül úgy döntött, hogy új zenészt keresnek Babicsek Bernát helyére.

A választás végül a mohácsi születésű Kéméndi Tamásra esett, a folytatást Facebookon jelentette be március 16-án Pokorny Lia.

Találkoztam valakivel, aki vállalta, hogy jön velem ezen az úton… Aki úgy érzem, elbírja, hogy leül ugyanarra a padra ugyanazzal a hangszerrel…és segít mesélni

– írta a színésznő, hozzátéve, hogy nem azért keresett új embert, mert Bernát pótolható, hanem „mert még van itt feladat”.

Pokorny Lia ugyanakkor kitért rá, hogy az est már sosem lesz ugyanaz, de ő éppen ezt a más nyelvet keresi, és szoktatja a lelkét az új helyzethez.

Hálás vagyok, hogy kaptam egy segítséget, egy társat, aki érti, hogy küzdök, és segít, türelmes és megtart

– zárta rövid közleményét a színésznő.

Kéméndi Tamás 1989-ben született Mohácson, és nyolcéves kora óta tanul zenét. Érettségi után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 2013-ban diplomázott. 2012-ben Nádasdi Lászlóval és Keszler Péterrel trióformációt hozott létre, melyben a harmonikára helyezve a fő hangsúlyt, megszólal a gitár és a basszusgitár is.

2014 óta dolgozik együtt Gráf Vivien énekesnővel. A klasszikus zenei irányzatok mellett érdeklődik a jazz, valamint a világzene iránt is.

Nevéhez fűződik többek között az évente megrendezett Mohácsi Német Harmonikatábor, a mecseknádasdi Sváb Harmonikás Találkozó, valamint a Pécsi Harmonika Fesztivál is.

A LIAison legközelebb április 14-én és 24-én látható a Centrál színházban.

Pokorny Lia közleményét teljes terjedelmében közöljük:

Folytatom a LIAisont.

Találkoztam valakivel, aki vállalta, hogy jön velem ezen az úton…

Aki úgy érzem, elbírja, hogy leül ugyanarra a padra ugyanazzal a hangszerrel… és segít mesélni.

Nem azért, mert Bernát pótolható, hanem mert tovább kell menni.

Mert még van itt feladat.

Mert így él tovább, aki és ami valaha az életünk része volt.

Úgy, hogy visszük az emlékeket és mesélünk.

Soha nem lesz már ez az est ugyanaz. Más lesz. Most ezt a más nyelvet keresem. Szoktatom a lelkem, mint amikor valaki egy új, ismeretlen ízt kóstol. És hálás vagyok, hogy kaptam egy segítséget, egy társat, aki érti, hogy küzdök, és segít, türelmes és megtart. Néha lázad a lelkem, aztán fürdök ugyanazokban a dallamokban, amiket egyszer valaki más muzsikált nekem. Van, hogy kíváncsi vagyok, mi az az új, ami születik.

Mert mesélnivalóm van.

Köszönöm Kéméndi Tamás!!!

Fejléckép: Kéméndi Tamás (forrás: Kéméndi Tamás Facebook-oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.
Színház interjú

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház gyász

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.
Színház interjú

Felfedezni az életet a mese mögött – interjú Csiby Gergellyel a Diploma előtt kapcsán

A Bartók Színház előadásának főszereplőjével egyebek közt arról beszélgettünk, hogyan készült fel a szerepre, miért fontos, hogy minden karakter igazsága megjelenjen a színpadon, valamint milyen hatással volt az ő életére ez a produkció.