Színház

Mokos Attila: "A negatív figurák hálásabbak"

2013.06.10. 06:58
Ajánlom
A Komáromi Jókai Színház az idei POSzT versenyprogramjába beválogatott III. Richárdjáról beszélgettünk az előadás főszereplőjével, akit a drámatörténet egyik legvéresebb alakjának igazságáról is kérdeztünk. INTERJÚ

-Sokan és sokszor elmondták már, hogy Shakespeare szövegei örökérvényűek. Az általános közhelyen túl mi az, ami most számunkra izgalmas lehet III. Richard történetében?

- Ha Shakespeare III. Richárdja valóban örökérvényű és túlmutat az évszázadokon, számomra ez azt a gondolatot erősíti, hogy a mindenkori diktátorok születéséhez nélkülözhetetlen a környezet erkölcstelensége. Enélkül a táptalaj nélkül nem születhettek volna Hitlerek, Sztálinok. Shakespeare 500 év után azt sugallja, hogy ne legyenek illúzióink a mindenkori hatalom természetét illetően.

- Több kritika is kiemelte, hogy ez az előadás kivételes precizitással rajzolja fel Richárd lélektanát. Színészként meg lehet találni a drámatörténet egyik legvéresebb alakjának igazságát?

- Mielőtt ítélkeznénk Richárd fölött, nézzük meg a környezetét, nélkülük nem válhatott volna azzá, aki... Szerintem nem kell védeni egyetlen drámai hőst sem, hanem árnyaltan meg kell mutatni ok-okozat viszonyát.

- Korábban egy helyen azt nyilatkozta, könnyebben tud megformálni negatív alakokat. Mi lehet ennek az oka?

- A negatív figurák színészileg hálásabbak. Mert tele vannak traumákkal, sebekkel, belső konfliktusokkal. Egy negatív karakter több lehetőséget nyújt és izgalmasabb felismeréseket kínál.

- A próbafolyamat kapcsán elhangzott, hogy Martin Huba közel két héten keresztül kizárólag a szöveggel foglalkozott, a társulattal közösen a darab viszonyrendszerét, az alakok motivációit vizsgálta. Megkönnyítette, vagy épp ellenkezőleg, tovább nehezítette ez a szerepformálás feladatát?

- A III. Richárd viszonyrendszere első olvasatban kaotikusnak tűnik, ezért ez a néhány olvasópróba sokat segített az orientálódásban. Ha szlovák nyelvű rendezővel dolgozunk, megszokott dolog, hogy többet ülünk az asztalnál. Egyébként tapasztalatom szerint a szlovák színházakban nagyobb hangsúlyt fektetnek az elemző próbákra.

- A szövegközpontú elemzéshez hozzátartozik, hogy Martin Huba alapvetően a szlovák fordítás alapján dolgozott, miközben a színészek a magyar szöveget nézték. Hogyan sikerült megtalálni a közös hangot?

- Az egyik oldalon a színpad igazsága nyelvtelen. A másik oldalon tény, hogy Martin Hilský cseh fordítása sokkal tárgyilagosabb, mint Vas István míves költészete. Megpróbáltuk a kétféle szövegen keresztül megtalálni Shakespeare és a színpadi helyzetek igazságát.

- Hosszú idő után ismét beválogatták a Komáromi Jókai Színház előadását a POSzT-ra. Mit jelent az Ön számára egy ilyen meghívás?

- Megtisztelő. Nem hinném, hogy bármelyik előadás azzal a céllal készülne, hogy meghívást kapjon valamely fesztiválra. Mindamellett, ha jön egy ilyen felkérés, az mindenképpen fontos egy színház életében.

- Több ízben is kitüntették filmes alakításaiért, mint a legjobb férfiszínészt.  Van most kilátásban újabb filmszerep?

- Tán nagyképűség nélkül mondhatom, hogy az utóbbi években egyre többet forgatok. Csehországban és Szlovákiában is szép lehetőségeket kaptam. Az idei év számomra különösen fontos, egy régi vágyam vált valóra: magyar filmben magyarul dolgozhatok. Ugyan kis szerepben, de megmutatkozhatok Mundruczó Kornél készülő új filmjében. S nyáron Hajdú Szabolccsal forgatunk együtt. Rendkívül megtisztelő, hogy a magyar filmszakma új generációjának két kiemelkedő egyéniségével találkozhatok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.