Színház

Mokos Attila: "A negatív figurák hálásabbak"

2013.06.10. 06:58
Ajánlom
A Komáromi Jókai Színház az idei POSzT versenyprogramjába beválogatott III. Richárdjáról beszélgettünk az előadás főszereplőjével, akit a drámatörténet egyik legvéresebb alakjának igazságáról is kérdeztünk. INTERJÚ

-Sokan és sokszor elmondták már, hogy Shakespeare szövegei örökérvényűek. Az általános közhelyen túl mi az, ami most számunkra izgalmas lehet III. Richard történetében?

- Ha Shakespeare III. Richárdja valóban örökérvényű és túlmutat az évszázadokon, számomra ez azt a gondolatot erősíti, hogy a mindenkori diktátorok születéséhez nélkülözhetetlen a környezet erkölcstelensége. Enélkül a táptalaj nélkül nem születhettek volna Hitlerek, Sztálinok. Shakespeare 500 év után azt sugallja, hogy ne legyenek illúzióink a mindenkori hatalom természetét illetően.

- Több kritika is kiemelte, hogy ez az előadás kivételes precizitással rajzolja fel Richárd lélektanát. Színészként meg lehet találni a drámatörténet egyik legvéresebb alakjának igazságát?

- Mielőtt ítélkeznénk Richárd fölött, nézzük meg a környezetét, nélkülük nem válhatott volna azzá, aki... Szerintem nem kell védeni egyetlen drámai hőst sem, hanem árnyaltan meg kell mutatni ok-okozat viszonyát.

- Korábban egy helyen azt nyilatkozta, könnyebben tud megformálni negatív alakokat. Mi lehet ennek az oka?

- A negatív figurák színészileg hálásabbak. Mert tele vannak traumákkal, sebekkel, belső konfliktusokkal. Egy negatív karakter több lehetőséget nyújt és izgalmasabb felismeréseket kínál.

- A próbafolyamat kapcsán elhangzott, hogy Martin Huba közel két héten keresztül kizárólag a szöveggel foglalkozott, a társulattal közösen a darab viszonyrendszerét, az alakok motivációit vizsgálta. Megkönnyítette, vagy épp ellenkezőleg, tovább nehezítette ez a szerepformálás feladatát?

- A III. Richárd viszonyrendszere első olvasatban kaotikusnak tűnik, ezért ez a néhány olvasópróba sokat segített az orientálódásban. Ha szlovák nyelvű rendezővel dolgozunk, megszokott dolog, hogy többet ülünk az asztalnál. Egyébként tapasztalatom szerint a szlovák színházakban nagyobb hangsúlyt fektetnek az elemző próbákra.

- A szövegközpontú elemzéshez hozzátartozik, hogy Martin Huba alapvetően a szlovák fordítás alapján dolgozott, miközben a színészek a magyar szöveget nézték. Hogyan sikerült megtalálni a közös hangot?

- Az egyik oldalon a színpad igazsága nyelvtelen. A másik oldalon tény, hogy Martin Hilský cseh fordítása sokkal tárgyilagosabb, mint Vas István míves költészete. Megpróbáltuk a kétféle szövegen keresztül megtalálni Shakespeare és a színpadi helyzetek igazságát.

- Hosszú idő után ismét beválogatták a Komáromi Jókai Színház előadását a POSzT-ra. Mit jelent az Ön számára egy ilyen meghívás?

- Megtisztelő. Nem hinném, hogy bármelyik előadás azzal a céllal készülne, hogy meghívást kapjon valamely fesztiválra. Mindamellett, ha jön egy ilyen felkérés, az mindenképpen fontos egy színház életében.

- Több ízben is kitüntették filmes alakításaiért, mint a legjobb férfiszínészt.  Van most kilátásban újabb filmszerep?

- Tán nagyképűség nélkül mondhatom, hogy az utóbbi években egyre többet forgatok. Csehországban és Szlovákiában is szép lehetőségeket kaptam. Az idei év számomra különösen fontos, egy régi vágyam vált valóra: magyar filmben magyarul dolgozhatok. Ugyan kis szerepben, de megmutatkozhatok Mundruczó Kornél készülő új filmjében. S nyáron Hajdú Szabolccsal forgatunk együtt. Rendkívül megtisztelő, hogy a magyar filmszakma új generációjának két kiemelkedő egyéniségével találkozhatok.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.