Színház

Molnár Ferenc Liliom - változatok 2009-re

2009.05.22. 17:34
Ajánlom
Többnyire a színház is elnézi neki azt a pofont, amit a színpadon Liliom ad a szegény Julikának. A pofont, melyet valójában Molnár Ferenc osztott ki első feleségének - aki ezek után, alig négy hónapos terhesen, vissza is menekült a szüleihez...


"Halottal szemben tapintatosnak kell lenni"

Liliommal azonosítani Molnár Ferencet bősz unokai jogon és pimaszul érdemes. Még akkor is, ha igaz... (Sárközi Mátyás: Liliom öt asszonya, Noran, 2008.) Pimasz volt ő maga is, Molnár, az írózseni. Nők által alig viselhető, nehezen szerethető, ivós, verekedős, depressziós ficsúr. (Talán ő lehetett az, aki ellen elindultak a múlt század eleji magyar kékharisnya mozgalmak...) De így talán jobban értjük a megbocsátást Liliommal, a külvárosi vagánnyal szemben. Többnyire a színház is elnézi neki azt a pofont, amit a színpadon Liliom ad a szegény Julikának. A pofont, melyet valójában Molnár Ferenc osztott ki első feleségének - aki ezek után, alig négy hónapos terhesen, vissza is menekült a szüleihez...

Ki volt a három közül az első feleség? Fedák Sári, Darvas Lili elődje?

Vészi Margit festő, író, haditudósító. Ady Endre Margitája. Vészi Józsefnek, a Budapesti Napló, a Pester Lloyd főszerkesztőjének lánya.  A Molnár néven született, későbbi Sárközi Márta édesanyja. A problémás természetű magyar író után Paolo Mantica, a Mussolini ellenes olasz báró felesége. Egy pillanatra Puccini plátói szerelme... 1909-ben, különválásuk után három évvel Molnár Ferenc hozzá írta a Liliomot. Megbocsátásért esdekelt benne álságos idillbe helyezve az élet valódi tragédiáit. Így született meg a pofozkodó kültelki vagány figurája, az édes pimasz. A megbocsátásért. Ezért lett olyan végtelenül szerethető, hogy megannyiszor látjuk, szinte zavarba jövünk tőle.

Mitől olyan édes ez? Mitől esik meg rajta minduntalan az ember szíve? Mitől értjük meg a szegény Julikát, aki egyszer meglátja, és többet nem tud szabadulni tőle... s az idős Muskátnét, aki női büszkeségének a romjait is feláldozza érte... Mitől, hogy már azt hisszük, vége az előadásnak, s egy feleslegesnek látszó utolsó felvonásban, fönn a mennyben Liliom megdicsőül a szégyenében.... És mitől olyan ez az egész történet, hogy Fritz Lang filmre álmodta 1934-ben, az ügyeletes szívtipróval, Charles Boyer-val a főszerepben... És hogy a mai színház sem képes lemondani róla... Újra és újra előveszi, s olyan szerethető Liliomokat formál belőle, mint Kaszás Attiláé a Vígszínházban, Széles Lászlóé a Bárkán... Hogy csak ebben az évadban legalább három kísérlet történt arra - Kaposvárott, Budaörsön és a Budapesti Kamarában - hogy végképp megszeressük, s magunkkal vigyük a szívünkbe zárva ezt hőslelkű a vagányt, aki a mennyországból tekinget ránk...

Vészi Margit nem bocsátott meg.

Inkább utazgat. Rómába, Párizsba, Berlinbe... Tárcákat, úti beszámolókat ír a Pester Lloydba, Az Estbe, a IV. Henriket, Max Reinhardt berlini rendezését méltatja a Nyugatban, tovább próbálkozik a festészettel... Majd váratlan fordulattal első világháborús haditudósítónak megy... Akár a volt férje. Később megjárja Amerikát is.... Élete vége felé pedig Spanyolországba költözik. Ott lesz öngyilkos. Egy szállodai szobában, 1961-ben... Molnár nehezen nyugodott bele, hogy nem kapja meg a várva várt megbocsátást. Liliomot eltemeti. Más lesz a hangnem. Ezután születnek meg a legendás "úri" darabok, amelyek beszántják a világ színpadjait. A testőr, az Úri divat, a Hattyú, a Játék a kastélyban, az Olympia... Sorban elveszegeti korának ünnepelt színésznőit, Fedák Sárit, Darvas Lilit... Molnár a nőlélek első számú szakértője lesz. Hódolat, rajongás veszi körül, imádják a műveit.

"Hozzám lép New Yorkban, Condé Nast úr estélyén D. F. úr, fiatal író, szerkesztő, aki folyóiratában főként a nőkérdéssel foglalkozik. Azt mondja:

- Kérem, ön szerint hány jele van annak, hogy egy asszony hűtlen a férjéhez?

Kínomban ezt válaszolom:

- Egymillió-négyszázhuszonhétezer-ötszázhatvanhárom.

Azt mondja:

- Nagyon kérem, írjon le ezek közül huszat a folyóiratom számára..."

(Forrás: Molnár  Ferenc: Toll - Szépirodalmi Könykiadó, 1987, 32 forint)

Milyen jó, hogy a mi emlékezetünkben ez a Molnár Ferenc, a női lelket ismerő, bölcs és szellemes maradt meg. Akiről Ady, a szerelmi vetélytárs hirdette, hogy nyolcvan író lakozik benne, s egynyolcvanad része is nyugtalanítóan ragyog. Mert akárhogy is, Molnárt szeretni kell. Akár a Liliomot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház fesztivál

Fesztivállal ünnepli 25. születésnapját a TÁP Színház

A szókimondó stílusáról és formabontó megoldásairól elhíresült független csapat régi és új előadásait két hónapon keresztül láthatják az érdeklődők a TÁP25 Fesztivál részeként.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.