Színház

Molnár Piroska a Hyppolit, a lakájban tér vissza a Kőszegi Várszínházba

2024.07.03. 13:35
Ajánlom
A Kőszegi Várszínház a nyári szezonban negyven különféle produkcióval várja a közönséget, és számos saját bemutatót tart együttműködésben más teátrumokkal. Július 11. és 21. között idén is megrendezik – a nyári évad félidejében – a Köz-Játék Fesztivált, amely több helyszínen zajlik majd: a nagyszínpadi előadások mellett lesznek gyerek- és zenei programok, kamaraszínházi darabok, kiállítások, szakmai konferenciák.

A Köz-Játék Fesztivált a Hyppolit, a lakáj bemutatójával nyitják, amelyet koprodukcióban hoznak létre a dunaújvárosi Bartók Színházzal, Őze Áron rendezésében. A főbb szerepekben Kálid Artúr, Göttinger Pál, Balázs Andrea, Molnár Piroska, Schneider Zoltán és Auksz Éva lesz látható. Az előadásban emléket állítanak Benedek Miklósnak, aki egykor csaknem 300 alkalommal játszotta Hyppolit szerepét a Játékszín 40 évvel ezelőtti, legendás produkciójában. A fesztiválon emellett még egy különleges ősbemutatóra is sor kerül a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal közösen: Baka István költő, író felnőtteknek szóló rémhistóriáját Én, a vámpír címmel Fábián Péter rendezi.

„A Kőszegi Várszínház az együttműködés híve. Most is kerestünk kőszínházi koprodukciós partnereket, hiszen akkor a költségek is megoszlanak, ráadásul így nem egynyári előadásokat hozunk létre, hanem olyanokat, amelyeket ősztől tovább vihet repertoárján az adott társszínházunk. Nem pazarolunk. A Hyppolit, a lakáj a dunaújvárosi színházzal közös, Örkény István remeke, a Kulcskeresők a Gózon Gyula Kamaraszínházzal, az Én, a vámpír rémhistória pedig a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal” – idézi a Kőszegi Várszínház közleménye Pócza Zoltánt, a teátrum igazgatóját, aki 28 éve vezeti az intézményt. Fontosnak tartja megemlíteni azt is: köszöni az óriási munkát a kollégáinak, köztük Gelencsér Ildikónak és Bakos Zoltánnak, valamit Trifusz Péter képzőművésznek, a Kőszegi Várszínház arculat- és plakáttervezőjének.

Hyppolit, a lakáj

A Hyppolit, a lakáj zenés vígjátékot július 11-én mutatják be Kőszegen, és összesen négy alkalommal játsszák. „Két éve rájöttünk arra, hogy van egy Hyppolitunk, aki már évek óta fellép nálunk nyaranta: Kálid Artúr. Így jött az ötlet. Aztán újságoltuk Molnár Piroskának, hogy készülünk a Hyppolitra. Piroska rögtön azt mondta:

Ki ne hagyjatok belőle! Szeretnék visszatérni a kedvenc városom színpadára.

Hosszú évekig nem volt kőszegi nyári színház Molnár Piroska nélkül. Végre újra velünk lesz” – tette hozzá Pócza Zoltán.

A dunaújvárosi Bartók Színházzal közös Hyppolit-produkció rendezője Őze Áron, aki sorozatban a harmadik alkalommal rendez Kőszegen. „Régóta szerettem volna ezt az igazi hungaricum-szerű magyar vígjátékot megrendezni. Álomszereposztást sikerült összehoznunk, ami kezdetben még valóban álom volt, most már valóság. Minden szerepet nagyszerű színészek játszanak. Molnár Piroska megkoronázza az előadást. A Játékszínben a negyven évvel ezelőtti legendás előadásban ő volt Schneiderné. Itt átvariáltuk számára a Makáts főtanácsos szerepét, úgyhogy Makáts Aladárné főtanácsosasszonyként jelenik meg, és még kisebb átalakítások estek a szövegen” – mesélte. Kitért arra is, megidézik a korábbi legendás és fogalommá vált Hyppolit-produkciókat, a filmet és a színházit. „Benedek Miklós hangját is halljuk majd, aki annak idején több százszor alakította a címszerepet a Játékszínben. Emléket állítunk neki az előadásban. Ősztől pedig felkerül a dunaújvárosi színház repertoárjára a produkció” – árulta el.

438164156_122142661880214108_3909293927480617110_n-102658.jpg

Molnár Piroska a Hyppolit, a lakáj olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Molnár Piroska tizenhéz nyáron át játszott a Kőszegi Várszínházban. „Kőszeg – csodahely. Hollósi Frigyessel, Frici barátommal hazajártunk oda. Hiányzik az életemből ő, ahogyan sajnos sokan mások is. Olyan jó, hogy Pócza Zoltánék létrehozták a Hollósi-díjat, s hogy ma is kapható a színház büféjében a Hollósi-kávé, a hosszú kávé hideg tejjel, két cukorral, ahogyan Frici fogyasztotta. Halála után jó néhány évig nem szerepeltem kőszegi produkcióban, jólesik a visszatérés, ráadásul éppen a Hyppolittal. A Játékszínbeli ősbemutatón Schneidernét játszottam. Kőszegen Makáts főtanácsosné leszek, a fiamat Makáts Csabát Schneider Zoltán alakítja, a tavalyi Hollósi Frigyes-díjas. Minden mindennel összeér” – mondta a Nemzet Színésze.

Vajda Katalin és Vajda Anikó negyven évvel ezelőtt írták színpadra a Hyppolitot. „Csaknem háromszáz alkalommal ment a Játékszínben. Ritka, hogy egy legendából dupla legenda szülessen: a kultikus film után lett egy kultikus színházi előadás is. Nagyon kellettek hozzá a színészek.

Ígéretes a kőszegi produkció is, hiszen újra összeállt egy nagyszerű csapat

– fogalmazott Vajda Katalin.

A Hyppolithoz kapcsolódóan két könyvbemutatót is tartanak: Molnár Piroska a Kvittek vagyunk és Vajda Katalin a Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című kötetét dedikálja július 13-án a kőszegi várban. Július 14-én Őze Áron tart egy kulturális emléksétát a kőszegi vártól indulva: édesapja, Őze Lajos negyve évvel ezelőtt forgatta Kőszegen a Hány az óra, Vekker úr? című filmet. „Apu nagyon szerette Kőszeget. Ahányszor a városban járok, mindig megemlékezem róla. Kőszegiek állítanak meg és mesélnek a Bacsó-film forgatásáról” – jegyezte meg Őze Áron.

Én, a vámpír

Július 15-én mutatja be a Kőszegi Várszínház a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal közösen, a szekszárdi Magyarországi Német Színházzal együttműködésben Baka István költő, író felnőtteknek szóló rémhistóriáját, az Én, a vámpírt. A produkció A kisfiú és a vámpírok című kisregény alapján készült, Fábián Péter írta színpadra Baka művét, ő is rendezi.

enavampir-132829.jpg

A Kőszegi Várszínház Én, a vámpír című előadása (Fotó/Forrás: Kőszegi Várszínház)

„Szekszárdon születtem, földije vagyok Baka Istvánnak. Rajongásom iránta elég korán jött, a róla elnevezett versmondóversenyen kezdtem verset mondani, aztán pódiumestet is rendeztem a verseiből. A kisfiú és a vámpírok című kisregénye egy kisiklott, félresikerült rendszerváltás története, másfelől izgalmasan lehet használni a vámpír toposzt, ami az iróniáját és humorát is tudja adni az előadásnak. Baka zseniális találmánya, hogy a történet egyben kicsit sci-fi is, ugyanis a jövőben játszódik, de olyan, mintha a múltban lennénk, mert az általa elképzelt jövőben visszafelé fejlődik a fiktív sárdi városállam.

A nyolcvanas évek második felében írta a művét, igazából egy rendszerváltás bukását vetíti előre benne

– árulta el Fábián Péter.

A Kőszegi Várszínház nyári rendezvénysorozata két és fél hónapig tart, ezen belül az immár hagyományos, tíznapos Köz-Játék Fesztivál július 11-én kezdődik. A következő hetekben – mások mellett – fellép még Grecsó Krisztián, Epres Attila, Györgyi Anna, Kamarás Iván, Nagy-Kálózy Eszter, Pálos Hanna, Rudolf Péter, Sajgál Erika, Szulák Andrea, Vizi Dávid.

A Kőszegi Várszínház idei szlogenje a Hyppolit, a lakáj előadására utal: „Ugye minden körülmények között itt lesznek?”

További részletek a Kőszegi Várszínház oldalán.

Fejléckép: A Hyppolit, a lakáj című előadás alkotói (Fotó/Forrás: Kőszegi Várszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Színház interjú

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Színház hír

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.