Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

Művészi szabadság
2020.03.30. 14:40
Ajánlom
A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

Legendásan fegyelmezett, tudom színháziaktól.

Azt mondja?

Pogány Judit mesélte, hogy ön mindent pontosan megtervez előre, egy percet sem késik soha.

Jelenleg csak a lakásom különböző pontjairól tudnék elkésni. De tréfán túl: manapság leginkább azzal foglalkozom, hogy jó erősen rugdosom belül a színésznőt, ne szunnyadjon, ne dőljön hátra. Minden egyes nap megmozgatom magamban a színházat.

Játszik fejben?

Valami olyasmi. Hajnalonként már fenn vagyok, még csak szűrt fények vannak, résnyire nyitva a szemem, és mondani kezdem magamban valamely szerepemet a hosszabbak közül. Jólesik a fejemnek, a lelkemnek a játék. Közben arra is gondolok, a színésznek mégiscsak ép ésszel és ép lélekkel kell készen állnia, ha a függöny újra fölmegy, hiszen egyszer biztosan vége lesz ennek az egésznek, a közönség jönni fog, nekünk meg ott kell folytatnunk, ahol abbahagytuk.

Nálam az önfegyelem a saját terápiám. A szövetségesem. Átlendít a nehézségeken.

Segít ezekben a napokban is?

Persze. Most még felelősebbek vagyunk a magunk életéért, s még felelősebbek a másikért is. Ez kötelességünk. Egyébként Gábor Miklós fogalmazta meg egyszer a fegyelmezettség színházi lényegét. Nyári szabadtéri előadást próbáltunk, és valaki a társulatból rettentően komisz volt, fékezhetetlen, ami Gábor Miklósnak kicsit sem tetszett. Kértük, bocsásson meg a kollégának, az illető csupán óvatlan volt, mire Gábor Miklós felcsattant: „Emberek, de hát a színház katonaság!” Betartom a szabályokat, komolyan veszem a veszélyt, nem járok ki sehova. Néha lemegyek a társasház udvarára levegőzni, vagy kiülök az erkélyre. Van egy csodálatos házvezetőnőm, egy emelettel alattam lakik az édesanyjával, mindketten jóval fiatalabbak nálam, és mindent elintéznek nekem, mindennel ellátnak. Elfoglalom magam. Nem félek, nincs is időm félni. Egyik nap valaki a drága Hegedűs Géza bácsit, a zseniális irodalomtörténészt idézte a Facebookon: „Hölgyeim és uraim, a halálfélelmet is meg lehet unni.” Ő tapasztalatból beszélt, haláltáborból szabadult 1945 májusában. Tanított minket a főiskolán, imádtuk őt, egy életre feltöltötte a fejünket kultúrtörténettel, ma is hallom azt az édesen raccsoló hangját.

_E_L6648_GEx-101716.jpg

Molnár Piroska (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Mit gondol, rá lehet unni az online életre is?

Biztosan. Kétségtelen, jelenleg mindenki otthon ül, és a technológia jelenti számunkra az ablakot a világ felé. Én rákapcsolódok a YouTube-ra, épp Hitchcock-sorozatot nézek, úgy látszik, nem elég nekem a borzongató valóságunk. Online létre rendezkedtem be magam is.

Viszont a színházak nem köthetnek ki végleg az online térben, akkor megszűnnek színháznak lenni.

A színház élő kapcsolatokat jelent, nem virtuális üzeneteket. Rendszeresen beszélek telefonon a tanítványaimmal, a fiatalok megőrülnek színház nélkül, megértem őket, az ő korukban én is megbolondultam távol a színpadtól. Próbálom tartani bennük a lelket, hogy zárt ajtók mögött is meg kell maradnunk nyitottnak. Ugyanakkor ez nagyon komoly lelki és szellemi erőpróba is. A színészek felolvasnak, videókat készítenek, posztolnak a Facebookon, csakhogy a kényszerszünet hosszan fog tartani, ez egy mentális maraton, óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal, belső tartalékainkkal. És mivel senki sem látja a végét, itt csak egymást ösztönözhetjük, hogy előbb-utóbb véget ér.

Pár napja beszélgettem Udvaros Dorottyával, aki azt mondta, elég nehezen éli meg, hogy a napi rutinja felborult, egy hosszú és ismeretlen időzónába került, és ebben a szürreális helyzetben megbillent az egyensúlya.

Ez a színész biológiája…

Hogy érti?

Vélhetően másoknak sem egyszerű, hogy a világban az eligazodási pontok hirtelen megszűntek. De a színész talán még speciálisabb helyzetben van. A szervezetünk is a színházra állt rá, a délelőtti próbákra, a délutáni esetleges pihenésekre, más munkákra, az este 7 és 10 óra közötti teljes odaadásra. Mindent a színházi folyamatokhoz igazítunk, az evést, a mozgást, bármit, én még a gyógyszerszedést is, vagy azt, hogy mikor csöppentek a szemembe a glaukómámra.

Nálunk a színészet az maga az életritmus.

Ez borult föl, csak mennek a percek, lüktetnek, és a színésznek – noha ezzel más is így lehet – vigyáznia kell, nehogy belekerüljön egy sodrásba, mert őrá kiváltképp szükség lesz, amikor a világ visszatalál oda, hogy újból élettel teljen meg. Vágyni fognak az emberek az élő együttlétekre, és ehhez rögtön ott leszünk nekik mi, színészek. Alig várom, hogy kinyissanak a színházak, hogy csatasorba állhassak.

_E_L4287_kicsi-101715.jpg

Jordán Tamás és Molnár Piroska a Rózsavölgyi Szalon Kései Találkozás című előadásában (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Van egy esti rítusa, nem titok, beszélt róla korábban. Minden előadás után körbetelefonálják egymást hárman Pogány Judittal és Csomós Marival. Most sem hagynak ki napokat?

Nem. Sőt, napjában többször is felhívjuk egymást. Bizakodunk, hogy majd felenged a világ, hamarosan el fog múlni ez az időszak is, és talán fontosabb tudással jövünk ki belőle, hogyan figyeljünk okosabban magunkra és a környezetünkre, s elfelejtünk minden rosszat.

Jól vannak ők is?

Szerencsére igen. Nekik is hiányzik a színház. Nekem is mindenki, a büfés, a portás, a színészek, az ügyelő, a nézők. Ami igazán megható számomra, hogy folyamatosan hívnak kollégák, olyanok is, akikkel nincs rendszeres kapcsolatom, és kérdezik, „Piroska, nincs-e szükséged valamire”. Nem tudok mindenkit felsorolni, de a napokban beszéltem Alföldi Robival, Feke Palival, Csonka Bandival, Nacsa Olivérrel. Ez a közös lelki megroppanás szinte felemelteti az emberrel a telefont, hogy rákérdezzen a másikra. A művésztársadalom most összetart, és ez nagyon jó. Hitet és erőt adunk egymásnak. A vírus nélküli életünkben is jó lenne az együttműködés. A szeretetet írjuk föl receptre. Lőjük föl a felhőbe a vényt, és ezt váltsuk ki a jövőben.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Molnár Piroska (fotó: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.
Színház hír

Tompa Gábor marad az Európai Színházi Unió elnöke

Bár a járványhelyzet miatt az idén 30 éves Európai Színházi Unió második közgyűlése online térbe kényszerült, az UTE tagszínházai egyhangúlag szavazták meg Tompa Gábort az elnöki posztra.
Színház hír

SZFE-blokád: A rendőrség szerint nem jelent rendbontást az egyetemfoglalás

A Narancs kérdésére küldtek választ a kékek, amelyben azt írják, nem veszélyezteti a közbiztonságot és a közrendet az egyetemfoglalás, ezért nem is kell, hogy fellépjenek a diákokkal szemben.
Színház hír

Kihirdették az idei Tony-díj jelöltjeit

Tizenöt jelöléssel várja az idei Tony-díjátadót az Alanis Morissette kanadai-amerikai énekesnő azonos című sikeralbumából készített musical, a Jagged Little Pill, de nem panaszkodhat a Moulin Rouge sem a maga tizennégy jelölésével.
Színház interjú

Szellemes és hátborzongató – interjú Pass Andreával

Pass Andrea A Jelentéktelen után újra Gogolhoz fordult inspirációért, ám ezúttal nem egy köpönyeg alá férkőzik be a Pétervári Fagy, hanem a ma színházában találjuk magunkat, ahová egy revizor, a kormánybiztos érkezik és reformokat követel. Az író-rendező a Nyakunkon a revizor munkafolyamatáról, karanténról, színházról és az emberekben lakozó frusztrációkról mesélt.