Színház

Molnár Piroska Goebbels egykori titkárnőjeként lép színpadra

2020.01.30. 09:20
Ajánlom
Brunhilde Pomsel, Goebbels egykori titkárnőjének visszaemlékezései alapján készül az Orlai Produkciós Iroda legújabb bemutatója a Hatszín Teátrumban, Máté Gábor rendezésében.

Brunhilde Pomsel gyors- és gépíró titkárnőként dolgozott Joseph Goebbels náci propagandaminiszternek. 1933-ban lépett be a Nemzetiszocialista Pártba. Nem elvi meggyőződésből, kizárólag a karrierje érdekében. A deportálásokból semmit sem látott. Nem tudott a koncentrációs tárborokról. Arról sem, hogy a Propagandaminisztérium meghamisítja a híreket. Goebbels szövegeit gépelte ugyan, de érteni nem értette. „Jelentéktelen kis pontnak” látta magát, aki, ha akart volna, akkor sem tudott volna szembeszállni a hatalommal. 

Nem érzi magát bűnösnek.

Az előadás szövegkönyve Brunhilde Pomsel Goebbels titkárnője voltam című könyve alapján készült. Máté Gábor rendezésének főszerepében Molnár Piroska látható, a bemutatót február 1-jén tartják a Hatszín Teátrumban.

A mű alapján Egy német sors címmel 2016-ban dokumentumfilmet forgattak, amelyben a felvétel idején 103 éves Pomsel emlékszik vissza. Harminc órányi anyagból vágták össze, szerepelnek benne archív felvételek és régi propagandafilmek is. A film arra kényszeríti nézőit, hogy feltegyék maguknak a kérdést: ők mit tettek volna a helyében? Feláldoznák minden erkölcsi elvüket a karrierjük érdekében?

Brunhilde Pomsel 2017 január végén hunyt el, 106 esztendős korában Münchenben. Évtizedeken át a német közmédiában dolgozott titkárnőként.

A Hatszín Teátrumban látható előadás szövegkönyve Győri László fordításának felhasználásával készült, Zöldi Gergely munkája. A dramaturg Török Tamara, a díszletet Czigler Balázs, a jelmezt Tóth Hajnalka jegyzi. A produkció a bemutatót követően február 2-án, 3-án, 5-én és 27-én 19.00 órakor, míg február 9-én 15.00 órakor látható a Hatszín Teátrumban.

Fejléckép: Molnár Piroska (fotó: Tokodi Gábor / Orlai Produkciós Iroda)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Hogyan pályázzunk? – Gyakorlati színházi képzést indít a Manna

A nyolc alkalmas képzés célja, hogy az előadó-művészeti területen működő menedzserek, művészek, alkotók közelebb kerüljenek a szervezési, pályázati és adminisztratív feladatokhoz, amelyek szerves részét képezik az előadások létrehozásának.
Színház hír

Testi vágyak és lelki kötődések a Pinceszínházban

A pillanatnyi testi vonzódást és a több évtizedre szóló lelki kötődés a témája a Pinceszínház két tavaszi bemutatójának.
Színház hír

Jordán Tamás a Nemzet Színésze

Kedden délután közel egy órás tanácskozás után hozták meg döntésüket a Nemzet Színészei: Andorai Péter helyére Jordán Tamás választották meg.
Színház hír

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.
Színház interjú

„Ha Csukás-mesét olvasunk, újra gyerekké válunk”

Zsurzs Kati 2014-ben állította színpadra Gombóc Artúr történetét a Játékszínben. A színpadi változatot maga a szerző, Csukás István készítette el, aki többször találkozott az alkotókkal is. Zsurzs Kati emlékezett vissza a 83 éves korában elhunyt nagy mesemondóra.