Színház

Molnár Piroska lesz a POSZT díszvendége

2019.06.03. 12:30
Ajánlom
A június 6-án induló színházi találkozón a versenyprogram mellett fesztiválelőadásokkal, szakmai beszélgetésekkel és közönségtalálkozókkal várják az érdeklődőket.

Idén június 6. és 15. között rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót, amelynek versenyprogramján 14 produkciót láthat a közönség Gulyás Gábor esztéta és Zalán Tibor író, dramaturg válogatásában. A versenyelőadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a Színház téren minden nap jelentkező közönségtalálkozókon az előadások alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A versennyel párhuzamosan zajló fesztivál programkavalkádja ismét Pécs belvárosában kap helyet, emellett

városszerte kiállításokkal, koncertekkel és könyvbemutatókkal készülnek a szervezők.

34862757_1679645105438374_3460156684519866368_o-100355.jpg

POSZT (Fotó/Forrás: Hegyi Júlia Lily & Zsófia Hajdú / POSZT)

A Művészetek és Irodalom Házában a Nyílt Fórum legjobbjaival találkozhatnak az érdeklődők. A Színházi Dramaturgok Céhe egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a döntőbe kerültek drámája először a POSZT-on tekinthető meg szcenírozott formában, felolvasószínházi előadásként.

A POSZT alatt a Zsolnay Negyedben megtekinthető Munkácsy Mihály-kiállításon a színházi szakma ismert művészei és alkotói tartanak személyes tárlatvezetést a POSZT alatt az érdeklődőknek.

A fesztiválkavalkádot utca- és táncszínházi előadások és performanszok színesítik a belvárosban. A virtuális, a POSZT alatt folyamatosan megtekinthető virtuális plakátkiállítás több mint 400 plakátjával, és így a színházi évad teljes keresztmetszetével várja az érdeklődőket.

34861459_1679649692104582_6969589670560661504_o-100354.jpg

Plakátkiállítás a POSZT-on (Fotó/Forrás: Hegyi Júlia Lily & Zsófia Hajdú / POSZT)

A versenyt a POSZT ünnepélyes díjátadó gálája zárja június 15-én, ahol tizennégy kategóriában adnak át díjakat a különdíjak mellett. Idén a Magyar Művészeti Akadémia díjanként 300 ezer forint pénzjutalomnak megfelelő összeget helyezett a mindenki számára nyitott díjalapba.

A szakmai zsűriben helyet foglal: Bodor Johanna koreográfus, D. Magyar Imre kritikus, Forgács Péter rendező, Horesnyi Balázs tervező, Lőkös Ildikó dramaturg, Philippe Macasdar, a genfi Théatre Saint-Gervais igazgatója, Németh Ákos író, Szorcsik Kriszta színésznő és Venczel Valentin színész. A színész zsűri tagjai: Felföldi Anikó, Kiss József és Orth Péter. A közönségzsűribe a pécsi lakosok e-mailben jelentkezhettek, akik közül három főt sorsoltak ki.

A fesztivál idei díszvendége a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska lesz, aki ingyenesen látogatható önálló esttel jelentkezik az esemény idején.

A június 12-én este 8 órakor látható Emberi hang című előadásra az emberihang@poszt.hu címen kell regisztrálni.

Molnár Piroska dalban mondja el

Kapcsolódó

Molnár Piroska dalban mondja el

Molnár Piroska gazdag életpályája nemcsak jelentős prózai alakításokat tartalmaz, hanem emlékezetes zenés szerepek sorát is. Ezek dalaiból hallhatunk egy csokorra valót a Rózsavölgyi Szalonban október 6-tól látható színházi esten.

Időközben már a 20. POSZT versenyprogramjának válogatása is megkezdődött, a két válogató: Dér András filmrendező, operatőr és Uray Péter koreográfus.

A POSZT Fesztivál programja a találkozó kezdetéig folyamatosan bővül, a legfrissebb programbontás itt érhető el.

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

Kapcsolódó

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Színház

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt.
Klasszikus

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.
Klasszikus

Díjat nyert a Fesztivál Akadémia imázsfilmje

Szabó Stein Imre és Géczy Dávid látványos imázsfilmje a Lovie Awards díjkiosztóján nyert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt.
Színház magazin

Egy beugrás története

Színházi szokás, hogy az előadás szereplői kezdés előtt egy órával érkeznek. Van ki ráérősebb, van ki sietősebb. Mindenkinek megvan a maga rituáléja.
Színház interjú

„Nem akarjuk zsebre dugott kézzel szemlélni a világ folyását” - Interjú Kovács D. Dániellel

Négy fiatal rendező, Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Pass Andrea és Szenteczki Zita összefogásával új alternatív társulat alakult, a NARRATÍVA. Bemutatkozó előadásukat, a Kurázsi és gyerekeit Kovács D. Dániel rendezi a felújított Radnóti Tesla Laborban.
Színház hír

Radnóti Zsuzsát díjazta a Fidelio példamutató kezdeményezéséért

A Fidelio szerkesztőségének felterjesztése alapján az Art is Business Díj kuratóriuma Radnóti Zsuzsa dramaturgnak ítélte oda a Fidelio "Művészek a művészekért" különdíjat a Kortárs Magyar Dráma-díj megalapításáért.
Színház premier

Gergye Krisztián ADHD-és gyerekekről szóló előadást rendez a B32-ben

Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka; egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú; és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő a főszereplői a Mit tennél, ha meghalnék? c. drámának, a szereplők: Horváth Lili, Varga Ádám Simkó Katalin.