Színház

Molnár Piroska lesz a POSZT díszvendége

2019.06.03. 12:30
Ajánlom
A június 6-án induló színházi találkozón a versenyprogram mellett fesztiválelőadásokkal, szakmai beszélgetésekkel és közönségtalálkozókkal várják az érdeklődőket.

Idén június 6. és 15. között rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót, amelynek versenyprogramján 14 produkciót láthat a közönség Gulyás Gábor esztéta és Zalán Tibor író, dramaturg válogatásában. A versenyelőadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a Színház téren minden nap jelentkező közönségtalálkozókon az előadások alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A versennyel párhuzamosan zajló fesztivál programkavalkádja ismét Pécs belvárosában kap helyet, emellett

városszerte kiállításokkal, koncertekkel és könyvbemutatókkal készülnek a szervezők.

34862757_1679645105438374_3460156684519866368_o-100355.jpg

POSZT (Fotó/Forrás: Hegyi Júlia Lily & Zsófia Hajdú / POSZT)

A Művészetek és Irodalom Házában a Nyílt Fórum legjobbjaival találkozhatnak az érdeklődők. A Színházi Dramaturgok Céhe egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a döntőbe kerültek drámája először a POSZT-on tekinthető meg szcenírozott formában, felolvasószínházi előadásként.

A POSZT alatt a Zsolnay Negyedben megtekinthető Munkácsy Mihály-kiállításon a színházi szakma ismert művészei és alkotói tartanak személyes tárlatvezetést a POSZT alatt az érdeklődőknek.

A fesztiválkavalkádot utca- és táncszínházi előadások és performanszok színesítik a belvárosban. A virtuális, a POSZT alatt folyamatosan megtekinthető virtuális plakátkiállítás több mint 400 plakátjával, és így a színházi évad teljes keresztmetszetével várja az érdeklődőket.

34861459_1679649692104582_6969589670560661504_o-100354.jpg

Plakátkiállítás a POSZT-on (Fotó/Forrás: Hegyi Júlia Lily & Zsófia Hajdú / POSZT)

A versenyt a POSZT ünnepélyes díjátadó gálája zárja június 15-én, ahol tizennégy kategóriában adnak át díjakat a különdíjak mellett. Idén a Magyar Művészeti Akadémia díjanként 300 ezer forint pénzjutalomnak megfelelő összeget helyezett a mindenki számára nyitott díjalapba.

A szakmai zsűriben helyet foglal: Bodor Johanna koreográfus, D. Magyar Imre kritikus, Forgács Péter rendező, Horesnyi Balázs tervező, Lőkös Ildikó dramaturg, Philippe Macasdar, a genfi Théatre Saint-Gervais igazgatója, Németh Ákos író, Szorcsik Kriszta színésznő és Venczel Valentin színész. A színész zsűri tagjai: Felföldi Anikó, Kiss József és Orth Péter. A közönségzsűribe a pécsi lakosok e-mailben jelentkezhettek, akik közül három főt sorsoltak ki.

A fesztivál idei díszvendége a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska lesz, aki ingyenesen látogatható önálló esttel jelentkezik az esemény idején.

A június 12-én este 8 órakor látható Emberi hang című előadásra az emberihang@poszt.hu címen kell regisztrálni.

Molnár Piroska dalban mondja el

Kapcsolódó

Molnár Piroska dalban mondja el

Molnár Piroska gazdag életpályája nemcsak jelentős prózai alakításokat tartalmaz, hanem emlékezetes zenés szerepek sorát is. Ezek dalaiból hallhatunk egy csokorra valót a Rózsavölgyi Szalonban október 6-tól látható színházi esten.

Időközben már a 20. POSZT versenyprogramjának válogatása is megkezdődött, a két válogató: Dér András filmrendező, operatőr és Uray Péter koreográfus.

A POSZT Fesztivál programja a találkozó kezdetéig folyamatosan bővül, a legfrissebb programbontás itt érhető el.

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

Kapcsolódó

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Könyv

Online várja a vásárlókat az ország egyik legnagyobb könyvesbolthálózata

Habár a Líra könyvesboltok ideiglenesen bezártak, a weboldal segít abban, hogy senki se maradjon könyvek nélkül a karantén alatt. A Líra Könyv Zrt. sajtóközleménye.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Plusz

 „Nem koncertet adunk, hanem együtt játsszuk azt a közönséggel” – Interjú Beck Zolival

Az idén húszéves 30Y nem pont úgy képzelte a 2020-as évet, ahogy az eddig alakult, ám ezzel együtt – és ettől függetlenül – azért beszélgettünk egyet Beck Zolival arról, hogy mitől is volt annyira fontos az együttzenéléssel töltött két évtized.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház ajánló

Ősbemutató és vastaps

Óriási sikert könyvelhet el ismét a Vörösmarty Színház: március 7-én a Nagyszínházban megtartották a Trianon ősbemutatóját, amit vastapssal ünnepelt a közönség. Sárosi István drámája diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával készült.
Színház ajánló

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 
Színház hír

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Színház hír

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.