Színház

Monodrámákat és stúdiószínházi előadásokat díjaztak Tatabányán

2022.03.29. 18:05
Ajánlom
Öt napon át versengtek a színházak legjobb mono- és stúdiódrámái a tatabányai Jászai Mari Színházban. A március 23. és 27. köztt zajló MOST FESZT alatt tíz előadást, öt monodrámát és öt stúdiószínházi produkciót láthatott a fesztiválközönség, és ezeket a darabokat mérlegelte a szakmai zsűri is.

A stúdiószínházi előadások között a Heilbronni Katica (Stúdió K Színház), a Minden negyedik (Manna Produkció), az Elem (Ördögkatlan Fesztivál és a Szkéné Színház), a Roletti avagy Jakab és János legendás barátsága (TÁP Színház – Füge Produkció) és a Törvényen belül (Narratíva Kollektíva) című produkciók szerepeltek a kínálatban. A monodrámáknál az Én, Iphigénia (Manna Produkció), az Alszanak a halak? (Móricz Zsigmond Színház), a Fekete-fehér (Ördögkatlan Fesztivál), az Élet-ritmusra (Szegedi Nemzeti Színház) és a Pornó (Weöres Sándor Színház) című előadások kerültek színre.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2022 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethették meg magukat, a darabokról ezúttal Köllő Kata színikritikus, Töreky Zsuzsa színművész és Guelmino Sándor rendező, dramaturg formált véleményt.

Fekete-feher_FOTO_RaczGabriella-175841.jpg

Göttinger Pál a Fekete-fehér című előadásban (Fotó/Forrás: Rácz Gabriella / Jászai Mari Színház)

A MOST FESZT 2022-n a szakmai ítészek a legjobb monodrámának Légrádi Gergely Fekete-fehér című darabját találták, mely Stefan Zweig Sakknovellája alapján készült. Az Ördögkatlan Fesztivál előadásában Göttinger Pált láthatta a közönség, a darabot Ujj Mészáros Károly rendezte.

A MOST legjobb stúdiószínházi produkciójának címét a Narratíva Kollektíva nyerte, Galgóczi Erzsébet Törvényen belül című drámájával, melyet Szenteczki Zita rendezett. Ehhez a színműhöz kapcsolódik a legjobb alakítás díja is, amelyet a Galgóczi-darabban nyújtott teljesítményéért Hajduk Károly vehetett át.

Torvenyenbelul_FOTO_JuhaszEva-175811.jpg

A Törvényen belül című előadás jelenete (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Jászai Mari Színház)

A fesztivál közönségdíját az Ördögkatlan Fesztivál és a Szkéné Színház közös bemutatója, Háy János Elem című darabjának színrevitele nyerte el, amelyet Bérczes László rendezett Kerekes Éva, Mucsi Zoltán és Rozs Tamás előadásában.

Fejléckép: Mucsi Zoltán és Kerekes Éva az Elem című előadásban (fotó: Mészáros Csaba / Jászai Mari Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.
Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.