Színház

Monodrámákat és stúdiószínházi előadásokat díjaztak Tatabányán

2022.03.29. 18:05
Ajánlom
Öt napon át versengtek a színházak legjobb mono- és stúdiódrámái a tatabányai Jászai Mari Színházban. A március 23. és 27. köztt zajló MOST FESZT alatt tíz előadást, öt monodrámát és öt stúdiószínházi produkciót láthatott a fesztiválközönség, és ezeket a darabokat mérlegelte a szakmai zsűri is.

A stúdiószínházi előadások között a Heilbronni Katica (Stúdió K Színház), a Minden negyedik (Manna Produkció), az Elem (Ördögkatlan Fesztivál és a Szkéné Színház), a Roletti avagy Jakab és János legendás barátsága (TÁP Színház – Füge Produkció) és a Törvényen belül (Narratíva Kollektíva) című produkciók szerepeltek a kínálatban. A monodrámáknál az Én, Iphigénia (Manna Produkció), az Alszanak a halak? (Móricz Zsigmond Színház), a Fekete-fehér (Ördögkatlan Fesztivál), az Élet-ritmusra (Szegedi Nemzeti Színház) és a Pornó (Weöres Sándor Színház) című előadások kerültek színre.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2022 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethették meg magukat, a darabokról ezúttal Köllő Kata színikritikus, Töreky Zsuzsa színművész és Guelmino Sándor rendező, dramaturg formált véleményt.

Fekete-feher_FOTO_RaczGabriella-175841.jpg

Göttinger Pál a Fekete-fehér című előadásban (Fotó/Forrás: Rácz Gabriella / Jászai Mari Színház)

A MOST FESZT 2022-n a szakmai ítészek a legjobb monodrámának Légrádi Gergely Fekete-fehér című darabját találták, mely Stefan Zweig Sakknovellája alapján készült. Az Ördögkatlan Fesztivál előadásában Göttinger Pált láthatta a közönség, a darabot Ujj Mészáros Károly rendezte.

A MOST legjobb stúdiószínházi produkciójának címét a Narratíva Kollektíva nyerte, Galgóczi Erzsébet Törvényen belül című drámájával, melyet Szenteczki Zita rendezett. Ehhez a színműhöz kapcsolódik a legjobb alakítás díja is, amelyet a Galgóczi-darabban nyújtott teljesítményéért Hajduk Károly vehetett át.

Torvenyenbelul_FOTO_JuhaszEva-175811.jpg

A Törvényen belül című előadás jelenete (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Jászai Mari Színház)

A fesztivál közönségdíját az Ördögkatlan Fesztivál és a Szkéné Színház közös bemutatója, Háy János Elem című darabjának színrevitele nyerte el, amelyet Bérczes László rendezett Kerekes Éva, Mucsi Zoltán és Rozs Tamás előadásában.

Fejléckép: Mucsi Zoltán és Kerekes Éva az Elem című előadásban (fotó: Mészáros Csaba / Jászai Mari Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.