Színház

Monori Lili bemutatójával beköszön, majd tavasz végén talán el is köszön a Proton Színház

2023.02.20. 14:45
Ajánlom
Február 22-én a FILC – Fischer Iván Lakásszínházban tartja ez évi bemutatóját a Proton Színház 10 perc vers címmel. A független társulat a jelenlegi financiális helyzetben május végéig látja biztosítottnak a működését.

„Történelem és mindennapok, objektív és szubjektív, nagytotál és szuperközeli, színház és versek... és Monori Lili. A Proton Színház új bemutatója egy utazás, időben, térben, múltban, jelenben, Monori Lilivel, Monori Liliről. Minden változik. Minden ugyanaz” – olvashatók az előadás színlapján Monori Lili mondatai. Az est során elhangzik Rakovszky Zsuzsa és Ady Endre egy-egy verse. A koncepcióért Büki Dóra felel. Monori Lili monodrámája – a helyszín hagyományaihoz híven – vacsorával egybekötve nézhető meg.

10percvers-150343.jpg

Az előadáshoz készült montázs (Fotó/Forrás: Proton Színház)

A téli leállás után tavasszal újra működni fog a Proton Színház, azonban tekintve a pályázati kiírásokat, elmondásuk szerint kevés az esély arra, hogy folytatni tudják. A minősítéssel nem rendelkező, Budapest fővárosi székhelyű színház- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek számára határidő után kiírt működési pályázat keretösszege ugyanis idén 41% százalékkal kevesebb, mint tavaly – mutatott rá a társulat a bizonytalanság hátterére, hozzátéve: már a tavalyi összeg is egy folyamatosan csökkenő tendencia eredménye.

A Proton Színház egyelőre május végéig látja biztosítottnak a működését. A februári bemutatón kívül, melyet tavasszal is műsoron szeretnének tartani, április 25-én, 26-án és 27-én a Mundruczó Kornél által rendezett Látszatélet lesz még látható a Trafóban. A 100. jubileumi előadásra, amely a jelenlegi állás szerint egyben az utolsó előadás is, pontosan hét évvel a 2016. április 27-i bemutató után kerül sor.

Fejléckép: Monori Lili a Rossz versek című filmben (fotó / forrás: Reisz Gábor)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.
Színház ajánló

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház ajánló

Színes nemzetközi programmal ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolcon a 2023-as esztendőt a kultúra évének szánják, ugyanis a város több kulturális intézménye is idén jubilál: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar 60, a Miskolci Nemzeti Színház pedig 200 éves.
Színház interjú

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.