Színház

„Most egymásra is vigyáznunk kell” – Meghirdette új évadát a Rózsavölgyi Szalon

2023.07.10. 09:55
Ajánlom
Augusztus 23-án rögtön egy premierrel indul a Rózsavölgyi Szalon új évada. Az állami támogatások hiánya miatt nehéz helyzetbe került színház mecénásklubot hoz létre a további színvonalas működés érdekében.

A Rózsavölgyi Szalonnak a korábbi években sikerült bizonyos pályázati forrásokhoz jutnia, amelyekből részben finanszírozhatták előadásaik létrehozását. Most egyáltalán nincs ilyen forrásuk, az úgynevezett többlettámogatási pályázatokon ugyanis nem jutottak támogatáshoz – közölte a teátrum. „Megrendített minket ez. De azt tudjuk és érezzük, hogy a valódi teljesítmény, a valódi eredmények számítanak a közönségünknek. Sajnos mi is kénytelen vagyunk jegyárat emelni – követve az inflációt – más kulturális intézményekhez hasonlóan” – idézte közleményük Zimányi Zsófia művészeti vezetőt, aki hozzátette, bevezetnek egy nagyobb összegű, opcionális mecénásjegyet is.

 

Mecénás Klub a Rózsavölgyiben

A közönségük javaslatára elindítják a Rózsavölgyi Mecénás Klubot, reményeik szerint a csatlakozó tagok – magánszemélyek és cégek egyaránt – további támogatásokkal is segíthetik megőrizni, fenntartani a színház színvonalas működését. A klub védnökségét a színház művészei vállalták: Jordán Tamás, Molnár Piroska, Szulák Andrea, Pokorny Lia és Csiby Gergely.

Közleményükben hangsúlyozták, a Rózsavölgyi Szalon azt vallja, a közönség már maga is mecénás, de lehetnek olyan mecénások is, akik még inkább segítenek megbirkózni a színház útjába kerülő akadályokkal, és akik elkötelezett támogatói csoportot alkotnak. A Rózsavölgyi egyedi támogatási szisztémájában különféle lehetőség nyílik a támogatásra: új produkciók létrehozásának megsegítésére éppen úgy, mint akár pályakezdő, fiatal művészek patronálásra, vagy arra, hogy a színház folytathassa a társadalmi, közszolgálati projektjeit. Ezt a különleges elkötelezettséget különleges módon viszonozza a Rózsavölgyi. A [email protected] e-mailcímen is várják a lehetséges mecénások jelentkezését:

az adományozókkal minden esetben személyes kapcsolatot tervez a színház, hogy velük együtt közösen formálják ezt az új, egyedi támogatási rendszert.

Ettől persze nem mond le a színház arról, hogy továbbra is pályázzon, ha erre módja nyílik.

„Végtelenül hálásak vagyunk a művészeinknek, a közönségünknek, velük együtt erős a Rózsavölgyi Szalon közössége.

Még valami: szolidárisak vagyunk azokkal az előadóművészeti műhelyekkel, amelyek hasonló helyzetbe kerültek. Most egymásra is vigyáznunk kell

– fogalmazott Zimányi Zsófia.

 

Meghirdette 12. évadát a színház

A színház következő, 12. évadja augusztus 23-án rögtön egy bemutatóval indul majd, a Miért pont kivi? című francia darab premierjével, amelyet a Kőszegi Várszínházzal közösen hoznak létre. Az előadás rendezője Őze Áron, szereplői pedig Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám, Kiss Anna Gizella eh.

A francia írónő, Laetitia Colombani darabja tele van humorral és szeretettel, emberséggel és gyengédséggel.

Őze Áronnak ez az ötödik rendezése, Schneider Zoltánnak ez az ötödik szerepe a Rózsavölgyiben.

Bánsági Ildikó, Gálvölgyi János, Csiby Gergely, Bíró Panna Dominika a szereplői az Épp időben című előadásnak, amelynek magyarországi bemutatója – Herendi Gábor rendezésében – 2023 decemberében lesz a Rózsavölgyi Szalonban. A szerző, Sean Grennan szerint műve

drámai vígjáték, amely meglepetéseivel éppoly elgondolkodtató, mint szórakoztató.

David Eldridge a kortárs angol drámairodalom egyik elismert szerzője. A párkapcsolati stációkat bemutató trilógiájának első részét Kezdet címmel játszotta a Rózsavölgyi Szalon. Az új évad második felében jön a „második rész” És te mit szeretnél? címmel, ezúttal is Dicső Dániel rendezésében. De a két mű elkülönül, nem szerep- és történetfolytatásokról van szó, noha mindkét darab kétszereplős. Az És te mit szeretnél? szereplői: Kovács Patrícia és Schmied Zoltán.

A 2023/24-es évadban először játszanak a Rózsavölgyiben: Bánsági Ildikó, Bíró Panna Dominika, Kiss Anna Gizella, Kovács Patrícia. Először rendez itt Herendi Gábor.

 

Értékteremtés

A Rózsavölgyi Szalonnak jelenleg tizenöt produkciója van műsoron, közülük a „legidősebb” Az utolsó óra, amelyet 2013. február 14-én mutattak be, és a 300. előadás felé közelít Jordán Tamással és Alföldi Róberttel. Jordán Tamás egyébként eddig több mint 900 alkalommal lépett fel a Rózsavölgyi előadásaiban. Molnár Piroska 500 alkalommal. Ők a „csúcstartók” itt. A színház más előadásai is óriási sikerszériát érnek el. Például a romance.com (Molnár Piroska és Jordán Tamás főszereplésével) túllépte a 160. előadást. A Táncórák (Ullmann Mónika, Józan László) és a Diplomácia (Alföldi Róbert, Sztarenki Pál főszereplésével) szintén túl van a 100. előadáson. Az 50. környékén járnak (túl vagy közel): Kései találkozás (Molnár Piroska, Jordán Tamás), A két pápa (Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska, Trokán Anna), Végszó (Gálvölgyi János, Györgyi Anna, Csiby Gergely, Bajor Lili, Kovács Máté), Churchill és Garbo (Nagy-Kálózy Eszter és Hegedűs D. Géza), Keresztül-kasul (Pokorny Lia, Király Dániel).

„A Rózsavölgyi Szalon nem »csupán« színház.

Társadalmi, oktatási-nevelési, érzékenyítő programjaik is vannak, amelyekben együttműködnek középiskolákkal, fogyatékossággal élő csoportokkal.

A színház elkötelezte magát a zöld, környezetbarát szemlélet mellett, s egyre hangsúlyosabban próbál tenni a környezet védelméért, a jövő nézőiért” – hangsúlyozták.

A Rózsavölgyiben tartja díjátadóját a Psota Irén Alapítvány, amelyet Almási Éva, a Nemzet Színésze hozott létre, illetve Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg Kortárs Magyar Drámáért Alapítványa is. Az idei díjkiosztón Radnóti Zsuzsa külön is méltatta a Rózsavölgyi Szalon Drámafejlesztő Műhelyét: „A rendezvénynek kezdettől helyet adó Rózsavölgyi Szalon kitüntetett figyelemmel fordul a magyar művek felé, sőt, ösztönzi is az írókat arra, hogy írjanak a Rózsavölgyi számára”. Mindkét esetben teljes körű szervezési, lebonyolítási és kommunikációs szolgáltatást nyújt a Rózsavölgyi – önzetlen támogatással.

Művészek nyilatkozatai a Rózsavölgyi Szalonról

Jordán Tamás: „Rajongásig szeretek minden előadást, amelyben a Rózsavölgyi Szalonban játszom.”

Molnár Piroska: „Kicsi színház – hatalmas lélekkel. Itt a színészeket visszavárják. És vissza is megyünk.”

Pokorny Lia: „Olyanná válunk itt a közönséggel együtt, mintha egy nagy családi ünnepségre érkeznénk, tehát nem egy estére a sok közül, hanem egy kitüntetett alkalomra.”

Gálvölgyi János: „A Rózsavölgyi Szalon a színházat és a színészt is értéknek tekinti. Ezért vagyunk itt.”

Hegedűs D. Géza: „A Rózsavölgyi Szalonban egy komoly polgári, szellemi hagyomány fölmutatása jelenik meg színházi ajánlatként azok számára, akik betérnek ide.”

Györgyi Anna: „Varázslatos hely.”

Őze Áron: „Értékek születnek a Rózsavölgyi Szalonban. Egy értékvesztett világban ez kapaszkodót jelent sokaknak. Tíz év alatt tekintélye lett ennek a színháznak átgondolt és mindig friss repertoárjával.”

Bánfalvi Eszter: „Mi, színészek, családtagok vagyunk a Rózsavölgyiben.”

Fejléckép: Varga Ádám, Kiss Anna Gizella, Őze Áron, Schneider Zoltán és Takács Katalin a Miért pont kivi? olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

„A színpadi jelenlét minden pillanata egyszerre születés és halál” – beszélgetés Hegedűs D. Gézával 70. születésnapja apropóján

Kapcsolódó

„A színpadi jelenlét minden pillanata egyszerre születés és halál” – beszélgetés Hegedűs D. Gézával 70. születésnapja apropóján

Május 7-én ünnepli hetvenedik születésnapját egyik legjelentősebb színművészünk, Hegedűs D. Géza. Találkozásokról és búcsúzásokról, az állandó megújulás igényéről és a pillanatban való létezésről beszélgettünk a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.