Színház

Mozart és Salieri végzetes versengése a József Attila Színházban

A József Attila Színház az utóbbi években új színt és hangot vitt repertoárjába. Peter Shaffer Amadeusa méltón csatlakozik a sorhoz.

Koltai M. Gábor szokatlan és extravagáns előadással lepi meg a nézőket. Shaffer 2000-ben módosított a darab dramaturgiáján.

A József Attila Színházban az újraértelmezett finálé teszi fel Mozart és Salieri harcára a koronát.

Tasnádi Bence mint Mozart igazi pökhendi, idegesítő és hangsúlyosan magányos zseni, akiben nincs nyitottság a környezetéhez való kapcsolódásra. Gyermeki naivitása és önimádata szolgáltatja ki őt a középszer nagyravágyóságának. Fila Balázs mint Salieri percről-percre gabalyodik féltékenységének hálójába, hogy az előadás végére crescendo drámai fortéba torkolljon. A József Attila Színház érzékenységéről ismert színésze ezúttal sem fukarkodik a színekkel, mélységekkel és magasságokkal, az ő játéka testesíti meg a klasszikust a váratlan, helyenként vulgáris, ugyanakkor nagyon mai előadásban.

1TasndaiB_esaVenticellok-101316.jpg

Mozart (Tasnádi Bence) és a Venticellók az Amadeus című előadásban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A szinte érzékelhetetlen Venticellok azaz Szellőcskék hűek maradnak nevükhöz. Kónya Merlin Renáta Constanzéja az előadás végére önnönmagáról rántja le a leplet: a szerelmes asszonynál a stabil életre vágyó csak az erősebb. 

Chajnócki Balázs II. Józsefként görbe tükröt mutat a politikai elitnek, míg Quintus Konrád Orsini grófként hajbókolva szolgálja ki az erősebbnek vélt felet. Molnár Zsuzsanna császári kamarásként penge éles jelenlével teszi teljessé az udvar hármasát. Galkó Balázs a Császári Könyvtár prefektusaként a tőle megszokott higgadt eleganciával játszik.

4SzigetiKArina_-101321.jpg

Szigeti Karina az Amadeus című előadásban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Az előadás egyik legnagyobb meglepetése, Szigeti Karina, aki ezúttal nem, mint néma szereplő kelti életre Katherina Cavalierit. Salieri tanítványa általában éteri hangként jelenik meg az előadásokban. Itt azonban az áriák, a bájos, fiatal operaénekesnőnek köszönhetően a Dobri Dániel által színpadra álmodott vonósnégyes kíséretében élőben szólalnak meg.

Az Amadeus izgalmas, elgondolkodtató, néhol könnyfakasztó és hosszú napokra élménymorzsákat tartogató előadásként mutatkozik be október 10-én, a József Attila Színházban.

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.
Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.