Színház

Mozart és Salieri végzetes versengése a József Attila Színházban

A József Attila Színház az utóbbi években új színt és hangot vitt repertoárjába. Peter Shaffer Amadeusa méltón csatlakozik a sorhoz.

Koltai M. Gábor szokatlan és extravagáns előadással lepi meg a nézőket. Shaffer 2000-ben módosított a darab dramaturgiáján.

A József Attila Színházban az újraértelmezett finálé teszi fel Mozart és Salieri harcára a koronát.

Tasnádi Bence mint Mozart igazi pökhendi, idegesítő és hangsúlyosan magányos zseni, akiben nincs nyitottság a környezetéhez való kapcsolódásra. Gyermeki naivitása és önimádata szolgáltatja ki őt a középszer nagyravágyóságának. Fila Balázs mint Salieri percről-percre gabalyodik féltékenységének hálójába, hogy az előadás végére crescendo drámai fortéba torkolljon. A József Attila Színház érzékenységéről ismert színésze ezúttal sem fukarkodik a színekkel, mélységekkel és magasságokkal, az ő játéka testesíti meg a klasszikust a váratlan, helyenként vulgáris, ugyanakkor nagyon mai előadásban.

1TasndaiB_esaVenticellok-101316.jpg

Mozart (Tasnádi Bence) és a Venticellók az Amadeus című előadásban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A szinte érzékelhetetlen Venticellok azaz Szellőcskék hűek maradnak nevükhöz. Kónya Merlin Renáta Constanzéja az előadás végére önnönmagáról rántja le a leplet: a szerelmes asszonynál a stabil életre vágyó csak az erősebb. 

Chajnócki Balázs II. Józsefként görbe tükröt mutat a politikai elitnek, míg Quintus Konrád Orsini grófként hajbókolva szolgálja ki az erősebbnek vélt felet. Molnár Zsuzsanna császári kamarásként penge éles jelenlével teszi teljessé az udvar hármasát. Galkó Balázs a Császári Könyvtár prefektusaként a tőle megszokott higgadt eleganciával játszik.

4SzigetiKArina_-101321.jpg

Szigeti Karina az Amadeus című előadásban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Az előadás egyik legnagyobb meglepetése, Szigeti Karina, aki ezúttal nem, mint néma szereplő kelti életre Katherina Cavalierit. Salieri tanítványa általában éteri hangként jelenik meg az előadásokban. Itt azonban az áriák, a bájos, fiatal operaénekesnőnek köszönhetően a Dobri Dániel által színpadra álmodott vonósnégyes kíséretében élőben szólalnak meg.

Az Amadeus izgalmas, elgondolkodtató, néhol könnyfakasztó és hosszú napokra élménymorzsákat tartogató előadásként mutatkozik be október 10-én, a József Attila Színházban.

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Különös szerelmi történetet mutat be Kocsis Ágnes új filmje

Május 27-én mutatják be Kocsis Ágnes Éden című, magyar-román-belga koprodukcióban készült új játékfilmjét, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.