Színház

Mozart és Salieri végzetes versengése a József Attila Színházban

A József Attila Színház az utóbbi években új színt és hangot vitt repertoárjába. Peter Shaffer Amadeusa méltón csatlakozik a sorhoz.

Koltai M. Gábor szokatlan és extravagáns előadással lepi meg a nézőket. Shaffer 2000-ben módosított a darab dramaturgiáján.

A József Attila Színházban az újraértelmezett finálé teszi fel Mozart és Salieri harcára a koronát.

Tasnádi Bence mint Mozart igazi pökhendi, idegesítő és hangsúlyosan magányos zseni, akiben nincs nyitottság a környezetéhez való kapcsolódásra. Gyermeki naivitása és önimádata szolgáltatja ki őt a középszer nagyravágyóságának. Fila Balázs mint Salieri percről-percre gabalyodik féltékenységének hálójába, hogy az előadás végére crescendo drámai fortéba torkolljon. A József Attila Színház érzékenységéről ismert színésze ezúttal sem fukarkodik a színekkel, mélységekkel és magasságokkal, az ő játéka testesíti meg a klasszikust a váratlan, helyenként vulgáris, ugyanakkor nagyon mai előadásban.

1TasndaiB_esaVenticellok-101316.jpg

Mozart (Tasnádi Bence) és a Venticellók az Amadeus című előadásban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A szinte érzékelhetetlen Venticellok azaz Szellőcskék hűek maradnak nevükhöz. Kónya Merlin Renáta Constanzéja az előadás végére önnönmagáról rántja le a leplet: a szerelmes asszonynál a stabil életre vágyó csak az erősebb. 

Chajnócki Balázs II. Józsefként görbe tükröt mutat a politikai elitnek, míg Quintus Konrád Orsini grófként hajbókolva szolgálja ki az erősebbnek vélt felet. Molnár Zsuzsanna császári kamarásként penge éles jelenlével teszi teljessé az udvar hármasát. Galkó Balázs a Császári Könyvtár prefektusaként a tőle megszokott higgadt eleganciával játszik.

4SzigetiKArina_-101321.jpg

Szigeti Karina az Amadeus című előadásban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Az előadás egyik legnagyobb meglepetése, Szigeti Karina, aki ezúttal nem, mint néma szereplő kelti életre Katherina Cavalierit. Salieri tanítványa általában éteri hangként jelenik meg az előadásokban. Itt azonban az áriák, a bájos, fiatal operaénekesnőnek köszönhetően a Dobri Dániel által színpadra álmodott vonósnégyes kíséretében élőben szólalnak meg.

Az Amadeus izgalmas, elgondolkodtató, néhol könnyfakasztó és hosszú napokra élménymorzsákat tartogató előadásként mutatkozik be október 10-én, a József Attila Színházban.

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Harmadszorra is megállapították, hogy jogszerű a sztrájk az SZFE-n

Az SZFE Sztrájkbizottsága közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla újabb végzése állapította meg sztrájkjuk jogosságát. Felszólítják a munkáltatót a tárgyalások megkezdésére.
Színház hír

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.
Színház hír

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd
Színház szfe

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.